Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2836 od Homer » 09. 03. 2020, 17:57

Ano, samostatné pilíře se vytrvale staví a samotného by mne zajímalo proč. Asi to bude dědictví z hvězdáren s mnohatunovými stroji ve velikých kopulích, kde by byl nějaký průvlak či strop nepoužitelný, ale zde se bavíme o malých přístrojích a několikametrových rozponech.
Je prakticky jedno, zda bude hvězdárna s kruhovým či čtvercovým půdorysem, zde se to nabízí samo. Já bych dokonce zvážil půdorys čtvercový - dole bude lépe využitelný prostor a především se to bude daleko lépe stavět. Nahoře nebude problém zhotovit věnec s kruhovým vnitřkem. Přesně takový jsem si vlastnoručně kdysi dělal.
Nevím jak u ostatních majitelů kopulí, ale mne otřesy či vibrace od pojezdu kopule netrápí. Mám pevně instalovaná kola s polyuretanovou obručí a po nich se otáčí kopule. Poznat se dá leda schválné dupnutí na podlahu nebo když slézám do pracovny pod kopulí po schodech a zavírám za sebou poklop - to mi graf OAGu hlásí - ale útlum je rychlý. Pohyb kopule jsem na OAG nepozoroval.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15728
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2837 od MMys » 09. 03. 2020, 23:37

No já to také nemám volný sloup. Ze dvou stran v úhlu 90° jsou k němu normálně přizděné příčky co tvoří místnost, čímž ho vlastně ještě vyztužují, a přes obvodové zdi jsou pak položené stropní panely, ateprve na tom stojí podezdívka kopule. Akorát ty příčky co vedou ke sloupu končí tak 2cm pod těmi stropními panely, a ten prostor je vypěněný - chtěl jsem elimonovat tvrdý přenos vibrací z panelu do příček a příadně i sloupu. Ale nyní vidím, že by se to stejně asi nekonalo. Zrovna tak je v panelu prořez a sloup se nedotýká panelu, ale také si myslím, že to bylo zbytečné. S ohledem na hmotu 20cm spirol panelů.

Na panelech mám pak položený rošt z trámků asi 5x5cm a na tom podlahu z vodovzdorné OSB desky a na tom měkké lino (až mi něco spadne - a že už spadlo) aby to nebylo označkované o beton.

Takež chodím vlastěn po té podlaze co je na trámcích.

Pokud bys udělal masivní betonový strop, s nějakou armaturou v něm, vyvedenou pro ukotvení trubky sloupu, asi to bude také fungovat. Ten souboj hmot (dalekoheld + sloup tak do 150kg, vs. celý litý strop a budova) bude dost nerovný.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20102
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2838 od MilAN » 10. 03. 2020, 00:03

Já mám pilíř v podstatě na nosné zdi. A pokud si někdo myslí, že vynajde dokonalé zabránění nějakých otřesů, tak ho můžu ujisti, že pokud někdo bouchne dveřmi auta na silnici 10m od baráku, tak to je v dalekohledu vidět. Zrovna tak je vidět i přítomnost člověka v kopuli, i když je celá konstrukce včetně podlahy naprosto nezávislá a kotvená na půdní trámovou podlahovou konstrukci .
Takže samozřejmě, pokud to všechno jde dobře oddělit, tak ano, ale nikdy to nebude 100% dokonalé. Jedině ta wifina při ovládání focení z obýváku to opravdu neruší :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2839 od zuzi » 10. 03. 2020, 08:11

Tak to vám děkuji za diskuzi, vlastně nevím kudy se vydat :-)
- Řešení bez sloupu se mi samozřejmě zamlouvá s ohledem na jednoduchost a využitelnost spodního prostoru, jen mám pořád obavu, aby stropní konstrukce, na kterou se následně bude kotvit sloup montáže, nebyla příliš poddajná a sloup s montáží se neměl tendenci kymácet.
- Udělat sloup až do země a pak ho zakotvit do průvlaků také není problém, ale zase se to komplikuje a otázka zda to bude lepší než předchozí.

Budu o tom ještě přemýšlet a čekat zda náhodou to někdo nerozsekne :)

Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 859
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 76
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2840 od Beda » 10. 03. 2020, 10:05

Homer píše:No, já bych tam středový sloup, ať takový nebo makový, nedal vůbec :-). Nevidím k tomu jediný racionální důvod, zvl. když bude k dispozici kruhová stavba hvězdárny ( tedy sama tvořící mnohem tužší pilíř ), naopak se pouze znehodnotí prostor pod kopulí, bude to pracnější a dražší - anebo mi něco uniká?

umím se trochu vžít do rozpoložení, ve kterém je tazatel před realizací stavby, která by měla dobře sloužit pokud možno po celý jeho život. Možná mu trochu napoví moje letité zkušenosti s fenoménem chvění stavby a přenosu na teleskop. Viděl a realizoval jsem několik staveb, včetně mé vlastní, ale k té se vrátím až na konec.
Nejprve to byla moje zkušenost na 15m vysoké věží pro 40 cm sluneční newton ( na obrázku vlevo ), na kterém jsme měli měřit lokální seeing .Vnější průměr stavby byl 5m ( bez ochozu) , jako stavební materiál sloužily betonové skruže, usazené do opravdu hlubokého základu. Uprostřed, jako nosný sloup teleskopu, byly další 2,5m betonové skruže. Ty byly do poloviny, kvůli tlumení ( :) ), vysypané drtí. Po zahájení zkušebních měření na seeing monitoru jsme brzo zjistili, že teleskop vykazuje jakési základní hodnoty o seeingu, které tam nikdo nečekal. Po několika dnech bezvýsledného zkoušení elektroniky, někdo přišel s myšlenkou, že údaje možná zkresluje chvění teleskopického sloupu. Následovaly stavební "úpravy", kdy do dilatačních mezer mezi centrálním sloupem a dvěma betonovými podlahami, t.j. horní a další někde ve středu stavby, stavbaři natloukly masivní železné klíny. A ejhle, záhadné chvění obrazu zmizelo a seeing monitor měřil už jen to co měl !
Podobným způsobem jsme "vymezili" chvění centrálního sloupu ( ten měl dokonce chytrý trojúhelníkový průřez) na hvězdárně pana Bílka v Petrovicích. Nicméně, jak zmínil již Homér. Myšlenka centrálního sloupku je u stavitelů hvězdáren hluboce "zakořeněná" a pokud má zadavatel stavby možnost, téměř vždy se přikloní k tomuto řešení. Jak se ovšem později ukáže, k jeho vlastní škodě. Ale mnohdy nelze jinak :
Při stavbě mého domku, tzv. kanadské , " prknové " konstrukce, bylo nutné pro sloup teleskopu použít 70 cm široký centrální betonový základ ukotvený na skalním podloží a vyzdít na něm 3,5 m vysoký sloupek 66 x 66 cm. Sice je vysypaný suchým pískem a nahoře uzavřený betonovou deskou, ale prásknutí domovními dveřmi je v teleskopu vidět :( ! Moje rada se proto přiklání k výše popsané od Homera: pokud je to možné, centrální sloupek nestavět a vyztužit zdivo pod podlahou hvězdárny, a podlahu konstrukčně zvládnout tak, aby nedošlo k přenosu krokového chvění. S chvěním stavby pod teleskopem je to jako se seeingem. Všichni o něm ví, ale potlačit se moc nedá.
Je to marné, je to marné, atd. ... ;)
Přílohy
SuW 6_1985, s.319.JPG
SuW 6_1985, s.319.JPG (244.14 KiB) Zobrazeno 1107 x
Vakuum Newton, Seeing Monitor.JPG
Vakuum Newton, Seeing Monitor.JPG (728.04 KiB) Zobrazeno 1107 x

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2841 od Homer » 10. 03. 2020, 11:44

Beda i MilAn: díky za stejný názor podpořený bohatými zkušenostmi. Bude na tazateli, jak s tím naloží. Já bych postupoval asi takhle:
čtvercová stavba bez centrálního pilíře, podloží vybrat ke stabilnímu materiálu, buď variantně hutněná drť a armovaná deska, nebo cca 20 cm drti a klasické pasové základy bedněné nebo KB bloky, nahoře opět armovaná deska. Zdivo např. Porotherm 30/24,strop monolitický, provázaný se ztužujícím věncem, dole zdivo tl. 30 cm, druhý řádek nad stropem pokračovat v tl. zdiva 24 cm, na vzniklý schůdek do pružných podložek osadit druhou dřevěnou podlahu, pod kopuli další želbet. věnec směrem do interiéru kruhový.
Na ten žel.bet. strop osadit pilíř dalekohledu. Rozhodně to nebude horší než se středovým pilířem, troufám si tvrdit, že lepší, dole bude využitelné místo a čtvercová stavba se bude daleko líp zdít.
Ale je to pouze moje varianta...

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2842 od zuzi » 10. 03. 2020, 12:22

Díky za cenné informace a zkušenosti!
S čtvercovým půdorysem ještě pořádně nevím, ale každopádně se zatím kloním k variantě bez sloupu s monolitickým stropem. Chápu to dobře že to znamená strop vylitý betonem na stojky s bohatým armováním? Pokud ano, jaká síla je vhodná, bude dostatečná 20 cm síla, na základnu 4,5x4,5 čtvercovou, případně 4,5m kruhovou? Mám pořád trochu obavu, aby to bylo dostatečně tuhé uprostřed a strop se nepronesl. Nemám zkušenosti s počítáním ŽB desek. zato se pravidelně potkávám s ukládáním strojů s ohledem na eliminaci vibrací jak z tak do.

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2843 od Homer » 10. 03. 2020, 13:15

Zvolit optimální řešení bude na projektantovi, ale je třeba mu zadat základní představu. Ten strop by samozřejmě musel být šalovaný. Dá se ale udělat jen průvlak pro pilíř, jak jsem už psal a nad ním pochůzí dřevěná podlaha. Dá se udělat i klasický strop montovaný z ocel. nosníků a pro uložení pilíře vytvořit skrytý průvlak v něm - variant je víc.
Podstata je jedna - skutečně nevidím důvod u takovéto stavby stavět zdola středový pilíř. A pokud není nějaký extra důvod pro kruhovou stavbu, tak bych ji nedělal. Musí se potom maltovat i styčné spáry, je to pomalejší, pracnější, hůř se to i omítá. Ale nepopírám, hezky to vypadá :-).

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 745
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2844 od alda » 10. 03. 2020, 13:22

Prosím zkušené o radu. Již několik let řeším kopuli. V současné době mám zahradní domek s odsuvnou střechou.
Problémem je vítr, který mi často způsobuje problémy při focení, od Z a J mám jen pole a dost fouká, zvláště v poslední době.
Řeším variantu, jestli vyrobit nebo koupit, to si ale musím rozhodnout sám.

Ale pokud bych šel do koupě, uvažuji posadit kopuli na stávající dřevěný domek, který má 6x3,5m (1/2 hvězdárna a 1/2 zahradní domek)
Líbí se mi řešení od polských scopedome. 3m je krásná, ale dost drahá. Tak uvažuji posadit tam jen vršek té jejich 2m. Pod ním by byla klasická místnost, 3x3,5m která má dneska tu odsuvnou střechu.
No a tady nevím, jestli 2m bude stačit na dalekohledy, které mám nebo možná někdy budou. V současnosti mám největší C11 a do budoucna by to byl maximálně astrograf 300/1200 více určitě ne. Dneska fotím 200/800. Bude ta 2m se štěrbinou čisté šířky 615mm stačit ? Podle manuálu je prostor na dalekohled délky 1600mm. Ale co to stínění u průměru ?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15728
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2845 od MMys » 10. 03. 2020, 13:43

Ani ta 3m není moc velká, pochozí prostor je jen o průměru zhruba 2.6m, a pro moji 300ku je to tak akorát, abych se nemlátil hlavou o tubus N300-ky, když okolo chodím. 2m si nedokáže představit, to už je spíš jen na automatickou sestavu, kam skoro nemusíš. A 65cm štěrbina je dost úzká, kor když se kouká německou montáží zešikma.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2846 od zuzi » 10. 03. 2020, 13:51

Homer píše:Zvolit optimální řešení bude na projektantovi, ale je třeba mu zadat základní představu. Ten strop by samozřejmě musel být šalovaný. Dá se ale udělat jen průvlak pro pilíř, jak jsem už psal a nad ním pochůzí dřevěná podlaha. Dá se udělat i klasický strop montovaný z ocel. nosníků a pro uložení pilíře vytvořit skrytý průvlak v něm - variant je víc.
Podstata je jedna - skutečně nevidím důvod u takovéto stavby stavět zdola středový pilíř. A pokud není nějaký extra důvod pro kruhovou stavbu, tak bych ji nedělal. Musí se potom maltovat i styčné spáry, je to pomalejší, pracnější, hůř se to i omítá. Ale nepopírám, hezky to vypadá :-).


Díky za informace. Stále nevím zda che mi chce měnit stavební povolení z kruhového půdorysu na čtvercový, musel bych to řešit s přepracováním projektu. Pokud by zůstal kruhový půdorys asi by nebyl se SÚ problém.
Je jasné že se to zase bude lépe stavět koskaté. No mám hodně podnětů o čem přemýšlet.

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 745
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2847 od alda » 10. 03. 2020, 13:57

MMys píše:Ani ta 3m není moc velká, pochozí prostor je jen o průměru zhruba 2.6m, a pro moji 300ku je to tak akorát, abych se nemlátil hlavou o tubus N300-ky, když okolo chodím. 2m si nedokáže představit, to už je spíš jen na automatickou sestavu, kam skoro nemusíš. A 65cm štěrbina je dost úzká, kor když se kouká německou montáží zešikma.


No já jsem uvažoval, že to bude položené na "střeše" a pod tím je normální místnost 3x3,5m. Ještě je varianta od Pulsaru 2,7m a 2,2m, která je dělaná přímo na střechy a nezužuje se směrem dolů a je i levnější.

2,7m varianta: https://www.pulsarastro.com/ekmps/shops ... ightdr.pdf
2.2m varianta: https://www.pulsarastro.com/ekmps/shops ... ightdr.pdf

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2848 od Homer » 10. 03. 2020, 17:23

zuzi:
netušil jsem, že to už má stavební povolení. A trochu mne překvapuje, že tyhle věci slyšíte až zde na AF a neslyšel jste je od autora projektu. Doporučuji si to vše rozmyslet, dojít na stavební úřad a zeptat se, co by z jejich pohledu obnášely případné změny.

Alda:
pokud máte dost místa, co takhle neroubovat na stávající domek kopuli, nechat to celé pro účely zahradního domku a kopuli vyřešit na samostatné stavbě? Takhle se budete muset přizpůsobovat stávající konstrukci a volit kompromisy, což u nového řešení odpadne. Pak bych šel do kopule cca 3,5m, tam je už místa dost.

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2849 od zuzi » 10. 03. 2020, 17:30

Co to obnáší už vím, je to změna stavby před dokončením, tedy dorazit PD změny, podpisy sousedů a na úřadě schvalovací kolečko, které není až tak problém. Proč už to má stavební povolení bych neřešil, jsou to složité okolnosti, které tu nechci moc řešit :)
Takže otázka pro mě je taková, zda to má smysl předělávat na čtvercový půdorys, tedy zda to za vynaložené prostředky a čas stoji i s tím rizikem že mi to nějaký soused teď už podepsat nemusí.

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2850 od Homer » 10. 03. 2020, 18:04

Ale jo, že to je změna stavby před dokončením je jasné. Co nebývá jasné, jsou požadavky toho kterého stavebního úřadu, které se mohou významně lišit. Platí jedno, jakmile se už něco postaví, tak je pozdě škrábat se za uchem. Informací máte dost, popřemýšlejte u dobrého kafe a rozhodněte podle svého uvážení a priorit.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host