O kolik zkratit ED80 pro binohlavu?
Zdravim kolegove,
nezkracoval nekdo z vas SW ED80 pro bino? At nejednam stylem pokus-omyl a jdu na jistotu. Mam bino od WO a 40mm okulary Cel OMNI. Mnou odhadovana delka je 5 cm. Take ji lze nahradit prodluzovacim tubuskem do vytahu pro pouziti bez bina. Mate nekdo konkretni zkusenost pro potvrzeni/vyvraceni? Diky
Rob
nezkracoval nekdo z vas SW ED80 pro bino? At nejednam stylem pokus-omyl a jdu na jistotu. Mam bino od WO a 40mm okulary Cel OMNI. Mnou odhadovana delka je 5 cm. Take ji lze nahradit prodluzovacim tubuskem do vytahu pro pouziti bez bina. Mate nekdo konkretni zkusenost pro potvrzeni/vyvraceni? Diky
Rob
refraktor Meade, dobson Drbohlav
Ahoj řešil bych to prodloužením ohniska http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4963.html
Dalekohled bych neskracoval.
Porad se s prodejcem
Dalekohled bych neskracoval.
Porad se s prodejcem
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D,canon 1000Dm,canon 40Dm
Co zkusit použít místo originálního tubusu tubus od SW 100/500 (samozřejmě za předpokladu, že bude k sehnání)? není kratší? Průměrově by myslím měl odpovídat tomu ED 80/600..
A ono nejde zaostřit napřímo bez prodlužovače? Čekal bych problém spíš při použití zenitového zrcátka. WO a podobné binohlavy mají optickou délku kolem 10 cm, zkrátil bych tedy o tolik. Ale vyzkoušené to nemám Spíš se ale zamýšlím nad smyslem takového řešení - pokud bude výsledek jen zapojení bina napřímo, tak se s tím stejně bude pozorovat poměrně špatně.
Na DSO tam bude stejně málo světla, na planety zase není potřeba jít na zvětšení 14x že ... na DSO bych pořídil triedr, na planety prodlužovač. Nejsem si jist, jestli zrovna ten, který odkazuje kolega výše, WO nabízí vlastní 1,6 a 2x, případně lze použít i optický člen normálního barlova.
PS: nevinětují ty okuláry?
Na DSO tam bude stejně málo světla, na planety zase není potřeba jít na zvětšení 14x že ... na DSO bych pořídil triedr, na planety prodlužovač. Nejsem si jist, jestli zrovna ten, který odkazuje kolega výše, WO nabízí vlastní 1,6 a 2x, případně lze použít i optický člen normálního barlova.
PS: nevinětují ty okuláry?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Ahoj, ano, chci to pro pouziti zenitoveho zrcatka. Jakykoli barlow je problem, protoze by musel byt 2", hlava je tezka a v 1,25" se otaci. Existuje reseni, redukce filtroveho uchyceni 1,25" na 2", mam jej objednany ze supry, ale uz dlouho neprisel, predpokladam, ze neni dostupny trvale. Okulary s touto ohniskovou vzdalenosti maji orezany obraz, ale jsem na to zbykly z meho MAKa, ktery ma mikrovystup a nejak mi to uz prestalo vadit. Jeste pro informaci, pro primy pohled to funguje jak to je pri pouziti 1,6x barlow primo v hlave, jinak nezaostrim s zadnym okularem (od 6 po 40 mm). Zkratit o 10 cm mi prijde moc, to uz bych odstranil jednu clonku, ale dekuj iza informaci o opticke delce, ta se bude hodit pro dalsi kuteni, netusil jsem ,ze to bude tolik.
Každý solidní výrobce u svého bina tento údaj uvede:
http://www.williamoptics.com/accessorie ... r_spec.php
Možná že by 5 cm stačilo, záleží jakou to má rezervu při zaostření normálním okulárem.
Nemyslím, že by bylo nutné použít 2" barlow, optická část barlowu jde obvykle odšroubovat a má tam klasický závit na 1,25", který pasuje do WO bina (ale třeba u Ultimy 2x to nejde). Tato optická část, stejně jako origoš dodávaný 1,6 prodlužovač jde našroubovat přímo na bino i když je zasazeno přes redukci do 2" zrcátka, alespoň mě to chodilo, záleží na geometrii, aby nedošlo k poškrábání toho 2" zrcátka že....
http://www.williamoptics.com/accessorie ... r_spec.php
Možná že by 5 cm stačilo, záleží jakou to má rezervu při zaostření normálním okulárem.
Nemyslím, že by bylo nutné použít 2" barlow, optická část barlowu jde obvykle odšroubovat a má tam klasický závit na 1,25", který pasuje do WO bina (ale třeba u Ultimy 2x to nejde). Tato optická část, stejně jako origoš dodávaný 1,6 prodlužovač jde našroubovat přímo na bino i když je zasazeno přes redukci do 2" zrcátka, alespoň mě to chodilo, záleží na geometrii, aby nedošlo k poškrábání toho 2" zrcátka že....
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Pokud ovšem uřízneš tubus už to bude pouze pro tento učel a na něco jiného bude problém.
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
Stačí prodlužovací tubusek...
Pri originalni delce tubusu 1,6x barlow primo v binohlave nestaci, musi byt dal (bliz k objektivu). Take se mi nechce naslepo kupovat dalsi barlow, kdyz s timto originalnim je podani obrazu velmi solidni. Vidim to, ze zkratim o 10 cm - rezerva pro 2,5mm okular (krom nejkratsiho ohniska, mam i vyzkousene, ze zaostri s nejvice zasunutym vytahem, konstrukcne je tak reseny) a dam posleze vedet, jak jsem dopadl.
Já řešil připojení binohlavy Baader MaxBright přes hranol k ED80/600. Nakonec jsem nic neřezal, pouze pro použití binohlavy jsem si vyrobil vsouvací redukci ve které jsem si musel vyvrtat otvor pro pojistný šroubek, který zapadá do vyvrtaného otvoru v tubusku hranolu, aby těžká binohlava byla stále fixovaná ve správné poloze. Jinak by to bylo "o ústa". Tu vsouvací redukci vkládám do okulárovíého výtahu po odšroubování koncové původní příruby. Tím se ušetří dost milimetrů. Je důležité znát optickou délku binohlavy. Baader má tuším 100 - 110 mm. Pokud by byl zájem dodám později foto mého řešení.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Já zkracoval SW ED 100/900 právě kvůli bino WO a dvoupalcovému zrcátku 80mm. Teď zaostřím i bez toho barlova 1,6.
TH: Fotky bych poprosil, v SZ zasilam email
Beny: Pri pozorovani bez binohlavy pridavas prodluzovaci tubusek? Jak dlouhy?
Beny: Pri pozorovani bez binohlavy pridavas prodluzovaci tubusek? Jak dlouhy?
Napřidávám žádný,pořád používám to dvoupalcové zrcátko.Je to tak pohodlnější 
Mým hlavním cílem bylo nezkracovat dalekohled, ani neupravovat binohlavu. Z okul. výtahu jsem odšrouboval koncovou přírubu. Vsunul mezikus a svrtal dvěmi otvory. V nich jsou M4 závity pro pojistný a aretační šroubek. Do těla hranolu jsem našrouboval a zalepil mezikus se závitem pro binohlavu a vnitřním závitem pro prodlužovací člen 1,25x. Do tubusku hranolu jsem navrtal tři důlky pro špičku aretačního šroubku, aby se těžká binohlava nemohla vysunout, ani pootočit, protože pouhým tlakem aretačního šroubku ji nešlo udržet při pozorování v jiné, než svislé poloze.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Dekuji za fotky i popis. Ma hlava nema bohuzel prevlecnou matici, bylo by to slozitejsi. Tak jak tak mam za to, ze by mi zkraceni o par cm nepomohlo, pri normalnim seskladani jsem opravdu hodne daleko od zaostreni. Tak jak tak zkracovani prozatim odkladam, ze Supry mi prisla redukce pro 1,25" filtry (v mem pripade barlow/korektor) do 2" zavitu, tak muzu fungovat s tim. Upravu bych si ale i tak zjednodusil na proste navrtani dulku do zrcatka aby drzelo, kdyz nasroubuji barlow prave do zrcatka, tak zaostrim. I tak dekuji za nazory, rady a fotky, kdybych se casem ke zkraceni preci jen uchylil, ozvu se s vysledky