Stavba pece na sklo a ohýbanie skla
Nič podobné som tu nenašiel, nuž začínam nové téma...
Už veľmi dlho zamýšľam postaviť si menšiu pec na ohýbanie skla, no mám len popis od bratov Erhartovcov, ktorí ju stavali niekedy v 50tich rokoch minulého storočia. Ak máte niekto skúsenosť so stavbou pece alebo s prácou na ohýbaní skla budem rád ak sa o svoje skúsenosti podelíte.
Waldes.
Už veľmi dlho zamýšľam postaviť si menšiu pec na ohýbanie skla, no mám len popis od bratov Erhartovcov, ktorí ju stavali niekedy v 50tich rokoch minulého storočia. Ak máte niekto skúsenosť so stavbou pece alebo s prácou na ohýbaní skla budem rád ak sa o svoje skúsenosti podelíte.
Waldes.
Ahoj, neviem nič ohľadom technológie ohýbania skla avšak napadlo mi použť pec, akú používajú hrnčiari na vypaľovanie keramiky ( plynulé nastavenie teploty aj nad 1000 st. C, plynulé chladnutie...)
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Myslím,že s tím bude mít zkušenosti jen málo lidí i v celém bývalém Československu. Osobně vím jen o p.Drbohlavovi ze Rtyně v Podkrkonoší.
Sklářství a zejména výroba optických polotovarů je velká alchymie i náročná věc zároveň.Jaké-koliv problémy ve výrobě budou končit nezdarem.Lecos jsem o tom pročetl,zvláště už od zmíněných autorů. Jejich tehdejší nadšení obdivuju.Bohužel,musel by se tomu člověk věnovat na 2 násobný úvazek,aby se dobral k nějakému dobrému výsledku.
Ohýbání menisku by šlo.Vyrábět žebrovaná zrcadla z desek je sázka do loterie.Bude pnutí,nebude..Co to udělá s optickou plochou po letech... Co vím,tak od Ernhartů se takové pokusy začaly po letech kroutit.
Zkus se poohlédnout ve světě.Na You-tube jsem viděl pár videí o malých pecích v garážovém prostředí a různých pokusech vyrábět optické sklo amatérsky.

*Kami
Sklářství a zejména výroba optických polotovarů je velká alchymie i náročná věc zároveň.Jaké-koliv problémy ve výrobě budou končit nezdarem.Lecos jsem o tom pročetl,zvláště už od zmíněných autorů. Jejich tehdejší nadšení obdivuju.Bohužel,musel by se tomu člověk věnovat na 2 násobný úvazek,aby se dobral k nějakému dobrému výsledku.
Ohýbání menisku by šlo.Vyrábět žebrovaná zrcadla z desek je sázka do loterie.Bude pnutí,nebude..Co to udělá s optickou plochou po letech... Co vím,tak od Ernhartů se takové pokusy začaly po letech kroutit.
Zkus se poohlédnout ve světě.Na You-tube jsem viděl pár videí o malých pecích v garážovém prostředí a různých pokusech vyrábět optické sklo amatérsky.
*Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Třeba zde:
http://www.youtube.com/watch?v=8g-KX7BRdBo
http://www.youtube.com/watch?v=bBx9yDd5 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XBlu6vXF ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=8g-KX7BRdBo
http://www.youtube.com/watch?v=bBx9yDd5 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XBlu6vXF ... re=related
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
To viator: Kupování pece pro keramiku není moc vhodné . Je tam dost nerovnoměrná teplota a hlavně přiměřeně velká pec cca 400*400*200 mm stojí v relaci statisíců . :-[
Výroba skloviny v amatérských podmínkách je skoro nemožná . Teploty taveniny ( podle typu skla) se pohybují v hodnotách 1100-1400°C . Tím pádem vysoké nároky na vyzdívku pece a v neposlední řadě i medium k vytápění . Další kapitolou je chlazení . Pokud se chce docílit dostatečné kvality chlazení v řádu fázového posunu 10-20 nm ( v jiných jednotkách 3-6 kg na cm ) ,tak se rychlost chlazení musí pohybovat ve stupních celzia za hodinu .
Př. pro desku silnou 50 mm (pro běžné sklo ) a požadované pnutí 15 nm je potřebná rychlost chlazení v transformačním intervalu pouze 1,8°C za h .
Výroba skloviny v amatérských podmínkách je skoro nemožná . Teploty taveniny ( podle typu skla) se pohybují v hodnotách 1100-1400°C . Tím pádem vysoké nároky na vyzdívku pece a v neposlední řadě i medium k vytápění . Další kapitolou je chlazení . Pokud se chce docílit dostatečné kvality chlazení v řádu fázového posunu 10-20 nm ( v jiných jednotkách 3-6 kg na cm ) ,tak se rychlost chlazení musí pohybovat ve stupních celzia za hodinu .
Př. pro desku silnou 50 mm (pro běžné sklo ) a požadované pnutí 15 nm je potřebná rychlost chlazení v transformačním intervalu pouze 1,8°C za h .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Už veľmi dlho zamýšľam postaviť si menšiu pec na ohýbanie skla, no mám len popis od bratov Erhartovcov, ktorí ju stavali niekedy v 50tich rokoch minulého storočia.Zkus napsat J. Erhartovi, myslím že je stále aktivní. Letos pořádal výstavu svých fotografií v Písku.
Se stavbou sklarske pece a tavbou skla v amaterskych podminkach nejake zkusenosti mam. Jak velke mnozstvi skla chcete tavit? Co mate za sklo? (chem. slozeni, jsou to strepy nebo disk?) Obecne se da rict, ze tavba neni az tak velky problem, vetsi problem je chladnuti, zvl. vetsich kusu (silnostennych vyrobku). Dejte vedet, (do mailu v profilu nebo sem) jakou mate predstavu, treba Vam mohu byt nejak napomocen.
C.
C.
Newton 200/800 a TENTO triedr 10x50
Mám dojem, že největší zkušenosti zde má astar. Takže bych směřoval konkrétní dotazy na něho.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Wow tu je živo ... , toľko odpovedí som ani nečakal a najme nie tak rýchlo. Keramická pec je asi naozaj mimo, najme tým, že chcem to postaviť nie kúpiť. Moja predstava je pre začiatok naozaj niečo tak 400 x 400 x 200, čiže celkom malá a ak to bude k niečomu tak možno neskôr aj väčšia ... Preto uvítam akékoľvek konkrétne skúsenosti na začiatok najme s konštrukciou a stavbou. Použité materiály, možnosti ich zohnať a tak.
To Kami:
Vďaka za odkazy, na youtube by som teda nebol hľadal informácie. Vyrábať optické sklo sa nechystám len ho tvarovať a aj to sa mi na začiatok zdá dosť komplikované. O tom ako rebrá Erhartovských zrkadiel vystupovali na prednej ploche viem, dokonca kedysi som to videl nafotené. Na tých videách ma zaujal ten biely izolačný materiál, zjavne bol dosť žiaruvzdorný ...
To Karlos:
Vďaka za ponuku pomoci, určite využijem ...
To MilAN:
Dík, s astar-om už komunikujem.
Waldes
To Kami:
Vďaka za odkazy, na youtube by som teda nebol hľadal informácie. Vyrábať optické sklo sa nechystám len ho tvarovať a aj to sa mi na začiatok zdá dosť komplikované. O tom ako rebrá Erhartovských zrkadiel vystupovali na prednej ploche viem, dokonca kedysi som to videl nafotené. Na tých videách ma zaujal ten biely izolačný materiál, zjavne bol dosť žiaruvzdorný ...
To Karlos:
Vďaka za ponuku pomoci, určite využijem ...
To MilAN:
Dík, s astar-om už komunikujem.
Waldes
Ak sa možem ozvat moj kamarat má taku pec doma.Je sklar a vyraba sklenu plastiku z optickeho skla . Už sme odlievali kotuče na zrkadlá max. priemer 375x50.ale nebolo to ono.Skušal to opravit Ppoš ale neje to žiadna slava. A to je kamarat 60 roč. uznavaný sklar . Ak maš zaujem možem dohodnut stretnutie . PEPER.
Velmi oceňuji snahu Pepera a jeho kamaráda , protože vím o čem je řeč. Sám jsem si postavil pec a v ní přechlazoval a ohýbal sklo. ( nejsem sklář ani pecař ). Nechci se nijak vychloubat ,neboť samochvála smrdí, ale přechlazoval jsem kotouče pro p. Holubce i pro p.Raila v VOD . Menisky u mých komor byly také tepelně ohýbaný . Ten velký ( 350 mm ) vypadal po ohnutí jak mísa na salát ;D
S Wladesem jsem již ve spojení , tak mu potřebné informace mohu zdělit.
To Peper a carlos: Můžete mi prosím zdělit bližší informace o těch vašich pokusech, zkušenostech, velice by mně to zajímalo ?
To Stratus: Pan Josef Erhart - fotograf , byl bratr Wiléma Erharta, který vyráběl zrcadla. Wilém v roce 1996 zemřel . Osobně jsem se sním znal . Byl to velký člověk. Klobouk dolů, před jeho prací . Velká montáž na Kleti, pro metrové zrcadlo , je také jeho dílo . Větší montáž v Česku - Československu nikdo nepostavil . Druhou podobnou postavil p. Jiří Drbohlav ze Rtyně v Podkrkonoší .
S Wladesem jsem již ve spojení , tak mu potřebné informace mohu zdělit.
To Peper a carlos: Můžete mi prosím zdělit bližší informace o těch vašich pokusech, zkušenostech, velice by mně to zajímalo ?
To Stratus: Pan Josef Erhart - fotograf , byl bratr Wiléma Erharta, který vyráběl zrcadla. Wilém v roce 1996 zemřel . Osobně jsem se sním znal . Byl to velký člověk. Klobouk dolů, před jeho prací . Velká montáž na Kleti, pro metrové zrcadlo , je také jeho dílo . Větší montáž v Česku - Československu nikdo nepostavil . Druhou podobnou postavil p. Jiří Drbohlav ze Rtyně v Podkrkonoší .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
To astar:
Kdysi jsem si postavil pec na vyrobu foukaneho skla (kristal). Vyzdivka byla samotova, vytapeni bylo kombinaci koks+propan-butan. Po vychytani much nebyla tavba problem a kristal tekl jako ridky med. Problem bylo chlazeni. Vzhledem k tomu, ze foukane sklo bylo relativne tenkostenne a cilem bylo aby to nepopraskalo, dalo se i to celkem dobre zvladnout.
Jaka je Vase technologie, zkusenosti? (SZ, popr. mail)
C.
Kdysi jsem si postavil pec na vyrobu foukaneho skla (kristal). Vyzdivka byla samotova, vytapeni bylo kombinaci koks+propan-butan. Po vychytani much nebyla tavba problem a kristal tekl jako ridky med. Problem bylo chlazeni. Vzhledem k tomu, ze foukane sklo bylo relativne tenkostenne a cilem bylo aby to nepopraskalo, dalo se i to celkem dobre zvladnout.
Jaka je Vase technologie, zkusenosti? (SZ, popr. mail)
C.
To Carlos: Jaký křišťál to byl , olovnatý nebo sodnodrasený ? Každé má jinou viskózní křivku . Chlazení je další věc . Je nutná chladící pec, navržená přímo pro chlazení . Pro malá množství je vhodná elektrická komorová , pro průmyslovou produkci ,je to pak kontinuální plynová chladící pec . Ostatní v mailu.
Milan
Milan
Olovnaty kristal, %Pb si uz nepamatuji.
Chladici pec samozrejme byla, bez ni by to neslo, ale presne chladici krivky se ale moc nedodrzovaly. Tenke sklo je vuci tomu relativne "tolerantni"...
Dale v mailu.
C.
Chladici pec samozrejme byla, bez ni by to neslo, ale presne chladici krivky se ale moc nedodrzovaly. Tenke sklo je vuci tomu relativne "tolerantni"...
Dale v mailu.
C.
Ak sa možem ozvat moj kamarat má taku pec doma.Je sklar a vyraba sklenu plastiku z optickeho skla . Už sme odlievali kotuče na zrkadlá max. priemer 375x50.ale nebolo to ono.Skušal to opravit Ppoš ale neje to žiadna slava. A to je kamarat 60 roč. uznavaný sklar . Ak maš zaujem možem dohodnut stretnutie . PEPER.
Dík všetkým, za cenné informácie, tú pec si veľmi rád pôjdem pozrieť. Niet nad to niečo vidieť na vlastné oči, osobne sa porozprávať a tak.
Waldes.
Dík všetkým, za cenné informácie, tú pec si veľmi rád pôjdem pozrieť. Niet nad to niečo vidieť na vlastné oči, osobne sa porozprávať a tak.
Waldes.