EQdirect

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #91 od Pidrman » 16. 11. 2019, 21:12

Mam, třeba když fotím srdce, tak mam na SW ED80 kameru na dalekohledu tak daleko ( musím kvůli zaostření ), že by mi kamera narazila do stativu. Vše nad 50°musím překládat.
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20961
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQdirect

Příspěvek #92 od MilAN » 16. 11. 2019, 21:22

A to si budeš po každé nastavovat limit RA, což je proměnná hodnota v průběhu času ? To opravdu tak děláte ? Chápal bych limit HA, ale ten tam nejde. ale jsou 2 jednoduché metody, jak to přeci udělat bez nějakého nastavování limitu. Chci-li mít dalekohledvlevo, nechám GoTo najet na hvězdu, která ja již za meridiánem, takže montáž provede proložení. Tam montáž sesynchronizuju . A pak jsou právě dvě možnosti: najet ručně na objekt na druhé straně meridiánu ( vedu dalekohled po PC planetáriu ručně), nebo jednorázově ( jinak to nejde) nechám najet zaškrtnutím „Forced Flip GoTo's." Jednoduché a bez nastavování limitů.
A zrovna tak používám tuhle funkci, když už jsem za meridiánem, na další objekt,,byť blízko, by montáž při GoTo dělala automaticky proložení ( je tak nastavena )a nelze to trvale odblokovat, pouze tímto jednorázovým vědomým příkazem.
--------
¨P.S.: jinak ten termín je PROLOŽENÍ DALEKOHLEDU, ne přeložení. To znamená úplně něco jiného, pro jiné dalekohledy ( které tu ale nikdo asi nevlastní :)) ) =pasážníky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #93 od Pidrman » 16. 11. 2019, 21:37

Nn, dělám to jinak. Limity nepouzivam. Celé focení jsem vzhůru a užívám si to. Ale když vidím že se mi už kamera nebezpečné blízko stativu. Tak jsem to ( to jsem ještě neměl eq direct ) musel vše ručně přes ovladač přesouvat a trefovat se. Pro to je pro mě lepší kliknout na "tlačítko" a software udělá vše za mě. A pak si to jen doladim. Je to prostě pohodlný.
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20961
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQdirect

Příspěvek #94 od MilAN » 16. 11. 2019, 22:03

Pidrman píše:Nn, dělám to jinak. Limity nepouzivam. Celé focení jsem vzhůru a užívám si to. Ale když vidím že se mi už kamera nebezpečné blízko stativu. Tak jsem to ( to jsem ještě neměl eq direct ) musel vše ručně přes ovladač přesouvat a trefovat se. Pro to je pro mě lepší kliknout na "tlačítko" a software udělá vše za mě. A pak si to jen doladim. Je to prostě pohodlný.

No, tak pokud je to takhle, tak přeci existuje ještě možnost ( když už jsem tedy za meridiánem a ovládám dalekohled přes PC planetárium), klepnout znovu na objekt( pokud by už nebyl z nějakého důvodu označený )a dát GoTo příkaz "najet na objekt" a montáž , protože to je potřeba, provede proložení a najede.
Jen je tu jeden problém - a to ve všech případech prokládání dalekohledu, kde něco může narazit do stativu) : že totiž proložení začne pohybem,(pohyby) který právě takový náraz přivodí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #95 od Pidrman » 16. 11. 2019, 22:13

Taky pravda, ono asi to přeložení "rozhýbe" obě osy najednou, to by pak byl problém. Vyzkouším možnosti a uvidím co mi bude vyhovovat.
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #96 od Pidrman » 16. 11. 2019, 22:14

Každopádně díky za osvětu :-)
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 134
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Re: EQdirect

Příspěvek #97 od dora » 11. 11. 2020, 17:57

zdravim, budou mi tyto produkty fungovat z eq6? rozbil se mi muj bluetooth adapter kupovany u shoestring: dekuji


https://www.aliexpress.com/item/3283520 ... web201603_

https://www.aliexpress.com/item/4000941 ... web201603_
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 756
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQdirect

Příspěvek #98 od nou » 11. 11. 2020, 19:32

Ak je to povodna EQ6 s seriovim 9 pinvym konektorom tak ten druhy odkaz nebude fungovat. http://eq-mod.sourceforge.net/eqdirect2.htm

Tam bude treba tento https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 15607%2338
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 134
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Re: EQdirect

Příspěvek #99 od dora » 11. 11. 2020, 20:41

ano, mas pravdu, diky, a ten prvni, levnejsi pujde?
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 756
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQdirect

Příspěvek #100 od nou » 11. 11. 2020, 20:52

Nie tam by bolo treba dorobit este ten provodnik vid moj prvy odkaz.

Treba kupit kabel co som linkoval v druhom odkaze.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #101 od Pidrman » 12. 11. 2020, 06:47

Není lepší koupit přímo hotový kabel ?

http://www.atc-astro.eu/eshop/atc-kabel-usb-pro-eqmod-eq-6.html
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
DNA
Příspěvky: 362
Registrován: 26. 04. 2016, 08:48
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #102 od DNA » 15. 11. 2020, 10:52

Udělal jsem si vlastní EQmod kabel pro ovládání EQ-6R.
Na USB převodníku jsem odpájel USB konektor a osadil zástrčkou pro konektor. Piny na výstupu převodníku jsem nahradil rovnými. (možná tam dám taky konektor). Výstup jsem přes dráty připojil na RJ45, který je osazena plošným spojem, do kterého jsem napájel taky piny.
Teď mám EQmod kabel, ke kterému můžu připojit jakýkoliv síťový kabel.
Zkoušel jsem to 9 metrovým kabelem a funguje to.

EQMode.jpg
EQMode.jpg (410.88 KiB) Zobrazeno 186 x

Použité komponenty:
Převodník USB/TTL
Zásuvka RJ45
Krabička
USB kabel jsem použil ze starého převodníku USB/LP
USB kabel osadil do krytky vytištěné na 3D tiskárně.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti