Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20102
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2821 od MilAN » 03. 03. 2020, 00:17

Já bych nezavrhoval to nesymetrické umístění střešních vazníků - ničemu to nevadí a není to žádná komplikace. A možnost manipulace s dalekohledem při zavřené střeše se někdy může hodit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1691
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2822 od nosuh » 03. 03. 2020, 06:37

Ok, takhle je to pro me asi ještě prijatelny.
01.jpg
01.jpg (315.77 KiB) Zobrazeno 1187 x

K te konstrukci strechy. Na tu delku ramu 2,5m staci 2 pary nebo lepe supnout ještě jedny kolecka do stredu ?
Chci tam dat tyhle a k tomu V kolejnici z odkazu. Prijde mi, jestli to uchyceni kolecek jen na 2 srouby není forovy, aby se to nevylomilo..
https://www.i-pohony.cz/v-drazka/dvojit ... -31v-2-80/
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15728
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2823 od MMys » 03. 03. 2020, 07:22

Pokud je těch 20cm nad tubusem 300-ky, kterou výhledově připouštíš, tak je to v pohodě, tam se ti nějaký refráček vejde.

A ten zakončovací "špunt" na sloupu si hlavně udělej výměnný. Až změníš montáž, tak jen povolíš nějaké boční šrouby (já tam mám 4ks M8 po 90°), vytáhneš ho a necháš vyrobit jiný.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1691
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2824 od nosuh » 03. 03. 2020, 07:49

jj, pocitam s tim..diky
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2825 od zuzi » 08. 03. 2020, 20:52

Mám zatím jeden dotaz a prosbu o kritiku celkového řešení.
Dotaz je, jak založit sloup pro montáž. Sloup by měl být ocelová roura, která se vybetonuje, nicméně si nedovedu představit, jak se roura mechanicky spojí se základem v zemí, zda tam nevznikne slabé místo konstrukce. Případně není blbost takto řešit sloup pro montáž?
1_rez.PNG
1_rez.PNG (50.38 KiB) Zobrazeno 968 x

Pro představu ještě půdorys.
2_pudorys.PNG
2_pudorys.PNG (38.33 KiB) Zobrazeno 968 x


Rád bych se vyhnul velkým změnám ve velikosti a výšce stavby, takhle se to podařilo protlačit přes náš SÚ a tak bych to nerad dělal jinak zásadně, aby při kolaudaci nebyla diskuze, proč stavba v projektu má kruhový půdorys a přitom je to čtvercové :-) Jinak není ještě kopnuto do země, takže změny základů jsou proveditelné snadno. Ještě možná dodám že podloží je jílovitá půda (spíš jen jíl...) s velkým obsahem kamenů (20-40 cm).

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20102
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2826 od MilAN » 08. 03. 2020, 21:28

Nejsem stavař, nech si určitě poradit . jen tam vidím na první pohled 2 věci :
1/sám píšeš že nevíš, jak se ta roura spojí s podkladem. To také nevím, tohle je určitě špatně. Při téhle délce roury bych to viděl s tou rourou tak 1,40 m do země , zde obetonovat alespoň 70/70 cm a celé to umístit do štěrku - tak 2 m3
2/ asi bych volil větší průměr té trubky ( co tam bude za montáž a přístroje ?), nebo železoobetonový sloup
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2827 od zuzi » 08. 03. 2020, 21:46

Díky za postřeh, k bodu 1. myslíš umístnění do stěrku jako do štěrkového lóže?
2. Roura byla plánována k vyplnění betonem, ale to není ŽB sloup to je fakt.

Zatím tam bude na gemini G42+ s nwt 250/1000 v karbonové rouře s G3 16200 EC těžkou kamerou, to může mít cca 50-60 kg celé? Nikdy jsme to nevážil. Co bude do budoucna netuším, ale rád bych měl nadimenzováno, aby se mohl udělat nějak upgrade. Nad podlahou v kopuli se uvažuje o klasickém ocelovém dutém sloupu, který případně půjde vyhodit a na jeho místo by se dala vidlice. Ale je jasný že tam zase nastává problém s výškou horizontu.

Věc se má tak, že se to buduje společně s garáží a tak bych rád vykopal a vybetonoval základy při jednom bordelu, protože lopata jílu v kombinaci s vodou a dětmi umí vykouzlit hodně vrásek ať od smíchu a nebo opaku :-)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20102
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2828 od MilAN » 08. 03. 2020, 21:52

Určitě to nemůže být jen v zemině. Ale tohle je jen úplně laický pohled. Jsou tu stavaři.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2829 od Homer » 08. 03. 2020, 22:03

Pokud je v podloží jíl, tak to bude náchylné na nestejnoměrné sedání. Jíl bude cyklicky nasávat vodu, následně vysychat, pasové základy mohou následkem toho nestejnoměrně sedat a ve zdivu se objeví trhliny. Potrhaných baráků na jílu jsem už viděl víc.
Doporučuji stavbu osadit takto:
- výkop do nezámrzné hloubky cca 90 cm
- makadam 63-125mm hutnit
- jemnější drť 32-63 mm hutnit
- armovaná želbet. deska tl. cca 200 mm ( po obvodě bych v drti založil řadu KB bloků, probetonoval a proarmoval s deskou )

Takhle vysoký a štíhlý pilíř se bude klepat jako kozí cíca. Pro osazení pilíře stačí nahoře pod ním protáhnout extra průvlak ze dvou ocel. nosníků propojených se ztužujícím věncem a nad ním udělat samostatnou podlahu v kopuli např. z trámků či kleštin a vodovzdorné překližky. Obdobné řešením mám já, jen místo průvlaku, který by mi v interiéru pohledově vadil, je monolitický želbet.strop. na něm postavený pilíř a fertig.
Navrženým řešením bude pilíř tvořen vlastně kruhovým tělesem celé hvězdárny a nebude se tam klinkat 3m vysoká trubka.

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2830 od zuzi » 08. 03. 2020, 22:12

Díky za nakopnutí, barák již stojí ve stejném materiálu a výhoda asi je ta, že se při cca 1 m hloubce dostáváš na hromadu kamení a pod ní je skála. Takže barák drží a deska je udělaná jak píšeš, bohatě proarmovaná společně se ZB a 200 mm betonu.
Řešení s průvlakem mě nenapadlo, nějak pocitově jsem se snažil mít pořád sloup od stavby mechanicky oddělený. Ale tohle vypadá dobře. Nechám si to v hlavě přes noc uležet.

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2831 od Homer » 08. 03. 2020, 23:37

Pokud je jíl jen takhle mělce a pod ním je skála, tak to je ten mnohem lepší případ. Vybrat a nahradit kamenivem. Pilíř vynést jak jsem popsal a horní podlahu pružně odizolovat, by se nepřenášel každý krok. Já jsem použil dvě tloušťky zdiva - dole tlustší, nad druhou podlahou slabší a na vzniklý "schůdek" jsem osadil druhou kleštinovou podlahu podloženou pružnými podložkami a zaklopil vodovzdornou překližkou co se používá na vleky za auta. Pozor - šroubovat nerez vruty! Díky občasnému stírání podlahy mi ty původní obyčejné všechny shnily a musel jsem je pracně vyměnit...

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15728
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2832 od MMys » 09. 03. 2020, 07:24

Já bych tam nedával jako sloup trubku, ale normálně bych to vyzdil a vybetonoval ze ztraceného bednění (u mě to je 40x50cm), ještě s armaturou uvnitř. Na armaturu bych na konci navařil 4 závitové tyče, ty nechal koukat ven z posledního bednění, a na to nasadil pouze maximálně metrový sloup z trubky.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2833 od zuzi » 09. 03. 2020, 07:27

Jasný, takhle to vypadá dobře. Ještě se zeptám znova k tomu založení sloupu, je rozumné vylít fundament cca 70x70 cm a na to pak sloup jen přibetonovat a provázat to armováním a nebo to udělat jak psal Milan, tedy sloup dál až na dno výkopu a obbetonovat ho?
Edit: pro Mmyse, to je taky dobrý nápad, koukal jsem že to tak máš také udělané. Ona se to bude lépe z bednění dělat. Protože protahovat armováním do 4m sloupu bez jeřábu by bylo asi nemožné.

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2834 od Homer » 09. 03. 2020, 13:18

No, já bych tam středový sloup, ať takový nebo makový, nedal vůbec :-). Nevidím k tomu jediný racionální důvod, zvl. když bude k dispozici kruhová stavba hvězdárny ( tedy sama tvořící mnohem tužší pilíř ), naopak se pouze znehodnotí prostor pod kopulí, bude to pracnější a dražší - anebo mi něco uniká?

zuzi
Příspěvky: 528
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2835 od zuzi » 09. 03. 2020, 17:11

Aha, no tak to mě nedošlo, je pravda že celá hvězdárna bude jako jeden velký dutý sloup. Nemůže být problém třeba při přejezdu kopule po ne úplně rovné kolejí kopule a následný přenos vibrací do montáže? Pokud to bez sloupu půjde, je jasné že to bude dole lepší. Nějaký další praktik co přidá názor? :) Já okukoval jak je udělaná hvězdárna v Rokycanech a tam je i v docela mohutné stavbě betonový sloup uprostřed. Ale není to rozhodně stavba kruhového půdorysu.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host