umíte anglicky?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
css94381672

umíte anglicky?

Příspěvek od css94381672 »

tož komunito - ukoj moji zvědavost...
Arcturus

umíte anglicky?

Příspěvek od Arcturus »

Je pravda, že je mnoho výborných internetových astronomický stránek v anglickém jazyce. Většina textu mi ani problém nedělá, ale je pravda že jsou i složitější pasáže u kterých je můj slovník nezbytný.
(Newton 130/900, refraktor 60/700, Mak 127/1500, triedr 10x50)
g
Věk: 64

umíte anglicky?

Příspěvek od g »

kéž by někdy slovník pomohl..
nemyslím slovíčko "saw" zda je to pila nebo viděl či konec. Známé je i "take" a pokud se naučíte i následující - umíte anglicky..
lap - předběhnout (o celé kolo, sport.)
lap - slabý nápoj (slang.)
lap - složit (látku v záhyby)
lap - chlemtanina (tekutá strava, pro psy
lap - chlemtat (tekutou stravu, pro psy)
lap - kolo (jedno, na dráze, sport.)
lap - lapovat (zabrušovat kotoučem)
lap - okraj (oděvu)
lap - klín (člověka)
lap - omývat
lap - cíp (oděvu)
lap - chlopeň (ucha ap.)
lap - držet v klíně
lap - držet v náručí
lap - etapa (sport.)
lap - hlt
lap - chlemtání
lap - jedno kolo dráhy
lap - lalok (ucha)
lap - lízat
lap - plesk
lap - pleskat (o břeh)
lap - pleskání
lap - přečnívat
lap - přehnout
lap - přehyb
lap - překlopek (ucha ap.)
lap - překlopit (látku ap.)
lap - překrytí
lap - překrýt
lap - překrývat
lap - překrývání
lap - přeplátování
lap - přesah
lap - přesahovat
lap - skládat v záhyby
lap - slabá potrava
lap - stůčka
lap - svinout
lap - šlichta
lap - šplouchat
lap - šplouchání
lap - tekutá strava (pro psy)
lap - úsek (cesty ap.)
lap - úsek trati (sport.)
lap - zabalit
lap - zabrušovací kotouč
lap - zabrušovat (kotoučem)
lap - zahnout (látku ap.)
lap - zhltnout
lap - zodpovědnost
lap against - šplouchat
lap arbor - stůčková trubka
lap card - obrátkový terčík
lap joint - styk s přesahem
lap licking - slepování stůček
lap of a track - kolo závodní dráhy
lap of the journey - úsek cesty
lap of way - kus cesty
lap over - přečnívat přes
lap over - přečnívat
lap over - přehnout
lap over - přesahovat
lap over - zahnout
lap over - založit
lap rack - svinovací hlava
lap rod - stůčková tyč
lap roller - stůčkový válec
lap stick - stůčková tyč
lap under - přehnout
lap weld - svařovat přeplátováním
lap welding - svařování přeplátováním
lap winding - smyčkové vinutí
lap-dog - domácí psíček (chová se na klíně)
MaG
Kontaktovat uživatele:

umíte anglicky?

Příspěvek od MaG »

No slovník je asi trochu nepřítel, ale je to snad i o logice věty ne? Já jsem zjistil, že tak dobře sice anglicky neumím, abych se snadno domluvil, ale na to, abych si vzal slovník na anglické weby jsem dost línej. Do sovníku kouknu tak jednou dvakrát týdně. Vůbec - astroweby mi přijdou snadno srozumitelné. Prostě domýšlím si smysl vět a slovíčka, co neznám taky, možná i blbě.

Předpokládám, že jazyk se již nikdo neučí přes slovíčka. Podle mně umím anglicky mnohem líp, než před pěti lety, přestože jsem se anglicky neučil už 10 let, proč asi? (zrovna letos začínám s kurzem AJ, tak doufám, že po roce bych mohl odpovědět možnost 1) :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VK

umíte anglicky?

Příspěvek od VK »

Já se ještě učím jazyk přes slovíčka ;D

V. K.
Martin Vyskočil
Věk: 45

umíte anglicky?

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Anglictinu nemam rad. Hlavne proto, ze kdyz vidim neco napsany, tak nevim, jak to vyslovit. To me fakt toci... :-X
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
ladaS

umíte anglicky?

Příspěvek od ladaS »

AJ jsem věnoval několik roků učení, teď už se ale neučím, věnuji se NJ. Nemám ale problém si něco přečíst a nebo třeba cokoli přeložit. Weby v AJ mi nevadí a s překladem taky nemám problém.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
css94381672

umíte anglicky?

Příspěvek od css94381672 »

já se "učím" Aj už deset let... Uvozovky proto, že devět let jsem se učil jen posloucháním - s tím, že se říká, že nejlépe se naučí člověk, když je nucen konverzovat (bohužel při konverzaci s učiteli jsem byl vždy schopen své odpovědi zredukovat na yes, no a úsměv...) - pobytem v cizí zemi... a tam se přeci nikdo neučí...nová slovíčka slyší v diskuzi v kontextu (žádné biflování !!), co si zapamatuje, to si zapamatuje, co ne, tak ne...domlouvá se rukama nohama...pak se za rok vrátí - a perlí...

hm --- úspěšnost tohoto přístupu je mi stále záhadou...za deset let bod tři... (a ten poslední rok, kdy jsme dostali novou učitelku, pro kterou není problém napařit nám 600 nových slovíček na týden...jsem se hodně zlepšil !!) (P.S. tu učitelku budeme mít i nadále, takže doufám, že do maturity budu moci dát onen bod jedna :))
Tomek

umíte anglicky?

Příspěvek od Tomek »

GN napsal:
lap rod - stůčková tyč
lap roller - stůčkový válec
lap stick - stůčková tyč
lap under - přehnout
lap weld - svařovat přeplátováním
lap welding - svařování přeplátováním
lap winding - smyčkové vinutí
lap-dog - domácí psíček (chová se na klíně)Abych jsem nezkopíroval celej PC slovník! :)
But clear, speaking English isn´t big problem for me...
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Selene

umíte anglicky?

Příspěvek od Selene »

I have no problem with English...:-) But I have to check out some difficult phrases...especially phrasal verbs. I hate them, because I can´t remeber their meaning.
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
michal.b

umíte anglicky?

Příspěvek od michal.b »

Tomek napsal:
Abych jsem nezkopíroval celej PC slovník! :)
But clear, speaking English isn´t big problem for me...
Abych jsem ??? To je jakym jazykem? ;D
VK

umíte anglicky?

Příspěvek od VK »

michal.b napsal:

Asi bych to neměl psát, ale my jsme tomu s kamarády říkali "blitevština". To bylo označení buď pro bláboly a nesmysly s nadbytkem zvláštních "soudružskoučitelských" slovních vazeb a nebo když někdo dělal vysloveně hloupé pravopisné chyby.

V. K.
Tomek

umíte anglicky?

Příspěvek od Tomek »

michal.b napsal:

No jo, to je ten Čeják! To je pro mě další cizí jazyk, no! :-*
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Eryn
Kontaktovat uživatele:

umíte anglicky?

Příspěvek od Eryn »

css94381672 napsal: já se "učím" Aj už deset let... Uvozovky proto, že devět let jsem se učil jen posloucháním - s tím, že se říká, že nejlépe se naučí člověk, když je nucen konverzovat (bohužel při konverzaci s učiteli jsem byl vždy schopen své odpovědi zredukovat na yes, no a úsměv...) - pobytem v cizí zemi... a tam se přeci nikdo neučí...nová slovíčka slyší v diskuzi v kontextu (žádné biflování !!), co si zapamatuje, to si zapamatuje, co ne, tak ne...domlouvá se rukama nohama...pak se za rok vrátí - a perlí...

hm --- úspěšnost tohoto přístupu je mi stále záhadou...za deset let bod tři... (a ten poslední rok, kdy jsme dostali novou učitelku, pro kterou není problém napařit nám 600 nových slovíček na týden...jsem se hodně zlepšil !!) (P.S. tu učitelku budeme mít i nadále, takže doufám, že do maturity budu moci dát onen bod jedna :))
Tak ja sa "učím" angličtinu už 14 rokov. A výsledok? V jazykovej škole som nespravila postupové skúšky z druhého do tretieho ročníka. Čo som mala teoreticky spraviť už pred dvanástimi rokmi. Cudzie jazyky mi skrátka nejdú. Ale pri pozeraní NASA TV sa na mňa nalepilo niekoľko užitočných fráz. Napríklad: "This is Mision control center, Houston,..." to zúžitkujem aj na maturite ;D
VK

umíte anglicky?

Příspěvek od VK »

Eryn napsal:

Tak ja sa "učím" angličtinu už 14 rokov. A výsledok? V jazykovej škole som nespravila postupové skúšky z druhého do tretieho ročníka. Čo som mala teoreticky spraviť už pred dvanástimi rokmi. Cudzie jazyky mi skrátka nejdú. Ale pri pozeraní NASA TV sa na mňa nalepilo niekoľko užitočných fráz. Napríklad: "This is Mision control center, Houston,..."  :) to zúžitkujem aj na maturite  ;D

Ty bys měla denně číst GRUBER, D.: Jak se efektivně učit cizí jazyk aneb terapie pro chronické začátečníky, Ostrava 2000, 2002. Protože v té škole, i v jazykové škole Tě neustále "terorizují" a shazují, vnucují Ti myšlenku, že to neumíš a že na to nemáš. Ve skutečnosti oni mají sníženou schopnost angličtinu vyučovat. Ve Tvém případě to vím téměř na 100%. Přece není možné, aby holka, která dokázala napsat krásnou povídku Princíp neurčitosti, a která bez problémů komunikuje i česky (spousta Čechů "neumí slovensky" a nejsou to jen hlupáci), se nenaučila angličtinu tak, aby s ní dokázala normálně fungovat!

V. K.
Odpovědět