Elektronické ostření

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 564
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Elektronické ostření

Příspěvek #151 od dablik » 10. 02. 2015, 19:24

Libore, jak pises, stejny problem mel Ogami. Tam to bylo Arduinem. Vymenil to za jine (stejny druh jako bylo puvodni) a vsechno zase slape.

Jinak ja to napajim 12V a zadny problem ani spalene soucastky. Ogami muze dosvedcit :)

pro vsechny: pokud by byl problem v desce, tak je samozrejme, ze je nutne ji reklamovat. Sice jsem to objednaval na svoje jmeno, ale vyrobce (JabloPCB) vi, ze uzivatelu bude nekolik. Muzeme ho tedy kontaktovat. Zatim se nastesti zadny vazny problem deskou nevyskytl.

Az dam dohromady svuj kousek (chce to uz jen uchyceni na vytah), tak napisu neco jako souhrn zkusenosti a to od hledani reseni, vyrobce, objednavku, komunikaci, distribuci atd. Mozna to bude uzitecne pro dalsi generace :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 513
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #152 od Libcz » 10. 02. 2015, 19:34

Uvidíme, jiné arduino objednáno a jestli shoří ... budu smutný :-) připravím si do pohotovosti voltmetr a bude se vidět - jestli tam zas půjde 8V, tak hned odpojím napájení a chyba asi bude na desce
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #153 od MMys » 10. 02. 2015, 21:44

No hlavně tam to arduino nezapojuj dřív, než to důkladně proměříš bez něj. Je zbytečné odpálit další arduino.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 513
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #154 od Libcz » 11. 02. 2015, 08:48

bez arduina na tom pinu patice (odpovídající 5V arduina) při externím napájení právě není vůbec žádné napětí a podle dokumentace je to buď vstup z externího zdroje nebo výstup z interního stabilizátoru. Vzhledem k tomu, že vstupní to evidentně není, tak to ve mě vzbuzuje pocit, že ten interní stabilizátor selhal (ta součástka jako stabilizátor vypadá). A tak můžu doufat, že to selhalo z důvodu lemplácké číny a že v tom nemá prsty IO na řízení motorků, který by mohl ten interní stabilizátor při zapojeném arduinu třeba přetížit odběrem.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
Tramvajak
Příspěvky: 144
Registrován: 22. 06. 2009, 11:35

Elektronické ostření

Příspěvek #155 od Tramvajak » 12. 02. 2015, 07:07

Libcz: Dobry den,

muzu se, prosim, zeptat:

1. Jaky zdroj jste pouzil pro externi napajeni?
2. Zda bylo pri zapojeni tohoto zdroje arduino pripojeno i USB kabelem k PC?
3. Muzete zkusit promerit napeti mezi MINUS polem vaseho externiho zdroje a kovovym krytem USB konektoru pripojeneho do PC? Staci jen do PC dat USB kabel a voltmetr na kovovy kryt USB konektoru, nebo primo USB GROUND, jestli si troufate. Ale kovova krytka konektoru bude jiste stacit.

Jde o to jestli MINUS externiho zdroje je na stejne napetove urovni jako USB GROUND v PC. Je to malo pravdepodobne, ale uz jsem se s tim jednou setkal a takovy externi zdroj odpali prave onen stabilizator na desce arduina a znici i procesor na teze desce. Moznost opravy vymenenim procesoru a pouzivanim externi stabilizace.
Jedna-li se o tento problem, tak to pak spali i druhe arduino, nezavisle na druhu vyrobce. Muze to byt tim externim zdrojem. Vim ze je to divne, ale skutecne mam doma zdroj, ktery ma nenulove napeti mezi svym MINUS a USB GROUND PC. T.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #156 od MMys » 12. 02. 2015, 07:56

Tramvajak:
Tak tímhle postupem u spínaného zdroje nejspíš naměří (v závislosti na vstupní impedanci měřáku) klidně i přes 100V AC. Otázkou je stejnosměrná složka. Pro zařízení třídy 2, bez ochranného vodiče, je normou povolený únikový proud na sekundární straně 500uA. Jelikož předpisy pro povolené rušení při EMC měření jsou poměrně přísné, většina výrobců se s tím moc nemaže, a jako součást odrušovacích řešení dá mezi primární a sekundární část zdroje nějaký X2 nebo Y2 kondenzátor, obvykle co největší, akorát tak velký, že projdou s únikovým proudem někde kousek pod limitem. V důsledku toho se pak na výstupu zdroje (jedno jestli + nebo - pól, je to na obou) objeví střídavé síťové napětí, které je ale proudově omezené na hodnotu povoleného únikového proudu. Pokud je pak navíc jestě v cestě něaký polovodič, tak se to napětí dokáže usměrnit, a objeví se tam i nějaká stejnosměrná složka. Je pravda, že tohle může způsobit trochu problémy při spojování zařízení (po tmě je kolikrát vidět, že i skočí malá jiskříčka, když se konektorem dotknu, a těch 500uA je občas i na kůži maličko cítit, když si třeba i záporným pólem konektoru přejedu lehce po hřbětě ruky) ale nikdy jsem nezažil, že by to odrovnalo stabilizátor nebo něco jiného v zařízení. Potenciály se srovnají okamžitě po zapojení konektoru, většinou přes GND. Co se stává často, je, že se na chvilku rozpadne USB spojení (zařízení se odhlásí/přihlásí do systému).

Tohle tipuji na nějakou jinou závadu. Nějak mi není jasný způsob, jakým by se na záporném pólu zdroje objevilo stejnosměrné napětí proti GND na PC USB.

Každopádně změřit se to může, pro klid duše :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Tramvajak
Příspěvky: 144
Registrován: 22. 06. 2009, 11:35

Elektronické ostření

Příspěvek #157 od Tramvajak » 12. 02. 2015, 08:31

Libcz: Dal pokracuji fromou SZ. T.

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 513
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #158 od Libcz » 12. 02. 2015, 09:11

1) gelová baterie pro UPSky, toho stavu částečně vybitá na zhruba 11.5V bez zatížení
2) nejdříve laborováno bez ext. napájení a pak připojeno ext. napájení (z baterie) zároveň s připojením USB - to po pár vteřinách právě prsknutí, smrad a dým
3) to napětí můžu změřit, ale tak nějak předpokládám, že tam asi nebude nic

Možná v tom může být ten problém, že jsem použil baterii? Zas tak kovaný elektronik nejsem. Připojení hlavního externího spínaného zdroje, který používám, už situaci moc nezlepšilo (chovalo se to stejně).
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 564
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Elektronické ostření

Příspěvek #159 od dablik » 12. 02. 2015, 10:07

Kluci,
ja taky nejsem vubec zbehly v elektronice, ale budu rad, pokud se podari zjistit, cim to je. Ja mam zdroj na pohon montaze, kamery, vyhrivani a vseho mozneho, ktery konstruoval Biker.fm a slape to bez paleni a smradu. Kdyz to zkousel na jinem zdroji Ogami, tak se to chovalo uplne stejne jako u Libora a odpalilo se arduino. Dalsi fungovalo uz spravne. Myslim, ze dokonce Ogami pak zacal pouzivat i jiny zdroj.
Pochopitelne nevylucuji chybu na desce. Ale v tom pripade bych ocekaval, ze se to bude dit vsude (nebo u vetsiny), protoze deska byla vyrabena strojove a je neco malo pajene rucne :)
Vidim to tak, ze nejslabsim clankem celeho reseni je prave arduino nebo jeho klon.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Hajs
Příspěvky: 448
Registrován: 16. 10. 2005, 23:31

Elektronické ostření

Příspěvek #160 od Hajs » 12. 02. 2015, 10:48

no je to jen tip,  ale pokud máte připojeno USB napájení, případně přímo +5V na pin aurdina a současně Vin (externí zdroj) který je podle schematu na jolo focuseru nechráněn zpětnou diodou. Tak v případě připojení dalších zátěží na externí zdroj tudy muže teci proud který odpalí regulátor aurdina. viz bod 8 http://www.ruggedcircuits.com/10-ways-to-destroy-an-arduino/
SW ED80, NWT 200/1000, scopos 66/400, HEQ5 SynTrek, canon EOS350Da, QHY9

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

Elektronické ostření

Příspěvek #161 od Alien_MasterMynd » 12. 02. 2015, 10:56

A pozor i na souhlasne napeti (common voltage), nektere spinane zdroje nemaji spojeny jeden vystup se zemi v zasuvce (jsou kompletne galvanicky oddelene) a pak je pruser v tom, ze sice na vystupu maji 12V mezi vystupnimi vodici, ale vuci zemi muze byt na jednom vodici treba 190V a na druhem 202V. No a pokud ta druha vec, kterou k tomu pripojim ma neco referencovane vuci zemi, tak je vymalovano....

A takovyhle zdroj pekne "brni", kdyz drzim jeden jeho vystupni vodic v ruce a druhou rukou si sahnu na neco uzemneneho. Clovek si pak rika, proc citi 12V 8-)

Takhle jsem pres USB, kde jsem zapojil jen datove vodice ze zarizeni napajeneho takovymhle zdrojem, odprasknul cele PC....
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #162 od MMys » 12. 02. 2015, 13:36

Alien_...:
No to je přesně ten mnou výše popisovaný problém s únikovým střídavým proudem galvanicky odděleného spínaného zdroje. při jeho použití je bezpodmínečně nutné spojit pokud možno nejprve zem, a svedením únikového proudu k zemi to napětí padne. Pak už digitální signály přežijí. naštěstí při normálním zapojování USB konektoru je nemožné nepřipojit nejprve plášť USB, čímž s epotenciály vyrovnají (maximálně se zařízení vlivem rušení na chvíli odpojí a pak zase připojí).

No, a povolených 500uA je opravdu už cítit.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

Elektronické ostření

Příspěvek #163 od Alien_MasterMynd » 12. 02. 2015, 23:25

MMys: mas pravdu, jsem si precetl posledni prispevek a reagoval na nej a vykaslal se na predchozi.

Jinak driv jsem si rikal, proc ty dva kontakty v USB konektoru jsou predsunute a po zlikvidovani PC mi to doslo  8-)

PS: to nebylo zapojovani normalniho konektoru, ale jen tech dvou vodicu do desky z rozcvakleho kabelu.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
Kojaro
Příspěvky: 246
Registrován: 06. 07. 2004, 22:14

Elektronické ostření

Příspěvek #164 od Kojaro » 13. 02. 2015, 00:39

Ahoj, pokud odešel stabilizátor na samotné desce Arduina i při použití gelovky, zkontroloval bych co je vše na tom pověšeno. Výkonová část,  driver (L298) a KM, je napájena z vlastního stabilizátoru, tak tu pomíjím. Mně se např. podařilo vyrobit si zkrat na teplotním čidle, respektive na konektoru čidla - ohnutá pružná packa v samici konektoru. No a tam jde +5V ze stabilizátoru rovnou k zemi...
A to mi kolega Palic doporučoval vrazit do napájecí větve malý odpor pro omezení proudu při zasouvání konektoru za běhu focuseru.  ::)

Kojaro
KOvář JAROslav

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 513
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #165 od Libcz » 14. 02. 2015, 13:55

Dobrá zpráva, nové arduino šlape jak má, i teplotu to měří. Kojaro mě ovšem navedl na myšlenku, jestli jsem tam to teplotní čidlo nakonec neměl špatně zasunuté - jak se tak koukám na schéma, je napřímo na pin datový pin 2 a na těch plus 5V. Těžko teď už říci, každopádně já jdu s nadšením dokuchtit tu krabičku. Děkuji všem za konzultace a rady!

PS: ve sketchi jsem náhodou objevil chybku, v temp.ino na řádku 36 je:
DHT.read22();
a mělo by tam být (zřejmě)
DHT.read22(TEMP_SENSOR_PIN);
(podle hlavičky funkce se musí předat datový pin)
Ale na funkci rostlináře to asi nemá vliv, neboť by musela být proměnná sensorType nastavena na 3 (= čidlo DHT22). Pro čidlo DS1820 (které je zmiňováno v dokumentaci Jolo) se musí nechat na 0, což je sice "none", ale on pak při inicializaci senzorů zjišťuje připojení čidla a když ho najde, provede jeho inicializaci a nastaví tuto proměnnou na 1 (= čidlo DS1820). Z toho plyne , že čidlo nemůže být připojováno za chodu (přesně jak se ostatně uvádí v dokumentaci :-))
Já mám připojeno čidlo DS18B20, které má bitové rozlišení 9-12bitů, což by se ve sketch dalo změnit na řádku 10 souboru temp.ino
sensors.setResolution(insideThermometer, 10);
(těch 10 je bitové rozlišení)

To byla jen taková vsuvka, co jsem právě vykoumal.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host