Určení polohy hvězdy.

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
zdenek24

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od zdenek24 »

Dobrý den. Chtěl bych zjistit, kde mohu pozorovat hvězdu (ve vztahu k běžně pozorovatelným objektům), jak je velká (M) a vzdálená. Jedná se o objekt, který se mi podařilo vyhledat a zobrazit v systému Aladin, ale další katalogové informace, jsou pro mě naprosto nečitelné. Jedná se o hvězdu se souřadnicemi 04 41 52.025 +00 08 04.73, VTmag 12.33.

Velmi děkuji za pomoc.
MartinZ

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MartinZ »

Co třebas použít program Stellarium - zadáš si do vyhledávání konkrétní souřadnici a potom přibližováním či oddalováním už se můžeš snáze zorientovat.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MaG »

Máme tu o kus níže téma "Dárek - pojmenuj hvězdu". Moc bych za to nedal, že jsi další z "obětí". V tom případě tě upozorním, že hvězda je celkem slabá, dostupná jen větším dalekohledem. V závislosti na zvětšení tak od průměru 10 cm výše.

Teď ale jinak. důležité pro nás je, že tebou uvedené souřadnice neobsahují dodatek co je RA a co DE. Ale podle čísel je zřejmé, že první údaj je RA a druhý DE. Jenže v tom případě v tomto místě žádná hvězda není, nejblíže je hvězda asi 13,2 mag. Astronomie je však exaktní věda a tak je vyloučeno, aby to byla ona, rozdíl v poloze je už poměrně velký.

Takže buď jsi uvedl špatně číselné údaje, nebo tě jednoduše podvedli (za podvod považuji už samotný prodej hvězdy, natož to, že případně tam ani žádná není).

I kdyby tam hvězda byla, je to na hranicích souhvězdí Eridanu, Býka, takže tam těžko touto dobou něco uvidíš, uvedená oblast zapadá krátce po západu Slunce. Pokud i přesto chceš to místo vidět, nejlepší je to v období od listopadu do února.

Co třebas použít program Stellarium - zadáš si do vyhledávání konkrétní souřadnici a potom přibližováním či oddalováním už se můžeš snáze zorientovat.Jsem zvědav, kolik hvězd +12 mag a slabších najdeš ve Stellariu po výchozí instalaci. Tohle mu dá jen info, kde se uvedená oblast nachází v kterou hodinu, ale hvězdu tam neuvidí, i kdyby si oči vykoukal :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MilAN »

Pro uvedené souřadnice přesně sedí hvězda TYC 83-56-1
, vizuální jasnost je uvedena již v tom odkaze 12,33 mag
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MaG »

V tom případě nechápu (netušil jsem, že CdC ukazuje špatně hvězdy), ale stejně nic neuvidí.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MartinZ

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MartinZ »

Chtěl bych zjistit, kde mohu pozorovat hvězdu (ve vztahu k běžně pozorovatelným objektům),  
MilAN

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MilAN »

Mag : pokud ti CdC ukazuje špatné souřadnice, máš nastavený špatný systém souřadnic.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MaG »

Tohle byla užitečná poznámka, díky Milane. Nečekal jsem, že ten program je tak přesný, že nepoužívá klasicky systém k 2000.
MilAN

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MilAN »

Co je na tom  systému přesného ? Používá druh souřadnic, které si  v něm nastavíš. Že tam nejsou explicitně nastaveny astrometrické, bych považoval za dost problematické. Protože  většina  efemerid  udává právě polohu v astrometrických souřadnicích .
Za univerzálnost se bohužel většinou platí. A to vlastní chybovostí :)
zdenek24

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od zdenek24 »

Velmi děkuji za info. O žádný dárek se nejedná, jen mě polha hvězdy zajímá z jiného důvodu. Samozřejmě počítám, že budu muset použít k pozorování dalekohled. Jen mi jde o to, kam ho nastavit, kam se dívat :)
Díky :o
MaG
Kontaktovat uživatele:

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MaG »

Abychom jen neplkali, byť mi to pomohlo pochopit pozadí fungování PC planetária, tady je fotka z letoška kombinovaná s Orionem 2010. Je tam dobře vidět představa, kde to je a taky je tam ta hvězda vidět..

Je tak slaboučká, že je problém ji vidět i na 8 minutové expozici 50 mm objektivem. Nicméně dalekohledem by se asi dala hledat celkem dobře.
zdenek24

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od zdenek24 »

Velmi děkuji, snad ještě, kdy je u nás viditelná, event. velikost a vzdálenost. Mohu-li poprosit. Díky :)
MilAN

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MilAN »

Kdy je od nás viditelná tu už je napsáno, zrovna jako je jí hvězdná velikost -jasnost. Pokud jde o geometrické rozměry a vzdálenost, tek pto tuto tuctovou hvězdu jsem nic nenašel. (což neznamená, že kdo hledá, nenajde :)
Jinak bez trochu znalostí oblohy, velmi slušné mapy a dalekohledu s průměrem radši od 150 mm výše to na současné úrovni nemáš šanci vidět. Není to tak úplně triviální
MaG
Kontaktovat uživatele:

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od MaG »

Jinými slovy vem zavděk nějakými fotkami v online planetáriích, nebo tou mojí výše. Jinak se koukneš tak za půl roku pod vedením zkušeného amatérského astronoma.
Maser
Věk: 45

Určení polohy hvězdy.

Příspěvek od Maser »

Samozřejmě počítám, že budu muset použít k pozorování dalekohled. Jen mi jde o to, kam ho nastavit, kam se dívat  V okuláru uvidíš jen mihotající se světlý flíček na prahu viditelnosti. Do konce tvého života se na tom nic nezmění, tak proč chceš koukat dalekohledem zrovna na tuto hvězdu, když je vidět spousta zajímavějších věcí v okolním vesmíru.  :-?
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Odpovědět