Amatérské SQM

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Amatérské SQM

Příspěvek #1 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 18:56

Zdravím.

Stavím si amatérské SQM, ve kterém používám čidlo světla TSL2591.
Problém je, že samotné čidlo trochu šumí (nestabilita je kolem 20 "nějakých jednotek" - v podstatě nezávisle na hladině osvětlení).

Při běžném osvětlení to nevadí, protože užitečná hodnota měřeného jasu je v řádech kolem 10 000 těchto "jednotek", takže se tam nějaký šum ztratí.
Když je ale opravdu velká tma (řekněme 21 mag/arcsek2), tak se užitečná hodnota sníží na řádově desítky "jednotek" a tam už má ten šum značný vliv na výslednou přepočtenou hodnotu.

Napadlo mě proto, že bych před čidlo umístil obyčejnou lupu, která by dopadající světlo třeba 100x zesílila.

A teď se právě chci ujistit, jestli je moje úvaha správná:

Chtěl bych soustředit dopadající světlo na plochu o průměru 3mm - to je zhruba plocha čidla.
V případě, že chci světlo třeba 100x zesílit, tak předpokládám, že potřebuji lupu, která bude mít 100x větší plochu, než plocha čidla.

Takže plocha čidla je: 3,14 * 1,52 = asi 7mm2
Plocha lupy by měla být 100x větší, takže: 7 * 100 = 700mm2
Z toho je pak poloměr lupy: sqrt(700 / 3,14) = 15mm
Průměr lupy by byl dvojnásobek (3cm).

Dál předpokládám, že v tomhle případě vůbec nejde o ohniskové vzdálenosti té lupy.
Prostě ji jen musím umístit správně daleko od čidla.

Je to tak?


Počítám s tím, že se nějaké světlo v lupě ztratí, ale to mi nevadí.
Vůbec mi nejde o nějakou přesnost. To už si pak doladím kalibrační tabulkou.
Potřebuju jen nějak jednoduše zesílit světlo výrazně nad hranici šumu.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1876
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #2 od hades » 18. 04. 2021, 19:04

Neodpovím přímo na tvou otázku, ale co třeba zkusit takovouto čočku: https://www.ebay.com/itm/10Pcs-60-degre ... 3974307956
Je použita v tomto DIY projektu: https://www.cloudynights.com/topic/6526 ... ty-meters/
Mám toto SQMko postavené, USB verzi. Takže kdybys chtěl, můžu ti jednu čočku poslat, pár mi jich zůstalo.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #3 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 19:17

Díky za nabídku.
Vyzkoušel jsem už hodně druhů těchto LED čoček, ale žádná to světlo výrazně nezesílí.

cocky.jpg
cocky.jpg (53.64 KiB) Zobrazeno 520 x


Tobě to opravdu funguje i ve tmě?

Taky je možné, že mám jen nějaké zmetkové čidlo - bral jsem ho z AliExpresu a tam člověk nikdy neví...

Moje SQM vypadá takhle:
http://astromik.org/raspi/sqm/index.htm

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1876
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #4 od hades » 18. 04. 2021, 19:45

Ano, funguje. Mám na cestě nějaké komponenty a jak přijdou budu to předělávat na verzi s displejem. Čidlo a čočka zůstanou ale stejné. Čidlo jsem kupoval na ebay a hodnoty, které mi to měří, odpovídají realitě. S Unihedronem jsem ale nesrovnával, ten nemám
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #5 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 19:53

Jak jsem psal, v téhle fázi mi nejde ani tak moc o přesnou shodu vypočteného čísla s hodnotou na profesionálním SQM od Unihedronu.
To už si pořeším kalibrací (15-bodová kalibrační tabulka).

Problém je v tom, že ve tmě mi ten změřený jas strašně skáče.

Tady je příklad naměřených hodnot (bez průměrování, každý vzorek s odstupem asi 2 sekund):
http://astromik.org/raspi/sqm/tma_bez_cocky.xls

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1876
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #6 od hades » 18. 04. 2021, 20:09

Já to nějak často nepoužívám, ale vezmu si ho až zas pojedu fotit a nechám ho jet aspoň hodinu. Co si ale vybavuji tak hodnoty bývaly docela stabilní, nijak moc to neskákalo
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #7 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 20:17

Tak já zkusím někde sehnat větší lupu a když to nepomůže tak vyměním čidlo.

Je divný, že bych měl problém se šumem jen já.

A nebo že by to způsobovalo nějaké rušení z té mé elektroniky?
Budu ještě bádat.

Zatím díky za snahu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21475
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #8 od MilAN » 18. 04. 2021, 20:45

Ta úvaho o čočce nebude tak přímočaře fungovat. Snímač je všesměrový, zhruba v úhlu 60° je odezva tak 90% . Pokud chceš porovnávat čočku, jde to jedině tak, že si tam nejdřív nějakou dáš a budeš měřit signál. A hlavně , závisí na světelnosti -ne na průměru. Měříš jas plošného objektu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 865
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #9 od nou » 18. 04. 2021, 20:46

Na ten senzor som pozeral tiez. Aj som uvazoval sa s nim pohram ale neviem ako sa da vyriesit kalibracia. Ako mate vyriesenu tu?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #10 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 21:09

Já mám i to SQM od Unihedronu, takže můžu porovnat hodnotu, kterou získávám přímo z čidla TSL251 a správnou hodnotu, která se má zobrazit.

Takovýchto porovnávacích bodů mám připraveno v programu až 15.

Když se pak z čidla získá nějaká hodnota, najde se k ní nejbližší nižší a nejbližší vyšší kalibrační bod. Mezi těmito body se proloží úsečka.
Změřená hodnota se přenese na úsečku jako X-souřadnice a k ní se vypočte hodnota, která se má správně zobrazit (Y-souřadnice).

Tady je ukázka přepočtu:
http://astromik.org/raspi/sqm/kalibrace_graf.xls

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 10516
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #11 od MaG » 18. 04. 2021, 22:07

Roman Hujer má už SQM amatérské hotové a co víme, funguje mu dobře. Nejčastěji najdeš jeho příspěvky v tématu 3D tisk.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 SynScan, Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT8 200/900 s Paracorrem, Canon 6D, 30Dmod

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 865
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #12 od nou » 18. 04. 2021, 22:17

M. Krupa píše:A nebo že by to způsobovalo nějaké rušení z té mé elektroniky?

Pri mojich pokusoch s teplotnym cidlom BME280 som zistil ze pridanie delay(500) pred vycitanie teploty znizilo rozptyl teplot z +-0,5C na +-0,1. Teda dal som tam prestavku aby bol CPU v chvilku v klude.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #13 od M. Krupa » 18. 04. 2021, 23:19

MaG píše:Roman Hujer má už SQM amatérské hotové a co víme, funguje mu dobře.



Tak to je bomba.
Koukám, že máme hodně podobné nápady (GPS, BME280 ...), ale přísahám, že jsem neopisoval.
Fakt jsem o tom jeho projektu vůbec nevěděl :)

Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 138
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #14 od M. Krupa » 19. 04. 2021, 10:09

VYŘEŠENO!

"nou" na to přišel.

Opravdu jsem tam měl moc krátkou pauzu před vyčtením hodnot těch dvou kanálů světla (Infra a Full).
Měl jsem původně nastaveno 800ms od spuštění měření do vyčtení registrů.
V katalogovém listu čidla se udává čas 600ms pro nejvyšší ATIME a já jsem k tomu přidal ještě dalších 200ms navíc.
Jak se ukázalo, ani tahle časová rezerva nebyla dostatečná.

Když jsem teď doplnil ještě dalších 300ms, tak se občas vyskytla nějaká nepovedená hodnota - bylo jich ale už výrazně méně (tak 1 z 10).
Když jsem přidal 400ms, už bylo všechno v naprostém pořádku - krásně stabilní - vyčtené hodnoty se pohybují při minimálním jasu o +/- jedno číslo .

Díky za dobrý nápad. S optikou teda už není nutné nic vymýšlet.
Dám tam jeden z těch LED reflektorů - ale to bude spíš už jen z mechanických důvodů, aby se na čidlo neprášilo.


MilANovi děkuji za informaci o světelnosti lupy.
To jsem neznal, tak jsem si to nastudoval.

Uživatelský avatar
RomanHujer
Příspěvky: 78
Registrován: 26. 07. 2018, 00:38
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: Amatérské SQM

Příspěvek #15 od RomanHujer » 19. 04. 2021, 12:43

Ahoj

Také průběžně pracuji na SQM

Zde jsou nějaké fotky z výroby :
https://photos.app.goo.gl/QEq8Tz4dr1jnswB36

Mám dvě hlavní verze
- Ručku ta je již plně veřejná
https://www.thingiverse.com/thing:4051029
resp.
https://easyeda.com/hujer.roman/sqm-hr
https://github.com/romanhujer/SQM/tree/master/SQM_nano

Pak mám rozpracované ještě dvě "Komínové" WiFi verze pro pevnou instalaci
https://easyeda.com/hujer.roman/esp-01-sqm - trvalé napájení
https://easyeda.com/hujer.roman/sqm-esp-v2 - bateriový provoz s hlubokým spánkem

Ještě jsem dělal Pro verzi ručky s WiFi a GPS ale ta žere moc baterie

Nějak nemám čas doladit SW

Zatím provádím trvalé měření v JN
https://hujer.net/my.cgi?teplota/sqm

Druhá sonda je v Turnově na hvězdárně ale tam se měří jen když někdo zapne proud a WiFi :-)
https://hujer.net/teplota/sqm_turnov.cgi
Celestron Edge HD 9.25", Hyperstar V4, Sky-Watcher Newton 150/750mm, ...
EQ6 OnStep - ZWO ASIAIR Pro, EQ5 OnStep - ZWO ASIAIR, ...
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI1600MM-Cool, ZWO ASI178MM min, Pentax K-70, EOS 1300D, ...
Home Page


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti