Když se konkrétní řešení nakreslí, je to vidět hned. Já mám kopuli 3,7m a je pravda, že vnitřní prostor je "jen" 3,4x3,4m - kopule tedy není v rovině s vnitřním lícem zdiva ale leží cca na jeho středu a bez poklopu by to u mne nešlo, resp. šlo, ale blbě. Toho prostoru není zase tolik.
Za mne - není nad volný prostor kolem montáže, když ze schůdků sundavám dekl z dalekohledu, nandavám rosnici nebo krycí povlak když končím, mám ty schůdky už na kraji poklopu. Zrovna tak při práci s hledáčkem se dostávám k poklopu a být tam zábradlí určitě by to vadilo. Ale je to moje konkrétní situace, jinde to může být jinak. Já mám jih i na kochání po kraji, západ pro umístění stolku s počítačem, sever s částí východu a západu na pohyb kolem dalekohledu, takže u mne na zábradlí místo rozhodně není.
Mám i mlynářské schody ale musím přiznat, že po nich lezu s předním náhonem a výřezy nijak nevyužívám, prostě jak mi to vyjde, tak lezu

. Tady souhlasím, kdyby tam výřezy nebyly, je to jedno. I když moment - hodí se mi v jediném případě, když stírám podlahu v kopuli a tyto schody, pasuje mi plastový kbelík s vodou přesně do těch výřezů,tam si jej vždy opřu. To je mé jediné využití mlynářských schodů.