Hledáček z triedru?

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
dromy

Hledáček z triedru?

Příspěvek od dromy »

Chtěl bych se zeptat, jestli a jak lze modifikovat triedr, s optickými hranoly, jako hledáček a kde je to místo, kam se dá dát zaměřovací kříž (napnout dva drátky - jak by měly být silné?) aby se zobrazil ostře při pohledu do hledáčku?
Nemáte někdo vyfoceného něco podobného?

Nechystám se ho takto vyrábět, jen mne zajímá, jestli je to vůbec možné a realizovatelné..

Díky
Maros

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Maros »

U beznych hladacikov su droty zameriavacieho kriza v okularovej casti hladacika a to tesne za sosovkou..Pouzivaju sa na to droty hrube mozno desatinu milimetra
Habl

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Habl »

Vlákna kříže se umisťují do ohniska objektivu, zpravidla na clonku v okuláru. Původně se používali i vlasové vláknové kříže. Sám jsem použil rovinnou plastovou planparalelní destičku do které jsem vysekl břitem kříž tl.0,2 mm. Okulárový kříž jsem dával do Keplerova dalekohledu.U triedru to nemusí se vzhledem k fixování porohranolů vždy provést. Doporučuji raději klasický Keplerův dalekohled.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
cocky

Hledáček z triedru?

Příspěvek od cocky »

Před časem jsem koupil za 450Kč binokulár (samý plast a guma) s okulárem s křížem a měřítky. Koupil jsem v Honbachu v oddělení potřeby pro vodoinstalace tenkostěnnou mosaznou chromovanou trubku 1 1/4" - používá se pro odpad u umyvadel. Uřízl jsem z ní asi 7 cm, odšrouboval okulár z binokuláru a nasadil na ni (jde to těsně, ale když se trubka nařízne, jde to dobře). Od té doby mi v hledáčku dobře slouží. Objektiv binokuláru jsem použil ke konstrukci hledáčku.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
hamr
Věk: 66

Hledáček z triedru?

Příspěvek od hamr »

Sháněl jsem co nejlehčí úhlový hledáček k Maku 127. U ATC mi bylo mi sděleno, že úhlový 6x30 už není dostupný a 9x50 byl pro mě a montáž Astro 3 dost těžký (téměř k 500g), tak jsem se pustil do výroby hledáčku 7x50 z optiky triedru. Výsledná váha se zrcátkem z Lidlskopu je cca 280g a vypadá to, že to bude vyhovovat. Bez dalšího kometáře přikládám pár fotek. K Lídláku jsem si objednal zrcátko nové, aby byl nadále funkční, jako snadno přenosný dalekohled. Tubus hledáčku z novoduru, úchyt z hliníkových pásovin  ;D.

Větší rozlišení http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... k.jpg.html
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Stratus
Věk: 73

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Stratus »

Moc pěknej hledáček. Jenom nevidím alespoň tříbodové uchycení pro nastavení. Jak provádíš souosé nastavení?
hamr

Hledáček z triedru?

Příspěvek od hamr »

Ve směru kolmém na osu dalekohledu je to "růčo" přes koženou  podložku z nějakého "vodovodního" zařízení a ve směru rovnoběžném s osou dalekohledu přes šroubek s vyříznutým závitem v hliníkové páskovině. Obdélník je ohnutý, aby pružil a tím lze regulovat odklon od osy dalekohledu. Budu na tom ještě pracovat, ale funguje to ;D. Je to v podstatě taková jednoduchá azimutální montáž s jemným posuvem v jedom směru. Bojoval jsem jak udělat jemný posun ve směru druhém (no nic chytrého mě nenapadlo), ale dá se to ručně "opatrně " nastavit. Uvidím co udělá další "praktický" vývoj ;D. Důvodem akce bylo, že chci pozorovat v sedě a neplazit se při průhledu hledáčkem po zemi. Hledáček musel být s takovou optikou, aby se v něm skutečně něco dalo najít a měl slušné zorné pole, což ten původní triedr měl 123/1000m. Věc další byla, že jsem chtěl srazit hmotnost typového úhlového hledáčku, protože mám Maka na Astro3. Nejvíc by měla říct poslední fotka v tom větším rozlišení.
KEnik

Hledáček z triedru?

Příspěvek od KEnik »

Mě zarazila ta vzdálenost od těžiště.
Nebylo by lepší mít hledáček nad osou uložení?
Takle se to musí více klepat.
TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD
hamr

Hledáček z triedru?

Příspěvek od hamr »

To KEnik,
"mno" typový přímohledný hledáček 9x50 od Dobsonu (který vlastním), má úchyt ještě delší a je celkově skoro 2x tak těžší, než tento vyrobený. Právě proto jsem zkusil tento "udělej si sám", bych zmešil moment k podélné ose dalekohledu. Přesto jak píšeš, asi ještě udělám pokus s novou hliníkovou pásovinou, kterou ohnu tak, abych se s hledáčkem dostal blíž k dalekohledu. S úchytem na hledáček jsem nechtěl hýbat, vrtat tubus jinde jsem nechtěl. Původně měl Mak Red dot hledáček, ale já chtěl ten úhlový pro pozorování v sedě, abych se nemusel kroutit k tomu Red dotu. Navíc, tím lze zaměřit jen přibližně, kdežto tímhle 7x50 lze i něco najít. Nitkový kříž v okuláru jsem zkusil ze dvou tmavých vlasů (ne tedy mých šedivých) uchycených do vyjímatelného kroužku (do okuláru) a fakt to funguje. No podsvícený kříž by byl samozřejmě lepší.
Až někdy pořídím pod Maka lepší montáž (uvažuju o EQ 5ce), bude možné tam šoupnout i ten těžší hledáček, případně typový úhlový 9x50. No zatím na montáž není, musí sloužit ta od Lídláku, tak proto ta lehká varianta a bastlení hledáčku::).
Mates
Věk: 63

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Mates »

Já jsem na hledáček použil jednu část jakéhosi armádního periskopu (z transportéru nebo tanku). Parametry nevím, ale zorné pole je cca 4 st. Průměr objektivu je asi 30 mm, má to i zaměřovací kříž s nějakými stupnicemi. Dokonce jsem jej osvětlil LEDkou. Je to malé a docela lehké. Nevýhodou je, že orientace zobrazení je jiná než v Newtonu.
Koupil jsem to někde na burze za cca 300,- komplet (tyhle části tam jsou dvě, stupnici má jedna). Na burzách to bývá často ale ceny jsou různé.
Shqwert

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Shqwert »

Pěkně pořešený, a mimochodem máš pravdu, je z ruského transportéru a periskopu řidiče, měl by zvětsovat asi 1,5x. Pamatuju si to jako malý kluk, když jsem si ho odmontovával v kovošrotu a podle mě zrovna lehký není...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
Kami
Věk: 49

Hledáček z triedru?

Příspěvek od Kami »

Hledáček lze vyrobit z monaru 10x50.

http://kamii.webgarden.cz/image/3421313

Nebo i z 10x60

http://kamii.webgarden.cz/image/3464681

Na hledání mlhavejch fleků plně vyhoví.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
zbignieww
Věk: 84

Hledáček z triedru?

Příspěvek od zbignieww »

Tak i ja mam svoje opticke "dilo" z poskozeneho triedru neznameho puvodu - hledacek 7x50. Objektivy a okulary byly dobre, ale nebylo uz moznosti smysluuplne upevnit jeden okular a pak celek nejak kolimovat - radeji koupit w Lidlu ;)

Pro hledacek vyuzil jsem pravy opticky tor, kde je individualni ostreni a zrovna v nem uchyceni objektivu bylo v poradku. K tomu kousek trubky pvc od vysavace a cerny vlas na kriz od sousedky.

Mechanik dodelal za dve stovky zavit na spojeni objektivu z pvc trubkou a plastovou tulej na spojeni okularu z pvc trubkou.

Celkova vaha 220g, delka 25cm; zel, firmove uchyceni od SW pro hledacek 6x30 nevyhovuje, trosinku maly prumer od te uzsi strany...

Obraz jak zileta... a fotky:

Z druhe casti triedru, po upravach, udelal jsem kukatko na ptacky s vyuzitim centralniho ostreni triedru. V ruce vypada toto jako kamera video ;)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Odpovědět