Návrh a stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

VK napsal: Zkušenosti s montáží a pohony od pana Drbohlava má Astronomická společnost v Hradci Králové, a ta je s nimi naprosto spokojena - tak to alespoň říkají členové jejího výboru.

Osobně si myslím, že pan Drbohlav má větší zkušenosti s výrobou montáží - ale i pohonů - než Kamil Fryš, kterému jsi výrobu pohonů svěřil. Je to logické.

V. K.

Vláďo. Už zase začínáš ? Netahej do toho svoje osobní spory s Kamim. Kami žádné pohony nestaví. Ty jsem postavil já. Kamil dodělá pouze mechanické připevnění motorů, až bude změřen moment a rozhodnuto o typu motorů. Nasadit spojky nebo řemenice na hřídele, vyfrézovat pouzdro a přišroubovat na něj motor snad není takový problém.

Pohon na JST ASHK je celkem dobrý. Myslím tím hardware a mechanickou stránku věci, tj. budiče KM a trojfázové krokové motory napřímo na hřídelích. Vše je koupené jako hotové komponenty a smontované. Co opravdu pokulhává je obslužný SW, jak píše Pája. Celý chod (i při siderické rychlosti) je plně závislý na PC. Bez něho se montáž ani nehne. Možnosti pointace dalekohledu jsou takřka nulové, jde opravdu o DOS program bez možnosti připojení jakéhokoli interafce. Toto není adekvátní moderní řešení pro relativně malou převoznou montáž. Ano, na zaměření snímaného pole a pohyb siderickou rychlostí vyhoví. Nesmíš toho ale chtít víc.

Ad. profrézovaná bublina v zubech - možná teď přeháním když řeknu že to je kosmetická záležitost. Ale zzhledem k tomu, že je to na deklinačním kole, tak bych to neřešil. Při vhodném natočení toho kazu se na něj při používání montáže třeba vůbec nedostaneš. Pokud chceš ale pro dobrý pocit kolo vyměnit, tak to snad pan Drbohlav udělá.

P.S. pošlete mi ty počty zubů, ať můžu spočítat, co mám naprogramovat do řídící jednotky, a jak zvolit převody, pokud to nebude napřímo na šnek.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

VK napsal:
Protože Martin to řešil systémově: už na začátku věděl, že se to bude rozšiřovat, vymyslel to modulárně. K tomu programu v DOSu samozřejmě zdrojový kód nemáte, že ne? Pokud bychom věděli, v jakém programovacím jazyce byl napsán, tak existují kompilátory, které umějí převést spustitelný program na zdrojový kód. Se zdrojovým kódem už se pak dá libovolně pracovat. Ovšem jednodušší to bude řešit přes Martina a úplně celé.
V. K.
To co píšeš je nejspíš jen tvoje představa. Ze spustitelného kódu uděláš tak nejvýše zápis v assembelru. Teoreticky by ho bylo možno pochopit, editovat, upravit a přeložit zpět. Prakticky je to velmi nereálné. Dělal jsem to jednou u nějakého DOS-ového ovladače, s velikostí kódu pár kB a i tak byl zápis v ASM velmi dlouhý a obtížný k pochopení. Dekompilovat takto a upravit rozsáhlou aplikaci uvedeného typu je holý nesmysl. Výpis v ASM bude velmi dlouhý a v rozumném čase nepochopitelný jako celek v takovém kontextu, aby se dal modifikovat.

Tebou uváděný zpětný převod spustitelného kódu do vyššího programovacího jazyka je nesmysl, toto nelze jednoznačně provést.

Modifikace toho ovládacího SW je tedy vyloučena, a může ji udělat pouze autor.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Paaja

Příspěvek od Paaja »

RA 280 zubů, DE 362 zubů. Váha celé montáže 64kg.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
VK

Příspěvek od VK »

MMys napsal:

Vláďo. Už zase začínáš ? Netahej do toho svoje osobní spory s Kamim. Kami žádné pohony nestaví. Ty jsem postavil já. Kamil dodělá pouze mechanické připevnění motorů, až bude změřen moment a rozhodnuto o typu motorů. Nasadit spojky nebo řemenice na hřídele, vyfrézovat pouzdro a přišroubovat na něj motor snad není takový problém.
JAK TO SE MNOU MLUVÍŠ ??

MMys napsal: Pohon na JST ASHK je celkem dobrý. Myslím tím hardware a mechanickou stránku věci, tj. budiče KM a trojfázové krokové motory napřímo na hřídelích. Vše je koupené jako hotové komponenty a smontované. Co opravdu pokulhává je obslužný SW, jak píše Pája. Celý chod (i při siderické rychlosti) je plně závislý na PC. Bez něho se montáž ani nehne. Možnosti pointace dalekohledu jsou takřka nulové, jde opravdu o DOS program bez možnosti připojení jakéhokoli interafce. Toto není adekvátní moderní řešení pro relativně malou převoznou montáž. Ano, na zaměření snímaného pole a pohyb siderickou rychlostí vyhoví. Nesmíš toho ale chtít víc.
To opravdu není moderní řešení.

MMys napsal: Ad. profrézovaná bublina v zubech - možná teď přeháním když řeknu že to je kosmetická záležitost. Ale zzhledem k tomu, že je to na deklinačním kole, tak bych to neřešil. Při vhodném natočení toho kazu se na něj při používání montáže třeba vůbec nedostaneš. Pokud chceš ale pro dobrý pocit kolo vyměnit, tak to snad pan Drbohlav udělá.
Podle toho, jak to Paaja napsal, jde asi o složitější defekt, ne o jednu bublinu.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

MMys napsal:

To co píšeš je nejspíš jen tvoje představa. Ze spustitelného kódu uděláš tak nejvýše zápis v assembelru. Teoreticky by ho bylo možno pochopit, editovat, upravit a přeložit zpět. Prakticky je to velmi nereálné. Dělal jsem to jednou u nějakého DOS-ového ovladače, s velikostí kódu pár kB a i tak byl zápis v ASM velmi dlouhý a obtížný k pochopení. Dekompilovat takto a upravit rozsáhlou aplikaci uvedeného typu je holý nesmysl. Výpis v ASM bude velmi dlouhý a v rozumném čase nepochopitelný jako celek v takovém kontextu, aby se dal modifikovat.

Tebou uváděný zpětný převod spustitelného kódu do vyššího programovacího jazyka je nesmysl, toto nelze jednoznačně provést.

Modifikace toho ovládacího SW je tedy vyloučena, a může ji udělat pouze autor.
Tak to je pro mě novinka. 15 let jsem si myslel - podle toho, co nás učili ve škole - že to možné je. Nicméně je dobře, že se to dovídám aspoň teď.

V. K.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Defekt je takový ďolík až po základnu zubů, je jeden a ze zubů zbyly jen vnější části. Bublina vyšla přesně doprostřed. Šnek zabírá za zbylé okraje, kdyby to byla ocel tak by to nevadilo, ale hliník tolik nevydrží.
Nejlepší představu si uděláte podle fotky. Obrobení zubů mi připadá docela hrubé.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
VK

Příspěvek od VK »

Tak podle té fotky: reklamovat!

Proč tolerovat šlendrián? Za ty peníze ...

V. K.
Duk

Příspěvek od Duk »

Paaja napsal: Defekt je takový ďolík až po základnu zubů, je jeden a ze zubů zbyly jen vnější části. Bublina vyšla přesně doprostřed. Šnek zabírá za zbylé okraje, kdyby to byla ocel tak by to nevadilo, ale hliník tolik nevydrží.
Nejlepší představu si uděláte podle fotky. Obrobení zubů mi připadá docela hrubé.
Asi jsem to v předchozích příspěvkách přehlédl.
Kdo Ti to kolo dělal ???
Snad to není práce J.Drbohlava ?
VK

Příspěvek od VK »

Ano, toto šnekové kolo je součástí šnekové převodovky koupené od firmy Drbohlav. Tak to alespoň píše Paaja ve výše uvedených příspěvcích. Je to samozřejmě nepřípustný defekt, který bude předmětem reklamace. To je standardní postup v takovém případě. Ale to si snad zákazník s výrobcem vyřeší, je zbytečné, abychom to tady řešili my. Ovšem dobrý dojem to přirozeně nedělá.

V. K.
Habl

Příspěvek od Habl »

Paaja napsal: Defekt je takový ďolík až po základnu zubů, je jeden a ze zubů zbyly jen vnější části. Bublina vyšla přesně doprostřed. Šnek zabírá za zbylé okraje, kdyby to byla ocel tak by to nevadilo, ale hliník tolik nevydrží.
Jak jsem si prohlédl na URL tu značku nejvyšší kvality,
tak tě upřimně lituji. Toto šnekové kole s žádným pastorkem asi nezaběháš! Odborně se tomu říká "lunkry, nebo též porezita materiálu". Jednu jistotu ti
mohu dát:" Kup si pořádně upletený koš a autora do
něj zavři a využij jarního tání sněhu a nech ho pořádně vymáchat v rozvodněné Úpě".
???
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Výše uvedená fotka zobrazuje šnekové kolo DE osy na montáži od Drbohlava. Šnekovky pro něho myslím taky někdo dělá, ale tohle by neměl dovolit aby bylo na jeho montáži!
Jde mi o to aby nesmetl mé námitky se stolu s tím, že je to jen kosmetická vada a že na funkci to nebude mít vliv, jinými slovy, že tomu vůbec nerozumím. Abych mohl říct, že nejsem sám komu se ten defekt nelíbí.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je fakt dost velký, tohle bych reklamoval, původně jsem myslel, že jde o čistou pěkně ohraničenou bublinku v materiálu, ale tohle je ošklivé...

Nicméně na funkci to vliv mít nejspíš nebude.

Zkus se s p. Drbohlavem rozumně domluvit. Není to nejlepší viztka, mít tohle na montáži.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Teď to bude určitě běhat dobře, ale ocelový šnek to kolo bude opotřebovávat a mohlo by se brzo stát, že tyto tři narušené zuby vezmou za své.
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

Dovoz Paajovi montáže od Drbohlava rozpoutala docela bouřlivou diskusi,jak je vidět. Uváděný defekt De šnekového kola se mi vůbec nelíbí.Už to ,že materiál kola je hliník je to snížení hodnoty celé montáže.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Příspěvek od VK »

Ono to je ještě horší.

Jedná se o:
- nedodržení předepsaného materiálu
- hrubý defekt materiálu v nepřípustném místě (bublina, pórovitost)

To je jasný případ pro reklamaci, na to jsou normy, tady není sebemenší prostor pro kompromis. Jak radí Martin, zkus se rozumně (tj. asi nejdřív po dobrém) domluvit s Drbohlavem.

V. K.
Odpovědět