Raspbbery Pi

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 223
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #376 od nou » 21. 09. 2019, 11:33

https://en.wikipedia.org/wiki/Raspbian vyzera ze posledny je kernel 4.19 a Debian 10.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ-6R, Canon 1100D, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1232
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #377 od Tomáš Grygarčík » 21. 09. 2019, 11:49

Lze to vyřešit nahráním nového firmwaru do kamery, jenže takto už nedosáhne avizovaných maximálních rychlostí. Poslední jádro, na kterém to fungovalo, bylo ještě před 4.0.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

ondro
Příspěvky: 11
Registrován: 21. 01. 2019, 09:07

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #378 od ondro » 21. 09. 2019, 13:57

Dik, teoreticky by to mohlo ísť ešte vyriešiť s pôvodným firmware a patchnutím. Ja mám na notebooku tiež 4.19 a kamera s počítačom komunikuje (20fps pri najvyššom rozlíšení), myslel som teda, že novšie jadra to už zase povolujú

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2495
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #379 od biker.fm » 16. 10. 2019, 16:33

Nenasel jsem reseni a proto se ptam tady. Kdyz kamerou ASI1600 (hlavni kamera) nastavim cas expozice 1s, snimek se exponuje a po dokonceni jiz nelze dale pokracovat ve foceni. At nastavim nasledne jakykoliv (treba i stejny cas 1s), uz se nezacne odpocitavat cas expozice, odpojit/pripojit znovu kameru taky nepomuze. Pouze ukoncit Ekos i KStars a pak znovu vse spustit. Kdyz nastavim treba 2s a vice, uvedeny problem se neprojevil. Nevim jestli to je jen u ASI1600 nebo i u jinych kamer od ZWO (nemam zadnou jinou k dispozici). Prosim timto o info zda nekdo z vas muze tuto situaci vyzkouset nebo jestli se s tim uz nekdo setkal a pokud ano, jake je reseni ? Na foru indi nejaka zminka je, tam ale bylo doporuceno nahrat novy FW do kamery (coz pro ASI1600 neni nic noveho).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

storno77
Příspěvky: 79
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #380 od storno77 » 16. 10. 2019, 17:50

Mám RPi4. Řešil jsem něco podobného, ale přijde mi, že se mi to děje jen v kombinaci dvou kamer - ASI1600MM a ASI120MM-S - obě tedy USB3. Čas expozice jsem nevysledoval - na hlavní kameře jsem měl delší expozice, na pointační myslím 2-3s. Hrál jsem si i s USB speed, ale nepomohlo.

Zatím jsem odložil a spoléhám, že se to opraví třeba až se víc odladí podpora RPi4 - mám teď Raspbian, počkám ještě na Ubuntu Mate.

V lozích jsem nic nevysledoval. Jen že se neukončí předchozí expozice a další tedy nejde začít. Pomůže jen restart INDI, jak jsi říkal.
ASI1600MM-Pro Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2495
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #381 od biker.fm » 16. 10. 2019, 18:07

storno77 píše:Mám RPi4. Řešil jsem něco podobného, ale přijde mi, že se mi to děje jen v kombinaci dvou kamer - ASI1600MM a ASI120MM-S - obě tedy USB3. Čas expozice jsem nevysledoval - na hlavní kameře jsem měl delší expozice, na pointační myslím 2-3s. Hrál jsem si i s USB speed, ale nepomohlo.

Neni to jen v kombinaci dvou kamer ZWO. Ja mam pro pointaci G1-2000.

storno77 píše:Zatím jsem odložil a spoléhám, že se to opraví třeba až se víc odladí podpora RPi4 - mám teď Raspbian, počkám ještě na Ubuntu Mate.


OS na to nebude mit vliv, ja mam Ubuntu Mate a misto RPi pouzivam Odroid. Z toho mi tak nejak vyplyva ze to bude nejspis SW problem na strane INDI.


Pripojil jsem ted i G1-2000, na obou spustene snimani a ted (jak na potvoru) expozice 1s u ASI1600 funguje jak ma. Nerozumim tomu proc.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1232
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbbery Pi

Příspěvek #382 od Tomáš Grygarčík » 16. 10. 2019, 19:05

biker.fm píše:Na foru indi nejaka zminka je, tam ale bylo doporuceno nahrat novy FW do kamery (coz pro ASI1600 neni nic noveho).

On je pro 1600MM Pro nějaký FW dostupný?
Problém BUDE softwarový. Já s tou kamerou při programování své aplikace dělám psí kusy a nikdy jsem neměl problémy.

V terénu mám do jejího HUBu připojené EFW i piontační kameru, všechno aktivováno a při najíždění na hvězdu kolem mám expozici cca 100ms. Samozřejmě to mám k notebooku připojeno do USB 3.0 portu a napájeno z 12V externího zdroje, aby elektronika kamery zbytečně necucala šťávu z NTB.

Otázkou je, jestli je to chyba v INDI nebo Ekos.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti