Flatfield

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #271 od MMys » 19. 11. 2018, 18:29

Při dlouhých expozicích je poměr signál/šum lepší, takže nemusíš z obrazu tolik lovit, a tak to není tak vidět. Ale když začneš fotit slabé objekty, kde zase budeš muset zalovit hodně i u dlouhých expozic, zase to vyleze.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 339
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #272 od John2y92 » 03. 01. 2019, 11:30

Ahoj,
už od začátku používání se potýkám s problémem, kdy mi blbne flat od L-filtru a to tak, že mi při aplikaci na fotku udělá kolem středu kolo, které se ještě zvýrazní po provedení DBE. K nafocení flatů používám SGP a jeho Flat Calibration Wizard, který určí ideální délku expozice, Flaty v Pixi kalibruji 1s Darky. To kolo je i fotkách objektů, ale bez flatu není tak výrazné, je možné, že to dělá vyloženě filtr? Jedná se o 1.25" filtr od ZWO. Zkoušel jsem flaty fotit jak proti nebi bez trička, tak i s tričkem a i proti bílé obrazovce PC, ale na to kolo to nemá vliv.

flats.JPG
flats.JPG (111.23 KiB) Zobrazeno 2796 x


Díky za případné rady

Honza
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21147
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Flatfield

Příspěvek #273 od MilAN » 09. 03. 2019, 21:10

A ty používáš různou expoziční dobu na flaty a na jejich darky ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 339
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #274 od John2y92 » 10. 03. 2019, 09:44

No záleží na délce expozice, tady se jednalo o tuším 0,75s flat, tak jsem si říkal, že 1s dark to zvládne zkalibrovat.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #275 od MMys » 10. 03. 2019, 12:11

To by vadit nemělo. Tam bude blbě něco jiného.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
francek
Příspěvky: 141
Registrován: 16. 02. 2012, 15:22

Re: Flatfield

Příspěvek #276 od francek » 11. 03. 2019, 14:13

Zdravím.
Čím viac študujem na fórach ako fotiť flat field zrkadlovkou, tým viac mám z toho zmätok. Samotné princípy fotenia sú mi jasné - fotenie sky flatov, bez pauzákov, tričiek, flat panelov a iných "vymožeností". Postupoval som doteraz tak, že som si urobil foto s AV, ISO 400 (so stabilným šumom napr C6D) . Histogram jasu v 1/3, prepol na M, skontroloval histogram a nasekal cca 20 flat fieldov, potom DF. Sedelo to i v Zoneri (histogram-v prilohe). Takto som mal okukané z yotube návodov. Teraz zisťujem, že to robím 4 roky zle (hoci výsledky z pixi boli dobré).
Podľa merania v pixi, mali flat fieldy 300-1000ADU.
Pokusne som fotil ff v širšom rozsahu a porovnával na Zoneri 16, displeji Canon6D mod, Pixinsight.
V pixi s hodnotu ADU okolo 13000, mali smímky prepálené, na hrane(tesne pred zmiznutím z histohramu na Canon 6D mod a výstrahy prepálenia na Zoneri).Jedná sa o sólo snímok načítaný v Zoneri a v Pixinsight. Teda čo je správne? Ako to fotiť v teréne ff bez PC? Notebook zo zásady do terénu nenosím!
Přílohy
FF-C50-5,6-Pixi.jpg
FF-C50-5,6-Pixi.jpg (234.44 KiB) Zobrazeno 2482 x
FF-C50-5,6-Zoner.jpg
FF-C50-5,6-Zoner.jpg (182.91 KiB) Zobrazeno 2482 x
Celestron AVX, CG-4, RC 152/1380, ED 80/480, Binar 80/300, MAC102/1300, LACERTA MGEN GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #277 od MMys » 11. 03. 2019, 18:30

Všechny fotografické editory ukazují snímky po gamma korekci, tedy nelineárně stretchnuté. Stejně jako na displeji foťáku. Takež když je to na displeji někde v jedné třetině, ve skutečnosti, v lineární prezentaci, je to proexponované podstatně méně. To sedí s tvým pozorováním. PixInsight i ostatní astro SW obvykle ukazují data RAW, tedy tak jak jsou, v lineární prezentaci bez gamma korekce.

Ale 13k ADU je už zase moc, Canon 6D má 14-bitový A/D převodník, takže maximální hodnota je 16 384 ADU. Proto to je těch 13k ADU po gamma korekci na hranici přepalu.

Držel bych se někde v polovině, do 8 000 ADU.

To že jsi to měl 300-1000 ADU vyloženě blbě není, pokud jsi těch FF měl hodně a jejich složením se v nich zredukoavl šum, ale je to fakt zbytečně málo, udržoval bych to někde mezi 5-8k ADU.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
francek
Příspěvky: 141
Registrován: 16. 02. 2012, 15:22

Re: Flatfield

Příspěvek #278 od francek » 11. 03. 2019, 19:53

Ďakujem za vysvetlenie a upresnenie.
Celestron AVX, CG-4, RC 152/1380, ED 80/480, Binar 80/300, MAC102/1300, LACERTA MGEN GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.

Uživatelský avatar
Johny12
Příspěvky: 86
Registrován: 15. 10. 2005, 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #279 od Johny12 » 01. 06. 2019, 23:43

Ahojte,
potreboval by som poradiť ohladom úpravy flatfieldu. Fotenie severnej ameriky mi vyšlo na dve noci v priebehu jedného týždňa. Vytvoril som jednu sadu flatov po prvej noci. Po druhej som si povedal že mali by stačiť flaty z predchádzajúcej. Pravdaže po skalibrovaní snímkov z druhého večera došlo k posunu a otočenie nejakej nečistoty o cca 180°na flate a tým po skalibrovaní ligtov sú tam zrazu tiene nečistoty dve :(. Zrovna ide o najväčšiu a chcel by som zistiť či je nejaký rozumný spôsob upraviť flatfield tak aby táto nečistota bola otočená na správny smer a v správnej polohe. V Pixinsighte som nenašiel funkciu pre jednoduché označenie a otočenie časti snímku a tak som to uložil ako 32 bitové TIFF spolu s jedným skalibrovaným lightom a v Photoshope som to vyskúšal natočiť cez vrstvy tak aby nečistota na flate súhlasila so špinou na fotke. Pri takomto spôsobe dôjde však k porušeniu aj mriežky vo flatfielde čo pravdaže je vidno po skalibrovaní ešte viac.

Druhou možnosťou čo ma napadla bolo v pixinsighte pomocou klonovacie razítka tú nečistotu na flatfielde odstrániť a skalibrovať tie snímky tak aj keď s tým že tá nečistota tam bude ale iba jedna a tú odstránim ručne po zoskladaní ...
Napadá vás spôsob ako by som to mohol urobiť ?
flat.jpg
flat.jpg (258.85 KiB) Zobrazeno 2150 x

light.jpg
light.jpg (260.14 KiB) Zobrazeno 2150 x

Uživatelský avatar
francek
Příspěvky: 141
Registrován: 16. 02. 2012, 15:22

Re: Flatfield

Příspěvek #280 od francek » 23. 07. 2019, 13:41

Zdravím.
V náveznosti na vlákno 276, už som si myslel, že foteniu flat fieldom rozumiem.
No pri max. ADU pri určovaní parametrov čipu Canon 6d (Basic CCD Parameters), som narazil na problém.
Pri zvyšovaní dlžky expozície (ISO 800, Samyang135/2,8) som dosiahol najvyššie ADU 3821(malo by byť 16383) a to od 1/500s display i Zoner hlásil presaturovanie snímku. Expozičné časy od 1/500 do 1s.
Pri kalibrácii naďalej používam flaty(pri snímkach s ISO800)ISO 800 od 500 do 1000 ADU(1/2 histogramu Canon), keďže 1/3 histogramu(Pixi) nedosiahnem ani pri absolútnom prepálení snímku.
Canon C6da mám nastavený podľa pokynov pre astrofoto.
Vie to niekto objasniť? Prikladám foto z Pixi a Zonera 13.
FF 800 1s PI.jpg
FF 800 1s PI.jpg (170.14 KiB) Zobrazeno 1951 x


FF 800 1s Zoner.jpg
FF 800 1s Zoner.jpg (99.8 KiB) Zobrazeno 1951 x

FF 800 002s Zoner.jpg
FF 800 002s Zoner.jpg (101.68 KiB) Zobrazeno 1951 x

FF_800_002sPI .jpg
FF_800_002sPI .jpg (159.87 KiB) Zobrazeno 1951 x
Celestron AVX, CG-4, RC 152/1380, ED 80/480, Binar 80/300, MAC102/1300, LACERTA MGEN GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1717
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Flatfield

Příspěvek #281 od hades » 03. 01. 2020, 16:00

Zkusil jsem dnes udělat skyflaty v 15:00 kdy je město pokryto inverzí a vypadají použitelně. Jenom jsem dalekohled vystrčil z okna a namířil na oblohu pod úhlem 45°. Expozice při GAIN 0 vycházely na 0.047s.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1598
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 37

Re: Flatfield

Příspěvek #282 od LukasNestak » 24. 03. 2020, 14:37

Flat 1s vs 1/10s.
Pre každú sadu flatov som robil extra sadu darkflatov. Sady F a DF boli po cca 35 snímkach pri tej istej teplote snímača, v ten istý večer z východnej oblohy pri západe slnka. Histogram ukazoval v priemere tie isté hodnoty. Lighty a darky boli použité tie isté. Výsledné master lighty sú iba strečnuté.
Nečakal som roziel a predsa tam je. "lavý MS 1s ... pravý MS 1/10s"
Přílohy
Porovnanie Flatov 1s vs 100ms.jpg
Porovnanie Flatov 1s vs 100ms.jpg (385.15 KiB) Zobrazeno 1063 x
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #283 od MMys » 24. 03. 2020, 14:46

To je podle mě důsledek toho, že i firmware Canonu manipuluje s RAW daty, sice ve srovnání s jinými výrobci jen velmi málo, ale manipuluje. Konkrétně se jedná o manipulaci s offsetem signálu. Je tam nějaký algoritmus, který ho udržuje stále stejný, byť fyzikálně se musí měnit se ziskem, teplotou i expozičním časem. Doporučuje se mít FF focené spíše delšími expozicemi, v řádu sekund.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1598
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 37

Re: Flatfield

Příspěvek #284 od LukasNestak » 24. 03. 2020, 15:12

Veru, tak to asi bude. Neskôr skúsim 2-3s, ale už na 1s flate boli riadne čiary po hviezdach. Tak ale zatial si s tým algoritmus v PI poradil.

Mimochodom doporučujem pozrieť každý flat. Teraz sa mi stalo že mi na jednom flate preletelo lietadalo a master light bol totálne nepoužitelný.
Flat s lietadlo čo som dal spracovať :)
Přílohy
Flat.jpg
Flat.jpg (191.62 KiB) Zobrazeno 1054 x
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #285 od MMys » 24. 03. 2020, 15:16

No já mám ve FF normálně hvězdy (dělám sky flaty z běžící montáže) akorát mezi jednotlivými FF popojedu vždy náhodně dalekohledem. To není žádný problém, clip algoritmus to vyhází.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti