Time-lapse, aneb jak na ně

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #16 od nosuh » 05. 02. 2016, 16:56

Snimano u Berouna ( nic moc obloha ), EOS 6D, 295framu po 2s,ISO 10000, sklo EF70-200 f2.8 L (200mm)..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #17 od Aletel » 06. 02. 2016, 14:19

nosuh: Díky za upřesňující info. Takže se jedná o časosběr zhruba v délce deseti - patnácti minut. Mátlo mě, že hvězdy jsou téměř bodové a přitom z hlediska zachycených hvězd i stacionárních satelitů (9 - 15Mag) bych pro podobný odchyt odhadoval u své zrcadlovky a ohnisku časy kolem půl minuty a ISO 1600 (s protáhlými hvězdami).

Milan: Připadne mi (v porovnání širokoúhlých fotek z předchozích let), že těch stacionárních satelitů za posledních pět let podstatně přibylo a tak podle focené oblasti (a použité techniky) asi bude rozumné zohlednit i polohu stanoviště, než dojde na technický upgrade.
Asteroid na videu nádhera - skoro jako scéna z hvězdných válek.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18475
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #18 od MilAN » 06. 02. 2016, 15:43

Tak ta oblast, kde nám ty družice překážejí, je naštěstí opravdu velmi malá.Moc se jí vyhnout nejde, ale lze fotit  ve správný čas v azimutech, kde jich je nejméně, a nebo alespoň nejsou ty největší ( Astra, Hot Bird, Eutelsat ...)
Pro menší zorná pole nejsou  tyhle družice  takový problém jako pro širokoúhlé snímky.

Pokud vezmeme  geostacionární družice v pásmu +/-25° od meridiánu ( = v výškou nad obzorem větší než 29°),  tak jich napočítáme   cca 55 ks ( s různými jasnostmi - většina  14mag + ).. Zhruba stejný počet je   pásmu +/-25°od meridiánu geosynchronních nebo zhruba (= mimo službu, neřízené) geosynchronních, ale ty nám při snímání až tolik nevadí, protože se pohybují po drahách v různých deklinacích i sklonech a při skládání snímků se snadno eliminují
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #19 od Aletel » 06. 02. 2016, 17:16

Milane, trefovat a využívat čas "mezer" v azimutech bych viděl jako novou formu sebemrskačství (nebo novou sportovní disciplínu). :)
Dohledal jsem starší článek na astro.cz, kde je hrubá orientační mapka pozic GSO z pohledu ČR, pojednání i time-lapse s italskou oblohou.
http://www.astro.cz/clanky/ostatni/nastava-jarni-obdobi-pozorovatelnosti-zablesku-geostacionarnich-druzic.html
Souhlasím, že si naštěstí s problematikou GSO není potřeba dělat těžkou hlavu a těch fotografovaných objektů kde ruší, je málo.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18475
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #20 od MilAN » 06. 02. 2016, 17:44

Ale ono, pokud nebudeš fotit vyloženě krátkým ohniskem, tak se ti prakticky nestane, že by se dráhy družic exponovaly přes sebe - takže při skládání více snímků se spolehlivě vyruší a nebude po nich ani stopy.
Tady je pole 30´x 20´, s celkem 15 geostac. družicemi při focení galaxie NGC 337

a tady je výsledek po složení :
http://www.astrofotky.cz/~MilAN/1413747700.jpg
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Johny-h
Příspěvky: 14
Registrován: 25. 12. 2015, 15:39
Bydliště: Ohrazeníčko
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #21 od Johny-h » 18. 10. 2018, 13:17

Ahoj, oživím tohle vlákno. Zkoušel jsem dělat timelapse video před nějakou dobou a začínal jsem chvilku po západu slunce. Samozřejmě byla čím dál větší tma a tak i barvy a vyvážení bílé bylo jiné. Jak řešíte nastavení foťáku při takových změnách světelných podmínek. Je to vše pak jen v pc a nastavení foťáku je furt stejné? Díky za odpovědi.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #22 od nosuh » 18. 10. 2018, 14:03

Mrkni na tohle a bude ti vsechno jasnejsi..bez toho LRtimelapse a Lightroomu to ale nepujde..
https://www.youtube.com/watch?v=ZLeUkvxdErs&t=382s
https://www.youtube.com/watch?v=yiHFu-9MHe0&t=241s
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 4707
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Nitra

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #23 od Roman (Rick) » 18. 10. 2018, 14:06

Na začiatok daj vyváženie bielej na manuál. Ak máš Canon vieš si tam nahrať Magic Lantern (ide o neoficiálny firmware, takže na produkt padá záruka) a tým sa budeš vedieť vyhrať ešte viac a budeš vedieť robiť timelapse prechodu noci na deň. Ten si bude vedieť poradiť aj s týmito prechodmi. Inak, ja som takéto veci fotieval na ISO 1600 a ponechal expozíciu aj clonu na automatiku (keď ML ešte nebol). To vedelo celkom slušne vykryť jasy od svetlej oblohy, až po noc s hviezdnou oblohou. Veľa vecí vieš zachrániť postprocesom, keď snímaš do RAW. Timelapse som potom vyrobil vo VirtualDube.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #24 od nosuh » 18. 10. 2018, 14:47

Bohuzel, pokud nesnimas objektivem s manualni clonou, ale elektronickou ( vsechny AF objketivy), vznikne ti behem snimani neprijemne mirne kolisani expozice ( dychani) a to se bez toho LRtimelapse vyrovnava pomerne dost obtizne..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Johny-h
Příspěvky: 14
Registrován: 25. 12. 2015, 15:39
Bydliště: Ohrazeníčko
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #25 od Johny-h » 18. 10. 2018, 15:16

Lightroom používám, to LRTimelapse je modul do Lightroomu? Foťák už mám dlouho, takže v záruce není. Může se s tímto fw i fotit normálně nebo je zo jen na noční oblohu? Na youtube odkazy večer kouonu, děkuju moc!!!

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #26 od nosuh » 18. 10. 2018, 15:20

Je to plugin primo do lightroomu, kdy pracujes s par klicovyma snimkama, ktery v RAWU upravis a on pak zajisti plynule prechody mezi vsema hodnotama nastaveni u ostatnich fotek (framu) a navic vyrovnava skoky v expozici jednotlivych snimku nebo casti sekvence..minimalne projed par videi na youtube..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Johny-h
Příspěvky: 14
Registrován: 25. 12. 2015, 15:39
Bydliště: Ohrazeníčko
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #27 od Johny-h » 18. 10. 2018, 15:22

Tak to je přesně to, co potřebuju! Já ladil snímek po snímku, dělal jsem to asi šest hodin a to mě docela od toho odratilo. Ještě jednou díky, co nejdřív to vyzkouším!!! Přeji jasnou oblohu.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #28 od nosuh » 18. 10. 2018, 16:13

bez neho to moc nejde no, navic nestoji zas az takovou raketu;)
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 4707
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Nitra

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #29 od Roman (Rick) » 18. 10. 2018, 16:22

Johyny-h: inak to kolísanie expozície ti vie dorovnať aj modul Deflicker vo VirtualDub-e, oba sú zdarma ...

nosuh: to dýchanie (breathing) sa týka trochu inej vlastnosti objektívu a nesúvisí s clonou/expozíciou.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1258
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Time-lapse, aneb jak na ně

Příspěvek #30 od nosuh » 18. 10. 2018, 17:03

to mi osvetli Romane prosim.
ja kdyz jsem to kdysi zjistoval, nasel jsem a mam vyzkouseno, ze pokud fotak dava elektornickou clonu ( objektivy s AF), nikdy ji nezavre uplne stejne, pokud to prezenu, tak nikdy to neni napr. presne clona 8, ale jednou je to 8,01, jindy 7,95, atp. KDezto kdyz pouzivas manualni skla, jako treba samyang, tohle dychani tam neni, protoze clona je porad stejna..koneckoncu mam to nejak i vypozorovane s vlastni zkusenosti..
nicmene rad se poucim:D
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti