Karell: Pak jsem asi špatnej astronom. Zrcadlo 305mm zakoupené v roce 2009 jsem neměl potřebu do letošního roku čistit. Nepozoroval jsem při focení žádné změny. T
Asi prostředí bez prachu, pylu a podobně. Nebo také přesný popis pomalu vařené žáby. Můj pohled na věc.
MiniMistr: Mě by zajímalo, kolik toho má BerFull nakoukáno nebo nafoceno když tady tak fundovaně radí...........
Ať čtu jak čtu, text uvedený "Ja to robím takto, 1x do roka, podla bordelu na optike ... " je prostě popis, jak a proč to dělá. Radou se to nazvat nedá. A to se nemá nebo nesmí? Kolik musí mít někdo nafoceno nebo napozorováno, aby mohl opravdu radit? Je to někde v pravidlech?
Vla to napsal jasně. Karell také. Oba jsou v oboru velmi zkušení. Názory mají diametrálně rozdílné, ale oba určitě podložené. Osobně oba respektuji, můj názor je ale bližší kolegovi Vla. Nicméně budu hájit hlavně to, aby to oba mohli svobodně psát. A BerFull také!
Já už přece jen něco málo nakoukáno mám a zrcadla nečistím častěji jen proto, že jsem líný skoro jako Vla

. Můj názor je, že nánosy na zrcadle, i když zdánlivě zanedbatelné, snižují kvalitu výsledného obrazu. Mohu to napsat jen tak, nebo musím vyčíslit napozorované hodiny? Nebo snad počet lajků někde?
A k tématu - už jsem asi psal, ale zopakuji - nečistoty výrazně urychlují rosení nebo namrzání zrcadel. To mám "vykoukáno", žádné abstraktní měření těchto jevů nemám. U refraktoru, mám zkušenost jen s ED100, to nemohu tvrdit, mám příliš malý vzorek. Ale myslím si, že to bude analogické se zrcadlem.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD