MEADE_ETX-70AT napsal:
Mám radost:
Dňa 19. 5. 2006/22h 25m
Newton 200/1000mm
Miesto: Kysuca (nadmorská výška 1009m)
Seeing - veľmi dobrý 100%
Velmi pekna kresba M51.
PS: 100% ?

co das nabuduce ked bude seeing este lepsi

nechaj si nejaku rezervu dobuducna... skus ho popisat aj inak, napr. aku dvojhviezdu este rozlisis, alebo ako vyzera jemne rozostreny obraz hviezdy pri zvacseni aspon 0.7-1D. Vidno kruzky ? su trhane alebo akoby plavali vo vode ? alebo stoja nehybne ? a co hviezda v polohe zaostrene .. vidno airyho disk prip jeho casti ... sposobov popisu seeigu je mnoho
blackhaz napsal: To jest zajímavo znát co může pozorovat spirálný strukturu M51 v Evrope ktera tak bohata na světla. To bylo by výhodno kdyby každý uvedl stanoviště svého pozorovania M51 tak mnoho záleží od jakosti oblohy. :)
Naposledy som videl M51 tuto sobotu 19/20.5 z Tenerife (je to uzemie patriace Europe, ale geograficky je to uz Afrika (par sto km zapadne od Maroka)) v podmienkach MHVlepsia ako 7.4 SQM21.48 seeing okolo 1" extinkcia o nieco horsia,koli postupne stupajucej vlhkosti cca 50%. Dalekohlad 350mm dobson f/4.2 zvacsenie 186x a najlepsie s 212x
Kresbu nemam a opisat je to takmer nemozne, kto nevidel neuveri, kto videl ... vsak to poznate, ale urobil som si poznamku, ze spiralne rameno bolo vidno priamym videnim (obe jadra svietili ako hviezdy doslova oslepujuco) a zavolal som kamarata nech sa na to ide pozriet,ktory mi to vzapati (s uzasom) potvrdil. Spiralne ramena boli vidno suvisle a trvalo ako obtacajuce sa lana s mnozstvom zjasneni a pri bocnom videni bola cela galaxia okoby zaliata jemnym bielym difuznym svetlom, ktore bolo najslabsie v mieste,ktore sa nazyva most.
Na toto spojenie sat. galaxie s hlavnou som bol obzvlast zvedavy a mozem potvrdit, ze je vidiet ako plynule pokracovanie ramena galaxie zretelnym difuznym svetlom. M51 bola takmer v zenite.