Bob napsal: Máš pravdu Miśo,na Kanárech jsem nebyl,jen mě to tak napadlo.Asi to nebude to správné přirovnání.Tomu se nebráním.Snad jen tak vzdáleně by to mohlo posloužit pro orientaci.Ale hlavními aktéry jste byli ty a Pavúk,Možná byste to mohli uvést na pravou míru.Kritice anebo korekci své myšlenky se vůbec nebráním.Šlo mi jen o to,jak si Fantomas dobíral Paľa,že na Kanárech bylo vše fantastické,úžasné apod.Bob.
Ako nad tym teraz tak rozmyslam, odvtedy som vlastne ani nejako moc nerozmyslal a nepisal, preco je nieco tak ci inak. Vlastne ani neviem co by som k tomu mal dodat, je to dost komplikovane. Snad bude stacit, ze vacsinu deep-sky objektov som dovtedy nikdy nevidel v takom podani. Pozorovacie podmienky sa prekvapujuco casto menili (v podstate kazda noc bola ina ako predchadzajuca a aj v konkretnu noc bol vidiet casom rozdiel). Najlepsie podmienky sme zazili asi 3-krat, ani to rozhodne nie celu noc a vtedy to bol uz naozaj ten high level, kvoli ktoremu som tam isiel. Napriklad Hlava Carodejnice, ktoru tu ani radsej nehladam, tam bola cela, vidiet bola aj Flaming star nebula, ktora je snad este tazsia, Andromeda alebo Kalifornia ma doslova sokovali. Ak si odmyslime tie farby, Kalifornia vyzerala asi takto http://www.skyfactory.org/ngc1499/ngc1499.htm aj s tymi strukturami samozrejme. Aj ked bola obloha vyprata (Bortle 2/3) a nemali ste pocit, ze ste skutocne na Kanaroch a namierili ste dalekohlad viac k obzoru, kde bolo vidiet aj svetelne znecistenie a minimum hviezd, objekty v dalekohlade vyzerali mozno este lepsie ako u nas v zenite. Ale mam nadej, ze som este nevidel najlepsie dosiahnutelne podmienky, zaujimaju ma dost taketo vychytavky preto som sa tym aj nedavno trochu zaoberal a paradoxne je, ze mnohi, aj znami ludia, najlepsiu oblohu nezazili na miestach, kde sa nachadza svetove observatorium.