Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16271
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3121 od MMys » 07. 06. 2021, 13:02

Nebo udělat zalomený pilíř směrem k pólu, s tou částí mířící k pólu tak dlouhou, aby se vybavení protočilo, pak je to bezkolizní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21606
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3122 od MilAN » 07. 06. 2021, 14:47

Jasně, ale to by ten pilíř musel být dimensován o řád výše- zvláště, pokud tam je Newton
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1906
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3123 od nosuh » 07. 06. 2021, 15:09

A to se bavite o mych navrzich? Nebo sem neco prosvih? :-D
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic, SW Quattro 10" f4 mod, GSO 8" f4 mod, ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro, AZ EQ6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21606
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3124 od MilAN » 07. 06. 2021, 15:14

Jasně , o tvém Newtonu + SCT na AZ EQ6
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1906
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3125 od nosuh » 07. 06. 2021, 15:32

tam nebude AZ-EQ6, ale EQ8..je to i v tom navrhu..
AZEQ6 mam tedka, ale ten astrodomek je koncipovanej rovnou na vetsi zatez..spolehal sem prave na to, ze ten SCT je kratsi a tudis by to nemelo celkem nicemu vadit..
ten newton 300mm f4 je na tom schematu cca v meritku ( rozlozeni delek), naproti sem chtel supnout prave neco na planety a mensi planetarky, ale jestli je to problem, tak tam stejne tak muzu klido provozovat jen toho newtona..ohybat sloup kvuli tomu nebudu..
32_anfas4.jpg
32_anfas4.jpg (278.49 KiB) Zobrazeno 369 x
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic, SW Quattro 10" f4 mod, GSO 8" f4 mod, ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro, AZ EQ6

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3126 od nou » 07. 06. 2021, 17:11

Ked sa tu nacal ten upgrade EQ6-R na EQ8-R nakolko je realne to spravit bez zmeny vysky stlpu? Inak ak som to pochopil z fotiek na internete tak to vyzera ze EQ8 ma plochy spodok? S jednym centralnym srobom ktory drzi montaz na mieste + dva mensie po bokoch?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hvrož
Příspěvky: 59
Registrován: 08. 09. 2009, 15:27

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3127 od hvrož » 07. 06. 2021, 22:31

Postav si kopuli.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21606
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3128 od MilAN » 07. 06. 2021, 22:36

Jak to souvisí s probíhající diskusí ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3129 od nou » 07. 06. 2021, 23:07

Kopulu si staviam. To je ale dost irelevantne ked chcem vediet aky je rozdiel vo vyske EQ6 a EQ8. Na webe skywatcher som nasiel ze EQ8 ma na vysku 49,5cm co je vyska aj mojej EQ6 ak meriam od podstavy po hornu listu ked ze montaz v home pozicii. Takze neviem nakolko su vyskovo podobne.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1906
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3130 od nosuh » 08. 06. 2021, 08:45

ja sem ty modely delal podle me AZEQ 6 a podle rozmeru EQ8 od vyrobce a podle schemat ( bluprintu)..Vyska ve vyslednych 3D modelech, mi vysla podobne - rozdily v radech centimetrů,mohutnost je vetsi..
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic, SW Quattro 10" f4 mod, GSO 8" f4 mod, ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro, AZ EQ6


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti