Návrh a stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Kami napsal: Dovoz Paajovi montáže od Drbohlava rozpoutala docela bouřlivou diskusi,jak je vidět. Uváděný defekt De šnekového kola se mi vůbec nelíbí.Už to ,že materiál kola  je hliník je to snížení hodnoty celé montáže.Vystudoval jsem strojařinu, ale že bych na první pohled poznal hliník od duralu, zvláště v obrobeném (lesklém stavu)to bych si tvrdit nedovolil, možná je to tím, že jsem dlouho z oboru. Možná je materiál kola pevnostně výrazně lepší než běžná konstrukční ocel, nad kterou byste asi jásali. VK píše, že se šneková kola přeci nedělají z hliníku, a proč ne? Např. moje bývalá CG5 měla hliníková šneková kola a během cca pěti let nevznikl žádný problém při zatěžování cca 8-9 kg přístrojů (ale je docela možné , že byla duralová, nijak jsem to neřešil). Jestli by nebylo lépe zeptat se přímo výrobce z čeho že tá kola vlastně vyrobil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
VK

Příspěvek od VK »

Pravda je, že hliník se skutečně na první pohled od duralu nepozná. Nepozná se často ani metalograficky, kdybychom to chtěli zjistit, museli bychom udělat vzorek a prověřit rentgenovým fluorescenčním spektroskopem, ten by nám poskytl (polokvantitativně) chemické složení. Ale o to tady snad ani nejde. Tady nastalo nedodržení materiálu. Myslím, že z té fotografie je na první pohled vidět hrubý povrch - řezná rychlost při obrábění byla správná, ale materiál příliš měkký resp. příliš málo otěruvzdorný. Ať už se jedná o brozn, mosaz, ocel nebo litinu (nebo nějaký speciální typ slitiny hliníku s dalšími kovy), je nutné, aby měl správnou třídu jakosti a neobsahoval nepřípustné vady. To jsem chtěl říci.

S tím hliníkem, pravda, to nebylo stoprocentně exaktní tvrzení.

V. K.
Habl

Příspěvek od Habl »

Paaja napsal: Výše uvedená fotka zobrazuje šnekové kolo DE osy na montáži od Drbohlava. Šnekovky pro něho myslím taky někdo dělá, ale tohle by neměl dovolit aby bylo na jeho montáži!
Jde mi o to aby nesmetl mé námitky se stolu s tím, že je to jen kosmetická vada a že na funkci to nebude mít vliv, jinými slovy, že tomu vůbec nerozumím. Abych mohl říct, že nejsem sám komu se ten defekt nelíbí.
Nech si udělat posudek od odborné firmy na odlitek (chem. rozbor) a obrobek (na měřáku). Z mé slévárenské praxe ti mohu zatím říci, že čistý AL se téměř nikde pro strojírenské opracování nepoužívá.Dokáži si představit pro méně namáhané
šnekové kolo material: Al Si 7 Mg. Podle mého názoru
nebyla plně zvládnuta teplota při tavbě, hlavně rychlejší chladnutí a asi bez tablet (porezita)? Odborný posudek ti udělat nemohu.
Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

Jak vidím,VK by rád zabřehl do strojařiny. Hliník od duralu lze poznat.Či spíše typem lití. Kupovaný dural např. Alupa Pardubice je nebe a dudy.Jde o tlakové lití ,kde kvalita materiálu je výborná.
Kolo deklinace je z hliníku či z duralu za horšího lití s pórovitostí.Ta,ale není tak značná.Přikláněl bych se spíše jen k hliníku.Dural poznám jen z množství přísad v materiálu. Jak už jsem psal,spíše mě zarazilo jeho použití na této montáži.U malých montáží to je asi běžný.Tohle je ,ale montáž jiné kategorie v únosnosti.Pochybuju ,že by Drbohlav používal speciální duraly s vysokou pevností,spíše naopak. Je to drahá záležitost.
Nemá smysl to moc rozebírat,závadou č.1 je lunkr - strusková bublina.Tu bychom měli řešit.Ostatně Elbi by mohl také něco povědět.Záleží,ale na něm.
Parametry už uvedl Paaja.Je to jeho montáž,takže by se měl o ní vyjadřovat sám,já budu jen zdroj informací.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Volal jsem Drbohlavovi. Materiál DE kola je nějaký lepší hliník ze starších zásob, víc o něm neví (RA kolo je litina). Defektu si nevšiml, byla to pro něho novinka, což se docela divím. Podle mého popisu tvrdí, " že na funkci to nebude mít vliv", jak jsem čekal. Ještě se to musí zaběhat. Na to jsem namítl, že boky zubů jsou velmi hrubé a jestli se mají vyhladit tak ze zubu nic nezbyde a bude velká vůle. Prý se to nebude moc opotřebovávat, každopádně počítal s provozem do 100 násobku siderické, řekl bych, že to budu provozovat při vyšších rychlostech. DE kolo mám nastavit tak aby se přes ten defekt nejezdilo. Výměnu převodovky by provedl až poté, co bych začal mít problémy s používáním kvůli opotřebení.
Vyjádřil jsem nespokojenost nad úrovní zpracování tohoto kola, ale to na něj neplatí.
PS. Převodovky si vyrábí sám.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Duk

Příspěvek od Duk »

To Paaja:
Bohužel nevím, jak přesně ta montáž vypadá, ale vím z vlastních zkušeností, že u některých montáží, dříve prakticky u většiny, nastal v jistých polohách, tzv. mrtvý bod, a zde bylo nutné přetáčení os.
Takže je i možné, že by tato situace mohla nastat.
Ale jak jsem uvedl výše, nevím neznám, jakou máš montáž.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Je to běžná německá montáž, pokud se bude překládat tak na DE kole není místo přes které by se nejezdilo. Je otázkou elektroniky řízení, zda se montáž v provozu přeloží či ne.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
VK

Příspěvek od VK »

To Kami:

Nejen vla, ale i já shodně tvrdíme, že rozpoznat hliník od duralu pohledem na fotografii nového (tj. nezkorodovaného) obrobku je takřka nemožné. Ano, dural se pozná podle přítomností také jiných prvků vedle hliníku, ale přítomnost těchto prvků lze zjistit jen chemickou analýzou (ta se v dnešní době provádí spektroskopicky). Samozřejmě když budeš mít kus materiálu, budeš si ho moci potěžkat, eventuálně bude starší (na povrchu budou vidět stopy koroze), tak v některých případech to poznáš. Ostatně samotné poznání "hliník" versus "dural" Ti nebude mnoho platné, protože ve skutečnosti je těch materiálů mnoho druhů a označení "hliník" a "dural" je poněkud historické. Tady jde ale o to, že použitý materiál neodpovídá kvalitou zamýšlenému účelu.

To Paaja, Kami:

Drbohlavova odpověď je neuspokojivá (viz "Duk" - někdy nutnost přetáčení dalekohledu). Také pokud pomocí těch převodovek chceme hýbat s dalekohledem velkými rychlostmi a zrychleními (vzhledem k siderické), dochází k většímu namáhání převodovky a rychlejšímu opotřebení. S jakou životností převodovky počítáte?

Vidím tady určité manažerské selhání Kamila Fryše. Kamile, sice jsi byl hodný, že jsi Paaju dovezl do Rtyně a zpět, ale jsi starší než Paaja, jsi astronom-amatér, strojař, pak bych očekával, že také svoje zkušenosti uplatníš. Byl jsi přece se mnou v r. 2003 na Hvězdárně ve Slaném, hovořil jsi tam se správcem, panem Trnkou. Co nám pan Trnka říkal? Že chtěli opatřit hvězdárnu dalekohledem, z nějakého důvodu zvolili Newton 500/2500, zjistili si o Drbohlavovi reference. A co jim ty reference řekly? Že Drbohlav dobře dělá optiku, ale ne už tak dobře mechaniku. A tak že si na Hvězdárně ve Slaném nechali od Drbohlava udělat optiku a mechaniku udělali vlastními silami. Částečně pomohla Lid. hvězd. Štefánikova v Praze na Petříně, která dodala podstavec montáže. Další podrobnosti si už nepamatuji, jen, že pohon jim dělala firma LARN Netolice, pan Rendl. Kamile, mohl jsi - nebo možná měl - uplatnit svoji autoritu staršího a zkušenějšího člověka, poradit, a mohl jsi předejít tomuto nepříjemnému stavu. Kdyby Paaja spolupracoval s Astronomickým klubem Pardubice, toto by se nestalo.

Tvrzení "šnekové kolo vyměním, až bude opotřebené" mi připadá jako hra o čas, prostě výmluva. Ale to může být můj subjektivní názor. Každopádně vlastní zkušenost je k nezaplacení.

V. K.
3J

Příspěvek od 3J »

Paaja napsal: Volal jsem Drbohlavovi. ....Defektu si nevšiml, byla to pro něho novinka, což se docela divím. Podle mého popisu tvrdí, " že na funkci to nebude mít vliv",.... Výměnu převodovky by provedl až poté, co bych začal mít problémy s používáním kvůli opotřebení.
Vyjádřil jsem nespokojenost nad úrovní zpracování tohoto kola, ale to na něj neplatí.
PS. Převodovky si vyrábí sám. :'(
Tak s toho jsem jsem docela smutný...
Ani sám těd nevím proč, ale pana Drbohlava jsem měl za seriózního výrobce. Po tvé zkušenosti mohu pouze konstatovat že to kolo je strojařská prasárna za kterou by se měl stydět. Tohle se prostě nedělá.
To je jako odmítnou reklamaci knihy, které chybý poslední list předsádky s odůvodněním, že ho stejně nikdo nečte. Nebo že na autě nebudou fungovat "PAROHY" ( všechny 4 blinkry najednou )
a neuznají reklamaci, protože je auto tak spolehlivé, že je nebudete potřebovat.

Takle pan Drbohlav ztrácí obchodní jméno. Já osobně si od něj nic nekoupím ( teda ne, že bych to plánoval ), ani řemínek k triedru.
Jak se zaručil, že tam nejsou další lunkry, co se mohou projevit až při zatížení nebo při mraze ?
Je-li jeden způsoben nekvalitním odlitím, je víc než pravděpodobné, že nebude sám.
Tohle se opravdu nedá nazvat jinak než fušeřina !
Duk

Příspěvek od Duk »

Já osobně bych se s J.Drbohlavem domluvil na okamžitou reklamaci, s tím, že Ti vyrobí (nebo nechá vyrobit), kolo nové a já Ti ho dopravím, třeba k V.K. do Hradce nebo se domluvíme. To je moje nabídka, aby jsi nemusel zase jezdit do Rtyně. Do hradce jezdím min. 2x do měsíce.
Jak budeš chtít
Duk

Příspěvek od Duk »

Jinak, co se týká takovéto práce a někdo z vás by jste v budoucnu potřeboval vyrobit, mám velice dobré zkušenosti a kontakty v Hronově.
Tím mám samozřejmě na mysli ozub.kola
Habl

Příspěvek od Habl »

Paaja napsal:
PS. Převodovky si vyrábí sám.
Rád by jsem viděl za jakých podmínek a s čím prováděl
odlitek. Pokud má oficiální živnostenský list na provádění
slévárenských a stojařských prací a existuje řádně uzavřená smlouva o díle, ručí zhotovitel za dílo v plném
rozsahu. Já bych netoleroval nekvalitu. :'(
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

To: Paaja : Chápu tvoje rozhořčení, ale nemohu souhlasit s tvým tvrzením, že není místo na deklinačním kole , přes které bys nejezdil. Sektor v Dec -40°>-90°>-40° - pokud počítáš s pevnou montáží, určitě nepoužiješ, ani při proložení dalekohledu ( ne přeložení -jak píše DUK, ani přetáčení -jak píše V.K. - to je úplně něco jiného)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Milane,
mám obavy, že tomu tak nemusí být. Máš pravdu, pokud by Pája hýbal dalekohledem pouze motorově - to je bez diskuze.

Pokud ovšem k počátečnímu zkalibrování na referenční hvězdu použije manuální navedení dalekohledu přes třecí spojky, kdy šnekové kolo stojí, a následně pak celou noc hýbe dalekohledem motorově, může se na dané místo dostat. Když ne tu noc, tak některou další, kdy opět na začátku udělá manuální zkalibrování. Pokud by ovšem na kalibrační hvězdu najížděl vždy pouze motorově, a nehýbal dalekohledem manuálně, dá se skutečně zajistit, že tam nenajede.

To kolo trochu zamrzí, protože montáž je provedena pěkně, včetně kyvného uložení pouzdra se šnekem RA, kde vůle je vymezena přítlakem. Ono to s největší pravděpodobností bude normálně fungovat i při najetí do té díry, ale prostě to není moc dobrá vizitka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

VK napsal: To Kami:

Nejen vla, ale i já shodně tvrdíme, že rozpoznat hliník od duralu pohledem na fotografii nového (tj. nezkorodovaného) obrobku je takřka nemožné. Ano, dural se pozná podle přítomností také jiných prvků vedle hliníku, ale přítomnost těchto prvků lze zjistit jen chemickou analýzou (ta se v dnešní době provádí spektroskopicky). Samozřejmě když budeš mít kus materiálu, budeš si ho moci potěžkat, eventuálně bude starší (na povrchu budou vidět stopy koroze), tak v některých případech to poznáš. Ostatně samotné poznání "hliník" versus "dural" Ti nebude mnoho platné, protože ve skutečnosti je těch materiálů mnoho druhů a označení "hliník" a "dural" je poněkud historické. Tady jde ale o to, že použitý materiál neodpovídá kvalitou zamýšlenému účelu.

To Paaja, Kami:

Drbohlavova odpověď je neuspokojivá (viz "Duk" - někdy nutnost přetáčení dalekohledu). Také pokud pomocí těch převodovek chceme hýbat s dalekohledem velkými rychlostmi a zrychleními (vzhledem k siderické), dochází k většímu namáhání převodovky a rychlejšímu opotřebení. S jakou životností převodovky počítáte?

Vidím tady určité manažerské selhání Kamila Fryše. Kamile, sice jsi byl hodný, že jsi Paaju dovezl do Rtyně a zpět, ale jsi starší než Paaja, jsi astronom-amatér, strojař, pak bych očekával, že také svoje zkušenosti uplatníš. Byl jsi přece se mnou v r. 2003 na Hvězdárně ve Slaném, hovořil jsi tam se správcem, panem Trnkou. Co nám pan Trnka říkal? Že chtěli opatřit hvězdárnu dalekohledem, z nějakého důvodu zvolili Newton 500/2500, zjistili si o Drbohlavovi reference. A co jim ty reference řekly? Že Drbohlav dobře dělá optiku, ale ne už tak dobře mechaniku. A tak že si na Hvězdárně ve Slaném nechali od Drbohlava udělat optiku a mechaniku udělali vlastními silami. Částečně pomohla Lid. hvězd. Štefánikova v Praze na Petříně, která dodala podstavec montáže. Další podrobnosti si už nepamatuji, jen, že pohon jim dělala firma LARN Netolice, pan Rendl. Kamile, mohl jsi - nebo možná měl - uplatnit svoji autoritu staršího a zkušenějšího člověka, poradit, a mohl jsi předejít tomuto nepříjemnému stavu. Kdyby Paaja spolupracoval s Astronomickým klubem Pardubice, toto by se nestalo.

Tvrzení "šnekové kolo vyměním, až bude opotřebené" mi připadá jako hra o čas, prostě výmluva. Ale to může být můj subjektivní názor. Každopádně vlastní zkušenost je k nezaplacení.

V. K.
Ty jsi nikdy nebyl u Drbohlava a nejednal jsi s ním viď? Ano přiznávám,byla velká chyba to podrobně neprozkoumat už z pohledu ,že jsem z oboru. ,,Po bitvě ,každý generálem". Šlo o to ,že jsme firmě Drbohlav plně důvěřovali,ikdyž já trochu s obavami. Nechtěl jsem ,ale Paaju shodit tím ,že si přivezl sebou člověka,konkurenta ve strojařině. Předání montáže se dělo hned na začátku a pak pokračovala přátelská návštěva v jeho pracovně.Pochybuji,že by se tvářil stejně,když bych mu přijel udělat výstupní kontrolu,jak jsem byl před lety úkolován. Je to samé,když si koupíte auto,máte tam taky nějaké záruky,nemůžete všechno hned dopodrobna prověřovat a demontovat před samotným kupem. To by se se prodejci asi taky nelíbilo.Prostě věřit prodejci, jaké má výrobek kvalitu.
V tomto případě by šlo o reklamaci-vada výrobku.Večer prohlédnu obrobení ozubeného kola pořádně a Paaja rozhodne jak dál.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět