EQdirect

Otázky, rady, tipy, návody...
Hajs
Příspěvky: 448
Registrován: 16. 10. 2005, 23:31

EQdirect

Příspěvek #31 od Hajs » 08. 09. 2011, 17:04

nestačí , je to pouze převodník USB/RS232. a při jeho připojení hrozí zničení elektroniky montáže vlivem nestandartních urovní signálu.. EQdirect je vlastne jen převodník RS232 na TTL se obvodem max232
SW ED80, NWT 200/1000, scopos 66/400, HEQ5 SynTrek, canon EOS350Da, QHY9

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 513
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

EQdirect

Příspěvek #32 od Libcz » 04. 10. 2011, 09:02

Já jsem u notebooku použil COM port kartu do PCMCIA a zatím to funguje jak má k plné spokojenosti. Z těch USB převodníků jsem měl taky strach, co jsem tak četl, prý kompatibilita je mizerná
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II


Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

EQdirect

Příspěvek #34 od MMys » 18. 07. 2012, 23:26

Přijde mi to zbytečný, argument s tím, že je to bez kabelu, moc neobstojí. Stejně tam vede napájení, a nejspíš i kabel od kamery či foťáku k PC či notebooku. Měl jsem to s bluetooth modulem nabastlený, a stabilita nic moc. Pokaždé jiný virtuální COM, občas zakousnutí EQMOD driveru na PC. Ale třeba jsem měl smůlu na mizerný Bluetooth modul.

Nakonec jsem použil převodník USB->RS232 TTL (Silicon Labs CP2102) a je klid.  

Na louku do terénu je EQMod trochu nevhodný, tam vítězí původní ovladač montáže, a na pevnou montáž do kopule kabely nevadí, stejně jich tam je požehnaně.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 292
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #35 od palkog » 19. 09. 2016, 20:00

Ked som dobre pochopil tuto diskusiu, staci mi kupit usb-ttl prevodnik (napr. takyto) a napojit to na koncovku (u mna pri EQ-5 je to RJ-45) podla navodu k rucke. A mam hotovy eqdir kabel. Rozumiem tomu dobre? Naozaj to ide takto jednoducho?
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 292
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #36 od palkog » 22. 09. 2016, 16:55

Zistil som, ze to asi take jednoduche nebude :( Kupil som si usb-ttl prevodnik, napojil ho na kabel podla tohto navodu. A nefunguje... :?
Kde moze byt problem? Samotny prevodnik vyzera, ze funguje. Ale neviem pripojit montaz cez eqmod. Nevie niekto ake logicke urovne vyzaduje montaz? Ja mam EQ-5, ale bude to asi rovnake min. pri HEQ-5. Ten prevodnik pracuje s 3.3V logikou. Netreba nahodou 5V?
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3771
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQdirect

Příspěvek #37 od Bill » 22. 09. 2016, 21:56

Oni mají taky 3.3V čip - teda píšou, že ten jejich toleruje 5V úrovně. Ale PL2303 by to měl zvládnout taky.

Jenom pro jistotu, překřížené RX/TX data máš?

Connect the two cables as follows:

Gnd-Gnd
Rx-Tx
Tx-Rx

Bill
M:736 750 113

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 292
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #38 od palkog » 23. 09. 2016, 15:14

Napojene by som to mal mat spravne. Neviem, ci nebude problem v tom, ze ten moj prevodnik netoleruje 5v logiku. Skusim pozhanat nejaky prevodnik medzi 3.3v a 5v. A uvidim, co z toho bude. Inak sa mi zda, ze je dost problem vobec zohnat prevodnik s 5v logikou.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3771
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQdirect

Příspěvek #39 od Bill » 23. 09. 2016, 15:21

Já jsem se díval do Datasheetu PL2303 a měl by tolerovat 5V logiku, v tom problém asi nebude.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 292
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #40 od palkog » 23. 09. 2016, 16:08

Vsimol som si to na stranke eshopu, z ktoreho som to objednal: "3.3V logika (není 5V tolerantní)"
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3771
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQdirect

Příspěvek #41 od Bill » 23. 09. 2016, 20:53

Hmmm. Asi nějaký levný klon...

Doporučuju následující postup - nainstaluj si nějaký terminálový program třeba putty - vyber serial a správný COM port (pokud nevíš, najdeš ve správci zařízení)

Když spojíš na převodníku TX a RX, tak když budeš psát, tak se ti znaky budou objevovat na obrazovce = přežil tvé pokusy.

Pokud ne, tak si asi kup rovnou kup nový takový, který je s 5V logikou kompatibilní. Pokud přežil, tak můžeš pokračovat - na úpravu úrovní by mohly stačit nějaké odpory + nějaká ta dioda... Ale to se na dálku blbě radí. Nebo se zkus domluvit s dodavatelem, zda nemá nějaký vhodnější.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 292
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #42 od palkog » 24. 09. 2016, 17:09

Prevodnik to nastastie prezil. Aspon zatial... Cez tyzden skusim poriesit zmenu urovni medzi 3.3 a 5V.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 254
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43

Re: EQdirect

Příspěvek #43 od Evzen » 01. 12. 2018, 22:09

"Umřela" mi ručka k HEQ5, což bylo vážným důvodem pro propojení montáže s počítačem. "Drátové" propojení jsem zvládl rychle i s galvanickým oddělením - měl jsem strach, abych nezničil elektroniku montáže. Na konektor jsou totiž vyvedeny přímo signály z procesorů pro RA a DEC (montáž napájím z jiného zdroje než NB a rozdíl potenciálů může být destruktivní, pokud by se napřed spojily signálové vodiče a potom teprv zem).
Pak jsem si vzpomněl (viz Cimrman: "Zkuste to bez drátů Marconni"), že mám někde modul ESP8266 (https://en.wikipedia.org/wiki/ESP8266)
Programuje se to v IDE pro Arduino (https://www.arduino.cc/en/Main/Software)
a program ESP8266-WiFi-UART-Bridge dělá vše, co je potřeba.
(https://github.com/roboremo/ESP8266-WiFi-UART-bridge/blob/master/v1.1/sketch_esp_WiFi_UART_Bridge.ino)
Nastavil jsem protokol UDP, IP a porty jako v SynScanWi-FI (192.168.4.1:11880, serial 9600Bd).
Samozřejmě se musí zajistit taky napájení 3.3V pro ESP8266 a převod úrovně 3.3V <-> 5V (SW montáže používají 5V logiku).
Z PC přes virtuální seriový port to funguje bez problémů (EQMOD, planetárium), ale aplikace SynScan (v mobilu, tabletu) nenajde zařízení (přitom dotaz do montáže přijde a montáž odpoví).
Testovací program UDP Sender/Receiver přenáší data obousměrně bez problémů.
(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jca.udpsendreceive&hl=en_US)
Zkoušel jsem i port 11881 pro směr montáž - android s nulovým výsledkem.
Nijak zvlášť mě to netíží, ale když už jsem věnoval takové úsilí, abych emuloval SynScanWi-Fi, tak mě trochu mrzí, že to nefunguje z Androidu. Kdyby měl někdo konstruktivní nápad - sem s ním!
Zdravím,
E.
Dobson 250/1270, triedr 15x70, TS102 APO/700, Canon FD 300mm/2.8, HEQ5, Vixen GP2, Atik460

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #44 od MMys » 02. 12. 2018, 08:47

Jediné, co mě napadá je zkusit změnit ten timeout 5ms, po kterém to posílá paket, na jinou hodnotu (delší).
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 254
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43

Re: EQdirect

Příspěvek #45 od Evzen » 02. 12. 2018, 09:30

No jo, ale to by teď asi nefungovalo vůbec (ani s PC) - 5ms je T-O na seriové lince.
Dobson 250/1270, triedr 15x70, TS102 APO/700, Canon FD 300mm/2.8, HEQ5, Vixen GP2, Atik460


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host