hades píše:Tak už mám RPi 4 doma a začínám testovat. Zprovoznění INDIGO bylo bez problémů, zatím jsem zkoušel připojit ASInu a QHYčko. Obě kamery jdou ovládat z webového rozhraní, ASInu jsem zkoušel i z Pixi a funguje to. Kstars mi zatím na PC nefunguje (dělal jsem před pár dny upgrade HW i SW), takže nemůžu vyzkoušet připojení k INDIGO.
Spotřeba maliny se pohybuje kolem 4W v klidu, teplota CPU je pod 50°C, prozatím bez chladiče. Teplota okolí 24°C.
Tak mám RPI 4 hračku taky doma. Sice nevím, zda ji na astro použiji - ale pokud ne, tak bude přehrávat filmy
První postřehy. Koupil jsem jenom holou desku bez zdroje krabičky ap.
1) napájení - ta mrcha je docela háklivá. Použil jsem zdroj 5V 2A od tabletu a docela jsem si užil. Nakonec se ukázalo, že problém byl kabel (originální tlustý k tabletu + redukce na USB-C). Napětí bylo na desce 4.9V ale už blikala signalizace podpětí! Nekontroloval jsem to osciloskopem - možná nějaké špičky. Ale po výměně kabelu s 2A zdrojem + USB točící disk 1TB už to bylo v pohodě. (Napětí asi 5.15V). Mám to ve větší krabičce a dal jsem dovnitř i měnič 12V/5V 3A a je to OK. Přišel mi z Číny "napájecí" USB-C kabel. Sice funguje, ale napětí je o 50-100mV nižší než pořádný "domácí" mikroUSB s redukcí...
2) chlazení - dal jsem na čip malý šuplíkový chladič. Bohužel to moc nemá smysl. Teplo se rozvádí do celého plošného spoje a malý chladič tomu moc nepomůže. (Zastíní asi kus plošňaku). Bez krabičky a s malou zátěží to má asi 55 st.C. V krabičce a se zátěží 20-30% to má k 70st.
Nesnáším větráky - zkusím ještě něco vymyslet jiného. Se zátěží 70-80% už to neuchladím
No pokud by měl Odroid Wi-Fi, tak je to asi jednoznačně lepší řešení. Tam asi problém s chlazením a napájením nebude.