Vyzkoušejte si zpracování
Musim vam podakovat za zdrojove fotky :)
V poslednom obdobi nemam cas na astronomiu (a astrofotky) cas. Tak aspon som teraz skusil porovnat nejake tie softy na spracovavanie fotografii v Macintoshi. A vysledok je jednoznacny. Aperture je sice vyborny na vyvolavanie RAW suborov, ale na astrofotky je uplne nevhodny. Velmi dobre si vedie Nebulosity. Photoshop skusat nechcem (podla mna je to predrazeny soft a z kradnutia softov som uz vyrastol )
Tak som skusil najprv fotku Konskej hlavy od Mitovky. Nie je to ono. A naj rozdiel vidiet v fotke od Ricka (Romana)...
Aperture softverovo doostruje fotky, aj ked ho o to nikto neziada.
Tu je screen Konskej hlavy... Odtiene sedej Aperture celkom zvlada. Viac detailov je ale tazke vytiahnut.
Na druhom obrazku som uz porovnaval Aperture a Nebulosity 3 (demo verzia). Na oboch fotkach rovnake spracovanie (auto vyvazenie bielej) a zasah do kriviek na zvyraznenie kontrastu. Rozdiel je vidiet. Aperture doostruje (aj ked ho o to neziadam; unsharp mask mam vypnute).
.
Takze otazka do plena by mohla byt. Aky soft na doladenie fotiek? Photoshop je celkom drahy, GIMP nezvlada 16bit (stale). Pozna niekto dovernejsie Nebulosity 3? Oplati sa za to dat 80 USD?
V poslednom obdobi nemam cas na astronomiu (a astrofotky) cas. Tak aspon som teraz skusil porovnat nejake tie softy na spracovavanie fotografii v Macintoshi. A vysledok je jednoznacny. Aperture je sice vyborny na vyvolavanie RAW suborov, ale na astrofotky je uplne nevhodny. Velmi dobre si vedie Nebulosity. Photoshop skusat nechcem (podla mna je to predrazeny soft a z kradnutia softov som uz vyrastol )
Tak som skusil najprv fotku Konskej hlavy od Mitovky. Nie je to ono. A naj rozdiel vidiet v fotke od Ricka (Romana)...
Aperture softverovo doostruje fotky, aj ked ho o to nikto neziada.
Tu je screen Konskej hlavy... Odtiene sedej Aperture celkom zvlada. Viac detailov je ale tazke vytiahnut.
Na druhom obrazku som uz porovnaval Aperture a Nebulosity 3 (demo verzia). Na oboch fotkach rovnake spracovanie (auto vyvazenie bielej) a zasah do kriviek na zvyraznenie kontrastu. Rozdiel je vidiet. Aperture doostruje (aj ked ho o to neziadam; unsharp mask mam vypnute).
.
Takze otazka do plena by mohla byt. Aky soft na doladenie fotiek? Photoshop je celkom drahy, GIMP nezvlada 16bit (stale). Pozna niekto dovernejsie Nebulosity 3? Oplati sa za to dat 80 USD?
Laci, asi to nepatrí celkom do tohto vlákna. Ale reagujem, kým to mám otvorené.
Čo to znamená doladenie fotiek? Aké operácie si pod tým predstavuješ?
Je to naozaj len "doladenie" (napríklad farieb, ostrosti, kompozície...), alebo kompletné spracovanie (od kalibrácie až po to "doladenie").
Čo to znamená doladenie fotiek? Aké operácie si pod tým predstavuješ?
Je to naozaj len "doladenie" (napríklad farieb, ostrosti, kompozície...), alebo kompletné spracovanie (od kalibrácie až po to "doladenie").
mail to:fun2mas(at)gmail.com
No. Mas pravdu. Moj prispevok je celkom na hrane (ale snad nevadi, a nestrhne sa debata neziadanym smerom; ked hej, presuniem do vhodnej temy a mozme pokracovat). Len neviem aka ta vhodna tema je 
Ale k veci. Len doladenie. Cize doladit farby, zatahat za krivky a urovne, orezat (cize vhodne zvolit kompoziciu), pripadne doostrit a tak ...
Kalibraciu a stitching obrazkov si spravim inde... (a mam pocit, ze to asi aj Nebulosity vie)...
Ale k veci. Len doladenie. Cize doladit farby, zatahat za krivky a urovne, orezat (cize vhodne zvolit kompoziciu), pripadne doostrit a tak ...
Kalibraciu a stitching obrazkov si spravim inde... (a mam pocit, ze to asi aj Nebulosity vie)...
Hm. Toto vie napríklad aj taký program ako XnView, Irfan (neviem, či existujú aj na Mac) a pod. Ale ty predpokladám požaduješ aj podporu 16bit obrázkov.
Asi by som na tvojom mieste volil ten Nebulosity. Na svojom mieste by som zvolil PixInsight, pretože je aj pre OS X. Ale stojí podstatne viac (na druhej strane aj ponúka podstatne viac). A prečože si upustil od svojej obľúbenej Linuxovej platformy? Neverím, že tam by si nenašiel dostatok programov.
Asi by som na tvojom mieste volil ten Nebulosity. Na svojom mieste by som zvolil PixInsight, pretože je aj pre OS X. Ale stojí podstatne viac (na druhej strane aj ponúka podstatne viac). A prečože si upustil od svojej obľúbenej Linuxovej platformy? Neverím, že tam by si nenašiel dostatok programov.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pavle, tak som to skúsil a vôbec sa nedivím, že tu nie sú žiadne ukážky spracovania." I já jsem s tím mněl co dělat" Ale teraz vážne, zložiť to nie je vôbec jednoduché. Bíba, vnes prosím do toho trocha tvojho citu.
http://www.astrobook.sk/vsetky-obrazky/ ... fwd=&typ=2
nevedel som ako to zavesiť, tak som to skúsil takto
http://www.astrobook.sk/vsetky-obrazky/ ... fwd=&typ=2
nevedel som ako to zavesiť, tak som to skúsil takto
I me to nedalo a zkusil jsem si M42 zpracovat, na druhy pokus se na to da snad aspon divat Dekuji Pavlovi za nasdilena data.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Ale ty predpokladám požaduješ aj podporu 16bit obrázkov.
Já používám vývojový Gimp 2.9. Ale je to ale pro otrlé - udělám úpravy, to většinou drží. Pak se ještě někdy podaří save do naturálního formátu. Při exportu mi ale havaruje skoro vždy - takže je boj to pak z něj tu fotku dostat
Já používám vývojový Gimp 2.9. Ale je to ale pro otrlé - udělám úpravy, to většinou drží. Pak se ještě někdy podaří save do naturálního formátu. Při exportu mi ale havaruje skoro vždy - takže je boj to pak z něj tu fotku dostat
M:736 750 113
Ondro, použil si aj L kanál? Lebo ja nie.
Ja som to zložil: L/HA/ - R /0.6*HA+0.4*R v pixel math/ - G - B
Inak toto som mal presne na mysli, trocha citu, ja to robím všetko na brutál.
Ja som to zložil: L/HA/ - R /0.6*HA+0.4*R v pixel math/ - G - B
Inak toto som mal presne na mysli, trocha citu, ja to robím všetko na brutál.
novo: ano pouzil jsem i L kanal, nejdriv jsem obohatil Lko pomoci Ha snimku (Ha v horni verste s nastavenim "Lighten") a pak jsem Ha snimek pouzil jeste jednou jako Luminanci s jemnym prolnutim na 15-20 procent cca.
Ondřej Kozáčik
no, jestli vas to decka bavi a nemate co delat, tak si reknete, muzu vam poskytnout jakakoli data ze svych snimku, staci rict (udela-li vam to radost).
me osobne to sere a nebavi, desne me nebavi zpracovavat snimky - protoze vzdy je nekde nejaky problem a je to "zachrana dat". Jedine snad H-a snimky jsou lehky na zpracovani, otazka 30ti minut. Vse ostatni je na x dnu...
nejvic me bavi (a proto ziju) foceni samotny - vyjet nekam do prirody v noci v zime, ve snehu... a vlastni porizovani dat (sosani fotonu z vesmiru do meho laptopu).
je videt, ze kazdy to delame jinak a mame jinak nastaveny barvocit
me osobne to sere a nebavi, desne me nebavi zpracovavat snimky - protoze vzdy je nekde nejaky problem a je to "zachrana dat". Jedine snad H-a snimky jsou lehky na zpracovani, otazka 30ti minut. Vse ostatni je na x dnu...
nejvic me bavi (a proto ziju) foceni samotny - vyjet nekam do prirody v noci v zime, ve snehu... a vlastni porizovani dat (sosani fotonu z vesmiru do meho laptopu).
je videt, ze kazdy to delame jinak a mame jinak nastaveny barvocit
Pavle ,jasne že nás to baví ,preto sme to aj skladali. A určite nás bolo viac ako len my dvaja s Ondrějom.
Ja osobne ďakujem za príjemne strávených 7 hodín za compom.
Ja osobne ďakujem za príjemne strávených 7 hodín za compom.
Bíba, vnes prosím do toho trocha tvojho citu
No nevím zda bych tohle dal. Vůbec nevím co a jak s těma kanálama,možná trochu studia na netu a šlo by to ale nejsem v tomhle kovanej je to promě pole neorané a tak to nechám zdatnějším úpravářům. Ale asi si to zkusím jen tak pro sebe. ;D
No nevím zda bych tohle dal. Vůbec nevím co a jak s těma kanálama,možná trochu studia na netu a šlo by to ale nejsem v tomhle kovanej je to promě pole neorané a tak to nechám zdatnějším úpravářům. Ale asi si to zkusím jen tak pro sebe. ;D
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
je videt, ze kazdy to delame jinak a mame jinak nastaveny barvocit Smiley
Jó to mám podobně.J
je videt, ze kazdy to delame jinak a mame jinak nastaveny barvocit Smiley
Jó to mám podobně.J
tiez som sa s dovolenim skusil trosku pohrat, akorat nie so zdrojovymi datami nybrz s finalnou fotkou, podla mna bolo to puvodne zprocesovanie suprove az na tie svetle oblasti ktore som v samotnom vlakne okomentoval, krom toho som na Pix a Maxim zatial velka lama 
u mna jedna z najkrajsich fotiek tejto oblasti (vse v jednom)
verim ze nieje prdel nafotit takto farebnu a kontrastnu oblast naraz tak aby bola dokonale vyvazena vo vsetkych smeroch, ked budem vediet odfotit a spracovat takuto fotku budem so sebou spokojny
este link na smazanie v pripade ze by to Pavel nechcel na verejnom webu, nevedel som kam to strcit :) http://postimg.org/delete/ec83frz3y/
u mna jedna z najkrajsich fotiek tejto oblasti (vse v jednom)
verim ze nieje prdel nafotit takto farebnu a kontrastnu oblast naraz tak aby bola dokonale vyvazena vo vsetkych smeroch, ked budem vediet odfotit a spracovat takuto fotku budem so sebou spokojny
este link na smazanie v pripade ze by to Pavel nechcel na verejnom webu, nevedel som kam to strcit :) http://postimg.org/delete/ec83frz3y/
no, jestli vas to decka bavi a nemate co delat, tak si reknete, muzu vam poskytnout jakakoli data ze svych snimku, staci rict (udela-li vam to radost).
Klidne sem jeste neco prihod, je to dobra zabava na zimni vecery, kdy je vlastnich dat nedostatek a je potreba na necem trenovat, aby clovek vse nezapomnel. Osobne mam radsi zpracovani dat, nez samotne "nudne" foceni
Klidne sem jeste neco prihod, je to dobra zabava na zimni vecery, kdy je vlastnich dat nedostatek a je potreba na necem trenovat, aby clovek vse nezapomnel. Osobne mam radsi zpracovani dat, nez samotne "nudne" foceni
Ondřej Kozáčik