Počasí
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Příště chci být meteorolog
Dnes existují meteotanice opravdu na profi úrovni a jako koníček v tomhle mizerným počasí to taky nemusí být špatný.
http://meteo-jirkalina.com/wx38.php
Z dat a grafů je jednoznačně vidět, že takhle mizerné počasí už dlouho nebylo. Stačí se podívat na délku slunečního svitu. Za za leden až 17. březen v r. 2007 to bylo 105h, v r. 2008 to bylo 163h a letos 71h (přepočteno v březnu na počet dní)
Dnes existují meteotanice opravdu na profi úrovni a jako koníček v tomhle mizerným počasí to taky nemusí být špatný.
http://meteo-jirkalina.com/wx38.php
Z dat a grafů je jednoznačně vidět, že takhle mizerné počasí už dlouho nebylo. Stačí se podívat na délku slunečního svitu. Za za leden až 17. březen v r. 2007 to bylo 105h, v r. 2008 to bylo 163h a letos 71h (přepočteno v březnu na počet dní)
Počasí
No, já nevím. Divit se tomu, že to nefunguje, znamená nevědět, o co jde. Doporučuju k nahlédnutí:
http://old.mendelu.cz/~opr/kestazeni/ap ... asky_5.pdf
Jinak, dá se i alibisticky ocitovat definice předpovědi (čehokoliv): Předpověď je pronesená domněnka, že se něco stane, která pokud možno neobsahuje zjevnou lež...

http://old.mendelu.cz/~opr/kestazeni/ap ... asky_5.pdf
Jinak, dá se i alibisticky ocitovat definice předpovědi (čehokoliv): Předpověď je pronesená domněnka, že se něco stane, která pokud možno neobsahuje zjevnou lež...
Počasí
Sledoval jsem asi rok předpovědi Aladina i Medarda. Na Aladina byl celou dobu vesměs spoleh, na Medarda vůbec nikdy.
Je pravda, že se příliš nestarám o to, jakým způsobem probíhají výpočty. Je mi to ale úplně jedno, nezajímá mě to, zajímá mě předpověď a to, jakou bude mít dlouhodobější spolehlivost. V tomto směru mi vyhovuje Aladin v kombinaci se snímky z družic.
Názor na Medarda mám takový jaký jsem napsal ...
Je pravda, že se příliš nestarám o to, jakým způsobem probíhají výpočty. Je mi to ale úplně jedno, nezajímá mě to, zajímá mě předpověď a to, jakou bude mít dlouhodobější spolehlivost. V tomto směru mi vyhovuje Aladin v kombinaci se snímky z družic.
Názor na Medarda mám takový jaký jsem napsal ...
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
U nás v horách byl často na Medard větší spoleh než na Aladin, ale také mám v poslední době pocit, že si více vylámal zuby Medard.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Počasí
Vcera v noci 23.-24.3. jsem zaregistroval prvni letosni bourku. Mozna uz predtim nejaka byla, ale moje prvni byla vcera. Na fronte se razem ochladilo o 4 stupne (udaje z auta). Zrovna jsem v tom necase ridil.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- marshalx
- Kontaktovat uživatele:
Počasí
Už je to s tím počasím opravdu trapné.
Dva a půl měsíce jsem připravený vyjet s novým Dobsonem někam na kopec a zatím jen sedím nasraný u počítače a sleduju počasí. >:(
A tak se ptám odborníků. Od kterých měsíců se dá očekávat větší úbytek mraků? Chci po březnu moc?
Dva a půl měsíce jsem připravený vyjet s novým Dobsonem někam na kopec a zatím jen sedím nasraný u počítače a sleduju počasí. >:(
A tak se ptám odborníků. Od kterých měsíců se dá očekávat větší úbytek mraků? Chci po březnu moc?
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem /
- Martin Vyskočil
Počasí
A tak se ptám odborníků. Od kterých měsíců se dá očekávat větší úbytek mraků? Chci po březnu moc? :)Nepovazuji se za odbornika, ale duben a kveten mivaji uz stabilnejsi pocasi. Pokud to tedy El nino nezaridi jinak
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Počasí
Jaro bývá na pozorování ideální! Aspoň loni s novým dalekohledem to tak bylo..Tuším že jsem ho koupil nějak v dubnu a hned krásná přehlídka jarních DSO!

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Počasí
Já nevím, ale není deprimující, když 14 dní koukám v kuse na takovou oblohu přes Webcam?
...
Kde se dá tohle sledovat?Jaká je adresa?To by mě zajímalo.
...
Kde se dá tohle sledovat?Jaká je adresa?To by mě zajímalo.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Miloš Hroch
Počasí
Stana má pravdu , tady na Moravě je hnusně . Na seznamu mám nastavené počasí ve Znojmě, kde na mne mrká sluníčko.Skutečnost,jen začít sněžit.Hm, podle družice ten sajrajt zakrývá víc než polovinu území ČR a vzhledem k tomu, že se to nehýbe, by to mohla být inverze. Taky to vypadá, že po půlnoci bylo skoro všude jasno, ale má ta šeď několik odstínů, takže to nemusí být tak jisté....
ahoj
Petr
EDIT: tak podle toho, co právě napsal Shodam do Pozorování, to vypadá, že jasno bylo pouze na severozápadě a severu...od Tuleně přes MaGa k Honzovi.Ho
ahoj
Petr
EDIT: tak podle toho, co právě napsal Shodam do Pozorování, to vypadá, že jasno bylo pouze na severozápadě a severu...od Tuleně přes MaGa k Honzovi.Ho
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Počasí
v Praze (severozapadni cast) bylo vcera kolem 21:45 70% oblohy OK (coz byl impuls jit ven a zkusit montazicku), pak misty jen 50% - nadhlavnik a zapad. Vychod, cast severu a jih zabity. Kolem 23:30 se to o dost zlepsilo, protoze jsem uz musel koncit a rekl bych ze po pulnoci to mohlo stat za to.
Na dnesek i na zitra je predpoved nic moc, coz znamena, ze bud bude pekne hnusne a nebo naopak pekne hezky - proste na predpovedi se nelze spolehnout, vcera to napriklad melo stat za 100% prd, ale nakonec bylo hezky. Dnes to puvodne melo byt lepsi nez vcera, ale jiz ted odhaduji, ze to naopak bude horsi... proste predpovedi jsou hodne - hodne orientacni.
Na dnesek i na zitra je predpoved nic moc, coz znamena, ze bud bude pekne hnusne a nebo naopak pekne hezky - proste na predpovedi se nelze spolehnout, vcera to napriklad melo stat za 100% prd, ale nakonec bylo hezky. Dnes to puvodne melo byt lepsi nez vcera, ale jiz ted odhaduji, ze to naopak bude horsi... proste predpovedi jsou hodne - hodne orientacni.