SIPS a jeho použití

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15120
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #31 od MMys » 09. 02. 2016, 00:59

musíš si nastavit stretchnutí jak potřebuješ, a pak navolit režim na "no change" nebo "beze změny" či jak to je pojmenované. Pak už to drží nastavené i pro další snímky.

Pozor, tenhle nástroj umožnuje kombinovat dva druhy stretchnutí. černý a bílý bod, a to co je mezi tím ještě transformovat exponenciálně nějakou gammou. V tom je to lepší než třeba MaxIm, ten umí jen lineárně mezi černým a bílým bodem.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #32 od Cztwerec » 09. 02. 2016, 10:00

Řekl bych, že to tedy bude keep current v nastavení záložek histogram and stretch. Ovšem jak mám nastavit hodnoty abych to měl v podstatě bez strečnutí, nebo na nějaké střední, nebo řekl bych odpovídající hodnotě? Dá se něco doporučit i v tomto směru ohledně nastavení?
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15120
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #33 od MMys » 09. 02. 2016, 13:36

Pokud to chceš bez stretchnutí:
Tak čený bod úplně vlevo (0), bílý úplně vpravo (a nastavit na šoupáku vpravo dobře počet bitů, podle toho s jakou bitovou hloubkou vrací obraz driver tvé kamery) a gama korekci na lineární přenos (tedy 0).
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #34 od Cztwerec » 09. 02. 2016, 13:44

Podívám se na to, jinak samozřejmě ta korekce je dobrá. Alespoň vím co mě bude čekat za gradienty při zpracování. Ještě zkusím rozběhat pointaci.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Daf2201
Příspěvky: 22
Registrován: 23. 03. 2017, 16:49

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #35 od Daf2201 » 11. 07. 2018, 00:10

Zdravím, chtěl bych pointovat kamerou G1-0800, a zkoušel jsem to zprovoznit. K pointaci chci použít hledáčik 50/200 (180), montáž EQ6 Pro, a již při připojení RJ kabelu se montáž rozběhne v deklinaci jedním směrem. V SIPS-u jsem nastavil hodnoty uvedené na obrázku výš. A zkoušel jsem to i jemně ladit. Nepomohlo. Každopádně zkalibrování proběhlo v pořádku, aspoň se to tak tvářilo. Ale již při sledování snímků z pointéru bylo jasný, že nic nedělá, bylo slišet jak pracuje pohon, no ten zvuk byl patrný již při zapohení RJ kabelu. Při odpojení kabelu se montáž zas dala do pořádku.Bylo tady zmíněno, že standardní RJ kabel je nevhodný, tak se ptám, může to zbůsobovat tenhle problém? Kde bych se dostal ke správnímu kabelu? Nebo problém může být někde jinde? Doufám, že jsem to napsal srozumitelně, a nějak se to vyřeší, s minutovými expozicemi (které dělám) si moc hluboko nesáhnu, a je to spousta dat ke zpracování...
EQ6 Pro, SW Star Adventurer, SW 250/1000 s Quattro, WO Megrez 72/432, Lunt LS50 tha, QHY8 Pro, G1-0800, Canon 60D, a spousta drobností...

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15120
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #36 od MMys » 11. 07. 2018, 07:01

Máš nejspíš špatný kabel. Kde jsi ho vzal, originál od morvských přístrojů ? Co to je standardní RJ kabel ???

Obrázek

Horní obrázek je jak jsou zapojeny signály na vstupu do montáže, dolní je SBIG autoguider, G1 kamery jsou zapojené stejně:
https://www.gxccd.com/art?id=328&lang=405 (zarolovat kousek dolů).

Tak si ten kabel zkontroluj (nemusíš ani měřit, jde to poznat podle barev drátků). Kabel musí být křížený, nikoli přímý. Tedy jedna z koncovek nalisovaná zrcadlově.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Daf2201
Příspěvky: 22
Registrován: 23. 03. 2017, 16:49

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #37 od Daf2201 » 11. 07. 2018, 10:52

Dík, už mi napsal jeden zdejší člen, že má jeden kabel navíc. Večer si to zkontroluju, ale myslím si že je to přímí kabel, který jsem používal ještě s QHY 5, a s ní pointace fungovala.
EQ6 Pro, SW Star Adventurer, SW 250/1000 s Quattro, WO Megrez 72/432, Lunt LS50 tha, QHY8 Pro, G1-0800, Canon 60D, a spousta drobností...

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15120
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #38 od MMys » 11. 07. 2018, 17:46

No tak s ním ti to fungovat nebude, protože konektor na G1/G0 kamerách je oproti QHY a ASI přesně zrcadlově. Je jako Sbig autoguiderů. Musíš mít ten křížený kabel.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Daf2201
Příspěvky: 22
Registrován: 23. 03. 2017, 16:49

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #39 od Daf2201 » 12. 07. 2018, 01:05

Dík Martine, hádám se to co nejdřív vyřeší. Kontroloval jsem to, a je to samozřejmě přímý kabel.
EQ6 Pro, SW Star Adventurer, SW 250/1000 s Quattro, WO Megrez 72/432, Lunt LS50 tha, QHY8 Pro, G1-0800, Canon 60D, a spousta drobností...

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #40 od Cztwerec » 11. 02. 2019, 13:15

Protože už jsem ztratil nervy s Irisem a skládání (L)RGB snímků planet z tiffu a mono kamerky, chtěl bych se zeptat, je možné použít SIPS pro skládání kanálů RGB do barevných snímků? Je to v záložce create color images? Jak s tím potom pracujete? Nebo máte nějaký lepší postup, kde si mohu úhly pozici a zarovnání korigovat sám v jiném jednoduchém programu? Napadl mě ještě PIPP...

Martin
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15120
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #41 od MMys » 11. 02. 2019, 13:25

SIPS asi na planety moc nebude, pro sesazení vyžaduje registraci na hvězdy.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #42 od Cztwerec » 11. 02. 2019, 13:44

Máš pravdu. Asi zkusím využít WinJupos, na druhou stranu je to skoro zbytečně vázané na přesné zarovnání. Pak možná ještě Astraimage, ale to je zase moc automatické :D
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3730
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #43 od FunTomas » 05. 09. 2019, 11:54

Týka sa to viac progamu SIPS, preto to dávam sem. Niečo podobné sa v minulosti riešilo v Riešilo sa tu niečo podobné v minulosti (viewtopic.php?p=317364#p317364), tak ak bude mať admin iný názor, môže to prehodiť do vlákna s PHD.


Žiaľ dospel som aj ja do stavu, že pointujem pomocou OAG a vzhľadom na presnosť, ktorú takáto pointácia zvládne, potrebujem robiť dithering.
Doteraz som úspešne používal na pointáciu PHD2 a na snímanie SIPS. SIPS ale nevie vyvolať dithering v PHD. Zistil som však, že SIPS by mal vedieť pripojiť aj inú kameru (ASCOM) a použiť ju ako pointačnú kameru. S použitím som však mal veľké problémy.

QHY5LII je malý valček na pointáciu ako stvorený. Žiaľ nejako nesedí verzia ovládača a napriek tomu, že kamera ako taká funguje v PHD, tak SIPS s ňou odmieta fungovať. Po chvíli ladenia a hľadania správnej redukcie som našťastie pripojil ASI120MM, ktorá sa už dala v prostredí SIPS spustiť. Dávala obraz (s drobnými muchami nastavenia histogramu). Keď som ale chcel spustiť kalibráciu, tak z nejakého dôvodu tá kalibrácia neprebehla v poriadku. Dostával som divné uhly osi RA a DEC, zvláštne rýchlosti pre osi RA a DEC. Samotná kalibrácia spravila vždy len 1 krok v jednej osi a tým skončila. Ak som potom začal pointovať, samozrejme sa to celé rozsypalo.

Po hodine skúšania všetkého možného som spustil PHD2, kalibráciu spravil na prvý šup a fotil bez ditheringu. Fotky teda budú do koša, ale aspoň som si overil, že to funguje.

Ovládače pre QHY, pre ASI aj samotný SIPS sú najnovšie verzie stiahnuté pred 3 dňami zo stránok výrobcov.

Používa niekto SIPS v takejto kombinácii (snímanie aj pointácia) a funguje mu všetko?
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4027
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #44 od Bill » 05. 09. 2019, 12:11

FunTomas píše:SIPS ale nevie vyvolať dithering v PHD

Nejsme ve správném vlákně - ale proč nepoužíváš bezproblémovou kombinaci APT + PHD2?
M:736 750 113

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3730
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #45 od FunTomas » 05. 09. 2019, 12:27

Chcem najprv skúsiť použiť to čo mám a mám to vlastne zadarmo. Na odporúčané varianty možno príde. Ale ak je chyba len medzi klávesnicou a stoličkou, tak ju treba eliminovať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti