Stránka 1 z 38

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 20. 11. 2009, 10:33
od Oko1
Protože jsem začátečnické embryo, nebli DUMMY, mám trochu problém s nastavením PHD. Nechal jsem na AG nastavené víceméně defaultní hodnoty, zkalibroval a spustil AG. Prográmek neustále korigoval montáž, ale korekci někdy udělal příliš velkou a pak to doháněl na opačnou stranu. Tak jsem PHD vypnul a nechal montáž běžet, protože jsem chtěl vyzkoušet jak moc špatně ji mám ustavenou. Rozdíl mezi výslednými snímky nebyl nijak propastný, na 3min expozici bez AG opravdu jen minimální protažení hvězd do knedlíčků. Co s tím?

Vstup: SW ED 80/600, SW 102/500, QHY5, PHD, expozice AG snímků 1s.

Nastavení:
RA Agressiveness     100
RA Hysteresis     30
Dec guide mode auto
Dec algorithm    resis switch
Max dec duration     100 ms
Dec slope weight     5.00
Calibration steps 500 ms
Min motion 0,25 pixels
Search region   15
Noise reduction 2X2
Time lapse 0
Camera gain    95%

Díky za rady...

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 20. 11. 2009, 10:40
od Sasa3
Zmensi agresivitu (ja ji mam na 80). Zkus delsi expozicni dobu (alespon 2s). Pripadne zvol opravy v deklinaci pouze ve smeru driftu. Obvykle mi neco z toho zabralo.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 22. 11. 2009, 22:29
od Oko1
Ok zkusím, díky moc.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 22. 11. 2009, 22:33
od Konihlav
Oko1: no ja radeji ted neradim, protoze sam jsem mel ted problemy s pointaci (po zmene sestavy). Ale jinak ja mam nastaveno:

RA Agressiveness 90
RA Hysteresis 10
Dec guide mode auto
Dec algorithm resis switch
Max dec duration 150 ms (zkousel jsem i 300ms pote, co mi v DE montaz ujizela, ale nejak to nepomohlo)
Dec slope weight 5.00 (to je taky novy parametr v 1.11. v 1.10 nebyl a s tim jsem problem nemel)
Calibration steps 500 ms (ja mam 2000 :-) a dela mi to cca 22 az 39 kalibracnich kroku, podle jasnosti/velikosti hvezdy)
Min motion 0,25 pixels
Search region 15
Noise reduction 2X2
Time lapse 0

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 23. 11. 2009, 18:07
od Oko1
Zkusím a uvidím, zda se to nějak zlepší, moc díky!!!
H.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 18. 07. 2010, 12:53
od jirka.P
Ahoj.
Udělal jsem graf viz. odkaz

http://img3.rajce.idnes.cz/d3/3/3684/3684751_48645e062a5472822cdbb0a906516c6d/images/PHDgraph.jpg

nastavení v PHD (ver. 1.10.0) je:
RA Agressiveness 100
RA Hysteresis 11
Dec guide mode auto
Dec algorithm resis switch
Calibration steps 650 ms
Min motion 0,25 pixels
Search region 15
Noise reduction none
Time lapse 110
Camera gain 95%

Chtěl bych se zeptat Vás zkušených v pointaci,co by se dalo vylepšit,protože někdy hvězda z kříže PHD stále vyskakuje.
Někdy pomůže délka expozice,většinou od 2 sekund výše.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 17. 01. 2011, 09:51
od Hajs
Ahoj, mám dotaz na uživatele PHD , jde mi o kombinaci SW kterou používáte. Doposud jsem používal guidemaster, který má integrované ovládání časovače přes COM port a hlavne umí dithering. Ale PHD v sobě nemá nic podobného a musí se to řešit externím SW. Takže kdo používáte dithering a ovládání závěrky EOSe přes com port poraďtě jakou kombinaci softwaru používáte.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 17. 01. 2011, 10:31
od Prazan
Ahoj, osobně používám PHD guiding, DSLR Shutter a Dithermaster.
Abych byl přesný, tak Dithermaster se mi zatím nepodařilo rozběhat. Může to být ale pouze můj problém s konfigurací PC.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 17. 01. 2011, 10:50
od Hajs
jj přesně takovu kombinaci SW bych použil ale co jsem četl ostatní fora tak ten dithermaster, není až tak uplně 100% spolehlivý

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 17. 01. 2011, 10:58
od ogami
Hajs: ja testoval nejakou drivejsi verzi a tam to opravdu spolehlive nebylo ... bylo potreba to v prubehu noci kontrolovat. dle reakci na CN by tim uz nejnovejsi verze programu nemela trpet, ale otestovane to nemam. mam to nainstalovane jako zalohu, kdyby zacal stavkovat maxim dl, ale zatim nebyl duvod tudle kombinaci pouzit.

Prazan: Petre, zkousel jsem ted jen pustit dithermaster u sebe na ntb a nabehnul bez problemu ... takze chyba bude asi opravdu na tvem prijimaci :)

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 18. 01. 2011, 08:46
od Peter Polakovic

Ahoj, mám dotaz na uživatele PHD , jde mi o kombinaci SW kterou používáte. Doposud jsem používal guidemaster, který má integrované ovládání časovače přes COM port a hlavne umí dithering. Ale PHD v sobě nemá nic podobného a musí se to řešit externím SW. Takže kdo používáte dithering a ovládání závěrky  EOSe přes com port poraďtě jakou kombinaci softwaru používáte.

PHP s Nebulosity urcite zvlada dithering a ovladanie EOS, len neviem, ci cez COM port, lebo toto nepouzivam.

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 26. 01. 2011, 07:42
od Hajs
ahoj, ještě jseu PHD narazil na jednu věc, mám pointační kameru QHY5 s rozlišením 1280*1024 ale okno PHD mi zobrazuje obraz stále v rozlišení cca 640*512px a nikde jsem nenašel možnost jak zobarazit obraz v plném rozlišení kamerky. Lze toto nejak nastavit?

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 26. 01. 2011, 16:19
od Rob_B



PHP s Nebulosity urcite zvlada dithering a ovladanie EOS, len neviem, ci cez COM port, lebo toto nepouzivam.

Ano, vie ovladat aj cez COM port, ale ono sa to chce rovno aj starat o stahovanie fotiek, co sa mi nepaci. Je potrebne nainstalovat ovladac pre fotak. Mam totiz 350D, Win 7 64-bit, cize ovladace nie su - viem to rozbehat len vo virtualnom prostredi (WinXP mode). To by nevadilo, ale Nebulosity uklada jednak len do fits (ziadne info o farebnom vyvazeni) a u mna to vycitanie jednej fotky vo virtualnom prostredi trvalo neskutocny cas (minimalne 20-30 sekund). Pritom cez EOS Utility je ked vo WinXP to vycitanie je mozno sekunda, cize to si komplikuje Nebulosity a este to dava do fits, ktory oproti 8 MB RAW-u zabere 45 MB.
Dalo by sa sice nastavit, aby sa fotky nestahovali, ale ukladali len na kartu v povodnom formate, ale ja ich chcem rovno do compu, kde sa daju skontrolovat a sledovat. CF karta ma uz raz sklamala. Cize aby sa o stahovanie z fotaku na disk staral EOS Utility. Lenze Nebulosity ma nepusti k ovladaniu fotoaparatu cez COM port, ak ho nevidi online (cize chce silou-mocou mat uplnu kontrolu nad fotakom).

EDIT: Prave ako som toto dopisal, ma napadla taka myslienka. Zda sa mi, ze v nastaveniach Nebulosity je v zozname kamier a fotoaparatov aj nieco ako simulator :) Ak je tam moznost ovladat akoze cez COM port fiktivnu kameru s tym, zeby naozaj fyzicky posielal signaly na ten port, tak to by bolo riesenie. Zial toto teraz nevyskusam, lebo moj notebook sa v pondelok uz nevedel zapnut a je v oprave...

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 27. 01. 2011, 14:06
od Roman (Rick)
Hajs: možno hlúposť, ale nie je nastavený bin2x2?

PHD autoguiding nastavení

Napsal: 27. 01. 2011, 15:21
od Rob_B
Nie, to PHD stale tak zobrazuje...nebere ohlad na skutocne rozlisenie. (ale nerobi HW binning ak ho nezapnes)
Proste predpoklad je taky, ze na pointaciu ti staci ta velkost okna aka tam je...aspon ja si to tak vysvetlujem.