Pohon montáže
Pohon montáže
Zdravím. Řeším problém jak pohánět montáž dalekohledu. Montáž pohání 8 monočlánků typu C - 1,5 voltu. Kupovat nové je poměrně drahá záležitost a tak mě napadlo opatřit si dobíjecí monočlánky. Problém je,že dobíjecí monočlánky typu C mají napětí pouze 1,2 Voltu. 8 krát 1,2 Voltu je 9,6 Voltu,oproti 12 Voltům při použití nedobíjecích monočlánků. Poběží to pokud tedy použiji dobíjecí monočlánky,nebo ne?
Předem díky za odpověď.
Předem díky za odpověď.
Pohon montáže
Ahoj. Já jsem to řešil taky asi před měsícem pro monáž eq-mon1. Ta je poháněna 4 monočlánky, které se vymlátili asi tak po 30 minutách provozu. Po nabíjecích jsem taky koukal, ale je to dost finančně nákladný. Když už chceš kvalitní monočlánky + nabíječku tak se zastavíš někde u 2000,- Nemluvě o tom, že je budeš 24 hodin nabíjet. Tak jsem se nakonec rozhodl pro univerzální síťový adaptér (3, 4,5 , 6, 7,5 , 9, 12V ) , který se dá pořídit kolem 500,-. Pokud ale nemáš možnost mít venku zásuvku (když budeš někde na poli), tak ti asi nic jiného nezbude.
Kuba
Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Pohon montáže
Ahoj, máš v podstatě dvě možnosti, 2 články přidat a s tím spojená výměna držáku článků - z 8 na 10tičlánkový a nebo koupit malý dobíjecí olověný akumulátor, co se používá např. do zabezpečovaček, stačí úplně 7Ah. Samozřejmě taky něco na nabíjení...
KOvář JAROslav
Pohon montáže
Ahoj,
je ještě jedna možnost pokud máš na pozorovacím stanovišti síťový zdroj
220V, lze s prodlužujícím kabelem využít adaptér 220/12V, 2 neb 1 A - spínaný. Ten 1 neb 2 A zvol podle maximálního odběru pro danou montáž. Já toto využívám pro montáž EQ MON2 s krokovými motorky.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... droje.html
Habl
je ještě jedna možnost pokud máš na pozorovacím stanovišti síťový zdroj
220V, lze s prodlužujícím kabelem využít adaptér 220/12V, 2 neb 1 A - spínaný. Ten 1 neb 2 A zvol podle maximálního odběru pro danou montáž. Já toto využívám pro montáž EQ MON2 s krokovými motorky.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... droje.html
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Pohon montáže
Neviete mi niekto povedat, aka ja polarita pre napajanie na EQ-6 Syntrek?
Diky
---------------------------------------------------------------------------
EDIT: Tak som sa docital v navode, ze:
11 to 15 V DC 2Amp (Tip positive)
Teraz tip je hrot..lenze myslia ako konektor zvonku ma + alebo ten hrot co je v zdierke ma +?
Diky
---------------------------------------------------------------------------
EDIT: Tak som sa docital v navode, ze:
11 to 15 V DC 2Amp (Tip positive)
Teraz tip je hrot..lenze myslia ako konektor zvonku ma + alebo ten hrot co je v zdierke ma +?
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Pohon montáže
Řeším problém jak pohánět montáž dalekohledu. Montáž pohání 8 monočlánků typu C - 1,5 voltu.Kupovat nové je poměrně drahá záležitost a tak mě napadlo opatřit si dobíjecí monočlánky.
Pokud bys přece jen použil dobíjecí baterky, zajdi se poradit do modelářské prodejny. Dneska dvě třetiny letadel jsou na elektriku a baterek je spousta typů (a nabíječek taky). Ale ten původní držák monočlánků by se asi opravdu nevyužil.
Pokud bys přece jen použil dobíjecí baterky, zajdi se poradit do modelářské prodejny. Dneska dvě třetiny letadel jsou na elektriku a baterek je spousta typů (a nabíječek taky). Ale ten původní držák monočlánků by se asi opravdu nevyužil.
Pohon montáže
ja si to pamatuji jako plUs Uvnitr, mam tak zapojene vse co na astro pouzivam... pokud bys vahal promer to vsak obycejny merak stoji 300,- lepsi 500,- 
Pohon montáže
Ano, je to tak, dobre si pamatas 
Diky
JJ len nemal som akosi s cim premerat...ale uz musim konecne kupit nejaky dobry multimeter..blbe, ze teraz fajne idu peniaze na kadeco...autobateria, adapter na laptop...tak ale kedze som chcel EQ-6, tak musim este tie veci dokupit
Diky
JJ len nemal som akosi s cim premerat...ale uz musim konecne kupit nejaky dobry multimeter..blbe, ze teraz fajne idu peniaze na kadeco...autobateria, adapter na laptop...tak ale kedze som chcel EQ-6, tak musim este tie veci dokupit
http://astrofotografia.sk/
Pohon montáže
s EQ-6 proste nemuzes udelat chybu v pomeru cena/nosnost-vykon nema konkurenci. Ja s HEQ-5 mam obcas hrisne myslenky, ze jsem mel vzit EQ-6ku, protoze do budoucna planuji vetsi dalekohled nez maly, ale zase je to lehoucka montaz a unesu ji hlavu+stativ a vejde se mi do auta neoddelena... 
Pohon montáže
Bohuzel je zde na AF vicero temat (EQ6, Autobatrie,toto,...), kde se diskutuje napajeni astrozarizeni (vetsinou s ohledem na montaz). Nejak mi nejvice inklinovalo toto, ale davam volnou ruku moderatorovi prispevek pripadne presunout.
Krome napajeni zarizeni primo z vozidla (pres e-bay roztrojku autozasuvky) jsem zkousel ruzna zarizeni, ale zadne z nich nesplnovalo me pozadavky dokonale a tak jsem se rozhodl pro bastl. Dlouho jsem zvazoval zda pujde o krabicku k autobaterii, nebo plnohodnotny zdroj se zabudovanou baterii uzpusobeny k prenaseni.
Iniciacni mysleku jsem zahledl zde:
http://www.geoptik.com/catalogo.php?ser ... rticoli=ok
Dalsim krokem bylo ziskani zdarma nekolika vyrazenych 12V/7Ah gelovych baterii z UPSky, z nichz se 4 tvarily jako schopne dalsiho pouziti...
Prvotni myslenka tudiz spocivala v zabudovani techto 4 baterii parallelne do hobby kufriku a pripojeni dalsich cingrlatek (Volt a Amper metru, zasuvek, vypinacu...).
Jako primarni zasuvky jsem zvolil klasicke audio "Cinche" (8x), se kterymi se rozhodne pracuje lepe nez s klasickymi autozasuvkami. Navic sjem jeste pridal 4x stredove pristrojove zasuvky 5/2.1mm (ta co je nejcasteji v montazich).
Bohuzel paralelni zapojeni vyuzitych baterii pri merenem vybijeni na 1.5Amperu dokazalo proud dodavat pouze okolo 2,5 hodin (pri pokojove teplote). Nejlepsi z techto 7Ah baterii samostatne pak pouze okolo 1 hodiny (coz je i darovaneho kone dost malo :'()
Takze nakonec jsem zakoupil dve nove 12/14Ah baterie u Avacomu a zapojil je paralelne pres vypinac (takze si mohu zvolit zda jedu na prvni, druhou, obe parallelne nebo zadnou z nich). Kazda z nich vydrzi pri pokojove teplote dodavat 1.5 Amperu cca 7.5 hodiny.
Vznikla sestava ma tedy 12V/28Ah a cca 9kg 40x20x20cm. Baterie jsou izolovany nekolika "bublinovymi" plastovymi foliemi tak aby v zime neprochladly, uvidime zda by se jeste nemely aktivne zahrivat odporovym dratem.
Jeste mne ceka zbastleni pripojovacich kabelu pro vsechny pristroje na ty Cinchove zasuvky...
Krome napajeni zarizeni primo z vozidla (pres e-bay roztrojku autozasuvky) jsem zkousel ruzna zarizeni, ale zadne z nich nesplnovalo me pozadavky dokonale a tak jsem se rozhodl pro bastl. Dlouho jsem zvazoval zda pujde o krabicku k autobaterii, nebo plnohodnotny zdroj se zabudovanou baterii uzpusobeny k prenaseni.
Iniciacni mysleku jsem zahledl zde:
http://www.geoptik.com/catalogo.php?ser ... rticoli=ok
Dalsim krokem bylo ziskani zdarma nekolika vyrazenych 12V/7Ah gelovych baterii z UPSky, z nichz se 4 tvarily jako schopne dalsiho pouziti...
Prvotni myslenka tudiz spocivala v zabudovani techto 4 baterii parallelne do hobby kufriku a pripojeni dalsich cingrlatek (Volt a Amper metru, zasuvek, vypinacu...).
Jako primarni zasuvky jsem zvolil klasicke audio "Cinche" (8x), se kterymi se rozhodne pracuje lepe nez s klasickymi autozasuvkami. Navic sjem jeste pridal 4x stredove pristrojove zasuvky 5/2.1mm (ta co je nejcasteji v montazich).
Bohuzel paralelni zapojeni vyuzitych baterii pri merenem vybijeni na 1.5Amperu dokazalo proud dodavat pouze okolo 2,5 hodin (pri pokojove teplote). Nejlepsi z techto 7Ah baterii samostatne pak pouze okolo 1 hodiny (coz je i darovaneho kone dost malo :'()
Takze nakonec jsem zakoupil dve nove 12/14Ah baterie u Avacomu a zapojil je paralelne pres vypinac (takze si mohu zvolit zda jedu na prvni, druhou, obe parallelne nebo zadnou z nich). Kazda z nich vydrzi pri pokojove teplote dodavat 1.5 Amperu cca 7.5 hodiny.
Vznikla sestava ma tedy 12V/28Ah a cca 9kg 40x20x20cm. Baterie jsou izolovany nekolika "bublinovymi" plastovymi foliemi tak aby v zime neprochladly, uvidime zda by se jeste nemely aktivne zahrivat odporovym dratem.
Jeste mne ceka zbastleni pripojovacich kabelu pro vsechny pristroje na ty Cinchove zasuvky...
Pavel Vabrousek
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Pohon montáže
To vabra: pekne, pekne...
zvolil klasicke audio "Cinche" (8x)No, nebude hrozit pripadne prepolovani/prohozeni + a - pri zapojovani daneho zarizeni ?
zvolil klasicke audio "Cinche" (8x)No, nebude hrozit pripadne prepolovani/prohozeni + a - pri zapojovani daneho zarizeni ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Alien_MasterMynd
Pohon montáže
No, nebude hrozit pripadne prepolovani/prohozeni + a - pri zapojovani daneho zarizeni ?
Jak bys prepoloval CINCH?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Pohon montáže
Nedávno jsem vyráběl tematicky podobnou záležitost - rozvodnou skříňku, kterou uchytím na nohu montáže, takže zbytek napájecích drátů k technice už vede pouze od ní. Tak trošku jsem se inspiroval u Lukáše Koláře (Luko78), ale jen málo. V sobě to tedy má 6 cinchů s 12V z autobaterie se samostatnými vypínači a signalizačními LED. Dál je tam zdroj po vzoru Hrocha pro EOS (7,8V) - na jiný konektor (jack), abych si EOSe omylem nepřipojil na 12V. Všechny LEDky se dají vypnout samostatným vypínačem. Jelikož jsem jantar, tak každý výstup je proti přepólování chráněn diodou. To Alien_MasterMynd: přepóĺování asi není úplně jednoduché, ale určitě ho lze docílit např. tak, že v terénu nešťastně přetrhneš drát a jelikož nechceš kvůli prkotině odjet domů, nouzově spojíš kontakty. Ve tmě a zimě se člověk splete docela snadno. To je ovšem příklad nezávislý na použitém typu konektoru. Cinch samotný asi přepólovat těžko.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Pohon montáže
Jak bys prepoloval CINCH? ;)Samotny cinch asi nejde prepolovat ;D , ja jen ze podle obrazku tam jsou cerne a cervene "konekory cinch" a to prave na me zapusobilo, ze pro pripojeni zarizeni bude cerveny cinch pro + a cerny cinch pro - .
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.