Ten šroub tam jePeter S. (cactae) píše:Az neskor sa mi zobrazil snimok s tou srubou. Ja mam taku na krytke polarneho hladacika. Pozri sa tam.

Ten šroub tam jePeter S. (cactae) píše:Az neskor sa mi zobrazil snimok s tou srubou. Ja mam taku na krytke polarneho hladacika. Pozri sa tam.
Hledáček tam dávám (do rybiny) až když zapínám montáž - mám REDDOT a ten by ten vítr asi nepřežil. Jinak šroub z té rybiny taky vypadl.MilAN píše:A ty tam teď nemáš žádný hledáček ? Tohle opravdu vypadá na šroub z něho
Tak, jak se přesně ptáš, na to neexistuje odpověď - resp. existuje nekonečně mnoho kombinací čas/datumhades píše:Dá se nějak spočítat, kdy bude objekt na obloze v nejvyšší možné poloze? Mám na mysli datum a čas jeho maximálního úhlu vůči horizontu. Domnívám se, že by to mělo jít při znalosti R.A., Dec a souřadnic lokace, odkud ho chci pozorovat. Nebo se mýlím?
Pro DSO to nastává vždy 1x za den, ale v závislosti na datu vždy v jiný čas. Stačí tedy ignorovat první souvětí mého návodu a postupovat až od toho dalšího.hades píše:Jde o mi o DSO, ne objekty sluneční soustavy. Zatím to dělám tak, že si objekt najdu ve Stellariu a ručně hledám datum a čas, kdy bude nejvýš na obloze. Je to ale dost pracné. Všiml jsem si ale, že to má nějakou souvislost s RA/DEC vybraného objektu. Pokud to je jak píše MilAn, tak je moje představa mylná.
V novších verziách má Stellarium na tento účel okno astronomických výpočtov. Zobrazujú sa v ňom údaje pre aktuálne nastavený deň (v okne Dátum a čas) a súradnice (v okne Zemepisná poloha). Potom sa pre určitý objekt dajú získať tieto údaje v tabuľke podľa vybraného katalógu (karta Polohy), alebo sa dajú zobraziť formou grafu (karta Grafy). Napr pre M42 (červenou je výška M42 nad horizontom v čase pre moju zemepisnú polohu a dnešný dátum, modré krivky sú pre Slnko a Mesiac)... Stačí přejít na jiné PC planetárium, které tedy ukazuje čas kulminace pro daný den , pokud tohle Stelarium neumí ...