ČAM - Česká astrofotografie měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jenomže tohle všechno by bylo naprsto legitimní ...

kdyby to nebylo prezentováno jako soutěž.

A kdyby nebyl argumen existence ČAMu použit při odmítnutí jakékoliv propagace AAMu ze strany ČAS.

Já osobně bych s projektem prezentovaným tak, jak ho tady popisuješ, neměl sebemenší problém. Jenomže ČAM prostě tomuto popisu nedopovídá. Zameťte si před vlastním prahem, řiďte se tím, cos tady napsal a všechno bude v nejlepším pořádku!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já osobně si myslím, že ČAM, jak běží, odpovídá tomu, co jsem tady napsal.
Ad soutěž vs. nesoutěž - kde je vlastně ta hranice ? Jak to rozhodnout.

Pak je tady ale ta nešťastná konkurence (je-li to vůbec konkurence - oba projekty jsou totiž dost odlišné) ČAM a AAM, použitá k argumentaci. S tím já ale bohužel jako nečlen ČAS nezmůžu nic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
deavi

Příspěvek od deavi »

Když už chcete aby jsme ČAM braly jako APOD, i když do něho má hodně daleko, tak proč tedy vůbec zvěřejňujete došlé snímky? Dělá to snad APOD? Podle mě je to celé nesmysl a s podobou APODu to nemá vůbec nic společného.
To co Martine lidem vadí je neaktuálnost galerie, nic víc nic míň. Můžeš mi říct, proč porota včetně s Bardonem si drží zuby nechty galerii s půlročním odstupem? V této chvíli opět není aktualize galerie již pár měsíců. Já bych se rád podíval na svůj došlý snímek do soutěže a zajímalo by mě jako soutěžícího kdy se dočkám. Podle mě námi soutěžícími trvale pohrdáváte  :'(

Prosim tě Martine už tu nesrovnávej APOD s ČAM, protože tyto dva projekty nemají nic společného a hlavně jste daleko na jiné úrovni, bohužel té nižší.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Můžeš mi říct, proč porota včetně s Bardonem si drží zuby nechty galerii s půlročním odstupem?
Dva měsíce jsou půl roku ? Dvouměsíční zpoždění je evidentně dodržené (nezastírám, že ne vždy, ale obvykle se to po zjištění opomenutí napraví). Teď vidím srpen. Až bude odvoleno za listopad, uvoní se září.

Osobně bych volik kratší až žádné zpozdění, už jsem to i navrhoval, ale zůstalo při dvouměsíčním.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Po těch mnoha letech bych to musel jen opisovat :

Protože tady nediskutujeme o práci poroty, nazasahujeme do žádných kompetencí poroty a ani to snad není žádné hašteření.Ani nechceme měnit pravidla soutěže a pod.
Můj příspěvek, který to tu rozpoutal, pouze navrhoval, aby  zaslané fotografie  byly formou galerie - výstavy po ukončení soutěže publikovány, protože považuji  za neskutečné plýtvání iniciativou lidí  hodit tyto fotky do šuplíku a nevyužít tak jejich potenciálu k propagaci a inspiraci  rozvoje astrofotografie (konec konců o tom vzletně hovoří i úvod pro ČAM).Proto mě celkem zklamala reakce poroty, která nedovede jasně říct proč by to nešlo, a mezi řádky lze pouze vytušit, že to nejde proto, aby nebyla kritizována za svůj verdikt.
Fotky v šuplíkou zrovna moc k propagaci , ani inspirace nepřispějí.
Milan

Nic se nezměnilo.
Nebýt Konihlava a jeho astrofotek.cz, něviděli bychom nikdy skutečnou úroveň astrofotografii v ČR a SR
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

PODEPISUJI!!!

Nic se nezměnilo.
Nebýt Konihlava a jeho astrofotek.cz, něviděli bychom nikdy skutečnou  úroveň astrofotografii  v ČR a SR
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
statis

Příspěvek od statis »

Tak kdyz je teda jasne, ze organizatori CAM nezverejnuji snimky proto, ze se boji, ze budou kritizovani za svoje verdikty, o cem tady teda diskutujeme?

Astrofotky.cz taky existuji, skutecnou uroven astrofotografie v CR a SR tedy vidime, kde je teda problem?

Statis
zafod

Příspěvek od zafod »

...co dodat  ;D snad jen opravdové díky Konihlave za astrofotky.cz ...a tu vaší soutěž nesoutěž si strčte za klobouk ;)
Honza Ebr (honza42)

Tak ty moje výzvy zase vypadaly jenom jako plácnutí do vody, že?

Ve skutečnosti jsem se v mezičase pokoušel zjistit, zda by se nedal problém vyřešit alespoň trochu "po dobrém" a podle mých předběžných průzkumů se zdá, že skutečně nedal.

Je tedy někdo ochoten se se mnou pokusit zformulovat prohlášení?

Já bych to viděl jako něco v níže nastíněném smyslu. Jde o syntézu tedy především mých názorů, které tady ale dost lidí podpořilo - možná je to trochu ukecané (ale zas jsou tam pěkný poetický pasáže na který někteří slyšej), možná jsou tam nějaké kontroverzní prvky, na tom všem můžeme společně pracovat. (Mohl bych při této příležitosti poprosit ty, kteří nemají v plánu se pod takovouto výzvu podepsat, aby chvíli neintereferovali s naší diskuzí?)

My, autoři, příznívci a obdivovatelé amatérských astrofotografií, nesouhlasíme se současným pojetím ČAM, oficiální astrofotografické soutěže ČAS. Pod pojmem "soutěž" si představujeme především férové a otevřené prostředí pro srovnání toho nejlepšího v daném oboru. ČAM tyto požadavky neplní, především proto, že soutěžící nejsou v okamžiku vyhlášení vítěze veřejně známí. Není tak možné posoudit, v jaké konkurenci daný snímek vyhrál, což je obzvlášť důležité, protože kvalita i množství snimků je každý měsíc jiná. V době zveřejnění soutěžních galerií s dvouměsíčním zpoždení již tehdejší soutěž není aktuální a těžko se o ní povede zpětně diskuze. Dále se domníváme, že by měl existovat transparentější mechanismus výběru vítěze. To může být jak veřejné hlasování, tak i současná varianta s porotou - pokud by ovšem existovala jasná a veřejná pravidla toho, jak jsou snímky porotci vybírány (v současné době ČAM funguje zcela jako "černá skříňka"). Pokud je pro ČAS nepřijatelné takto svojí "vlajkovou loď" změnit, apelujeme na ni, aby alespoň oficiálně podpořila soutěž AAM, která zmíněná pravidla respektuje. Zdá-li se situace, kdy ČAS podporuje dvě nezávislé soutěže, nevhodná, doporučujeme, aby se ČAM neprezentoval jako "soutěž" (jíž v pravém slouva smyslu není), ale jako propagační aktivita prezentují každý měsíc jeden zajímavý snímek veřejnosti - tak, jak to její zakladatelé koneckonců původně deklarovali.

Mezi signátáři této výzvy jsou členové i nečlenové ČAS. Výkoný výbor ČAS sice zastupuje především členy ČAS, ale věříme, že i k názoru členů širší komunity, by měl při svém rozhodování přihlédnout. Právě soutěžní prostředí a možnost porovnávat své schopnosti s ostatními, se vždy v historii ukázalo jako to nejlepší pro rozvoj jakékoliv disciplíny. Věříme, že i podpora férového, otevřeného a veřejného soutěžního prostředí v české astrofotografii může posunout její horizonty za hranice, o niž se nám dnes ani nesní.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
thynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thynek »

Pánové, místo těchhle nesmyslných keců, by jste měli raději podpořit kvalitu ČAMu (když si tady na údajnou nekvalitu stěžujete) zasláním snímku a ne se snažit jednou ČAM bojkotovat, pak pro změnu sepisovat petici :-)))

ČAM plní to, proč vznikla - ukazuje veřejnosti české astronomické snímky. Před vznikem ČAM to mezi laickou veřejností vypadalo, jakoby české fotky českých lidí neexistovaly, jakoby česká astrofotografie nebyla, jen ta zahraniční a nejlépe z velkých observatoří.

Díky ČAM je i mezi laickou veřejností vidět, že i tady u nás v ČR to jde, že i "malý začínající kluk" se skromnou výbavou může udělat pěkný snímek, navíc ho to podpoří v dalším úsilí. I takový snímek může být zveřejněn, i když nemusí být zdaleka technicky dokonalý.

Zveřejňování a porovnávání všech došlých snímků mezi sebou postrádá jakýkoliv význam, jelikož za snímek měsíce může být zveřejněn jakýkoliv snímek, na kterém se porota dohodne, podle toho, který názor na jakou věc u daného snímku v porotě převládne. To může být každý měsíc jiné, jednou se může hodnotit kvalita, protože na obloze neprobíhá významná událost, jindy se může brát ohled na právě proběhlý úkaz na obloze apod. Jde tedy o názory a obhajobu svých názorů, jejich vysvětlení, nikoli o nějaké přesně specifikované kritéria výběru (to snad ani nejde) nebo dokonce nějaké měření kvality. Díky tomu může být zveřejněn i méně kvalitní snímek, protože se prostě porotě hodí, např. k nějaké události, roční době, úkazu apod. nebo jeho autor zaznamenal významný pokrok atd. Není přece nutné, aby byl zveřejňován jen technicky nejlepší snímek. Tudíž je jen a pouze na ČAM, který snímek zveřejní.

ČAM podle mne není soutěž o nejkvalitnější snímek a přesto přece mezi sebou soutěžíme. Soutěžíme o to, čí snímek bude vybrán. Soutěžíme mnoha dalšími věcmi, nejen kvalitou. Prostě to zkusím, pokusím se udělat nejen pěkný a pokud možno kvalitní snímek, ale taky něčím jedinečný, např. vyfotím něco, co v ČAMu ještě nebylo zveřejněno. To záleží na důvtipu každého jednotlivce. Není tedy nutné vidět, které další snímky v daném měsíci byly zaslány a porovnávat je mezi sebou. Jednak si snímky porovnáváme mezi sebou tady an AF nebo na astrofotkáchme (na ČAMu je to bezpředmětné z výše popsaných důvodů), jen by to přinášelo nevoli ostatních, proč ten jeho snímek nebyl zvěřejněn, když je přece lepší (lepší v jakém smyslu???). O tomto jsme se tady na AF taky už taky několikrát přesvědčili a to i přesto, že galerie je zveřejňovaná se zpožděním. Zkrátka pro každého je ten jeho snímek nej a běda, pokud bude zveřejněn nějaký jiný.

Navíc souběžné zveřejňování došlých snímků se snímkem, který byl vybrán v daném měsíci, by degradovalo jedinečnost toho jednoho vybraného snímku jednak na straně veřejnosti, ale také na straně toho, kdo jej zaslal. Jedinečnost vybraného snímku je mnohem větší, než snímek v záplavě ostatních.

A jedna věc na závěr - ČAM vznikla díky panu Bardonovi, je to jeho myšlenka, kterou svým vlastním úsilím a vytrvalostí zrealizoval (samozřejmě také s pomocí dalších lidí, ale i ty musel pan Bardon oslovit a vysvětlit jim svůj záměr), tudíž je jen a jeho věc, jak ČAM vede. Svůj záměr plní od okamžiku vzniku ČAM a na ostatních je, zda se k této myšlence připojí, nebo se budou neustále handrkovat a slovíčkařit a neustále vymýšlet důvody proč je něco špatně nebo by mělo být něco jinak. Opravdu je to už hodně ubohé.
https://www.darkskybeskydy.cz, https://www.facebook.com/Vecerypodhvezdami, 16" Ritchey-Chrétien, montáž Planewave L-500, kamera MII C3-61000, Lunt LS80T Halfa
Honza Ebr (honza42)

Ale vždyť tady v podstatě nejsme ve sporu. Pokud si ČAM přizná, že je tu od toho, aby veřejnosti ukazovala snímky, tak nikde nebude žádný problém.

Za současného stavu je však takováto argumenta čiré pokrytectví, protože ČAS opakovaně odmítl podpořit jinou soutěž (ať už existující, nebo její vznik) s argumentem, že už soutěž má - a je to ČAM. Takže efektivně vznikla situace, kdy v ČR nemůže existovat skutečná soutěž astrofotografů podporavaná ČASem.

Co se týče zbytku vašeho příspěvku, tak já zase považuju za ubohé označit to, když s vašim konánim někdo nesouhlasí za "nesmyslné kecy". Stejně tak je absurdní ten přístup "pan Bardon si to vymyslel, tak o tom může neomezeně rozhodovat". To by platilo v případě, že by šlo o jeho soukromou aktivitu, nikoliv něco, co je prezentováno jako oficiální soutěž hlavního celorepublikového sdružení v oboru. ČAS je snad proboha demokratická instituce, jejíž členové mají právo vyjadřovat svůj názor na její činnost.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Co tady kurňa pořád řešíte! ČAM má nějaká svoje pravidla a porotu, tak je nechte žít. Komu se to nezdálo, vytvořil AAM a má svou soutěž. Mě to před dvěma roky tak naprdlo, že jsem řek, že nebudu do soutěží posílat nic. Nejlepší přehlídkou jsou opravdu Astrofotky P.Pecha. A pokud mě to za čas přejde, radši fotku pošlu do ČAM, protože AAM mi připadne trochu jako truc podnik, i když není problém aby obě "soutěže" pokračovaly zároveň. Celý život jsem se věnoval sportu a jsem asi takový blbec, že mi kolikrát nevadilo prohrát, ale dobře si i přes prohru zahrát.

Přečtěte si co se na ČAM o soutěži  píše - citace:
"Kritéria pro výběr fotografie měsíce jsou velmi široká a zdaleka se nevztahují pouze k technické dokonalosti snímku nebo odbornosti tématu. Může se tak stát, že jeden měsíc může "vyhrát" objevový snímek profesionální observatoře, zatímco druhý měsíc bude vybrán snímek začínajícího amatéra, který v sobě nese emotivní náboj člověka, který pozoruje oblohu nad sebou. Rádi bychom tak dali možnost každému. Uvědomujeme si, že to není lehký úkol a že budeme konfrontováni s kritickými názory. Pevně ale věříme, že se nám podaří přivést na svět věc, která potěší řadu lidí. Chceme oslovit co nejširší počet fotografů a povzbudit tak zájem nových zájemců o astronomii.Vyzýváme všechny, kteří mají rádi astronomii, a to jak amatéry tak i profesionály, aby podpořili tuto akci nejen pochopením, ale i vlastním zasíláním fotografií a propagací projektu. Téměř všichni profesionální astronomové začínali jako amatéři a tak doufáme, že si na své začátky vzpomenou a i když ČAM nemá s vědou přímou souvislost, tak tento projekt aktivně podpoří".

Howgh k tomuto s odpuštěním "zhovadilému" tématu :P.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
statis

Příspěvek od statis »

To Honza Ebr:

Samotny text petice je (az na radu preklepu) "pouzitelny". Klidne muzes takovouhle petici vydat, shanet lidi, kteri se pod ni podepisou, atd.

Ja za sebe rikam, ze se pod to nepodepisu. Duvodu k tomu mam vic: 1. jsem s CAM spokojen. 2. z textu je velmi jasne citit, ze ti jde o nahrazeni souteze CAM soutezi AAM v postaveni oficialni souteze CAS a de facto o podporu pro AAM ze strany CAS - a to financni (protoze jakou jinou, ze?) Jenomze AAM je de facto MEZINARODNI soutez (viz www stranka AAM). Ale i kdyz je ta soutez mezinarodni, mate tam hrubky v anglicke verzi, a to dost velke a dost hloupe. Krome toho jste "pasovali" Litvu, Lotyssko a Estonsko na rusky mluvici zeme (protoze ve verzich pro tyto staty se ukaze rustina). Litevci, Lotysi, ani Estonci nejsou Rusove, nemaji radi Rusy (protoze je 51 let okupovali a vyvrazdili 1/3 (!) prislusniku techto narodu). Takze jazykova verze pro tyto staty je "friendly" jen pro ruske mensiny v techto statech, coz je 8% v Litve, 35% v Lotyssku a 26% v Estonsku. Litevci, Lotysi a Estonci k nam vzhlizeji, hodnoti Ceskou republiku kladne (mj. proto, ze nevedi o rade nesvaru, ktere jsou u nas rozbujele). Ruska verze v jazykovych mutaci pro tyto tri staty je OSTUDA! To by byl takovy problem udelat tam anglictinu, aby to bylo aspon neutralni? A pro tuhle OSTUDU chcete podporu CAS? Ja rikam - NE!

Statis
demonek

Příspěvek od demonek »

Já jsem s ČAM spokojen. Jinak souhlasím s hamrem. Nenapsal bych to lip.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Souhlasím s hamrem, i když absolutně nechápu reakci thynka jako porotce ČAMu
Vhledem k tomu, že hodně snímků obesílá obě "soutěže", dost dobře nechápu, jaký význam by mělo "všelidové" hlasování v obou soutěžích. Takhle mají alespoň jakés -takés opodstatnění. Jednou ty snímky zhodnotí porota, jednou hlas "lidu" V tomhle ohledu určitě nejsem pro.
Na ČAMu mě vadí jednak naprostá neaktuálnost v zasílání - fotkou měsíce února může být klidně letní fotka z jarního nebe, a jednak neotevřenost galerie a potom naprosto schizofrenní reakce poroty na tento požadavek. I přes tyhle výhrady si myslím, že právě porota může zhodnotit snímky z daleko více hledisek, než je jenom jediné hledisko na aam : hezké líbivé barvy a dlouhé expozice.(někdo hodnotí i gradient a pixely ...).Ono totiž na aam nehodnotí zase o tolik lidí více, než je porota ČAM.
............

PS : můj soukromý názor je ten, že hodnotit fotky a hlavně určovat "vítěze" je naprostá blbost. Mohu je porovnávat z mnoha různých hledisek, ale seřadit je do řady podle skóre? Děkuji, nechci.
Hlediska ČAMu jsou mi v tomto ohledu daleko sympatičtější.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět