Příspěvek #113 od stana » 13. 06. 2008, 17:21
Včera Prstenec s filtrem UHC!! Pěkně teda povylezl a pěkné pokoukání! A pro orientaci! Sova při svitu Měsíce a blbém seeingu s filtrem hned najitá! A pak jsem z plezíru filtr sundal a nemohl jsem tu Sovu najít!! A Činka nádhera!!
Ovšem aby to nevyznělo jako reklama na DSO filtr, tak galaxie samosebou prdlačky..Ostatně jsou to přece hvězdy, že...
Jen mě naštvalo, že asi ve 2. ráno všechno ztmavlo, protože se orosil sekundár a bylo vymalováno... ::)
P.S. Znovu jsem se utvrdil v tom, že s Ethosem nebo líp řečeno při 113-cti násobném zvětšení je vše asi vidět nejlíp...I když i 60 x se setovým Plosslem a filtrem to bylo taky good..Se sedmičkou a 214 x s filtrem či bez je Činka či Prstenec už moc velký a tmavý...Hvězdu v Prstenci jsem samozřejmě neviděl/bez filtru i s ním/, ale viděl jsem, že uprostřed Prstence je osvětlená hvězdná hmota..Takže Prstenec se stal spíš kolečkem nebo tak něco...
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...