EQdirect

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1394
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #76 od nosuh » 29. 04. 2019, 10:34

No to prave musim zjistit :D
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1100
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQdirect

Příspěvek #77 od juh » 29. 04. 2019, 10:55

no cekal jsem prave, ze kdyz uz je CDC pripojene ke snimaci apce a ta ovlada montaz, tak ze ji ta apka (APT) v podstate "ovlada" pres jedno ASCOM pripojeni, ktere je nadrazene v podstate vsem dalsim podaplikacim..davalo me to smysl prave kvuli plate solvingu..

Monáž je ovládaná cez ovládač (driver). Ak je k PC pripojená jedna monáž, tak v jednom čase môže bežať len jedna inštancia drivera. Ak je na PC viac programov, ktoré chcú ovládať montáž, tak sa to rieši tak, že ten ovládač si pripojí hub a všetky aplikácie sa potom pripájajú k montáži prostrednícvom hubu. On (hub) potom rieši aj prípadné kolízie medzi aplikáciami. Prvá aplikácia, ktorá sa pripojí k hubu, zároveň aktivuje aj driver monáže, vtedy sa naviaže spojenie s montážou. Ostatné aplikácie sa potom už len pripájajú k hubu a využívajú toto existujúce (otvorené) pripojenie s montážou. ASCOM má na tento účel integrovaný hub, ktorý sa volá POTH.
Každá z apikácií si sama riadi, či sa chce pripájať k montáži, alebo nie. Preto aj v CdC treba povedať, či sa má pripojiť k monáži, alebo nie. CdC môže riešiť aj iné veci, nie len ovládanie montáže. To že existuje na PC nejaké otvorené pripojenie k montáži ešte neznamená, že ak otvorím CdC, tak ním aj chcem ovládať montáž.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1394
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #78 od nosuh » 29. 04. 2019, 11:15

aha, tak v tom pripade, to je presne to, co se mi spousti v tom CDC (ten POTH)..jakmile to pripojim i v tom POTHu, tak uz pak ovladam jak z APT, tak i prejezdy v CDC..ono to v podstate funguje, jak ma, akorat me zarazi to dvoji pripojovani..proto muj dotaz..
Diky Juh ;)
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

JP
Příspěvky: 157
Registrován: 02. 01. 2004, 20:20
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #79 od JP » 30. 07. 2019, 09:02

Nezkoušel někdo EQDirect (přes Ascom) s EQ6az v azimutálním režimu? Nikde nemohu najít patřičné nastavení, jen simulátor tuhle volbu má.

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2015
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #80 od KpS » 30. 07. 2019, 16:43

Na diskuzním foru pro EQMOD je podobná otázka zodpovězena vícekrát. Projekt EQASCOM je určen pouze pro equatoreální montáže.
Karel

JP
Příspěvky: 157
Registrován: 02. 01. 2004, 20:20
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #81 od JP » 31. 07. 2019, 11:24

Díky za informaci.
A něco jiného na řízení EQ6az v azimutálním režimu z PC neexistuje?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18925
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #82 od MilAN » 31. 07. 2019, 11:32

A máš nějaký důvod to provozovat v Alt/Az módu ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

JP
Příspěvky: 157
Registrován: 02. 01. 2004, 20:20
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #83 od JP » 31. 07. 2019, 12:40

Dělám zákryty planetkama a tam EQ nepotřebuji. Když tě nevadí stáčení pole tak je AZ režim v mnoha věcech výrazně pohodlnější.
Kdo nevyzkoušel, ten neuvěří.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18925
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #84 od MilAN » 31. 07. 2019, 13:44

No to mě právě zajímá, v čem to je jednodušší.
Hledání, nastavování, sledování , vyhledávání dle souřadnic( bez on-line přepočtu neproveditelné ) - vše jde daleko jednodušeji v RA/DEC módu. Nerovnoměrný pohyb v obou osách oproti rovnoměrnému pohybu v jedné ose .... Fotografování a stáčení pole je historicky nepodstatné, kvůli tomu paralaktika vymyšlená nebyla
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

JP
Příspěvky: 157
Registrován: 02. 01. 2004, 20:20
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #85 od JP » 31. 07. 2019, 17:04

Každý má svoje důvody a každý upřednostňuje něco jiného, tak můj soupis ber s rezervou ;)

Výhody AZ proti EQ (testováno na stejné montáži EQ6az):
- ustavení na 2 hvězdy je rychlejší a pohodlnější než klečení u polárního hledáčku.
- ustavení je spolehlivější. Na EQ se mi občas stávalo, že po ustavení najíždělo Go-To úplně špatně. Na AZ nikdy problém nebyl.
- montáž se neprokládá (vyšší přesnost Go-To, nejsou takové problémy s kabely)
- přímo na montáži mám stoleček s notebookem - zůstává stále vodorovný, kabely z něho se otáčejí spolu s montáží (nezamotají se), pohodlně se ostří, když mám stále obrazovku 50cm od ostření.

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 606
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #86 od Pidrman » 16. 11. 2019, 16:06

Mám prosbu. Dá se v eq Direct nějakým "tlačítkem" ( funkci) udělat přeložení montáže v konkrétní poloze kde se zrovna nachází montáž ?

Díky Honza.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 915
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #87 od hades » 16. 11. 2019, 19:37

SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 606
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #88 od Pidrman » 16. 11. 2019, 20:19

Jééé, diky moc. Vyzkouším to
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18925
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #89 od MilAN » 16. 11. 2019, 20:57

A ty máš nějakou potřebu proložit montáž dříve než při průchodu meridiánem ? Jaký k tomu máš důvod ? Já naopak mám možnost automatického proložení zablokovanou, protože běžně fotím přes meridián.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4032
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQdirect

Příspěvek #90 od Bill » 16. 11. 2019, 21:02

MilAN píše:A ty máš nějakou potřebu proložit montáž dříve než při průchodu meridiánem ? Jaký k tomu máš důvod ? Já naopak mám možnost automatického proložení zablokovanou, protože běžně fotím přes meridián.


No to je přece jasné - začínám fotit třeba půl hodiny před meridiánem a štve mne, že to nejde.
M:736 750 113


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host