Discovery

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
Odpovědět
MIZ

Discovery

Příspěvek od MIZ »

MP napsal:
Skenovan zrovna ne, jenom fotografovan,

Já viděl na NASA TV nějaké animace, kdy byl spodek Shuttlu z ISS nejdřív snímán něčím znázorněným zeleně a pak něčím červeným, s již menším zorným polem. A měl jsem dojem, že jsem zaslechl něco o laseru.

MP napsal:
ale napr. ten odloupnuty kus desticky ze dveri predniho podvozku je tam pekne videt a vypada to opravdu neskodne : http://www.nasa.gov/images/content/1236 ... _hires.jpg

Tak neškodně, že to ani nemůžu najít. ;D :-[
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
MP

Discovery

Příspěvek od MP »

MIZ napsal:
Tak neškodně, že to ani nemůžu najít. ;D :-[ Zadni okraj prave poloviny dvirek. Odloupnuty ( svetly ) okraj na rozhrani dvou desticek a okraje dvirek.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MIZ

Discovery

Příspěvek od MIZ »

MP napsal:
Zadni okraj prave poloviny dvirek. Odloupnuty ( svetly ) okraj na rozhrani dvou desticek a okraje dvirek.
Tak to jsem to čekal větší. Mám to, dík.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
Maros

Discovery

Příspěvek od Maros »

Discovery30.07.2005 13:07

HOUSTON/WASHINGTON - Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) požiadala o predĺženie pobytu amerického raketoplánu Discovery vo vesmíre o jeden deň.

Jeho sedemčlenná posádka by mala pomôcť pri obslužných a transportných prácach, uviedol v piatok miestneho času v texaskom Houstone námestník riaditeľa programu raketoplánov Wayne Hale.

Po vyhodnotení ďalších fotografií a údajov o poškodeniach na raketopláne Wayne povedal, že má dobrý pocit, že Discovery sa bude môcť vrátiť domov. V priebehu dvoch dní padne rozhodnutie, či by poškodené miesta mali byť opravené vo vesmíre. Návrat Discovery na Zem je naplánovaný na 7. augusta. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) podľa Wayna v nedeľu rozhodne aj o tom, či raketoplán Atlantis bude 9. septembra pripravený na štart.

NASA v stredu -

až do odstránenia problému - zastavil všetky plánované vesmírne lety amerických raketoplánov po tom, čo sa pri štarte z vonkajšej palivovej nádrže raketoplánu Discovery oddelil veľký kus izolačnej peny. Tento zákaz by mal byť podľa slov riaditeľa NASA Michaela Griffina už čoskoro zrušený.

Griffin označil misiu Discovery za doteraz najmenej poruchový let. V priemere sa každý raketoplán vrátil na Zem so 113 malými poškodeniami.

Posádka Discovery sa v súčasnosti pripravuje na mimoriadny výstup do vesmíru, ktorý sa uskutoční dnes a počas ktorého sa má zistiť rozsah prípadných škôd na vonkajšom plášti lode. Výstup je plánovaný na 10.44 h SELČ a potrvá 6,5 hodiny.

Takze nakoniec to Griffin oznacil,ako jeden z najlepsich letov,aj ked posadka asi musi odlozit navrat o den. :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Discovery

Příspěvek od MaG »

Ano, opravdu se let prodlouží o den. Bývá to někdy běžná praxe, mají tam časovou rezervu a když je třeba, je škoda jednoho dne navíc nevyužít. Navíc posádka nebude muset furt jen nost věci do ISS :-)

Jinak uvidíme na Zemi, kolik poškození na raketoplánu nakonec najdou. Zatím jich moc není, ale ještě se nepřistálo. Nic významného to snad nebude.

K té možné opravě si myslím, že když už mají testovat při tomto letu možnost opravy přímo ve vesmíru, mohli by to otestovat v praxi a ne jen na oko, když se jim tam cosi malého ulouplo.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Keramx

Discovery

Příspěvek od Keramx »

Sledoval jsem ten obrázek přídě lodi a pokud jsem správně pochopil komentáře, tak ten poškozený kryt podvozku je to co jsem označil jako 1. To co jsem označil jako 2 jsem nikde okomenované nenašel a zdá se mi. že tam něco mezi destičkami čouhá. Četli jste o tom někde něco?
Obrázek je tady: http://www.regenerace.net/Pictures/Space/bottom.jpg
MilAN
Věk: 77

Discovery

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dexx

Discovery

Příspěvek od Dexx »

Myslím si, že to něco čouhající je vidět i na tomto obrázku. http://www.nasa.gov/images/content/1236 ... _hires.jpg
Maros

Discovery

Příspěvek od Maros »

Nieco tam naozaj je vidiet.Je to pekny detailny zaber na raketoplan.A uz ho mam aj na pozadi pocitaca :)
Maros

Discovery

Příspěvek od Maros »

Discovery má ďalšie problémy

02.08.2005

CAPE CANAVERAL - Médiami najsledovanejšia misia amerického raketoplánu v histórii má opäť ťažkosti. Dva prúžky materiálu, používaného ako výplň medzier medzi keramickými obkladmi tepelného štítu raketoplánu, ktoré voľne visia z ,,brucha" Discovery, môžu pri pristávaní znamenať potenciálne riziko pre posádku.

Odborníci z americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) teraz stoja pred otázkou, či ponechať raketoplán v stave, v akom sa nachádza, alebo sa pokúsiť o ,,riskantnú" opravu priamo vo vesmíre. Najnovší problém pritom vôbec nesúvisí s úlomkami izolačnej peny z palivovej nádrže, ktoré mohli pri štarte tepelný štít raketoplánu poškodiť.

NASA v súčasnosti zvažuje, či majú astronauti visiace prúžky jednoducho orezať, či vrátiť na pôvodné miesto. Hovorca vesmírnej agentúry však vyhlásil, že pre Discovery a jeho sedemčlennú posádku by najnovší problém nemal predstavovať žiadne riziko. Veď americké raketoplány pristáli v minulosti už aj s oveľa horšími technickými ťažkosťami.[

Tak dufajme ze sa rozhodnu spravne a naozaj nebudu riskovat zdravie astronautov.
vla

Discovery

Příspěvek od vla »

Pořád mi nejde do hlavy, že radši nechají shořet raketoplán v atmosféře, než aby se pokusili nouzově přistát pomocí nějakého autopilota bez posádky, opravdu se s ničím takovým nepočítalo? Nebo je to technicky neřešitelné?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Keramx

Discovery

Příspěvek od Keramx »

Tak teď na NASA.gov čtu, že manažeři mise se rozhodli pro opravu. Steve Robinson se tam má vypravit a ten kus vyčnívající podložky zkusit opatrně vytáhnout a když to nepůjde tak to má odřezat. Snad to pomůže.
Tady to nacvičují nasucho v NASA.
http://www.nasa.gov/returntoflight/mult ... iques.html
Dexx

Discovery

Příspěvek od Dexx »

To vytáhne a okolní dlaždice se jim vysypou. :)
Keramx

Discovery

Příspěvek od Keramx »

Taky bych čekal, že ty dlaždice tepelného štítu budou mít nějaké zámky, které je k sobě navzájem vážou. Tohle vypadá (alespoň z těch obrázků simulace) že dlaždice jsou k sobě jen sraženy kolmou hranou. A jestliže zpod nich může lézt obložení, tak si neumím představit, jak tam drží? Za nějaký cantrální šroub?
Četl jsem kolik problémů bylo s tepelnou ochranou Blackbird SR 71. Hodinu po přistání musel chladnout, než z něj piloti mohli vystoupit. A to létá "jen" 3,5 Mach. Raketoplán brzdí z nějakých 24(?) Mach a při té hybnosti to musí být skoro nepředstavitelný nápor a každá drobnost může hrát roli.
Odpovědět