Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

to honza.ho

No, ani mi to nevadí, že to umrzlo. Zatím v klidu navezu další materiál. Není kam zpěchat. Vše má svůj čas a v tomto směru, raději budu dvakrát měřit, než dvakrát řezat! ;D.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj,

tak ledy opadly a trochu jsem se od učení odreagovával venku. Jak jsi na tom, Lukáši? Něco nového ...?

U mě bylo nejzajímavější tahání střechy do 5 metrové výšky. Už jen její donešení na místo bylo ve dvou lidech na hranici možností. Zvedali jsme ji nahoru pomocí zvedáku s nosností cca 2 tuny který byl zachycen na trubce jdoucí přes trámy. Celé jsme to korigovali pomocí lan a nakonec ji v dostatečné výšce překlopily. Dnes jsem ji společně s prkny nastříkal a pobil. Mechanismus na manuální odsouvání je plně vyroben a připraven. Koupil jsem 2×6m hliníkové trubky, vyrobili jsme pro ně korýtka po cca 60cm. Odpadne nutnost čistit profily ...

Jinak na té odsunuté střeše se bude luxusně pozorovat s Dobsonem, už se na to těším. Ten výhled z 5 metrů je skvělý i za dne natož pak v noci.

Dále došlo k řešení hodně diskutovanému problému a to ukotvení sloupu do zdi. Řekl bych, že se vibrace utlumily tak o 70%. Není to stále ideální, nicméně zlepšení veliké.

A tady ještě jedna ze spoda, je na ní vidět první palubka ;). Zítra to snad pomlátím celé ...

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

to honza.ho:

Ahoj Honzo,

no, u mne ledy zatím nepolevily. Bohužel mám vše ještě pod sněhem. Materiál mám ale připravený a v dílně protahuji na protahovačce 25 kusů trámků 85x85x25ocm.
Snad už brzy.
Držím palce, přece jen ta Tvoje "výšková budova" je náročnější na to ukotvení atd.
Měj se.
LuKo78 ;)
stana

Příspěvek od stana »

Ohledně těch vibrací..Kdybych to dělal doma a měl tam tu příhradu, tak ji obtočím nějakým plechem tl. 1 mm /samořezné šrouby nebo nastřelovací hřeby/ a takovýto krásně vizuálně ztvátněný tubus/sloup bych pak vysypal keramzitem nebo jak se taková ta porézní lehčená "psí hovínka" jmenují...a nahoře zadekloval/zavíčkoval ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Kdybych to teď dělal znova, vrazil bych o trochu víc peněz do toho betonu a udělal to až nahoru, ale o tom jsme se již bavili. Není to zas tak špatné ani nyní. I tak ale přemýšlým jak to co nejvíce ustálit.

Ten Keramzit by to podle mě nevyřešil. Když už do toho křápnu, kmity nejsou nikterak veliké, ale spíše dlouhé časově, než se ustálí. U focení by to vadit nemělo, u nastavování kompozice snad také ne, určitě ne u mého ohniska.

Betonovat výš se mi to nechce, bál bych se aby to unesla ta podstava. Možná by nebylo špatné zkombinovat tvůj nápad s obtočením, vysypáním něčím lehčím než beton (kamínky?), a nahoře to zalít. Už jen to uchycení cca 1 metr pod vrcholem napovědělo, že pokud by byly trubky zanořené blíže, bylo by asi po problému.

Jen vůbec nevím, jestli je taková možnost (kamínky a nahoru vrstva betonu), vůbec reálná a jestli by se to "váhově" vyplatilo. Jen mě to teď napadlo ..

Lehčí varianta, která stojí první v řadě, je rada od KPS, plechy po stěnách.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
stana

Příspěvek od stana »

No, Keramzit nechme stranou, ale furt mám za to, že stěna z plechu, spřažená s konstrukcí a teda jakoby skořepina má jistě lepší dynamickou odezvu..Něco jako plnotubus u dalekohledů..Ty kmity by se mohly v tom plechu rychle utlumit/v těch spojích plechu s trubkou/..Ostatně když ti to bude vadit jak je to teď, tak nějaká řešení jsou...Velikost patky, pakliže nejsi někde na jílu, unese bez problémů i v nejhorším případě vyzdění příhrady cihelným zdivem..
P.S. Vybetonování až nahoru není až tak o hmotnosti, ale o dlouhé dynamické odezvě v betonu, který má vysoký modul pružnosti..Ale o tom už byla řeč..
Jestli jsem mimo, tak aspoň mě někdo poopraví.. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Pro útlum kmitání je třeba materiál, který má vysokou specifickou hustotu a přitom je sypký či tekutý..tedy ne keramzit, ale například písek. Plech vytvoří obálku pro vysypání, jeho přínos pro vlastní útlum bude nulový.
Je-li to možné, přemýšlel bych o dalším kotvení, obdobně jako je tomu na jedné straně do zdi - např. na druhé straně patku a vzpěru do země.
stana

Příspěvek od stana »

Přínos plechu pro vlastní útlum že bude nulový? To si teda nemyslím..
:(
Je to hmota docela dost daleko od těžiště/neutrálné osy a přenese při spřažení část napětí a jedná se koneckonců o pár tabulí plechu zatížených stěnovou napjatostí...T.J. "Nekonečným" počtem příhradového vyztužení..
Statický či dynamický model po úpravě ala konzerva by byl jistě jiný, než jen ta řidina tří trubek... ;)
stana

Příspěvek od stana »

Příspěvek od KPS jsem nenašel.. :-/
Co se týká obou konstrukcí, trubek i plechové skořepiny díky kotvení plechu do trubek místo svaru šrouby či nástřeláky a teda s nějakou volností, by umožnilo kmitat každé soustavě jinak a kmity by se měly spíš navzájem rušit než rezonovat...Písek je fajn, ale je to hrozná hmota a proto bych volil ten keramzit, který dolehne jako tlumič na obě konstrukce a neváží tolik, aby byl problém jinde...
Nebo přitlač na dimenzi těch subtilních trubiček, čím más kci kotvenou ke zděné garáži...
P.S. Ale to vše až ti bude současná situace při "zkušebním provozu" vadit..
Zatím moje plky klidně hoď za hlavu.. ;)
P.S.2. Je klasicky škaredě, tak jsem otevřel pivko a čtu AF-fórum a reaguju na příspěvky, na které bych pod oblohou na La Palma nebo kde to byl Myzer, nejspíš neměl čas... ;D
Prazan
Věk: 50

Příspěvek od Prazan »

to homer: V otázce vlivu opláštění plechem na dynamiku konstrukce bych se stanou souhlasil. I výpočet na zjednodušeném modelu to prokázal - vliv rozhodně není zanedbatelný (ale určitě ne úchvatný). Ve spojení s kotvením do stěny je to určitá cesta - jakkoli si dříve šlo práci ulehčit (to je probráno a nehodlám do toho znovu šťourat). Shledávám ale potíž v korozi, pokud sloup zůstane nevyplněný. Možnost údržby uvnitř bude nulová a sloup je odsouzen k sežrání rzí.
Pokud by i nadále problém s dynamikou setrvával, hodil bych v plén rozměry základu pro alespoň letmé posouzení a slovně popsal základové poměry. Založení by se mělo dát dodatečně posílit a umožnit tak výplň pískem (na keramzit bych se v tomto případě ochotně vykašlal), popř. betonem.

edit: Ještě ohledně té koroze - plechy z nerezu bych nepoužíval. Kvůli zvýšené ceně a dál je tady potíž s tzv. bimetalickou korozí - mezi klasickou a nerezovou ocelí vzniká článek. Kromě toho levnější nerez rezne tak jako tak. Prostě mě napadá jediná rozumně schůdná varianta - při dalších potížích zesílit založení a vybetonovat tak vysoko, jak to jen půjde. A ukotvit ve výšce, v jaké je kotveno dnes. Popř. opláštění + výplň tím pískem.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
stana

Příspěvek od stana »

Na pozink plech se vykašli! Kup si profilovaných pár tabulí od Lindabu..Líp se ti budou obýbat kolem příhradoviny a vydrží 30 let bez nátěrů..
S tím betonováním natvrdo nevím nevím...
Jak velkou máš základovou patku a jak hluboko?
Prazan
Věk: 50

Příspěvek od Prazan »

Pokud nebude plech dokonale spolupůsobit s příhradovinou, jeho vliv na dynamiku je v ... prachu. Na reklamní řeči o výdrži nátěru po dobu desítek let bych nedal. Na mostech používáme několikanásobně silnější vrstvu protikorozní ochrany - a tam je životnost nátěru garantovaná na těch několik desítek let. Hm, v praxi jsme zatím takový nátěr po 30ti letech neviděli. Ale nátěr, který selhal po pár letech jsme už viděli mnohokrát. Prostě bych to buď udělal pořádně, nebo vůbec. Howgh.
S tím souvisí rada, aby Honza místa, kde svařoval, co nejdříve znovu opatřil nátěrem. Ochrana na těch místech je odstraněna.

Každopádně držím pěsti Honzovi.ho v dalším snažení :-)
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Duk

Příspěvek od Duk »

To stana: Nic ve zlém, ale pokud by jsi měl s Lindabem zkušenosti, tak zde nebudeš psát viz. výše.
Jak vydím, nemáš představu o složení materiálu a ani o rozměrech.
Než začneš propagovat své názory, zabrouzdej na www.lindab.cz nebo vyzkoušej s ním pracovat.
Fakt se to vyplatí.
A jak jsem již psal, neber to ve zlém ;)
Duk

Příspěvek od Duk »

:) :)
Pravda je, že u stolu tolik nesedím, ale na druhou stranu zasae vím, co se s čím a jak dá dělat ;)
Né, že bych se chtěl dotknout tvého ega, ale až k vám přijde opět ten "Lindabák", tak se ho zeptej proč přestali vyrábět a dodávat FOP/FAT, když je tedy řeč o propagované kvalitě.
Jinak pro tvoji informaci, jedná se o výrobce ze Švédska. A na závěr, trochu o tom materiálovém složení také vím, jináč bych si jej nepořizoval na střechu svého domu ;)
To ohýbání bych však moc nepropagoval, myšleno tedy profil., i když jak se říká, namalovat jde všechno, praxe je však jiná, pokud tedy nechceš lítat :D
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

K obalení plechem a jeho spolupůsobení s konstrukcí - ano, jde právě o provedení a tedy rozdíl mezi šedou teorií a zeleným stromem života - tedy jak se v reálu u této konstrukce podaří zajistit potřebné spolupůsobení obálky. Bude to spíše, při vší úctě, vzhledem k daným podmínkám bastlírna.
V této situaci bych spíše uvažoval o zhotovení kruhového posuvného bednění a obetonování pilíře. To ale váže na založení...Nebo to celé vyhodit a začít jinak a lépe, dokud je čas ( to nemyslím nijak zle...).
Odpovědět