Stránka 28 z 29

Re: Flatfield

Napsal: 04. 11. 2020, 12:35
od Psion
Bez pytlíku třeba nejde udělat FF při focení protuberancí, protože jediný zdroj světla je Slunce :)

Re: Flatfield

Napsal: 04. 11. 2020, 16:15
od MMys
Jo, to máš pravdu. S Luntem to taky tak dělám, ale tam to musí být namířené přesně na Slunce, tak jak je zaměřené na fotce.

Re: Flatfield

Napsal: 12. 11. 2020, 14:08
od dora
zdravim, bojuji stale s flaty. pouzivam asi1600 a i kdyz nastavim gain na 0 a objektiv (f5.6) zakryji nekolika vrstvami papiru/latky, tak musim stale pouzivat strasne kratke expozice v tisicinach sekundy. Kdyz to zakryji vice, tak se mi uz zda, ze zakryti vnasi vzory, ktere tam nemaji byt - napr. jedna strana je znatelne tmavsi.
Na forech jsem se docetl, ze expozice maji byt spise v radech sekund. Pouzivam APT.
Kde delam chybu???

Re: Flatfield

Napsal: 12. 11. 2020, 14:27
od hades
Používáš nějaký flatbox? Nebo oproti čemu ty flaty děláš?

Re: Flatfield

Napsal: 12. 11. 2020, 14:34
od Psion
Chce to spíše fotit FF po západu Slunce, ty velmi krátké expozice jsou pro flat nevhodné. Já jsem fotil s F3.3 oblohu, jinak to nejde, s F5.6 by to mělo jít v pohodě o šedou či bílou plochu (zeď).

Re: Flatfield

Napsal: 12. 11. 2020, 15:17
od dora
mam LED flat box a objektiv zakryvam bilou latkou. zkousel jsem to i lampickou se zakrytym objektivem. zkusim jeste jenom zed a tu oblohu jak radi kolega. Predpokladam, ze mam dalekohled vzdy necim prekryt nebo fotim zed/oblohu s odkrytym? Ano, pri tak kratkych expozicich jsem pak videl na flatu i pruhy a to je asi spatne. diky za rady.

Re: Flatfield

Napsal: 12. 11. 2020, 15:53
od hades
Oproti obloze to nemusíš zakrývat za předpokladu, že budeš mít vrchol histogramu někde uprostřed. Ono to samotné zakrytí flatu škodí, to už tu mnohokrát popisoval MMys. Prostě foť podvečerní nebo brzo-ranní oblohu, kdy je ještě šero.

Re: Flatfield

Napsal: 21. 11. 2020, 13:58
od LukasNestak
Skyflaty pre SHO robievate akej dĺžky a zhruba o akom čase? Nejak ich nikdy nestihnem.

Re: Flatfield

Napsal: 04. 12. 2020, 07:22
od MMys
Pokud už je fotím, tak tak, jak to vyjde, aby byly proexponované mezi 1/3-2/3 rozsahu. To přeci záleží na světelnosti soustavy, zisku kamery. Začínám H-alfou na světlejší obloze, a pokud mám kliku, tak na té tmavší stihnu ještě OIII. Ale to nesmím na té světlejší dělat i SII, to se fakt stihnout nedá.
Jenže tohle platí s G3-16200, která se vyčítá skoro 30sec. S rychlou ASI-nou to musíš v pohodě stihnout.

Já s ASI 1600 FF u úzkopásma obvykle nedělám, protože mi to na ní takřka nevinětuje.

Re: Flatfield

Napsal: 04. 12. 2020, 11:33
od astar
Martine kolik těch flatů děláš ? Já je dělám cca 15-20 min po západu, až na můj zvolený čas2,5sec (CMOS)1:4 , klesne histogram tak na 70% . Snímků dělám cca 100 pak vyberu . Zhruba za tu bobu cca 5min významně klesne jas oblohy , že ty poslední už nejsou použitelné . Z toho důvodu se ptám kolik , když se 30 sec vyčítá jeden ?

Re: Flatfield

Napsal: 04. 12. 2020, 16:00
od MMys
Na co prosímtě 100 flatů ??? Dělám jich tak 10-20 na každý kanál. Víc nemá smysl. Uvědom si, že tím flatem se dělí a tedy čím slabší signál v lightu, tím méně je ovlivněn šumem ve FF. Tedy stovka FF je fakt úlet. To se nedivím, že to nestihneš.

A to, že to jakž takž stihnu (a jen někdy) je dané tím, že první FF mám třeba sekundový a poslední třicetisekundový. Začínám na světlé obloze červeným kanálem nebo H-alfou, nebo SII, končím modrou případně L-kem.

Představ že to celé uděláš konstantním expozičním časem je nesmysl. Začnu tak, abych měl úroveň 30-40k ADU, a snímám. Až když mi spadne pod nějakých 15-20k ADU, protáhnu čas na dvojnásobek a pokračuju. Dělám to ručně, ale existuje i nějaký SW, který ten čas protahuje automaticky, aby udržoval proexponování an zhruba stejné hodnotě. Ale je to k ničemu. FF se stejně skládají s multiplikativní normalizací, a tak je celkem fuk, jaký mají jas.

Re: Flatfield

Napsal: 04. 12. 2020, 20:15
od astar
Martine díky . Měl jsem zato , že by to mělo být stejným časem. To že jich udělám tolik je stejně jedno , neboť je to za 5minut hotové. Vybírám pak jen cca 30 kolem 0,5-0,6 histogramu . Mám barevnou kameru , tak nemusím řešit filtry .

Re: Flatfield

Napsal: 05. 12. 2020, 09:03
od Psion
MMys píše:Dělám to ručně, ale existuje i nějaký SW, který ten čas protahuje automaticky, aby udržoval proexponování an zhruba stejné hodnotě. Ale je to k ničemu. FF se stejně skládají s multiplikativní normalizací, a tak je celkem fuk, jaký mají jas.


Tohle dělá APT, nastaví se tam např. 18-20 tis. ADU (dle zvolené kamery), on si sám upraví aproximacemi expozice a jakmile to má nalezené, tak udělá uživatelem zvolený počet snímků, takže stačí namířit někam do oblohy a vše proběhne automaticky. Kdysi jsem viděl, že u FF dělali úpravu obrazu na snížení šumu.

Re: Flatfield

Napsal: 05. 12. 2020, 09:59
od MMys
Jasně že FF můžeš odšumět, když z výsledného masterFF mázneš detaily na úrovni 1-2 pixely (třeba přes wavelety - MLT v PI) tak se jasové poměry nezmění, a ztráta ostrosti FF na škálách jednotek pixelů nemá na funkčnost vliv, pokud tam nemáš nějaká extrémně ostrá smetíčka hned na senzoru.

Re: Flatfield

Napsal: 05. 12. 2020, 17:33
od hades
Psion: Ale to není přesně to, co popisuje Martin. APT, a stejně tak Ekos, jenom najde ideální délku expozice a pak to začne sypat. Délka expozice zůstává konstantní. A když začne na tmavší obloze, třeba expozicí 2 sekundy, tak to u dvacátého snímku už bude dost mimo ten nastavený rozsah.
Taky nevím o aplikaci, která by uměla dynamicky měnit délku expozice tak, aby hodnota ADU v průběhu snímání zůstala v nastaveném rozsahu.