Dithering

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
František54
Příspěvky: 278
Registrován: 24. 01. 2009, 00:25
Bydliště: Vrchlabí

Dithering

Příspěvek #16 od František54 » 18. 01. 2015, 12:50

U Tv guideru MM by to mělo jít. Prostě jen posunu záměrný kříž o pár pixelů a ono si to dopointuje do nové polohy ( na střed kříže).
K tomu polárnímu ustavení: Všechny moje fotky na astrofotkách jsou dělaný na EQ 5 s náloží 32 kg ( se závažím), pouze poslední tři jsou už na EQ 6, takže se s ní zatím seznamuju a docházím ke zjištění, že ji budu muset modifikovat, protože právě to ustavování polární osy je naprosto příšerný.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Dithering

Příspěvek #17 od MilAN » 18. 01. 2015, 13:35

To ustavování je přeci identické EQ5 jako EQ6. Nevím, co považuješ za příšerné, ale jakou modifikaci chceš udělat, aby to bylo lepší ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
František54
Příspěvky: 278
Registrován: 24. 01. 2009, 00:25
Bydliště: Vrchlabí

Dithering

Příspěvek #18 od František54 » 18. 01. 2015, 14:13

Tuto:

Mě to chodí strašně ztuha a mám zato, že je ohnutý jeden šroub, protože to najednou povolí a celá hlava spadne o kousek dolu.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3778
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Dithering

Příspěvek #19 od Bill » 18. 01. 2015, 14:33


To ustavování je přeci identické EQ5 jako EQ6.  
To rozhodně není. EQ6 je výrazně horší. (Možná je to tím, že je EQ6 těžší?) Mám CG5 a tu jsem provozoval bez modifikace, u EQ6 jsem tam ten klínek hned dal. A to původní majitel se k tomu choval slušně - šroub nebyl ohnutý (což je asi skoro zázrak), ale i tak je to těžce použitelné. Já jsem jižní šroub používal jako péro - nahrubo jsem jim to ustavil a jemné ustavení jsem dělal severním šroubem. A to bez zatížení - s naloženou EQ6 si to vůbec bez té úpravy nedokážu představit.

Edit - možná by se to mohlo přesunout nebo promazat? Tohle už asi s ditheringem nemá moc společného.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Dithering

Příspěvek #20 od MilAN » 18. 01. 2015, 14:37

Pokud tam dáš ten klínek, tak se sice nebudou ohýbat šrouby, ale je dobré udělat i to vše ostatní. Jinak to bude stejně jako u EQ5. A hlavně, výraznou modifikací je snížit celkovou zátěž montáže ( bez ohledu na deklarovanou nosnost montáže), :). A ustavovat s celou zátěží není také zrovna komfortní záležitost. Ta montáž patří geometricky do jiné zeměpisné šířky, u nás to bude vždy šíleně nevyvážené při ustavování výšky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alex.sky
Příspěvky: 504
Registrován: 18. 12. 2010, 17:36
Bydliště: Příbor, CZ

Dithering

Příspěvek #21 od alex.sky » 18. 01. 2015, 17:45




PHD dithering umožňuje, to mi připadá jako blbost používat počítač a ještě dělat dithering ručně?

Zdravím Ťa!

Vďaka... Nepoužívam, lebo som asi nepochopil 'Dither RA only'
Robí to aj v smere DE?
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3778
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Dithering

Příspěvek #22 od Bill » 18. 01. 2015, 19:38

Já nevím, jestli tušíš, jak to celé funguje. PHD dělá autoguider a pak potřebuješ nějakou aplikaci, kterou fotíš a která je s PHD kompatibilní a ta mezi snímky PHD požádá o dithering a čeká, až je odchylka menší je nastaveno a pak pokračuje ve focení. Já používám Backyard EOS, dá se použít i levnější APT. Dithering se dělá standardně ve dvou osách - ale pokud máš horší montáž, tak to v DEC nemusí fungovat dobře a proto je tam ta možnost vypnout dithering v DEC ose.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
liman
Příspěvky: 169
Registrován: 11. 09. 2012, 19:21

Dithering

Příspěvek #23 od liman » 22. 09. 2015, 14:18

Zdravím , chtěl bych se zeptat než zmizím na odpolední.Zkoušel jsem s LVI SmartGuider 2 - dithering - a moc mě překvapilo že trvá minimálně 2min20sek. Tak se chci zeptat jestli je to normální , vím že moc lidí tenhle přístroj nemá. A jak je možný že zadám expozici 300sek. a pár fotek má 314sek. a další třeba 355sek. ? Díky za odpovědi. Milan

Uživatelský avatar
altoz
Příspěvky: 479
Registrován: 24. 02. 2008, 20:27
Bydliště: Šestajovice
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Dithering

Příspěvek #24 od altoz » 22. 09. 2015, 20:16

LVI Smart Guider 2 jsem vlastnil a mám taky podobnou zkušenost. Skutečné doby expozic se lišily od nastavené až o nějakých +/- 20%. Nejspíš to bude tím, že guider používá jeden časovač pro řízení foťáku i pointaci. Záleželo na tom, na jak jasnou hvězdu se pointovalo, čím jasnější (a tím pádem kratší expozice kamerky a počet korekcí), tím byla odchylka expozice větší.

Přejíždění při ditheringu mi trvalo taky podobně dlouho, což při expozicích mezi 2 a 5 minutami je vysloveně plýtvání časem. Takže jsem dithering u LVI SG2 prakticky nikdy nepoužil :(.
GSO RC 152/1370, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50

Uživatelský avatar
liman
Příspěvky: 169
Registrován: 11. 09. 2012, 19:21

Dithering

Příspěvek #25 od liman » 23. 09. 2015, 00:54

Díky za odpověď. já jsem si všim , že po nějaké době šel graf pointace o hodně pomaleji než na začátku , asi proto ,že v MGA / ta modrá krabička / se vybíjely baterie /3 tužkové/. Co když šel čas nad grafem pomaleji a v zrcadlovce se potom ukáže ten správnej ? Není to blbost ? Milan

Uživatelský avatar
altoz
Příspěvky: 479
Registrován: 24. 02. 2008, 20:27
Bydliště: Šestajovice
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Dithering

Příspěvek #26 od altoz » 23. 09. 2015, 01:29

Baterie v MGA s pointací ani řízením expozice nijak nesouvisí, slouží k napájení motorku v okulárovém výtahu. Nikdy jsem tam ty baterky nedával...

Ale že by se graf pointace časem zpomaloval jsem nikdy nepozoroval, ale taky jsem si všimnul že odpočítávání zbývajícího času expozice občas zatuhlo, přičemž grafy pointace ubíhaly pořád stejně. A občas se mi stalo že zamrzl úplně, když se pointační hvězda ztratila v mracích. Pak bylo nutné autoguider natvrdo odpojit od zdroje, jiným způsobem ho restartovat nešlo.

Asi tě taková informace nepotěší, ale veškeré problémy s tím LVI aparátem jsem vyřešil tím, že když mi zdechla krabička MGA, rezignoval jsem a koupil Lacertu. Od té doby mám klid :-?.
GSO RC 152/1370, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50

Uživatelský avatar
liman
Příspěvky: 169
Registrován: 11. 09. 2012, 19:21

Dithering

Příspěvek #27 od liman » 23. 09. 2015, 10:23

Jak to že jsi tam ty baterky nadával , v MGA je zapojen foťák aby šel zapnout dithering a musím v guideru navolit čas expozice.Přes MGA je zapojena montáž , samotný guider , kamera na pointaci - Guider a foťák jsou napájeny ze sítě měničem na 12V , ale v MGA jsou baterie. Po 3h zpomalil graf pointace ale podsvícení svítilo normálně , protože guider je napájenej ze sítě. Tak to musí mít souvislost s vybitím baterií v MGA ne ? Milan

Uživatelský avatar
altoz
Příspěvky: 479
Registrován: 24. 02. 2008, 20:27
Bydliště: Šestajovice
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Dithering

Příspěvek #28 od altoz » 23. 09. 2015, 20:08

MGA je napájený přes guider a pokud nepoužíváš motorizované ostření, baterky se do něj vůbec dávat nemusejí.

Tak mě napadá jestli zpomalení grafu pointace nebylo způsobené prodloužením expozice kamerky. Měnily se nějak výrazně během focení podmínky nebo neklesala pointační hvězda k obzoru?
GSO RC 152/1370, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50

Uživatelský avatar
liman
Příspěvky: 169
Registrován: 11. 09. 2012, 19:21

Dithering

Příspěvek #29 od liman » 24. 09. 2015, 00:15

Tak to díky za radu. Právě že podmínky byly lepší a lepší , pointoval jsem na Atik a ten lez nad hlavu. Díky moc za odpovědi. Milan

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1224
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Dithering

Příspěvek #30 od Dansemacabre » 16. 04. 2016, 16:23

Jak moc je třeba hýbat montáží, abych odstranil ten bordel na pozadí? Včera jsem lehce náhodně ťukal každé cca 4 expozice jiným směrem a stejně tam ten bordel je. Dělal jsem posun na "rate 2" cca vteřinu vždycky někam šikmo.
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host