Hvězdy ve dne?
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Hvězdy ve dne?
Adaptace spíše jen na šero. I ve stometrovém komínu nahoře s pětimetrovou dírou, když se podívá nahoru, svítí tam -16 mag.
Karel
Hvězdy ve dne?
KpS : jistě, nicméně jsou to pořád dvě různé situace a nelze je jednoduše srovnávat. Komínem, studnou či věží pozorujeme malý výsek oblohy adaptovaným zrakem ( ano, souhlasím že nikoliv na tmu - to jsem se upsal...) a v kategorickém vyloučení možnosti vidět něco víc než jen oblohu, či v nejlepším případě Venuši či Jupiter, bych byl přece jen opatrnější.
Možná podobně, jako jsou celé kluby experimentátorů v archeologii, kdy pokusníci zkouší kácet stromy kamennými sekerami, obdělávat políčka parohy a pod, aby zjistili, co skutečně bylo možné a co ne, bylo by zajímavé ověřovat v praxi i takovéto situace. Tím nikoho nenabádám lézt na stometrové komíny a spouštět se jimi dolů
. Ostatně to by bylo jednodušší prolézt odtahovými kanály od kotlů a podívat se nahoru...
Možná podobně, jako jsou celé kluby experimentátorů v archeologii, kdy pokusníci zkouší kácet stromy kamennými sekerami, obdělávat políčka parohy a pod, aby zjistili, co skutečně bylo možné a co ne, bylo by zajímavé ověřovat v praxi i takovéto situace. Tím nikoho nenabádám lézt na stometrové komíny a spouštět se jimi dolů
Hvězdy ve dne?
Neviem si ale predstavit ze by bolo vobec nieco vidno z hlbokej studne ci kominu. Oko ma nejaky dynamicky rozsah tak ako fotak, a jedine co by bolo mozno vidno hore po adaptacii oka na sero tak biely oslepujuci kotucik.
Hvězdy ve dne?
Šedá je teorie, zelený je strom života. Já bych to přes všechnu teorii nezavrhoval. Osobně jsem se nikdy z komína, studny ani chladící věže nedíval a tak si říkám, že svědectví lidí, kteří na rozdíl od nás si toto mohli vyzkoušet, nemusí být nutně všechna lživá.Chtělo by to jednoduše vyzkoušet...Jen mne mrzí, že jsem se na to nestihl ve svém mládí zeptat svého otce kominíka, který tovární kotelny čistil pravidelně...
Hvězdy ve dne?
lze pozorovat ve dne pouhým okem Venuši neb i Jupiter,Jak je to s tím Jupiterem, viděl jej tu někdo na vlastní oči ve dne?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Hvězdy ve dne?
Z komína som sa pozeral.... čistili sme komín a do otvoru na spodku komína sme vložili zrkadlo a kukal na "štvorec".. videli sme krásnu modrú oblohu jasné že bez hviezd. Výška komína cca 5 - 6 m.
Sky-Watcher 254/1200, okulare set SP 25, 10, 6 mm 66° multi coated long eye relief. Trieder Turist 12x40, 30 mW green laser
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Hvězdy ve dne?
Při pohledu na denní oblohu je světla vždycky dost. Problém vidět hvězdy spočívá v kontrastu. Vezmu orientačně plošný jas oblohy -5,7 magnitudy na čtvereční minutu (3,2 mag/arcsec^2). Skutečná hodnota ovšem závisí na výšce Slunce nad obzorem, na výšce pohledu, na úhlové vzdálenosti pohledu od Slunce a na čistotě atmosféry.
Měsíc v první čtvrti je vidět dobře. Má magnitudu -10, jeho průměrná plošná jasnost je -3,6 mag/arcmin^2. Je tedy 7x nižší, než plošná jasnost okolní oblohy. Atmosféra je mezi námi a Měsícem, světlo se sčítá a Měsíc se jeví plošně o 14% jasnější, než okolní obloha. Těch 14% oku stačí a umožní jeho viditelnost. Venuše s magnitudou -4 zaostřená dobrým zrakem bude mít plošnou jasnost cca -4 mag/arcmin^2, o něco víc než Měsíc. Když ji zaostříme, září až se divíme, proč jsme ji neviděli hned.
Šedá teorie, cifry jen ilustrační, ale šly by upřesnit. Jakmile je však třeba zahrnout i vlastnosti oka a vidění, vše je o řád složitější.
Měsíc v první čtvrti je vidět dobře. Má magnitudu -10, jeho průměrná plošná jasnost je -3,6 mag/arcmin^2. Je tedy 7x nižší, než plošná jasnost okolní oblohy. Atmosféra je mezi námi a Měsícem, světlo se sčítá a Měsíc se jeví plošně o 14% jasnější, než okolní obloha. Těch 14% oku stačí a umožní jeho viditelnost. Venuše s magnitudou -4 zaostřená dobrým zrakem bude mít plošnou jasnost cca -4 mag/arcmin^2, o něco víc než Měsíc. Když ji zaostříme, září až se divíme, proč jsme ji neviděli hned.
Šedá teorie, cifry jen ilustrační, ale šly by upřesnit. Jakmile je však třeba zahrnout i vlastnosti oka a vidění, vše je o řád složitější.
Karel
Hvězdy ve dne?
Jedná se pro oko o tzv. Webrův kontrast tj. poměr jasů mezi pozorovaným jasnějším difuzním objektem s jasem rozptýleného světla denní oblohy. Ten prahový poměr vyjádřený v magnitudě je pro neozbrojené oko cca 1,3/1... U Jupitera by to stálo za pokus při výšce Slunce nad obzorem cca 5° a při vhodné opozici s mag. -2,6. Venuši jsem již viděl okem na denní obloze...
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Hvězdy ve dne?
Já neříkám tak ani tak - ale na má slova dojde
.
Ale vážněji, pokud by zde někdo měl možnost to vyzkoušet, nikoliv ale koukáním do komína, protože to není náš modelový případ, ale pozorováním ze studny, velkého komína řekněme zčásti adaptovaným zrakem, ať zde podá informaci. Buď se najde další, kdo uvidí hvězdy na denní obloze, nebo naopak.
Osobně se chystám kopat studnu až za několik let, třeba bude někdo rychlejší...
Ale vážněji, pokud by zde někdo měl možnost to vyzkoušet, nikoliv ale koukáním do komína, protože to není náš modelový případ, ale pozorováním ze studny, velkého komína řekněme zčásti adaptovaným zrakem, ať zde podá informaci. Buď se najde další, kdo uvidí hvězdy na denní obloze, nebo naopak.
Osobně se chystám kopat studnu až za několik let, třeba bude někdo rychlejší...
Hvězdy ve dne?
Som si skoro isty, ze studna nic neriesi; v podstate neverim ani kominu. Kazdopadne za vyskusanie clovek nic neda. Dajte vediet.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Hvězdy ve dne?
Taky to můžete zkusit z Macochy, geometrie bude dost podobná studně, jen v trochu větším měřítku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hvězdy ve dne?
Na dně Macochy jsem byl, dokonce jsem ji v nejhlubším místě i slanil, ale ke studni nebo kondenzační věži bych to nepřirovnával. Nicméně potvrzuji, že jsem z jejího dna žádné hvězdy neviděl - leda ty, které se mí míhaly před očima z toho slaňovacího adrenalínu
.
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Hvězdy ve dne?
Uvedl jsem několik argumentů, proč žádný komín, studna, propast, nebo chladící věž nepomůže. Pohled nahoru adaptaci na šero okamžitě zruší a navíc, zde nejde o to zahlédnout slabé světlo hvězd. Obloha září i v té čtvereční minutě, kde trochu přispěje i hvězda. A ještě jeden argument. I kdybychom seděli ve studni od rána do večera, kolik že těch hvězd řekněme do druhé magnitudy naším zorným polem vůbec projde? Na druhou stranu ovšem žádný z těchto argumentů není argumentem proti experimentování.
Karel
Hvězdy ve dne?
Já těm argumentům od začátku rozumím. Nicméně exituje mnoho lidí a mnoho studní, které se kopou nebo čistí. Postačí zde několik svědectví a bude alespoň načas po pověstech - anebo nebude...Jako děti jsme se koukali do prázdných trubek, které nebyly nijak vyčerněny. Musím potvrdi (možná subjektivní ) vjem, že pohled na totéž místo bez trubky a s trubkou byl odlišný. Budu to muset někdy zase zkusit
-
Hvězdy ve dne?
Přece jenom je zde ale skepse na místě, člověk by fyzice trochu věřit měl. Kolik svědectví by důvěryhodně "přehlasovalo" fyziku?
To je podobné, jako kdybych tvrdil, že možná existuje perpetuum mobile, neboť mi někdo kdysi vyprávěl o tom, jak ho viděl v pohybu. Jenže zákon o zachování energie je příliš elementární záležitost, tak by se toto "pozorování" za pravděpodobné nepovažovalo. Dotyčný mohl mít klidně i pravdu v tom, že viděl něco se hýbat, jenže to něco nemohlo být perpetuum mobile.
Klidně někdo mohl už za dob Aristotelových ze studny vidět Venuši, jen se musel nacházet trochu blíž rovníku - a stejně klidně mohl Venuši považovat za hvězdu. Je přece docela možné, že člověk, zabývající se projektováním a kopáním studní nebo stavbou komínů není kovaný astronom a neuvědomí si, že vidí Venuši a ne "hvězdu".
To je podobné, jako kdybych tvrdil, že možná existuje perpetuum mobile, neboť mi někdo kdysi vyprávěl o tom, jak ho viděl v pohybu. Jenže zákon o zachování energie je příliš elementární záležitost, tak by se toto "pozorování" za pravděpodobné nepovažovalo. Dotyčný mohl mít klidně i pravdu v tom, že viděl něco se hýbat, jenže to něco nemohlo být perpetuum mobile.
Klidně někdo mohl už za dob Aristotelových ze studny vidět Venuši, jen se musel nacházet trochu blíž rovníku - a stejně klidně mohl Venuši považovat za hvězdu. Je přece docela možné, že člověk, zabývající se projektováním a kopáním studní nebo stavbou komínů není kovaný astronom a neuvědomí si, že vidí Venuši a ne "hvězdu".