Autobaterie

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
jpirkl
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 12. 2007, 14:34

Autobaterie

Příspěvek #1 od jpirkl » 24. 12. 2007, 22:07

Zdravím,

nemá někdo (podrobný) návod nebo schéma, jak upravit akumulátor z baterie pro pohon ?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14834
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek #2 od MMys » 24. 12. 2007, 22:20

Tak téhle otázce absolutně nerozumím. A asi nejsem sám.

Co je akumulátor z baterie ? A co chceš upravovat ? A pro pohon čeho ??? A jaké (či čeho) schéma ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Nautikus
Příspěvky: 269
Registrován: 28. 02. 2007, 00:54

Autobaterie

Příspěvek #3 od Nautikus » 24. 12. 2007, 22:30

Myslím, že autor otázky má na mysli napájení pohonu montáže z autobaterie a chtěl by nějaké schéma zapojení, pravděpodobně adaptéru, tedy jestli jsem to dobře pochopil... :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18471
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Autobaterie

Příspěvek #4 od MilAN » 24. 12. 2007, 22:53

no připojí se + na + a - na - ;D
V čem je problém ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
jpirkl
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 12. 2007, 14:34

Autobaterie

Příspěvek #5 od jpirkl » 24. 12. 2007, 23:15

Upřesňuji: ano, mám na mysli 12 V pohon montáže EQ5-6. Ptám se, zda je k dispozici nějaké schéma, které řeší např. rozvedení zdroje na více výstupů, přídání měřidla zbývající proudu, apod.

Uživatelský avatar
feliz_navidad
Příspěvky: 21
Registrován: 29. 12. 2006, 01:16

Autobaterie

Příspěvek #6 od feliz_navidad » 25. 12. 2007, 01:07

Schema už uvedl MilAN a měřič zbývající kapacity neřeš. Vzhledem ke značné závislosti využitelné kapacity na teplotě by to stejně fungovalo jen jako indikátor s přesností +-50%.

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Autobaterie

Příspěvek #7 od MartinV. » 25. 12. 2007, 05:43


jpirkl napsal: Zdravím,

nemá někdo (podrobný) návod nebo schéma, jak upravit akumulátor z baterie pro pohon ?

Jako elektrotechnická lama ti dopoledne 25.12. 2008 pošlu nějaké materiály co jsem si doma vytvořil pro svou montáž Synta EQ6. Pro tvou orientaci by to pak mělo stačit.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Autobaterie

Příspěvek #8 od MartinV. » 25. 12. 2007, 16:50

To jpirkl:

Poslal jsem ti soukromou zprávu.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

HonzaS
Příspěvky: 529
Registrován: 08. 11. 2004, 04:46

Autobaterie

Příspěvek #9 od HonzaS » 25. 12. 2007, 17:31

Jak bylo uvedeno výše, není prakticky co řešit. Jako vrchol luxusu lze k baterii přibastlit voltmetr s posunutou nulou (rozsah tak 10 až 14V) kvuli čitelnosti údaje napětí. Toto lze provést pomocí zenerovy diody a dvou rezistorů +mikroampermetr. Hodnoty součástek je nutné individuálně nastavit podle typu měřícího přístroje.

Olověné aku by se neměly vybíjet pod 10.5V. Autobaterie navíc nejsou stavěné pro větší vybíjení, proto po příchodu domů ihned nabít. Další "zimní upgrade" je polepení boků aku 5cm tvrzeným polystyrenem (růžový, zelený...), nerozpadne se a nedrží vodu.

doporučuji prostudovat tento článek:


http://www.mcu.cz/articles/read.php?article_id=431

HonzaS
Objektivy Sigma 12~400mm,ED80,GS600, 10" Meade LX200R,EQ6, (ACAM9000), 5DM2, filtry a spoustu dalšího bordelu

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Autobaterie

Příspěvek #10 od MartinV. » 25. 12. 2007, 18:30

Jinak pro kolegu jpirkl pokud se tedy jedná právě o montáž EQ6 se téma napájení této montáže probíralo zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=montaze;action=display;num=1119615504

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
jpirkl
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 12. 2007, 14:34

Autobaterie

Příspěvek #11 od jpirkl » 25. 12. 2007, 23:23

Díky, pánové.

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 125
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Autobaterie

Příspěvek #12 od M. Krupa » 26. 12. 2007, 15:16

Pro inspiraci přikládám pár fotek, jak jsem to kdysi udělal já.

Akumulátor připojuji přes krabičku s pojistkou a vypínačem. Když jsem tam ten vypínač neměl, tak se mi stalo, že jsem se po tmě dotknul koncem konektoru něčeho vodivého, ozvala se rána a konektor se utavil.
Teď to všechno v klidu a bez napětí pospojuji a nakonec vypínačem připnu napětí.

Dál mám na jedné z noh stativu přidělaný minirozvaděč s budíkem pro kontrolu napětí. Když jsem to vytvářel, tak jsem si myslel, že by mi to mohlo měřit třeba i teplotu, odběr proudu, nebo by to umělo i přes adaptér nabíjet akumulátor.
Praxe ukázala, že je to zbytečné. Úplně by stačil budík pro kontrolu napětí (osvětlený ledkami) a 3 vypínače (rosnice, lampička, ventilátor). Výstupy z minirozvaděče stačí 4 až 5 (pohon, rosnice, ventilátor, lampička, foťák).

Rosnice by si určitě zasloužily nějaké pulsní řízení výkonu.

Foťák potřebuje nižší napájecí napětí, takže jsem zbastlil ještě stabilizátor z 12V na 6V.

Celé to přenáším i s kabelama v malém batůžku. Akumulátor má vespod destičku z polystyrénu, aby v zimě neseděl přímo na sněhu.







Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

Autobaterie

Příspěvek #13 od lubomir » 27. 12. 2007, 06:16

keď sme pri zdorjoch energie... kde by sa na nete našiel nejaký návod ako, napríklad z takého zdroja- baterie ako M.krupa tuna opisuje, s tým, že si do Canona nedám baterky, ale priamo si tam dám nejaký konektor ?
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 125
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Autobaterie

Příspěvek #14 od M. Krupa » 27. 12. 2007, 15:14


lubomir napsal: keď sme pri zdorjoch energie... kde by sa na nete našiel nejaký návod ako, napríklad z takého zdroja- baterie ako M.krupa tuna opisuje, s tým, že si do Canona nedám baterky, ale priamo si tam dám nejaký konektor ?


Bastl stabilizátoru:


Větší rozlišení fotky:
http://www.astromik.org/forum/stab.jpg

Vyšší výstupní napětí lze dosáhnout připojením více diod v sérii za sebou. Každá dioda zvýší napětí asi o 0,7V


VŠE NA VLASTNÍ RIZIKO.
NEPŘEBÍRÁM ZODPOVĚDNOST ZA PŘÍPADNÉ ŠKODY.



Uživatelský avatar
Luke
Příspěvky: 16
Registrován: 27. 12. 2006, 00:32

Autobaterie

Příspěvek #15 od Luke » 03. 01. 2008, 15:07

K výše uvedenému bastlu:
a, při odběru CANONu cca 500mA se musí stabilizátor zákonitě hřát.
Ztrátový výkon stabilzátoru je při 0,5A - (12-6)V*0,5A = 3W, v zimě to vadit nebude ;D
b, použitá dioda je teplotně nestabilní a s klidem ti tam pustí plus mínus autobus
c, vstup a výstup by se měl blokovat kondenzátory proti zemi(-pól, keramikou cca 100nF), jinak hrozí rozkmitání stabilizátoru a k nestabilitě výstupního napětí
d, proč zvyšovat napětí 7805(5V) pomocí diody, když existuje přímo 7806(6V)?
e, pokud již chceš přesné napětí např. 7,2V, tak raději použij IO LM317T, kde si můžeš přesně nastavit výstupní napětí
f, účinnost těchto stabilizátorů není nic moc
g, raději bych v přenosném zařízení použil spínaný zdroj, který má účinnost cca 85%
h, pokud potřebuješ takový stabilizátor vyrobit, tak dej vědět, mohu zajistit ;)
Obrázek


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti