Vox populi - prosim, mam otazky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Ahoj vsem,

jak jiste vite (prorekl jsem se uz i zde na AF), tak jsem se rozhodl, zcela dobrovolne a nezistne (asi jsem se zblaznil), ze bych vytvoril jeden portal (website) s astronomickou tematikou - sbirku "nejlepsich" fotek nasich ceskych a slovenskych a jinych, kteri rozumi cestine (jinou jazykovou mutaci nepripravuji), astrofotografu. Cilem je mit na jednom miste moznost porovnat fotky stejnych objektu focene ruznou astro-technikou, ruznymi fotografy, pres ruzne filtry apod. Prinos by to melo mit pro vsechny, jak nefotografy, nas vsechny zajemce o prohlizeni si hezkych obrazku, kteri nebudou nuceni k zadne registraci a jinym opicarnam. Prinos pro astrofotografy bude navic v tom, ze si budou moci "hodnotit" sve fotografie (jako ve skole 1 az 5, nepovinne, netreba hodnotit vse). Zaroven by to mohlo byt jakousi vizitkou, prehlidkou toho nejlepsiho, co kazdy z nas zatim nafotil (ale i zacatecnicke snimky jsou vitany, vzdy si je budete moci smazat a nahradit aktualnejsimi ci lepsimi).

A tady je ma prvni otazka (1):
pro motivaci fotografu (prosim Vas ted vsechny o spolupraci, nebot nebyt Vas, tak by nemelo smysl se o tento projekt vubec pokouset), bych rad vymyslel zpusob, jak byste svoji nejlepsi kolekci mohli prezentovat (formou URL odkazu).
Moznosti me napadaji dve:
a) formou:
http://galerieastronomickychobrazkucitaknejak.cz/~mmys
http://galerieastronomickychobrazkucitaknejak.cz/~milan
http://galerieastronomickychobrazkucita ... /~konihlav
http://galerieastronomickychobrazkucita ... ~loginname
b) formou:
http://galerieastronomickychobrazkucita ... n.Myslivec
http://galerieastronomickychobrazkucita ... ilan.Antos
http://galerieastronomickychobrazkucita ... Pavel.Pech
http://galerieastronomickychobrazkucita ... o.prijmeni

proste zda tam mit prihlasovaci jmeno, nebo cele jmeno oddelene teckou a zda lowercase (malymi pismeny) nebo tak jak uvedete pri registraci (pricemz uzivatel Konihlav je stejny jako konihlav, az na to, ze je oslovovan podle toho, jak to pri registraci vyplni). Nebo ma nekdo lepsi, jiny napad ???

otazka c. 2:
Kolik MB (KB) zabiraji priblizne Vase prezentovatelne fotografie? Zatim mam jen jedno omezeni a to na maximalni velikost jedne fotografie, nastaveno docela benevolentne, nez mi zacne dochazet misto na disku. Do budoucna pocitam s omezenim pres kvoty - maximalni prostor zabrany jednim uzivatelem, ale vse zalezi na zajmu a mnozstvi fotek, minimalne prvnich par mesicu by to mohlo fungovat bez zmen a dalsich investic do hardwaru.

otazka c.3:
Zatim neuvazuji o tom, ze by slo pridavat komentare k fotkam (a je to asi spatna uvaha). Mam pro to nasledujici duvody: nutnost kontrolovat sprostotu a jine vulgarni vyrazy (ackoli verim, ze jsme lidi, takze by to nemelo hrozit), vim jaky jsou komentare na jinych foto strankach a mit tam tuny prispevku typu : hezka kompocize, krasne barvy, fakt uzasny, skvely, a jine jednoslovne nesmysly, ktere lze vyjadrit pripadnym znamkovanim.

otazka c.4:
znamkovat jako ve skole od 1 do 5ti nebo od 1 do 10ti? Znamkovani nebude povinne, samozrejme a pocitam s tim, ze by bylo i anonymni, tj. ze nebudete vedet kdo Vam hodnotil jak kterou fotku (duvod je prevence "oplaceni", ackoliv opet verim, ze jsme lidi). S tim souvisi moznost, kterou uvazuji, ze budete moci u vlozenych fotek nastavit priznak anonymity, tj. nebude uvedena informace o autorovi fotky, tj. nebudete se muset stydet, kdyz Vase vlozena fotografie nebude uplne dokonala (to ostatne neni skoro nikdy zadna).

Otazek mam jeste spoustu, budu je sem postupne pridavat a az bude prvni funkcni modul na svete, prozradim adresu (zatim to vyvyjim primo on-line na webu, takze nechci, aby mi tam nekdo chodil dokud to nebude v prvotne funkcnim stavu)

DEKUJI VSEM ZA PODNETNE NAPADY A NAZORY! VAZIM SI TOHO!

Konihlav
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

1) asi loginname

2) jedna fotka v rozliseni kolem 1024x768 tak 400k až 1M, záleží jak nahusto tam jsou hvězdy. Verze 1600x1200 tak 1.2-2.5MB, v závislosti na obsahu a hustotě hvězd. Kolik těch fotek nakonec v galerii bude, to netuším.

3) bez komentářů - asi by mi to nevadilo

4) známky: 1-5
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Ty člověče, nápad je to super, ale musel bys striktně dodržet tu strukturu webu, jak jsi psal...totiž stejné objekty různou technikou. Jinak ti z toho vznikne další z mnoha a mnoha obyč galerií. Myslím tím třídit je tak, aby bylo možné si prohlédnout stejné objekty na jedné obrazovce spolu s popisem, jak a čím to bylo pořízeno.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

, ale musel bys striktně dodržet tu strukturu webu, jak jsi psal...totiž stejné objekty různou technikou.Tohle si budeš volit Ty - výběr podle kriterií, co se ti má zobrazit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ceres

Příspěvek od ceres »

Myslím tím třídit je tak, aby bylo možné si prohlédnout stejné objekty na jedné obrazovce spolu s popisem, jak a čím to bylo pořízeno.
na nasej galerii gala.astrofoto.sk je to mozne jednoducho - vyberom kriterii - podla autora, kategorie, tagu... easy ;)

EDIT: MilAN ma predbehol ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

1) loginname malymi
2) velikost mivam 1024 do 300kB a 1600 do 500kB pak jsou vyjimky do 2 MB
3)-4) hodnoceni znamkou by mi stacilo, 1-5

Propojeni z AAM vítáno :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ještě jedna připomínka - adresa té galerie - vzhledem k tomu, že je dělaná hlavně pro účely diskutujících tady na foru, dá se předpokládat, že ji zde diskutující budou používat i jako místo pro vkládání svých snímků do příspěvků.

Ta adresa by tedy měla být nějaká definitivní, aby se po případném přestěhování na nějaký jiný server neztratily odkazy. Resp. fyzický server bude tvůj, a doména se nějaká koupí ? Jde hlavně o to aby zůstala doména, kde je fyzicky server je celkem fuk.

Upřímně řečeno, nejvíc by se mi líbilo, kdyby forum konečně mělo nějaký mechanismus uploadu snímků na server fora. A nakonec, kdyby na něm běžela i ta galerie...  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ja to tedy zatim vidim takto:
1 - login name, dle toho, jak to kdo uvede, kdo pouzije sama mala pismenka bude mit sama mala, kdo prvni velke bude mit prvni velke atd. Pri prihlasovani to je ovsem case insensitive, tedy na velkych/malych pismenkach nezalezi.
2 - rozliseni fotografie muze byt jakekoliv, tam neni zadne omezeni. Jedine omezeni, ktere tam prozatim mam (protoze server neni muj, alespon zatim) je velikost 1MB na fotku. To je myslim dostacujici. Kazdopadne az nebudu mit roupama co vylepsovat (coz jentak nebude), tak muzu udelat automaticke zmenseni (zvysit kompresi). To mi pripomina, ze zatim akceptuji pouze JPG/JPEGy.
3 - uvidime, zatim je neplanuji, podle pozadavku. Spis bych se pokusil kontaktovat admina ci "vlastnika" AF (shodam ?) a udelat pripadne linky, spojeni tematicky, protoze do vlastni diskuze se mi nechce a nechci "suplovat" byt jedinou cast astro-fora (ktere mam velmi rad ;-)) tohle je ted hodne sci-fi, je to potreba promyslet, coz ja ted v tuto chvili nemam.
4 - od zacatku jsem pro 1-5, takze to je asi nejrozumnejsi s tim, ze to neni povinne (narozdil od pripadneho hodnoceni pro soutez AAM, kterou bych velmi rad zaclenil, at uz fyzicky, nebo linkama) - linkama myslim externi odkazy na fotky a pridani jako list (seznam) do galerie...

domenu uz mam zaregistrovanou a zaplacenou, server taky (na rok). S tim, ze by slo davat odkazy sem do diskuzi, jako ukazat obrazek, primy link, pocitam. Jen ten nazev souboru bude jaksi odlisny od toho uploadovaneho...
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

Ahoj,

galerie - pro spravu fotek je mozne pouzit galerii na astro.cz/galerie/

pro Konihlava: pokud by bylo potreba, je mozne se domluvit na zarizeni stranek na serveru CAS, pokud by byla domena tvaru neco.astro.cz tak ani neni potreba zrizovat novou domenu. Pokud by jsi mel zajem, dej mi vedet SZ.

Karel
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

karel.mokry:

dekuji za Vas pozitivni ohlas. Jelikoz se jedna o takovy prototyp nekomercniho projektu a v tuto chvili nemohu posoudit budouci vyvoj (zda se bude libit, bude mit hodne prispevovatelu, bude mit hodne navstevniku), neni aktualni uvazovat o tom, kde to pobezi (za kazdou nabidku a pozitivni ohlas jsem vsem velmi vdecen). Jelikoz to chci pojmout stylem, ktery tu jeste nebyl (navigace v galerii, "pokrocile" graficke funkce) ocekavam, ze budou kladeny pomerne vysoke naroky na vykon serveru, na operacni pamet, na misto na HDD a predevsim (a to v prvni rade) na rychlosti pripojeni do sveta Internetu - sebelepsi portal musi byt pristupny v radu nekolika malo vterin, jinak by navstevnik odesel (rezignoval ALT+F4).

Momentalne pracuji na vyvoji kompletniho databazoveho modelu pouzitim CASE prostredku softwaroveho inzenyrstvi aneb spravne navrhni, lehce implementuj.

Vzhledem k omezenemu mistu na disku (prvni rok by to mohlo vydrzet) bude zcela jiste omezeni na maximalni velikost jedne fotografie (zatim 1MB) a s velkou pravdepodobnosti i omezeni (kvota) na vyuziti prideleneho diskoveho prostoru jednim uzivatelem (na jednu stranu motivuje k tomu, nechat na serveru pouze ty sve nejlepsi fotografie (kazdy spravny astrofotograf je ale vzdy nespokojen, protoze vi, ze vzdycky to muze byt lepsi)), aby server mohl alespon ten cca rok bezet bez vetsich uprav. Na druhou stranu pripravuji moznost www-reference (URL link) na originalni snimek, pokud by uzivatel chtel dat navstevnikum moznost zobrazit treba 6MB soubor. Kdykoli v galerii bude mozne zmacknout klavesu "R" nebo "r" a pokud www-reference bude nastavena, zobrazi se original v jinem okne.

prozatim dekuji za nazory a znovu se zde ozvu, az budu mit prvotni kategorizaci/zarazeni fotografii podle tematu.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Tak a netrvalo to dlouho a uz jsem tu zase :)

Jednim z nelehkych ukolu, ktery bych rad vyresil v ramci moznosti optimalne, tj. tak, abych nemusel dany model pozdeji vyrazne menit, prisel jsem na trh s kuzi (protoze vazne nejsem odbornik a nemam potrebne astronomicke vzdelani), kdyz ukazi svoji amaterskou/jednoduchou predstavu mozne kategorizace fotografii, aby je bylo mozne nejak jednoznacne zaradit a pozdeji i podle stejnych kriterii vyhledavat. Vse by to melo byti nenarocne na astronomicke vzdelani cili ani prilis podrobne, ani prilis strohe (to je ovsem ten problem a dilema, co kam zaradit a co uz ne).

Zde je tedy moje pocatecni predstava:
Slunce
   Skvrny a jiné detaily
   Zatmění
Měsíc
   Povrch a jiné detaily
   Zatmění
Planety
   Merkur
   Venuše
   Mars
   Jupiter
   Saturn
   Uran
   Neptun
Planetky / Asteroidy
Meteory / Bolidy
Komety
Atmosférické úkazy
   Blesky
   Halové jevy
   Mraky / Oblaka
Deep-Sky objekty
   Galaxie
   Hvězdokupy
      Kulové
      Otevřené
   Mlhoviny
      Emisní
      Planetární
      Reflexní
      Temné
Mléčná dráha
Oběžná dráha
   Raketoplány
   Satelity / Družice
      Iridium
      ISS
Souhvězdí a jiné hvězdy
   Star trails
Technika / Vybavení
Vědecké fotografie

+ Konjunkce
+ Kresby
+ Přechody
+ Zákryty
Ke kazde vlozene fotografii do galerie by uzivatel zaskrtnul krizky (check-box [x]) do ktere kategorie fotografie patri, pricemz z principu muze zaskrtnout nekolik kategorii zaroven. Soucasne k tomu, by mel i moznost zaskrtnout takzvane modifikatory, tj. platna klicova slova pro dane uskupeni objektu, viz moznosti u "+".

Prosim tedy zdejsi publikum o kontrolu nejen pravopisu a nazvoslovi, ale i o pripadne navrhy, pokud jsem na nejakou dulezitou kategorii zapomnel.

dekuji
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Něco bych přeci jen upravil :
1/ zatmění - přidal bych ho k zákrytům a přechodům a vyndal bych ho od Slunce a Měsíce. Potom to bude platit univerzálně pro ( Měsíc, Slunce , měsíce planet, družice)
2/ planetky/asteroidy - ponechal bych jen jeden název ( asteroidy ? _)
3/ v seznamu těles bych doplnit : měsíce planet ( na ně se i váží úkazy )
4/ u mlhovin bych doplnil SNR ( = zbytky po supernovách = např. řasovka--)
5/ rozdělení družic je nějak kostrbaté. Pokud ho chceš rozdělit, potom bych vidět jako přijatelnější :
- ISS
- Iridium
- ostatní ( = družice, sondy, raketové stupně...)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ad 1/ pridal jsem
ad 2/ nechal jsem (ja bych totiz smazal spis asteroidy, nez planetky, to mi prijde pro novacky jednodussi)
ad 3/ pridal jsem k planetam, protoze i samotna kategorie prvni (nejvyssi) urovne ma svuj "check-box" - kolonku
ad 4/ prave jsem nevedel co to SNR je uz to tedy vim
ad 5/ pozmenil jsem

Momentalni podoba tedy je:
Slunce
   Skvrny a jiné detaily
Měsíc
   Povrch a jiné detaily
Planety a jejich měsíce
   Merkur
   Venuše
   Mars
   Jupiter
   Saturn
   Uran
   Neptun
Planetky / Asteroidy
Meteory / Bolidy
Komety
Deep-Sky objekty
   Galaxie
   Hvězdokupy
      Kulové
      Otevřené
   Mlhoviny
      Emisní
      Planetární
      Reflexní
      Supernova remnants
      Temné
Satelity / Družice
   Iridium
   ISS
   Ostatní
Atmosférické úkazy
   Blesky
   Halové jevy
   Mraky / Oblaka
Mléčná dráha
Souhvězdí a jiné hvězdy
   Star trails
Technika / Vybavení
Vědecké fotografie

+ Konjunkce
+ Kresby
+ Přechody
+ Zákryty
+ Zatmění
Sajri
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Neni mi z toho seznamu uplne jasne, co ma u nekterych kategorii vyjadrovat lomitko (/), a je to zrejme i to, na co narazel Milan v bode 2.
Planetky jsou synonymem pro asteroidy, satelity jsou synonymem pro druzice, takze u obou kategorii by stacil jen jeden z pojmu. "Technika / Vybaveni" uz muze, ale nemusi, byt chapano jako dva ruzne pojmy, a u "Meteory / Bolidy" se jedna jednoznacne o dva ruzne pojmy, takze by se spis hodilo oznaceni "Meteory a bolidy".
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Sajri: dekuji za komentar!

ano, lomitkem oddeluji dve synonyma - proc? snazim se, aby i neprilis znaly navstevnik (tento seznam bude jak pro upload fotek, tak pro hledani fotek) se snadno zorientoval a nalezl to co vi, ze chce hledat OK Meteory / Bolidy opravim na Meteory a bolidy zni to rozumneji u Technika / Vybaveni by se spis hodila pomlcka no ale proste jakakoli kategorizace neni trivialni problem a vse to jde vzdy vylepsit nebo zhorsit, pokazde, kdyz se v tom clovek "povrta"
Odpovědět