Počasí

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
LaBa
Věk: 52

Počasí

Příspěvek od LaBa »

Neviem, či sa to tu spomínalo, ale známi mi spomínal, že za toto počasie môže čiastočne aj výbuch tej sopky na Islande. Mohli by vyvrhnuté čiastočky slúžiť ako kondenzačné jadrá a tým podporiť tvorbu zrážok?Ludia z CHMU to nechcu spajat dokopy.... Tvrdia, ze historia pamata podobne extremy v minulosti, aj ked ziadna sopka nevybuchla... Ale fakt tazko povedat. Na prachu (zo sopky) sa vzdusna vlhkost kondenzuje velmi dobre... To nechame povolanejsim...
daghtus

Počasí

Příspěvek od daghtus »

Nie som meteorolog, ale podla mna to spolu nesuvisi. V atmosfere je vela "neporiadku", ktory moze sluzit ako kondenzacne jadro. Nechce sa mi verit, ze by sa to prave teraz prejavilo, obzvlast, ked tie ciastocky sopecneho prachu mali byt davno rozptylene mimo uzemie SR.
t0mas

Počasí

Příspěvek od t0mas »

Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
Lukina

Počasí

Příspěvek od Lukina »

Zitra se na tema soucasneho nestabilniho pocasi (resp. ono je stabilni, ale zaroven v dost negativnim pojeti) bude jednat v Hydeparku v 20:10 na zpravodajském kanálu České televize - ČT24. Hostem bude RNDr. Radim Tolasz, náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
yamaha
Věk: 69

Počasí

Příspěvek od yamaha »

Po strašně dlouhé době jsem viděl na nočním nebi ne šedivou oponu ale mezi mraky několik hvězd , tak jsem se divil co to je za jasný objekt vedle Regula , jasně že to je Mars , ale jaké překvapení kam se skoro za půl roku , co jsem ho neviděl , posunul . Ale jsem optimista , určitě bude líp ;)
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
denis.marc

Počasí

Příspěvek od denis.marc »

Po poledni se začaly vytvářet silné bouřky, např. v polském podhůří Krkonoš nebo také nad
"Jizerskou oblastí tmavé oblohy".
Martin Vyskočil
Věk: 45

Počasí

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Všiml jsem si dnes zajímavému postupu nízké oblačnosti nad jižním Slovenskem. Jako by postupovaly tři rázové vlny :

hm asi za tím nebude nic zvláštního,ale máte k tomu nějaké vysvětlení?Napadlo mě, jestli by to nemohla být konvergentní fronta (teď si nejsem moc jistý tím pojmem). Tento jev je způsoben tím, že na sebe narážejí dvě vzduchové hmoty proudící proti sobě. Na styčné čáře je vzduch nucen stoupat, a tak tam vzniká kupovitá oblačnost.
Na satelitním snímku v pravé části je oblačnost, která, jak si ještě danou situaci pamatuji, souvisí s tlakovou níží (jejíž střed je dále vpravo), kde vzduch proudí samozřejmě proti směru hodinových ručiček a tento naráží do vzduchové hmoty proudící od jihozápadu. Pak tam mohou nastat podmínky pro vznik konvergentní fronty, která se pohybuje podle toho, jak se ty dvě vzduchové hmoty přetlačují (a je také vidět, jak se to celé děje pouze v malé výšce. Ty cirry nad tím se už pohybují od jihozápadu).
Toliko moje amatérská představa, o co by mohlo jít.
Tento jev jsem zažil i v praxi, když jsem kdysi odstartoval s větroňem z letiště při jižním proudění, během několika desítek minut přešel od severu pás kupovité oblačnosti (který zdánlivě vypadal jako fronta) a přistával jsem při severním proudění. Vítr se skutečně otočil o 180 stupňů. Po nějaké době jsem se na to zeptal leteckého meteorologa, který mi to vysvětlil právě jako tu konvergentní frontu (nebo proudění).
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Počasí

Příspěvek od MaG »

Docela mně pobavila scéna přes mobil - sms od manželky. Nejdřív "jestli přežiju Č. Kamenici, tak už jsem na cestě domů" - tak koukám na radaru bílý flek přímo u Kamenice. Tak píšu "snad je to těsně vedle" a odpověď "hovno, kroupy 3cm, za tvar karoserie namuzu, nic neni videt, stojim v prikope jako ostatni uz 10 minut"

Docela hustý zprávy z Českolipska ..

edit: a pak nenastartovala auto.. už to řešíme :-(
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
caribic10

Počasí

Příspěvek od caribic10 »

to MaG: mazec je to blbý, ale proč já někdy na takový podobný extrém nemůžu narazit. Pokud nejde o život nebo o zdraví mám to rád... HK je v zakletém kruhu, bouřky, déšť všude okolo a tady ani kapka...

Nejde ČHMÚ >:(
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Cassi

Počasí

Příspěvek od Cassi »

Nejde ČHMÚ
Jde, jen je problem s DNS. Zatim zkus tuto adresu - http://90.183.101.73/
Kometa C/2024 Y1
denis.marc

Počasí

Něco pro ty, kteří chtějí vědět, co se dělo na Kamenici v Srbské Kamenici na Děčínsku, nevypadalo to tam nijak pěkně, úplně nejvyšší stav tam není, byl kolem 20:10 SELČ.
Nyní to řádí spíš na Liberecku.
denis.marc

Počasí

je to blbý, ale proč já někdy na takový podobný extrém nemůžu narazit. Pokud nejde o život nebo o zdraví mám to rád... HK je v zakletém kruhu, bouřky, déšť všude okolo a tady ani kapka
No ono při těch přepadových povodních, jako tahle na Kamenici někdy jde i o život nebo alespoň o majetek, takže já budu raději, když se to do Pardubic nedostaví.
denis.marc

Počasí

Mám ve vzkazu nějaké dotazy na ten podrobný radar na mapovém podkladu a protože toho je víc, dám to rovnou sem: http://radar.bourky.cz/

Je to pěkně zpracované, mapa se dá přiblížit na několik úrovní. Jako zdroj dat jsou klasicky použity meteoradary ČHMÚ v Brdech a Skalkách u Protivanova. :)
gsokuba

Počasí

Příspěvek od gsokuba »

no je to asi mazec protože ty záblesky jsou vidět až na praze-západ a přitom tady už je vymetená obloha ;D
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
denis.marc

Počasí

no je to asi mazec protože ty záblesky jsou vidět až na praze-západ a přitom tady už je vymetená obloha
V Pardubicích taky asi před půl hodinou, mám okno na sever. Ale loni jsem jednou pozoroval, myslím, že taky v červnu na zahradě, bylo úplně jasno a přitom pořád takový záblesky, divil jsem se, něco podobnýho se stávalo v zimě, když byla námraza na trolejovém vedení a sběrače trolejbusů, co jezdí v centru pak pořádně jiskřili, jenže tohle byla letní noc. Pak jsem zjistil podle detekce blesků, že to byla bouřka a byla až někde za Brnem. :D
Odpovědět