Simulace pohybu těles sluneční soustavy

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Zippy

Příspěvek od Zippy »

Ahoj všem, rád bych se zeptal, zda nemáte někdo zkušenost s tímto tématem. Je mi jasné, že pro popsání trajektorie tělesa je třba znát 6 dráhových elementů, tedy:
- Velká polosa
- Excentricita
- Inklinace dráhy ke Sluneční ose
- Oběžná doba
- Délka vzestupného uzlu
- Argument šířky pericentra
- Střední anomálie

To je všechno sice pěkný, ale vůbec nikde nemůžu najít pozice planet zmražené k jednomu datu, abych měl planety ve správné konstelaci. Co si pamatuju ze školy jakési počáteční podmínky Nevím, jestli Ekvinokcium 2000.0 je i pro planety, ale když vezmu, že Země se bude nacházet přesně v poloze jarního bodu, tak se všechny ostatní pozice planet budou vztahovat přesně k této poloze Země, ale ne k poloze Slunce. Ale nechci počítat průsečíky drah planet a RA ze Země. Víte někdo jak na to, nebo kde jsou souřadnice planet k určitému datu zapsané?

Díky za radu Lukáš
lidlskop - Bresser Messier Skylux 70/700&&Lidlskop - Bresser Messier R-102 102/1000
Beasty

Příspěvek od Beasty »

Nevím jestli přesně chápu dotaz, ale zkus Starry Night
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Dráhové elementy vedou k výpočtu poloh těles vzhledem ke Slunci. Přímým výsledkem řešení problémů 2 těles jsou potom pravoúhlé heliocentrické souřadnice tělesa.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zippy

Příspěvek od Zippy »

Ano, přesně tak. Pravoúhlé heliocentrické souřadnice. Nevíte, kde bych našel polohy těles udané v těchto souřadnicích zmražené k nějakému datu? Určitě existuje X softwarů, kde by se to dalo taky najít. Ale chtěl bych si to namodelovat sám a jediné co mi chybí je, tyto souřadnice.

Díky
lidlskop - Bresser Messier Skylux 70/700&&Lidlskop - Bresser Messier R-102 102/1000
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Podle mne si je budeš z těch elementů muset spočítat.
ceres

Příspěvek od ceres »

Priklanam sa k MilAN-ovmu nazoru. Je vsak pravda, ze dnes sa presne problem pohybu n telies v SS riesi numericky pomocou vektorov. Len si treba zistit tie vektory pre jeden okamih. Je to velmi zujimava tema aj z hladiska simulacii a inych ficur. Pri dnesnej rychlosti PC to ide raz-dva, ked som to vsak chcel robit ako DP v roku 1984 (pohyb castice v SS), tak ma s tym vyhodili 8)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Zippy napsal:
Nevím, jestli Ekvinokcium 2000.0 je i pro planety, ale když vezmu, že Země se bude nacházet přesně v poloze jarního bodu, tak se všechny ostatní pozice planet budou vztahovat přesně k této poloze Země, ale ne k poloze Slunce.Ekvinokcium 2000.0 neznamená, že by se Země měla nacházet v jarním bodu. Toto označení neříká nic o polohách jednotlivých těles a v daném kontextu je pouze označením orientace použité souřadné soustavy. Tato orientace je v případě ekvinokcia 2000.0 určena středním pólem zemské rotace (tedy bez nutace) a ekliptikou v čase JD 2451545.0(J2000.0).

Časem, po seznámení s potřebnými pojmy, Vám může být užitečný program NtAstro.
Karel
MilAN

Příspěvek od MilAN »

ceres napsal: Priklanam sa k MilAN-ovmu nazoru. Je vsak pravda, ze dnes sa presne problem pohybu n telies v SS riesi numericky pomocou vektorov. To by sice bylo možné řešit jako problém n těles, ale pokud chápu otázku, nejde o nějaké  vysocepřesné určení poloh. Takže  polohy jednotlivých planet lze řešit samostatně jako obyčejný problém 2 těles, a to lze  analyticky pomocí několika rovnic. Proto jsem i psal, že si je tazatel může lehce spočítat - a to pro libovolné datum .
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

V rozumných tabulkách najdeš kromě elemtů dráhy také poslední potřebný údaj, a to je čas jednoho vybraného průchodu perihelem. Pak už je výpočet polohy v danou chvíli snadný, viz třeba knihu Hlad-Pavlousek Přehled astronomie, kde určitě taková tabulka a vzroce pro další výpočet jsou, protože si pomatuju, že jako malý chlapec jsem si s tužkou papírem a kalkulačkou zkoušel polohy počítat (a vůbec mi to nevycházelo, protože jsem řešil Kelperovu rovnici a přitom měl anomálie ve stupních a ne v radiánech, no stane se, že:)

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Zippy

Příspěvek od Zippy »

Díky pánové. Je vidět, jako vždy na tomto fóru, že jste schopni udělat z banálního dotazu problém řesení n těles To je pěkný.

To Honza42: To je to co hledám. Ještě kdybys mi tak poradil, který ty tabulky to jsou, popřípadě zda jsou na internetu. Koukal jsem do Wikipedie a u všech planet jsou dobře popsány elementy dráhy, ale to co hledám tam neni.

To KpS: Jo ten Jarní bod mi tam nějak utekl, ale jinak je Ekvinokcium okamžik v čase, ke kterému je zmražená soustava souřadnic pro popis nebeských objektů, logicky chápu, že Ekvinokcium bez tabulkových dat poloh těles nemá smysl. Díky za program, kouknu na to.
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Zippy napsal: Koukal jsem do Wikipedie a u všech planet jsou dobře popsány elementy dráhy, ale to co hledám tam neni.

... logicky chápu, že Ekvinokcium bez tabulkových dat poloh těles nemá smysl.Program NTastro jsem uvedl právě proto, že když se ho správně zeptáte, poskytne pro Vámi zadaný okamžik pravoúhlé heliocentrické, nebo barycentrické ekliptikální souřadnice a rychlosti planet (tedy počáteční podmínky pro to, co se obvykle rozumí pod pojmem simulace). Program může posloužit i jako kontrola Vašich výpočtů. Přesnou shodu ovšem nečekejte, program NTastro započítává i vzájemné působení planet. Pro libovolný čas poskytne též oskulační elementy. Mezi nimi je střední anomalie M, která pro keplerovský pohyb roste s časem lineárně a při průchodu periheliem je rovna nule.
Karel
janek950

Příspěvek od janek950 »

Pravoúhlé souřadnice (a mnoho dalšího) si můžeš vymandelit na >>HORIZONS<<.
Stačí se jen správně zeptat = nastavit si ve formuláři to, co potřebuješ.

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
vaclav1

Příspěvek od vaclav1 »

To Zippy:
Výborný a přesný software na výpočet pravoúhlých souřadnic planet,asteroidů a komet, případně efemerid - freeware
http://chemistry.unina.it/~alvitagl/solex/

Software pro výpočet parametrů dráhy komety nebo planetky,družice - freeware
http://www.projectpluto.com/find_orb.htm
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Zippy napsal:

To Honza42: To je to co hledám. Ještě kdybys mi tak poradil, který ty tabulky to jsou, popřípadě zda jsou na internetu. Koukal jsem do Wikipedie a u všech planet jsou dobře popsány elementy dráhy, ale to co hledám tam neni.

Myslím, že jsem našel dokument, který velmi snadno dodává vše, co by si měl potřebovat:

http://ssd.jpl.nasa.gov/txt/aprx_pos_planets.pdf

případně v textové formě

http://ssd.jpl.nasa.gov/txt/p_elem_t1.txt

Kde to "L" je prave ten poslední "poloha na dráze" údaj, který je potřeba, v tom PDFku je vysvětlené, co to přesně je a nějaké vzorce pro počítání.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Odpovědět