Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1334
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2761 od Chef » 23. 12. 2019, 09:52

MilAN píše:No dlouho jsem se na ty žlábky díval, a nějak je nechápu. Co že kryjí proti bordelu ? Jsou napevno tam, kde jsou na fotce, nebo se snad posunují nebo překlápí ?
Kterému bordelu zamezují a kde ? Pokud to chápu, správně, tak ten žlábek pouští vodu přesně na tu stojinu ( o zbytek se postará vítr). Fakt netuším, jak to funguje- nebyl by jiný snímek nebo popis ?
A ty máš kříž montáže ve výšce přes 2m ? Vím že jsi vysoký, ale není to moc při pohledu blíže k obzoru ?


Kříž montáže je v cca 190cm (sloupek má 180cm). Tím jsem se dostal na výšku stěny domku a hlavně vidím co nejníže na jižní obzor (ono je to na Vysočině a okolo jsou všude kopce a stromy, takže to místo, kde mám domeček, je nejlepší pro pozorování planet a jižního obzoru z pozemku mé chalupy).
Bohužel jsem se nevyhnul použití schůdek u pozorování, zvláště teď, kdy jsou planety moc nízko, ale zase jsem to plánoval na možnost použití většího APO, které snad příští rok pořídím (zrovna se rozhoduji mezi LZOS 180 a nebo CFF 185 případně CFF 200), takže pak ta výška přijde vhod... (pokud se mi podaří zpracovat manželku, aby mi to APO povolila :D )
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; Nagler:31,Zoom 6-3; Ethos:21,13,8,3.7; Delite:15,11,9; TV Plossl:55,25,20; ADC Omegon; ASI294MC; Baader 2" BBHS, Zeiss Bino

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2202
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2762 od Homer » 23. 12. 2019, 20:11

Asi jsem účel těch žlabů pochopil, ale nejsem si podle fotek jistý, že fungují i jako okapový žlábek - to podle jejich umístění a přesahu střechy nad nimi. Anebo to celé zkresluje. Jednoduše mi schází řešení jak lapat dešťovou vodu, jak zabránit jejímu cákání na stavbu a jak ji odvádět pryč. Zdá se mi, že tam je svah, to by neměl být problém. S pevným žlábkem a svodem by to nebyl problém a krytování by se (snad ) dalo vyřešit jinak.
Taky mi připadá, že sloupky nesoucí otevřená křídla střechy, jsou nějak nízko nad terénem a budou trpět vodou a sněhem. Tam podle mého měly být vyšší ocelové patky ( kotvy ).

Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1334
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2763 od Chef » 23. 12. 2019, 21:37

Jo s těmi sloupky a patkami jsme si trochu užili. Nakonec jsou v těch sloupcích trny (místo klasických patek), na kterých jsou ty nosné trámky připevněny. S výškou jsem měl opravdu dost problém a na severní straně je to dost nízko, jelikož by jinak spodní strana byla zase skoro metr nad zemí. takže hold budu muset uklízet sníh každý víkend okolo... Přinejhorším oplechujeme tu jednu stranu (např do 50cm výšky) , pokud tam bude sníh vadit...
Hlavně jsme nejdříve udělali sloupky na 4x4m a tesař, co nám pomáhal s konstrukcí (dělal jen trámovou kostru domku a zbouchal to za jeden den a pak jsme to po něm X víkendů opravovali), nechtěl do toho jít, že se to proboří sněhem apod, takže nakonec to mám 3.5m x 4m , což je pořád hodně místa, ale museli jsme pro jistotu podepřít/podezdít ty podélné trámky. Teď je to aspoň dost stabilní a vydrželo to už pár vichřicí.

Ty kryty mají trochu sklon, takže voda se na nich nedrží, ale sníh tam asi bude (pokud by tam voda zatekla, tak mám ve žlabu pár děr kudy pak voda může odtéct) . Jiné řešení mě hned nenapadlo, ale celkem to funguje (tedy kromě těch myší, co si tam občas pod krytem udělají hnízdo :) ).

Problém je, že já mám nulové stavitelské zkušenosti a otec to má taky spíš jako chalupářské hobby, takže jsme si prošli X obrázků jiných domků a pak to dali dohromady. Jen jsem netušil, že to bude tolik práce... Asi bych dnes radši investoval do hotové kopule, např ten ScopeDome 4m , i za cenu o 300k více než mě stál dohromady celý domek, ale zase teď když je to hotové, tak k tomu má člověk úplně jiný vztah, když to dělal sám, než kdybych to koupil hotové jako kopuli, nebo jako domeček z eshopu (někde jsem je viděl prodávat na německém astroshopu) .
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; Nagler:31,Zoom 6-3; Ethos:21,13,8,3.7; Delite:15,11,9; TV Plossl:55,25,20; ADC Omegon; ASI294MC; Baader 2" BBHS, Zeiss Bino

Uživatelský avatar
Zbych
Příspěvky: 708
Registrován: 07. 11. 2009, 12:33
Bydliště: Dačicko, okres Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2764 od Zbych » 23. 12. 2019, 23:51

Chef píše:...budu muset uklízet sníh každý víkend okolo...


Sníh? Co to je? :D Ty to máš na horách? Dneska jsem si kupoval hrablo na sníh a jen jsem tak na pokladně utrousil, jestli ho vůbec budu ještě někdy potřebovat :( .

Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1334
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2765 od Chef » 24. 12. 2019, 09:05

Zbych píše:
Chef píše:...budu muset uklízet sníh každý víkend okolo...


Sníh? Co to je? :D Ty to máš na horách? Dneska jsem si kupoval hrablo na sníh a jen jsem tak na pokladně utrousil, jestli ho vůbec budu ještě někdy potřebovat :( .


:D to je taky fakt , jestli vůbec nějaký sníh bude. Jinak chalupa je na Vysočině v cca 650m n. m. takže občas tu sníh je, ale nic velkého jako někde na horách .
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; Nagler:31,Zoom 6-3; Ethos:21,13,8,3.7; Delite:15,11,9; TV Plossl:55,25,20; ADC Omegon; ASI294MC; Baader 2" BBHS, Zeiss Bino

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2202
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2766 od Homer » 25. 12. 2019, 16:16

Dokud je sníh zmrzlý nic se neděje. Horší to je s vodou. Pokud ty sloupky mají osazení na patkách a trnech, tak doporučuji sloupky vynést, dole uříznout na míru, navařit trny a sloupek spustit na nové uložení.
Taky se vůbec nic nestane ( naopak ), když se na podélné stěny domečku osadí normální žlábky se svody a stávající krytování pojezdového žlábku se nahradí něčím co nebude překážet při pojezdu pevným žlábkům.

Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1334
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2767 od Chef » 25. 12. 2019, 17:59

Děkuji za rady. Ještě to projdu s otcem, jak bychom to mohli vylepšit...
Jen tu stavbu už asi nedokážu předělat / zvýšit (nemám žádnou těžkou techniku, jak to zvednout). Z dělníků mám trochu "hrůzu" (užil jsem si sám při přestavbě vlastního domu, kdy jsem musel vyměnit 2 firmy, jelikož dneska sehnat spolehlivé řemeslníky je nadlidský výkon ) a jen ten tesař, co nám dělal tu konstrukci pozorovacího domku, to taky celkem odfláknul (dělal na tom jeden den a pak druhý den opravoval to co zkazil, ale stejně to nedodělal) , takže jsme to nakonec museli s otcem předělat a dodělat sami...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; Nagler:31,Zoom 6-3; Ethos:21,13,8,3.7; Delite:15,11,9; TV Plossl:55,25,20; ADC Omegon; ASI294MC; Baader 2" BBHS, Zeiss Bino

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2202
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2768 od Homer » 25. 12. 2019, 18:27

Není zač. Předělat délku sloupku není až takový problém. Při zavřené střeše by měl jít pojezdový trámek ( pozednička ) a kterou podpírá onen sloupek, jít nadzvednout už díky pružnosti dřeva ) a odlehčit jednoduše dalším trámkem zvedaným hydraulickým heverem ( panenkou ). Postačí si připravit sváření, materiál pro prodloužení trnu, odlehčit, navařit a spustit zpět.
O řemeslnících by se dalo vyprávět, zrovna před několika dny jsem byl povolán k posudku na zfušovaně osazená plastová okna. Ten člověk, který se tím živí, se upřímně divil nad existencí normy, nad správnou technologií řešení připojovací spáry a dokonce i nad tím, že když majiteli provrtá rámy oken a prožene jimi upevňovací turbošrouby, že se tím ztrácí záruka na okna !!!

Je-li to trochu možné, je lépe se vracet do dob socíku, kdy jsme si i tak dělali leccos sami :-).

Uživatelský avatar
Snejks
Příspěvky: 21
Registrován: 08. 03. 2011, 19:25
Věk: 32

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2769 od Snejks » 31. 12. 2019, 12:29

Přispěju po letech s takovým "videoreportem" mé verze hvězdárny s odsuvnou střechou. Je to 2 roky staré a je to večer, kdy jsem s qhy5 snímkoval Mars. Tuhle low cost sestavu mám stále, ale po testování a absolutní spolehlivosti automatizace (běží doslova nonstop) si do nového roku pořídím sestavu novou. Hvězdárnička je plně automatizovaná vč. plánovače, který jsem dokončil nedávno, ale jde přepnout do manuálního módu jako ve videu. Během stavby mám mnoho postřehů, které se tu řešili už dříve - a popravdě - zatím se neukázaly žádné podstatné mouchy. Hlavně provozní náklady jsou minimální - od jara do konce podzimu jede ze soláru. Když to shrnu - stačí spustit spustit "terminál" kdekoliv na světě kde je internet, otevřít plánovač, zadat do plánovače kdo chce pozorovat, co chce pozorovat, kdy chce pozorovat a za jakých podmínek, expozice...atd. a může jít spát. Akorát v zimě je potřeba občas ručně smést sníh ze střechy a tady je automatizace na nic :D

https://youtu.be/SXenjjWu0O8

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19102
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2770 od MilAN » 31. 12. 2019, 12:59

Pěkné.
A co s tím automaticky pozoruješ ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Snejks
Příspěvky: 21
Registrován: 08. 03. 2011, 19:25
Věk: 32

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2771 od Snejks » 01. 01. 2020, 15:35

Primárně proměnné hvězdy, zajímají mě kataklyzmatické proměnky a rekurentní novy. Podle toho se odvodil výběr kamery. Doteď jsem fotil jen s 550D. Teď testuju spouštění scriptů pro MaxIm DL (místo kamery simulátor). Jen připomínám, že úkoly si může zadat i někdo jinej v případě opravdu vážného zájmu a použít pozorovací čas.

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2883
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 40

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2772 od ladis » 01. 01. 2020, 15:45

Velice pěkné a zajímavý program. Gratuluju!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1457
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2773 od nosuh » 20. 01. 2020, 12:21

Mam dotaz pro vlastniky 30cm f4 a tezsi montaze typu EQ8 v domku..mam sanci nacpat a rozume provozovat tuhle sestavu do domku 2x2m nebo uz je to hodne natesno a je potreba aspon 2,5x2,5. Jsem ve fazi pripravy planu, aktualni sestava se mi tam vejde v pohode, ale jedna se mi o to, kdybych v budoucnu chtel upgradovat, abych zjistil, jakou max sestavu tam muzu nacpat.
JAkou mate vysku domku? Od podlahy ke stropu ? Co sem tak pocital a zkousel, tak kdyz hlava montaze bude zacinat ve vysce 80cm nad podlahou, tak moje sestava bude mit na vysku v zenitu cca 160cm (N200 f4). O kolik vys muze byt 250 f4 a treba ta 300 f4?
DIky
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 071 Pro, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 647
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 76
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2774 od Beda » 20. 01. 2020, 14:33

no jo, už ta kobinace 12" newtona s paralaktickou montáží nebude žádná výhra a v domku 2 x 2 m to bude knap. Takže je-li 12" newton na EQ8 konečná volba a kombinace, potom bych volil vnitřní půdorys alespoň 2,5x2,5 m, spíše větší. Každý decimetr navíc bude znát. A taky je třeba počítat v pozdějších létech s event. rozšiřováním vybavení. Žádná teorie, píšu to z vlastní zkušenosti ;) .

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1457
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2775 od nosuh » 20. 01. 2020, 14:59

NO prave proto to resim uz ted, ackoli fotim s 200/800 a EQ6..s nakupem 10" v podstate do toho domku pocitam, ale prave si rikam, ze kdyz uz to stavet, jestli nemit rovnou velky oci :D
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 071 Pro, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host