Přispívám svým řešením mobility velkého dobsona:
Kolečka jsem koupil za 400Kč/ks v bauhausu a původně jsou k rudlu. Materiál je nerezová ocel. Konstrukci jsem si nechal svařit dle mého návrhu u kamaráda na vysočině.
Konstrukce je celá odjímatelná pro lepší převoz autem.
Tak třeba to někoho inspiruje:-)
Kolečka k Dobsonu
Kolečka k Dobsonu
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Kolečka k Dobsonu
Pěkné a určitě funkčí, chválím,
přesto mě sen o 400ovce pomalu opouští, vzhledem k velikosti a váze
, třeba dospěju časem ke kamerce Atik a Newtonu 150/750, věřím, že na tom asi něco bude ::).
přesto mě sen o 400ovce pomalu opouští, vzhledem k velikosti a váze

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Kolečka k Dobsonu
mam klasickeho plntubusoveho dobsona SW 254/1200 a tiez mam problem z transportom ... auto nemam a tak ma napadla taka vec:
z krabice v ktorej mi dosiel dobson by som vyrobil repliku z neviem akeho materialu este a do nej by som dal tubus a pouzil tie original polystireny z krabice ako vystuz tubusu ... potom by som spravil podvozok podobny ako ma chef len by som pridal este jeden par koliesok pretoze by som to cele chcel pripnut o bycikel a transportovat dalekohlad takto aspon na kratke vzdialenosti ( niekam za mesto ) .. vlastne by to cele bolo taky transportny kufor na kolieskach ... proste ide mi o to aby som dobsona dokazal previezt z bodu A do bodu B bez pomoci dalsieho cloveka .
mysite ze je toto dobry napad?
ake materialy by som mal pouzit na stavbu toho boxu?
hladal som aj na internete ci niekto nieco podobne uz nerobil ale nic som nenasiel :(
z krabice v ktorej mi dosiel dobson by som vyrobil repliku z neviem akeho materialu este a do nej by som dal tubus a pouzil tie original polystireny z krabice ako vystuz tubusu ... potom by som spravil podvozok podobny ako ma chef len by som pridal este jeden par koliesok pretoze by som to cele chcel pripnut o bycikel a transportovat dalekohlad takto aspon na kratke vzdialenosti ( niekam za mesto ) .. vlastne by to cele bolo taky transportny kufor na kolieskach ... proste ide mi o to aby som dobsona dokazal previezt z bodu A do bodu B bez pomoci dalsieho cloveka .
hladal som aj na internete ci niekto nieco podobne uz nerobil ale nic som nenasiel :(
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
Kolečka k Dobsonu
Hodne pekne. Pridej fotky jak to vypada v aute (asi nemas dodavku
)

Kolečka k Dobsonu
mam klasickeho plntubusoveho dobsona SW 254/1200 a tiez mam problem z transportom ... auto nemam a tak ma napadla taka vec:
Tak toto je sialeny napad!!! Ale v dobrom No osobne podla mna je jedno z akeho dreva to bude len aby to bolo pevne a vnutri by okrem polystyrenov mala byt aj vystuz v podobe bublinkovej folie (dobre tlmi narazi a neprasi sa z nej). No a este musis potom spravit jeden vozik na stolik ale to uz pojdes asi jak kolotocar ;D
Myslim, ze by bolo lepsie kupit lacne auto jak chodit na bicykli po nociach po lukach a lesoch... este sa ti prives prevrati v terene atd...
Tak toto je sialeny napad!!! Ale v dobrom No osobne podla mna je jedno z akeho dreva to bude len aby to bolo pevne a vnutri by okrem polystyrenov mala byt aj vystuz v podobe bublinkovej folie (dobre tlmi narazi a neprasi sa z nej). No a este musis potom spravit jeden vozik na stolik ale to uz pojdes asi jak kolotocar ;D
Myslim, ze by bolo lepsie kupit lacne auto jak chodit na bicykli po nociach po lukach a lesoch... este sa ti prives prevrati v terene atd...
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
Kolečka k Dobsonu
z krabice v ktorej mi dosiel dobson by som vyrobil repliku z neviem akeho materialu este a do nej by som dal tubus a pouzil tie original polystireny z krabice ako vystuz tubusu ... potom by som spravil podvozok podobny ako ma chef len by som pridal este jeden par koliesok pretoze by som to cele chcel pripnut o bycikel a transportovat dalekohlad takto aspon na kratke vzdialenosti ( niekam za mesto )
Měl bych velký strach z vibrací, které se přenesou z podvozku takového vozíku na samotnou krabici, polystyren i samotný dalekohled.
Měl bych velký strach z vibrací, které se přenesou z podvozku takového vozíku na samotnou krabici, polystyren i samotný dalekohled.
Libor Šindelář, Klášterec nad Ohří, člen ČAS SPPHaE
SkyWatcher 254/1200 DOBSON,
okuláry SkyWatcher Plossl 20(52°) 12.5(52°) 7.5(52°) 5(58°),
SkyWatcher 10x50 HGCF BaK4
SkyWatcher 254/1200 DOBSON,
okuláry SkyWatcher Plossl 20(52°) 12.5(52°) 7.5(52°) 5(58°),
SkyWatcher 10x50 HGCF BaK4