MilAN napsal:
Ten link je z celé diskuze to nejzajímavější. Stojí za to proklikat se vším.
Dík.Milan
Milane dík. Vždy musím ocenit tvůj smysl pro detail..
MilAN napsal:
Ten link je z celé diskuze to nejzajímavější. Stojí za to proklikat se vším.
Dík.Milan
Velmi pekny report. Ten dobson je od Milana Kamenickeho vsak (317/1500) ?
Ivan napsal: Pozorujem oblohu 12,5 palcovým Dobsonom f - 1500 mm. Používam Nagler 20 mm, 9mm, 4,8 mm. Stanovište mám v jednej malej obci pri Banskej Bystrici. S 9 mm Naglerom / zv. 166 X / vidím M 51 presne tak, ako je uverejnená podľa Clarka 12,5 inch. s ramenami. Pri slabšej viditeľnosti sa mi premietne pred M 51 len jedna hviezdička, pri veľmi dobrej vidím pred M 51 peť hviezdičiek. M 51 vidím v hľadáčiku 8 x 50. NGC 5195 nevidím ako kruh, ale ako polkruh. Tieto dve galaxie patria medzi mojich favoritov. Keď vidím pred M 51 spomenutých peť hvizdičiek má pre mňa význam pozorovať oblohu ďalej. Keď ich nevidím, viem, že viditeľnosť je slabá a radšej to zabalím. Samozrejme tento test prevádzam len keď je M 51 dostatočne vysoko. Keď nie je, používam na testovanie oblohy iné objekty, napr. guľové hviezdokopy. Podľa nich si aj zaostrujem ďalekohľad. Keď sa mi pekne hvizdičky v nich rozsypú, viem, že to bude stáť zato. Ešte používam binar 25 x 100. Aj v ňom krásne vidieť M 51, ale to asi už v tomto diskusnom fóre bolo spomenuté. S pozdravom. Ivan.
Pavuk_ napsal:
Velmi pekny report. Ten dobson je od Milana Kamenickeho vsak (317/1500) ?
Pises, ze pouzivas TeleVue Naglery...4.8 mm a 9mm su stare verzie T1 vsak ? Ako si s nimi spokojny (pytam sa koli porovnaniu s T6) ?
Chcem sa ta spytat, ci si videl tzv.most ? - obe galaxie by mali byt nim prepojedne. Je to velmi obtiazny objekt, este sa mi ho nepodarilo vidiet.
PS: v M100 je prave jasna supernova, videl si ju ?
SKLP napsal:
kolik mag ma ta supernova???
Akledie napsal: A muzu spatrit nejakou mlhovinu triedrem 20x50??? ???
Dekuju Akledie:)
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host