Myslivcův pohon paralaktické montáže

Otázky, rady, tipy, návody...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To VK:
Tebe jsem nejmenoval, ty sis naběhl, já jsem se jenom zmínil, že máš ode mne pohon. Nevěděl jsem že je to tajný Kdybych diskutoval s kýmkoli jiným, řeknu to o něm taky.

Když teda máš problém, tak:

Bílek, Němec, Šimbera, Galek, Kyml, Kocour, Jahodář, Myslivec, poslední deska mi ještě zbývá, majitele už asi má zadaného.

Pomohlo ti to ? Snad se na mne zlobit nebudou...

To Vla:
Já žádný problém nemám, tohle téma jsem nezaložil, tak jenom reaguji. Ale smysl jsem moc nepochopil taky, i když je tam napsaný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Simbi

Příspěvek od Simbi »

Dovolím si tentokrát také přispět svým názorem k tomuto tématu, byť patřím k těm co více toto fórum pročítá než do něj přispívá psanými názory: Toto téma není snad o nějakém sporu, ale chápu ho jako otevřenou diskusi nad vlastnostmi a i případnými slabinami Martinova pohonu paralaktické montáže. Po té, co jsem se vědomě okradl o kus spánku, díky zkoušením výše uvedeného zařízení na mé montáži EQ6 na betonovém sloupu jsem Martinovy napsal tento soukromý e-mail:
- sice jsem spal 3 hodiny, ale musel jsem Ti napsat postřehy a zážitky z montáže a Tvé navigace. JE TO SUPER !!!
" 1. Je to velmi přesné - jezdil jsem křížem přes celou oblohu a téměř vždy ve středu okuláru, pouze když jsem narazil do sloupu, tak jsem musel samozřejmě znovu nastavit polohu na daný objekt.
2. Je to velmi rychlé - obzvlášť pokud probíráš objekty blízko sebe, prostě to zavrčí a po vteřině zastaví bez korekcí, to ten MEADE ETX 70 se trefoval a dojížděl podstatně déle. Konečně jsem si užil přehlídky oblohy s jistotou - na počítači ťukl na danný objekt, prohlédl si jeho vizuální tvar na fotkách a už se mohl dívat na to jak špatně je na tom můj zrak a jak mám přesvětlenou oblohu. Nyní si asi říkáš, že o tom píši jak skutečný začínající amatér, který dosud nemohl najít objekt podle map, ale tak to není, podle mapy vyhledávat umím, ale už mě nebavilo přemýšlet o tom, jestli ta nepatrná "čmouha" je ten skutečně hledaný objekt a hlavně to nebavilo i případné návštěvníky mé pozorovatelny, kteří něco chtěli vidět a nechtělo se jim moc čekat. Prostě GO-TO je pohoda a v Tvém podání i jistota (narozdíl od toho MEADE)."

Tolik má první reakce a co bych k ní ještě dodal ?! - Nejsem obchodním agentem MMyslivce, který se naštěstí pro něj živí něčím jiným než výrobou tohoto a podobných zařízení. Oproti tomu AUTOSTARU od MEADE to má chybu v tom, že zaměřuje pouze na jednu hvězdu, takže podmínka té přesnosti navigace musí být přesně ustavená montáž a i komfort a možnosti nejsou tak propracované jak v AUTOSTARU I. , nicméně dělal to především za účelem zlepšení periodické chyby montáže a jejího napojení na autopointér a tam to nemá slabinu. Pokud si někdo myslí, že ano, tak sem s tím - o tom tato diskuse tuším je. Nikde však není psáno, že drobné slabiny Martin vyřeší, vždyť to dělá pro potěšení sebe i jiných a neklade otázky typu - co za to? Děkuji všem MMys a jemu podobným, kteří toto fórum živí hodnotnými příspěvky pro obohacení nás všech, kteří více - méně astronomii rozumíme - nerozumíme, ale máme ji rádi.

PS. Omlouvám se za délku mého příspěvku, aspoň chápete, proč sem sám tak sporadicky píši ( hrozil by úbytek čtenářů)

;)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já jenom dodám, že to bylo tvořeno primárně pro účely fotografické, kde je přesně ustavená montáž stejně podmínkou. Pokud ne, tak kalibrace na více hvězd stejně vede ke stáčení pole, a tudíž je to nanic...

Svůj účel - najetí na objekt - to plní velmi dobře. Najedu na pozici objektu, pomocí krátké nepointované expozice digiťákem na 1600 ASA potvrdím pozici objektu, pak jen naladím kompozici, nastavím autopointér a fotím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Simbi napsal: na počítači ťukl na danný objekt, prohlédl si jeho vizuální tvar na fotkách a už se mohl dívat na to jak špatně je na tom můj zrak a jak mám přesvětlenou oblohu. Nyní si asi říkáš, že o tom píši jak skutečný začínající amatér, který dosud nemohl najít objekt podle map, ale tak to není, podle mapy vyhledávat umím, ale už mě nebavilo přemýšlet o tom, jestli ta nepatrná "čmouha" je ten skutečně hledaný objekt a hlavně to nebavilo i případné návštěvníky mé pozorovatelny, kteří něco chtěli vidět a nechtělo se jim moc čekat. Prostě GO-TO je pohoda a v Tvém podání i jistota (narozdíl od toho MEADE)."

Musím říct, že jsem se domníval, že se jedná pouze o krokový motor a elektroniku která ho umí rozhýbat na jednu nebo druhou stranu přesně definovanou rychlostí. Tady se ovšem dočítám, že je to vlastně GO-TO, kde stačí na počítači klepnout na nějaký objekt a montáž učiní vše sama. Bohužel ani na stránkách MartinaMys jsem moc bližších informací nenašel (asi jsem špatně hledal). Takže můžeš Martine co nejpodrobněji popsat co všechno toto zařízení umožňuje? Případně dát link na místo, kde se to dá přečíst.
Dík
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zařízení existuje ve dvou variantách. Jenodušší byl opravdu jen pouze pohon se vstupem na autoguider a s možností korekcí v obou osách rychlostmi, které se volí ze čtyř předem nadefinovaných v konfiguraci zařízení.

Složitější (a samozřejmě asi 2x dražší) varianta má navíc systém najíždění na objekt, vestavěnou databázi asi 3000 objektů, vstup pro autoguider, možnost propojení s PC přes COM nebo USB a ovládání pomocí základních příkazů protokolu LX200. Spolupracuje i s planetáriem CdC, pokud mi někdo poskytne další (třeba SkyMap a podobně) tak třeba i s dalšími. Je třeba jen doladit protokol, protože jednotlivé SW komunikují trochu rozdílně.

Složitější varianta (jinou už nedělám, pro tu předchozí desky a součástky došly a navíc se dá vyrobit neúplným osazením té složitější) je tady: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm

Záměrně nepíšu moc dalších informací, protože by se na mne sesypala hromada požadavků od lidí, co to chtějí taky, a bohužel nemám nyní na výrobu ve větším množství čas.
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

MMys napsal:
Složitější (a samozřejmě asi 2x dražší) A kolik to je, to dvakrát dražší? Pokud teda je cena veřejná. Neboj v horizontu roku až dvou asi nebudu mít prostor na to abych něco takového využil, takže nebudu ani naléhat, že toto zařízení chci koupit. Jednou ovšem by se mi to líbilo a chtěl bych mít alespoň řádovou představu co to stojí.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Cena celého kompletu pro EQ6 je kolem 8000,- (včetně dvou motorů Microcon SX-17 a dvou převodovek pro EQ6) Pro jinou montáž (třeba s většími motory, jinými převody, silnějším napájecím zdrojem) je cena individuální.

Toto není komerční nabídka, cena není nijak výrazně zisková, víceméně jde o úhradu materiálu a ušlého času Pohony stavím pomalu, v kusových množstvích, jako výpomoc kolegům.
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Jaké je srovnání možností či přesnosti (aspoň teoreticky) tvé verze pohonu vs SkyScan, měl jsem za to, že jsi psal, že kdyby jsi věděl, že to bude uvedeno na trh, tak by jsi vývoj nezačal.

------
Proto přemýšlím, proč provádět další stavby na objednávku.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zařízení je při přesném ustavení montáže srovnatelně přesné, jako SkyScan. Narozdíl od SkyScanu nemá ustavení na více hvězd a vzhledem k určení primárně pro účely fotografie je to zbytečné, montáž musí být stejně ustavena přesně.

Uživatelský komfort je o něco menší (jednodušší a ne tak komfortní menu ovladače), databáze objektů je méně rozsáhlá.

Výhodou je to, že můžu kdykoli cokoli dodělat, a že to lze přizpůsobit prakticky libovolné montáži.

A kdyby byl tehdy SkyScan, proč bych vývoj nezačal ? No, protože bych si za tu dobu, co jsem s tím strávil, na SkyScan vydělal, a ne na jeden Ale nelituji toho. Dalo mi to dost zkušeností s Mixed Signal MCU od Sillicon Labs, s řízením krokových motorů, s astronomickými výpočty na mikrokontroléru.. Byla to (a možná ještě bude) zajímavá práce.
Rambo

Příspěvek od Rambo »

MMys napsal: A kdyby byl tehdy SkyScan, proč bych vývoj nezačal ? No, protože bych si za tu dobu, co jsem s tím strávil, na SkyScan vydělal, a ne na jeden  
Kdyby se všichni jen honily za penězma, tak by ani nevěděli, že nad nimi svítí hvězdy.... :D

Čili, v současné době, pokud nemá někdo specielní požadavky (nenapadá mě jaké) si u EQ-6 se SkyScanem musí vystačit i pro astrofoto? Co např. připojení toho autonomního autoguideru?

Ještě jeden dotaz, u těchto typů navigací bez čidel polohy, si to ten řídící počítač vypočítává (po kalibraci na hvězdu) podle poslaného počtu pulzů na ty krokové motory?

MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Rambo napsal:

Kdyby se všichni jen honily za penězma, tak by ani nevěděli, že nad nimi svítí hvězdy.... :D

Čili, v současné době, pokud nemá někdo specielní požadavky (nenapadá mě jaké) si u EQ-6 se SkyScanem musí vystačit i pro astrofoto? Co např. připojení toho autonomního autoguideru?

SkyScan vyhoví spolehlivě pro astrofoto. Má i vstup na autonomní pointér i vše ostatní na focení potřebné.

Ještě jeden dotaz, u těchto typů navigací bez čidel polohy, si to ten řídící počítač vypočítává (po kalibraci na hvězdu) podle poslaného počtu pulzů na ty krokové motory?

Přesně tak, musíš pak jezdit jen motorem. Nesmíš s tím hnout rukou. Jinak se to rozsynchronizuje. Ale není to zase takový problém, jezdí to dost rychle.

Mimochodem, jedna odlisnost tam preci jen je, ta moje elektronika ma i vstupy na inkrementalni cidla, takze po dopsani patricne casti firmware bude moci odmerovat polohu i z nich. Zatim to tam neni, protoze jsem jeste nevymyslel, jak elegantne zabudovat cidla do EQ6 dovnitr. A montaz IRC cidel navrch, jak to ma JMI a podobne, se mi absolutne nelibi...

VK

Příspěvek od VK »

MMys napsal: To VK:
Tebe jsem nejmenoval, ty sis naběhl, já jsem se jenom zmínil, že máš ode mne pohon. Nevěděl jsem že je to tajný
Z toho si nic nedělej ono tu už teď tajné není. :)

MMys napsal: Kdybych diskutoval s kýmkoli jiným, řeknu to o něm taky.

Když teda máš problém, tak:

Bílek, Němec, Šimbera, Galek, Kyml, Kocour, Jahodář, Myslivec, poslední deska mi ještě zbývá, majitele už asi má zadaného.  

Pomohlo ti to ?  :)
No jo, pomohlo. Samozřejmě. Ale měl jsi pravdu, některá jména mi skutečně nic neříkají.

MMys napsal: Snad se na mne zlobit nebudou...
A když jó, sveď to na mě. Řekni třeba, že jsem zlý Kocour, který už sežral všechny myši, a teď bude žrát vás. Koneckonců, pravdě přitom nebudeš daleko. ;)

MMys napsal: To Vla:
Já žádný problém nemám, tohle téma jsem nezaložil, tak jenom reaguji. Ale smysl jsem moc nepochopil taky, i když je tam napsaný.
Dalo by se to ještě rozvést, kdybys chtěl. Ale já teď změním téma, když dovolíš.

Přece jen mám takovou malinkatou připomínku k Tvému pohonu - když pohybuji dalekohledem při nejvyšší rychlosti (40x siderická) a pustím knoflík, pohyb dalekohledu se naráz zastaví. A přitom se poměrně silně roztřese. Vibrace se sice za 1,5 - 2 sekundy uklidní, ale je to vidět i při zvětšení 30x a dělá to nejen s Newtonem 158/750 (18 kg, délka 1 m), ale i s refraktorem 80/1200 (9 kg, 1,5 m).

Dá se proti tomu dělat něco (kromě snížení maximální rychlosti)?

To není "nový objev", přišel jsem na to už v minulém roce, chtěl jsem Ti o tom napsat, ale neměl jsem čas, a pak jsem na to zapomněl.

V. K.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Přece jen mám takovou malinkatou připomínku k Tvému pohonu - když pohybuji dalekohledem při nejvyšší rychlosti (40x siderická) a pustím knoflík, pohyb dalekohledu se naráz zastaví. A přitom se poměrně silně roztřese. Vibrace se sice za 1,5 - 2 sekundy uklidní, ale je to vidět i při zvětšení 30x a dělá to nejen s Newtonem 158/750 (18 kg, délka 1 m), ale i s refraktorem 80/1200 (9 kg, 1,5 m).

Dá se proti tomu dělat něco (kromě snížení maximální rychlosti)?

To není "nový objev", přišel jsem na to už v minulém roce, chtěl jsem Ti o tom napsat, ale neměl jsem čas, a pak jsem na to zapomněl.
To mě udivuje. Mě se kmitání začalo objevovat na EQ6 až od rychlostí větších než kolem 100x, asi je ta montáž méně tuhá. 40x je poměrně malá rychlost, 10' za sekundu, to je přejetí průměru úplňku za 3 sec. Jestli při zabrždění z této rychlosti montáž pruží a kmitá 2 sec., tak je podle mne poddimenzovaná. Mimochodem, To ten Newton, co píšeš, váží vážně 18kg !!! Neupsal jsi se ? To se dá postavit do 8kg. Pokud ano, a na druhé straně máš to samé v protizávaží, a je to ta montáž, co jsem to na ní montoval, tak to je na ni asi opravdu už moc.

V nové (dražší) verzi elektroniky, co má GO-TO a která jezdí rychlostmi ve stonásobcích siderické, je již samozřejmě plynulé rozjíždění a brždění. Zkusím se podívat, kolik je místa v procesoru tady v té jednodušší verzi, a kdyžtak bych ti tam plynulé rozjíždění a zpomalování u nejvyšší rychlosti udělal taky.
VK

Příspěvek od VK »

Newton 158/750 skutečně váží 18 kg.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

MMys napsal:
V nové (dražší) verzi elektroniky, co má GO-TO  a která jezdí rychlostmi ve stonásobcích siderické, je již samozřejmě plynulé rozjíždění a brždění. Zkusím se podívat, kolik je místa v procesoru tady v té jednodušší verzi, a kdyžtak bych ti tam plynulé rozjíždění a zpomalování u nejvyšší rychlosti udělal taky.

Ahoj Martine, jak to vypadá s paměťovým prostorem v procesoru? Půjde to? Kdyby to nešlo, samozřejmě se nic neděje. Díky. V. K.
Odpovědět