vesmirne objekty viditelne cez den volnym okom
dobry den
som viac fotograf ako astronom (astronomia je take moje male hobby ale nemam cas sa jej venovat)
raz som bol s inym fotografom (naruzivym astronomom) cez den na fotoakcii a videli sme volnym okom objekt
cas cca 1600 popoludni
nemam na neho kontakt a nepamatam si co presne povedal ale udajne to bola planeta (ci hviezda) a udajne je mozne ju sledovat cez den volnym okom
predmet som vyfotografoval ale fotku nemam pri sebe teraz, urcite ju neskor postnem ale nie je ostra
objekt sa nehybal a bol viditelny niekolko minut
vzhladom na jeho astronomicke vedomosti som mu veril ale teraz po case som hladal informaciu na internete o objektoch viditelnych volnym okom cez den - pripominam ze bola jasna obloha a slnecny den cca 2-3 hodiny do zotmenia
a objekt bol priamo nad nami nie nad horizontom co vylucuje zname planety viditelne za sumraku/svitania
ma niekto z vas vedomost o tom ze by podobny vesmirny objekt bol viditelny a ak ano , ktory to presne je a za akych podmienok je mozne sledovat ho cez den volnym okom?
dakujem
brano
som viac fotograf ako astronom (astronomia je take moje male hobby ale nemam cas sa jej venovat)
raz som bol s inym fotografom (naruzivym astronomom) cez den na fotoakcii a videli sme volnym okom objekt
cas cca 1600 popoludni
nemam na neho kontakt a nepamatam si co presne povedal ale udajne to bola planeta (ci hviezda) a udajne je mozne ju sledovat cez den volnym okom
predmet som vyfotografoval ale fotku nemam pri sebe teraz, urcite ju neskor postnem ale nie je ostra
objekt sa nehybal a bol viditelny niekolko minut
vzhladom na jeho astronomicke vedomosti som mu veril ale teraz po case som hladal informaciu na internete o objektoch viditelnych volnym okom cez den - pripominam ze bola jasna obloha a slnecny den cca 2-3 hodiny do zotmenia
a objekt bol priamo nad nami nie nad horizontom co vylucuje zname planety viditelne za sumraku/svitania
ma niekto z vas vedomost o tom ze by podobny vesmirny objekt bol viditelny a ak ano , ktory to presne je a za akych podmienok je mozne sledovat ho cez den volnym okom?
dakujem
brano
Měl bys napsat alespoň přibližné datum. Většinou se jedná o planetu Venuši, ale v současné době nelze vyloučit ani planetu Jupiter
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
no nemam tu ten subor , na exifu uvidim uplne vsetko
ale nebola zima ze by sa zotmievalo tak skoro ... ani leto ked je tma az v noci
skor mi islo o ten fakt samotny ze by bol vesmirny objekt viditelny volnym okom cez den - pretoze o tom nikde neviem najst ziadnu informaciu....
kazdopadne dakujem za odpoved
ale nebola zima ze by sa zotmievalo tak skoro ... ani leto ked je tma az v noci
skor mi islo o ten fakt samotny ze by bol vesmirny objekt viditelny volnym okom cez den - pretoze o tom nikde neviem najst ziadnu informaciu....
kazdopadne dakujem za odpoved
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mohlo jít o meteobalón. Bývá vidět vysoko na nebi několik minut.
Častý problém bývá popis jevu. Zkus znova, místo, přibližněji čas, pohyb byl li jaký jasnost měnila se, barva a já nevím co ještě. Hlavně místo pozorování.
Častý problém bývá popis jevu. Zkus znova, místo, přibližněji čas, pohyb byl li jaký jasnost měnila se, barva a já nevím co ještě. Hlavně místo pozorování.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Většinou se jedná o planetu Venuši, ale v současné době nelze vyloučit ani planetu JupiterOn jde pozorovat ve dne pouhým okem i Jupiter?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
ale meteo balon sa asi hybe... aj ked teoreticky by mohol stupat len v uhle pozorovania...
48°28[ch8242]43[ch8243]S 18°25[ch8242]34[ch8243]V[ch65279] / [ch65279]48.47861, 18.42611 - zrucanina hradu hrusov, bolo to vtedy uplne nad nami
aj ked si myslim ze ten tipek co tam so mnou bol by vedel ze to bol meteobalon...
sebaisto hovoril o nejakej planete... zdalo sa ze vie o com hovori
48°28[ch8242]43[ch8243]S 18°25[ch8242]34[ch8243]V[ch65279] / [ch65279]48.47861, 18.42611 - zrucanina hradu hrusov, bolo to vtedy uplne nad nami
aj ked si myslim ze ten tipek co tam so mnou bol by vedel ze to bol meteobalon...
sebaisto hovoril o nejakej planete... zdalo sa ze vie o com hovori
On jde pozorovat ve dne pouhým okem i Jupiter?Proč by neměl být při o západu Slunce vidět Jupiter?
Ale protože tazatel neví, kdy pozoroval ( tedy přibližné datum ) , je přeci bezpředmětné dále spekulovat.
ako som sa vyjadril presny cas aj datum poslem neskor ale zapad slnka to rozhodne nebol, preto som sa cudoval, pri zapade by som sa necudoval 
Proč by neměl být při o západu Slunce vidětJupiter?
Ale protože tazatel neví, kdy pozoroval ( tedy přibližné datum ) , je přeci bezpředmětné dále spekulovat.No právěže psal že to bylo přes den...asi... Ale o to mi nejde, já to myslím jakože obecně vzato - jestli to jde i přes den, měl jsem za to že to jde jen u Venuše...
Ale protože tazatel neví, kdy pozoroval ( tedy přibližné datum ) , je přeci bezpředmětné dále spekulovat.No právěže psal že to bylo přes den...asi... Ale o to mi nejde, já to myslím jakože obecně vzato - jestli to jde i přes den, měl jsem za to že to jde jen u Venuše...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Jinak k vesmírným objektům pozorovatelným během dne patří i Měsíc a i SLUNCE... 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Jinak k vesmírným objektům pozorovatelným během dne patří i Měsíc a i SLUNCE... Cool ...a velmi jasny bolid. No, velmi jasny, staci bolid.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
... a některé supernovy :D
dik dvader za info to by som nevedel
co sa bolidu tyka ako som hovoril objekt sa nehybal
vzhladom na magnitudu hviezd mi vychadza jedina planeta
ale primarne ma zaujimalo hlavne to ci to je vobec mozne...
na blizsiu analyzu si budeme musiet pockat ked vytiahnem z archivu tu fotku ...
co sa bolidu tyka ako som hovoril objekt sa nehybal
vzhladom na magnitudu hviezd mi vychadza jedina planeta
ale primarne ma zaujimalo hlavne to ci to je vobec mozne...
na blizsiu analyzu si budeme musiet pockat ked vytiahnem z archivu tu fotku ...
No právě že psal že to bylo přes den...asi... .Když napsal v 16:00 hodin, tak teď to přeci jasně jde. Proto jsem to psal - ale s otázkou, ať napíše datum. V 16 hodin teď toho je vidět ale přeci i víc.
fakt aj supernovy?? kazdopadne to nebola len bodka, relativne velky objekt takze sa priklanam k planete : )