Vyclonění Newtona

Otázky, rady, tipy, návody...
zuzi
Příspěvky: 464
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #76 od zuzi » 18. 06. 2017, 12:49

MilAN píše:Není to povídačka, . Je jen škoda, že se nelze dostat na staré stránky Posecu, tam měl zdenek tabulku měření pro různá zrcadla různě skladovaná a změny jejich optického tvaru. Nad průměr 200 mm už poloha skladování nevypadala tak nevinně

Ty jo tak to bych fakt nerekl, ale ono opticky bude vadit cokoliv co se bude jen radem blizit vlnove delce to je fakt. Dik za info.

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6213
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #77 od Cztwerec » 24. 07. 2017, 12:15

Mám vypálenou clonu primáru laserem na mém Orionu, pěkně cloní jeho držáky, akorát jsem koukal při revizi a dotření lesklých částí tubusu, že clona je lehce pokroucená a prohnutá. Je to asi tím, že jsem v zadání nechal 1,2 mm plech :)

Kolik bychom mohli doporučit na danou clonu nejvyšší tloušťku kovu, aby se už ten průhyb minimalizoval? Nerez a řez se dá udělat v zakázce s přesností na 0,5 mm od 0,5 mm do 40 mm tloušťky. Prostě jakou tu tloušťku optimálně zvolit?

Martin
Dobrý seeing, to je oč tu běží... https://fotografovaniplanet.webnode.cz/

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6213
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #78 od Cztwerec » 26. 07. 2017, 16:00

Přátelé opravdu nikdo necloníte primární zrcadlo? :)
Dobrý seeing, to je oč tu běží... https://fotografovaniplanet.webnode.cz/

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15263
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #79 od MMys » 26. 07. 2017, 16:06

Ale cloníme, nicméně na tloušťce té clony prakticky nesejde. Já to mám z 2mm duralového plechu. 1mm ocelový musí taky fungovat, pokud bude silnější, tím lépe. Dokonce i když se to trochu zvlní, na funkci to nemá vůbec žádný vliv. Spíš to jenom blbě vypadá. Pár clon jsem vyříznul i z černé 2mm tlusté plastové desky.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6213
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #80 od Cztwerec » 26. 07. 2017, 18:41

Díky za odpověď, clonu budu asi dělat novou. Mě jen zajímalo jestli existuje nějaká horní hranice té tloušťky. Já jsem právě přemýšlel o 5 mm aby to bylo bytelnější. Řekl bych, že jde hlavně o tu vnitřní hranu - jestli se nemýlím...
Dobrý seeing, to je oč tu běží... https://fotografovaniplanet.webnode.cz/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19062
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #81 od MilAN » 26. 07. 2017, 18:50

Nedělejme z toho až zase takovou vědu. Profi teleskopy fungují bez clony..Pokud se okraj zrcadla nepovedl, je sleštěný nebo nedoleštěný, jsou pokoveny fasety a pod., clona z čehokoliv splní svoji funkci. Jen musí být hladká a ve výsledku zhruba kulatá.Nějaká milimetrová deformace daná prohnutím clony ničemu nebude vadit. Pokud bude ze silného materiálu, zase budeš muset podbrušovat hrany ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6213
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #82 od Cztwerec » 26. 07. 2017, 18:52

Já vím, bohužel jsem puntičkář. Asi to nechám být s tím, že se to nechá tak jak to je protože to funguje. Člověk do toho zase hrabat nemusí za každou cenu... Díky.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... https://fotografovaniplanet.webnode.cz/

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15263
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #83 od MMys » 26. 07. 2017, 18:53

Ta tloušťka nemá na nic vliv. Pokud bys to chtěl mít jo profi, tak silnou clonu hodíš do soustruhu, a uděláš jí vnitřní úkos a ostrou hranu. Ale 5mm je zbytečné. 2mm je dostačující i z duralu, natož z nerezi či jiné oceli.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1434
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #84 od nosuh » 27. 12. 2019, 18:16

Ahoj,
chtěl bych si zaclonit primar u 10" newtona. Muze někdo doporucit firmu v Praze nebo okoli, kde by mi to mohly vyříznout, pripadne zacernit? Firem, co to nabizeji je relativne dost, ale chtěl bych nejakou "odzkoušenou"..
DIky
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 071 Pro, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

Uživatelský avatar
rys
Příspěvky: 164
Registrován: 13. 05. 2016, 23:01

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #85 od rys » 15. 01. 2020, 11:53

Zdravím, prosím o radu, chci si udělat clonu do okulárového výtahu na N 250x1200mm od SW, a nevím jaký průměr díry ve cloně mohu udělat? Nejdelší okulár plánuji ES 24mm 82°.Děkuji Tomáš.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19062
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #86 od MilAN » 15. 01. 2020, 12:36

Tak pokud by to nemělo vinětovat, tak je potřeba na každých 20mm, kde bude clona umístěna před ohniskovou rovinou , připočíst 10mm k 35 mm, což je zhruba průměr polní clony v okuláru. . Takže asi pro většinu 2" OV tam bude jakákoliv clona pro takhle velké pole jen vinětovat -
Naposledy upravil(a) MilAN dne 15. 01. 2020, 13:23, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
rys
Příspěvky: 164
Registrován: 13. 05. 2016, 23:01

Re: Vyclonění Newtona

Příspěvek #87 od rys » 15. 01. 2020, 13:07

Takže, jestli jsem to dobře pochopil, tak žádná clona nemá pro můj případ smysl.Já jen že se zrovna memám v čem vrtat. Děkuji Tomáš.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host