PHD autoguiding nastavení

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20095
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #586 od MilAN » 20. 06. 2020, 17:21

Mám takový dojem, že se tady dělá z PHD obrovský problém, zrovna tak, jako z ustavení montáže a pod. A ono to při tom funguje tak jednoduše a pochopitelně. Žádné precisní ustavení montáže, ani žádné vyladění PHD neodstraní ty ostatní vlivy, které mají daleko větší a omezující vliv při focení. Ať už jde o tuhosti a chod montáží, přes průhyby a kroucení tubusů, přes diferenciální pohyb dalekohledů a pointerů, přes tepelnou roztažnost tubusů, temperaci optiky a cestování optiky v tubusu .... A když nedá seeing, PHD nic nesvede ani podle jakýchkoliv pouček ... :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4280
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #587 od Bill » 20. 06. 2020, 19:11

MilAN píše:Mám takový dojem, že se tady dělá z PHD obrovský problém

No zkratka PHD znamená "Push Here Dummy!" Takže opravdu netřeba krom toho jednoho tlačítka moc řešit. Ale zase špatným nastavením se to dá výrazně zhoršit :lol:
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20095
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #588 od MilAN » 20. 06. 2020, 20:11

No jo, ale je toho tady 40 stránek. To už přesahuje i rozsah příruček :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 281
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #589 od Jackxl » 14. 07. 2020, 09:25

Asi mi odešel kabel ST4. Lze ho nahradit telefonním kabelem RJ12 ? Konektory jsou stejné, ale jestli je to také stejně zapojené. V českém obchodě nemůžu ST4 najít (SUPRA nemá skladem) a ze zahraničí by to šlo dlouho + drahé poštovné. Zkoušel jsem pointaci přes ručku a notebook, ale zdálo se mi to horší než přes ten ST4.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1318
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #590 od hades » 14. 07. 2020, 09:46

S velkou pravděpodobností bude zapojený stejně - tedy na přímo
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 564
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #591 od nou » 14. 07. 2020, 09:50

ST4 je priamy kabel teda zapojenie 1:1 takze staci skontrolovat ze pin 1 je zapojeny do pin 1 na druhom atd. Zlaty standart je EQMOD kabel kedy sa pripoji notebook priamo do montaze.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20095
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #592 od MilAN » 14. 07. 2020, 09:59

Tak nějak mi uniká ta poznámka o připojení přes EQDIR. Pro pointaci přes ST4 nepotřebuji ovládání montáže z PC, může být i z ručky(připojené nebo nepřipojené k PC) a nebo nemusí být vůbec ovládání montáže. Jen musí mít montáž ST4 port.Přesto pointace funguje.
EQMOD umožňuje 2 druhy ovládání pointace - přes ST4 nebo pulse guide.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #593 od pedrosanchez » 17. 07. 2020, 14:41

Pěkný pátek vám přeji. Chtěl bych se zeptat, když mi PHD2 hlásí "RA calibration failed, star did not move enough", tušíte, co je nejčastější příčina?
Samozřejmě je na toto téma hodně info na internetu, nejčastěji tam někdo radí, že se má zvýšit "calibration speed". Já tam však mám hodnotu 1200 ms a PHD2 mi ji samo nabízí jako optimální. Je mi jasné, že to nějak vychází z ohniskové vzdálenosti hledáčku, kdybych si to mohl sám nějak spočítat...

Podotýkám, že ustanoveno a vyváženo jsem měl celkem přesně.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20095
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #594 od MilAN » 17. 07. 2020, 14:50

Jsou asi 3 nejčastější příčiny :
1/ velká vůle v RA
2/ vysoká deklinace - doporučuje se kalibrovat někdo do DEC 30°
3/ nastavená malá rychlost pointace:. Ta se nastavuje buď v ručce nebo v EQMODu. Měla by stačit 0,5x siderickér rychlosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Ondra_z_hor
Příspěvky: 269
Registrován: 30. 07. 2018, 08:57
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #595 od Ondra_z_hor » 18. 07. 2020, 11:34

Mě se toto dělo kvůli špatnému kabelu z kamery do montáže. Žily měl křížem a správně je má mít v obou koncovkach řazené stejně.
Camera: Canon 600D mod.
Telescope: Sky Watcher 150/750 f5
Mount: HE-Q 5 PRO Synscan
Guiding: QHY5 mono, Sky Watcher 9x50
_______
http://astrofotky.cz/~Ondra_z_hor

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 281
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #596 od Jackxl » 18. 07. 2020, 12:14

pedrosanchez píše:Pěkný pátek vám přeji. Chtěl bych se zeptat, když mi PHD2 hlásí "RA calibration failed, star did not move enough", tušíte, co je nejčastější příčina?
Samozřejmě je na toto téma hodně info na internetu, nejčastěji tam někdo radí, že se má zvýšit "calibration speed". Já tam však mám hodnotu 1200 ms a PHD2 mi ji samo nabízí jako optimální. Je mi jasné, že to nějak vychází z ohniskové vzdálenosti hledáčku, kdybych si to mohl sám nějak spočítat...

Podotýkám, že ustanoveno a vyváženo jsem měl celkem přesně.


To se často stává proto, že montáž nedostává žádné instrukce k pohybu. Všimni si, jestli se to vůbec při kalibrování pohne.
Mě to dělalo taky a když jsem odpojil ST4 a zapojil to přes notebook, tak to jde, i když mizerně.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

vaclavII
Příspěvky: 72
Registrován: 05. 05. 2020, 12:01
Bydliště: Beroun
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #597 od vaclavII » 18. 07. 2020, 16:04

Mě to software hlásil také a odešla základní deska montáže EQ6, pointace šla pouze v deklinaci. Po výměně desky vše o.k. Většinou to způsobuje velká vůle v převodech v rektascenzi a je potřeba mírně mít nevyvážený dalekohled aby šnek a kolo byly stále v záběru. Kalibrovat na hvězdu +-10 stupňů kolem meridiánu a v deklinaci -10 až 0 stupňů a mít mírně nevyvážený dalekohled i v deklinaci. Potom se hvězda bude pohybovat po každém kalibračním kroku a hláška zmizí.

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #598 od pedrosanchez » 22. 07. 2020, 15:49

Děkuji vám všem za reakce. Příčin tedy může být více. Jsem trochu překvapen, že bych měl mít nevyvážen dalekohled, to jako na jakou stranu, jak je tubus či závaží?
Já mám v podstatě novou montáž i kabely, takže opravdu bych nerad, aby to byl nějaký technický problém. Jeden kabel z QHY5 II vede do montáže, druhý je USB do noťasu. Při kalibrování na hvězdy v PHD2 se to opravdu nehýbalo.

Kalibrovat na hvězdy mám max. do 30°? To může být také ono, jelikož většinou ustanovuji když je ještě malá tma, tedy na nějaké jasné hvězdy, v tomto případě to byl Arcturus a Dubhe, obě dosti vysoko (odhadem 50-60°). Na druhou stranu to by s tím přeci nemělo souviset, to je věc goto. A když pak sleduji M31, tak musím v PHD2 kalibrovat na nějakou hvězdu v jejím okolí.

Rychlost pointace mám asi nějak defaultně nastavenou v PHD2. Uf, tak jsem zvědavý, o víkendu bych to rád vytáhl.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20095
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #599 od MilAN » 22. 07. 2020, 16:52

A máš na uvodní obrazovce při startu PHD nastavené: "Mount" : on camera : a když dáš : "Connect all ! tak se rozsvítí políčka u kamery i montáže ?
Montáž se rozvažuje tak, aby to, co je na východní straně montáže bylo těžší= převažovalo k východu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 281
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #600 od Jackxl » 22. 07. 2020, 20:20

Tak u mě to kabelem nebude, vůli taky ne. Kabel jsem vyměnil a ani se to nehne. Při kalibrování s kabelem z ručky do notebooku to funguje, ale příšerně,k čemuž nevidím důvod.
Včera jsem udělal záznam a RA byla posunutá o -1 acrsec a vůbec se k nule nechtěla přiblížit. Zkoušel jsem všemožná rozvážení a nastavení, ale nic nepomohlo.
Máte nějaké doporučení nastaví v PHD pro EQ6-R ?
guiding20200721_1.png
guiding20200721_1.png (282.99 KiB) Zobrazeno 273 x


Předtím jsem to měl s ST4 nastaveno dle obrázku a bylo to lepší. Se současným připojením a původním nastavením do lítalo cca od -4 do +4.
guid3_2312.png
guid3_2312.png (335.6 KiB) Zobrazeno 273 x
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 2 hosti