ČAM - Česká astrofotografie měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vůbec mně nedošlo, že mé příspěvky jsou nějak arogantní vůči ČAM. Podle slov GaP to tak asi bude, protože on se omlouvá za něco, co by mělo být normální vyslovit. Natož co jsem zde napáchal já. V takovém případě berte i moji omluvu, že se diskuze kvůli mně tak vyostřila.

Nijak tím ale nezmírníte můj názor, že ČAM by měla být veřejnosti otevřená, ne pouze médiím otevřená.

Bylo by skutečně smutné, pokud bychom svými příspěvky zde dovedli porotu k názoru, že jestli se nám jejich názor nelíbí, ať nepřispíváme svými fotkami. Ostatně někteří tak asi už dávno činí a to je právě ta škoda.

Jsem skutečně zvědav, co z této ostré výměny názorů vznikne, řekněme v horizontu měsíců. Nechce se mi věřit, že se nejpozději do léta nedočkáme ničeho.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
GaP

Příspěvek od GaP »

Já jsem tedy nemyslel zrovna tvé příspěvky Martine, Každý víme kdo je zde na AF celkově nejostřejším účastníkem všech diskuzí. I když jej respektuji a v mnohém souhlasím, Tak s jeho způsobem diskutování se neztotožňuji.

Pavel.
SeeStar_S50
thynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thynek »

Zdravím všechny příznivce amatérské astrofotografie,

Nechápu, o co pořád některým zde diskutujícím jde. Připadá mi, že někteří zde se chtějí zviditelnit v této prestižní a populární ČAM za každou cenu, i když zrovna nebyl jejich snímek vybrán. Anebo jde jen o to oponovat a kazit úspěšnou dobře rozběhlou a zajímavou věc? Když se to nepodařilo na začátku, proč to nezkoušet znovu a znovu...???

Na jednu stranu se zde v této diskuzi píše, že jsme snad natolik kultivovaní, abychom respektovali rozhodnutí poroty a nenaváželi se do ní v případě, že nebudeme souhlasit s tím, který snímek byl vybrán, pokud přistoupí na zveřejněňování ostatních snímků, na druhou stranu se ale tohle tady již od samého počátku "soutěže" děje - někteří nerespektují smysl a pravidla ČAM a stále se zde do této "soutěže" pár lidí naváží a pokouší se něco změnit a udělat z této jedinečné věci jen další galerii. No a o té kultivovanosti a respektování smyslu a pravidel ČAM některých lidí zde svědčí také snaha o bojkotování ČAM - to už je opravdu ubohost. Nakonec - kdo snímek nepošle, nemůže se taky objevit na prestižních místech a v médiích. Takže kdo se tam bude chtít dostat, bude dále posílat - toť můj názor.

Slovo soutěž píšu záměrně v uvozovkách, protože chápu ČAM především jako zajímavý způsob, jak ukázat české amatérské astrofotografie také široké laické veřejnosti a pro zasílatele fotografií jako prestižní záležitost právě a především díky tomu, že je zveřejněn jen ten jeden snímek a také díky místům, kam se autor se svým snímkem díky ČAM dostane. Kombinace těchto několika věcí je z mého pohledu naprosto skvělá a dělá ČAM jedinečnou. Vždyť je to právě díky ČAM, že se autoři se svými snímky dostávají na zajímavá místa a do médií. Zveřejnění pouze jedné fotografie v měsíci dělá z ČAM alespoň pro mne mnohem zajímavější a prestižnější záležitost. Zveřejňování ostatních snímků pro mne znamená pokles prestižnosti ČAM a jedinečnosti toho jednoho snímku, který byl v daném měsíci vybrán. Jinými slovy, pokud budou zvěřejňovány i další snímky, není to pro mne, pro autora, jehož snímek byl vybrán již tak zajímavé a jedinečné, neměl bych už z toho takovou velikou radost. ČAM přece nevznikla proto, aby tady byla nějaká další galerie snímků, naše snímky přece vidíme zde na astroforu a dalších místech. Pokud nabídnu a zašlu fotografie např. některému z časopisů, také neuvidím ostatní snímky, které došly a nikdo o tom se mnou nebude diskutovat. Zkrátka to můžu zkusit a pokud to vyjde a snímek otisknou, budu mít o to větší radost. Zveřejnění více snímků mně osobně přijde jako velký krok k horšímu a rozhodně by pro mně osobně již ČAM nebyla tak zajímavá a prestižní. Já jsem pro, aby se zveřejnil vždy pouze ten jeden snímek, který porota dle svého uvážení vybrala, ať už z jakéhokoliv důvodu a vůbec mi při tom nevadí, že nějaký z mých snímků nebyl zveřejněn a já se tak zrovna nezviditelnil. O to větší radost budu mít, když se tak stane. Pokud nechcete, neposílejte, o to větší šanci budou mít např. mé snímky a snímky dalších, třeba i ne tak dobrých astrofotografů Rozumný člověk ovšem snímek zašle, protože ví, že jen tak je šance dostat se na onu prestižní pozici, kterou "soutěž" ČAM nabízí.

Tomáš Hynek
https://www.darkskybeskydy.cz, https://www.facebook.com/Vecerypodhvezdami, 16" Ritchey-Chrétien, montáž Planewave L-500, kamera MII C3-61000, Lunt LS80T Halfa
ZV

Příspěvek od ZV »

Ahoj,

po pár dnech čtení mi to nedá, abych nedoplnil i svůj názor.

1) Chápu přístup ČAM a v zásadě mi vyhovuje - od začátku jsem tuto soutěž považoval za českou obdobu APODu - tam se sice zveřejňuje 1 snímek denně, ale také jen ten jeden vítězný. Beru to jako prestižní záležitost na principu "všechno nebo nic".
Uvítal bych zveřejňování ostatních snímků s menším zpožděním (osobně by mi připadal ok 1 měsíc) - po čtvrt roce je většina fotek přece jen dost "vyčpělých", zvlášť ty, které zobrazují nějaký časově jedinečný jev - kometu, konjunkci planet apod. A taky je jich tam příliš mnoho pohromadě. Ale jde mi spíš o to se fotkami pokochat než je rozebírat.

2) Zároveň bych velice uvítal galerii propojenou s AF (alespoň rámcově), která by suplovala dosti neohrabanou prezentaci snímků v sekci Astrofotografie/Snímky. Takovou, která by byla lépe strukturovaná a přehlednější a kde by se daly snímky hodnotit jak slovně, tak případně i nějakými body (ze kterých by se mohl generovat TOP TEN nebo tak něco). Pokud ceres něco takového spustí, rozhodně se budu se svými fotkami účastnit (a současně občas poslat nějakou povedenou do ČAM).

Můj názor je, že tyto dvě věci (ČAM a diskuzní galerii) prostě dohromady sloučit nejde, rozhodně ne ke spokojenosti všech zúčastněných. Zatímco do ČAMu bych posílal jen to nejlepší, do diskuzní galerie naopak i fotky s nějakým problémem s nadějí, že mi zkušenější poradí jak to příště udělat lépe. Když posílám fotku do ČAM je mou nadějí vyhrát a být nejlepší. Když dávám fotku na fórum, je mým cílem sdílet radost z fotky s ostatními a rozebrat její klady a zápory, získat "feedback", rady a zkušenosti.

Zbyněk
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

ZV napsal: Ahoj,

po pár dnech čtení mi to nedá, abych nedoplnil i svůj názor.

1) Chápu přístup ČAM a v zásadě mi vyhovuje ...

2) Zároveň bych velice uvítal galerii propojenou s AF (alespoň rámcově), která by suplovala dosti neohrabanou prezentaci snímků v sekci Astrofotografie/Snímky. ...

Zbyněk
Tak tohle bych klidne podepsal. Snad jen ze se zatim necitim na soutez s prvni ligou ;)
Pavel Vabrousek
ceres

Příspěvek od ceres »

ZV napsal:
2) Zároveň bych velice uvítal galerii propojenou s AF (alespoň rámcově), která by suplovala dosti neohrabanou prezentaci snímků v sekci Astrofotografie/Snímky. Takovou, která by byla lépe strukturovaná a přehlednější a kde by se daly snímky hodnotit jak slovně, tak případně i nějakými body (ze kterých by se mohl generovat TOP TEN nebo tak něco). Pokud ceres něco takového spustí, rozhodně se budu se svými fotkami účastnit (a současně občas poslat nějakou povedenou do ČAM).

Můj názor je, že tyto dvě věci (ČAM a diskuzní galerii) prostě dohromady sloučit nejde, rozhodně ne ke spokojenosti všech zúčastněných. Zatímco do ČAMu bych posílal jen to nejlepší, do diskuzní galerie naopak i fotky s nějakým problémem s nadějí, že mi zkušenější poradí jak to příště udělat lépe. Když posílám fotku do ČAM je mou nadějí vyhrát a být nejlepší. Když dávám fotku na fórum, je mým cílem sdílet radost z fotky s ostatními a rozebrat její klady a zápory, získat "feedback", rady a zkušenosti.

Zbyněk
Plne suhlasim, komentovana galeria tu chyba a "sutazenie" v nej moze byt len ako bonus, taky pocitovy efekt. Uz som sa rozhodol, ze takuto galeriu spustim na adrese hot.astrofoto.sk. Do konca marca by mala fungovat beta verzia, aby sa k nej mohli pripadni zaujemci o prispievanie vyjadrit, o mesiac neskor by potom mohla fungovat naostro.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

ZV napsal: Ahoj,

Neni problem pouzit www.astro.cz/galerie/ Jde jednoduse nastavit:
- hlasovani (pouzite napriklad Vanocni Kometa)
- vkladani komentaru (bud vsichni ci jen registrovani uzivatele)
- zobrazovani komentaru (vsichni ci jen registrovani)
- vkladat snimky mohou pouze registrovani uzivatele
- nastaveni spravce "alba" (aneb moderator)

V vpripade zajmu jde takove album vytvorit a nastavit behem velmi kratke doby (hodiny pokud budu u netu a budu mit volny cas).
deavi

Příspěvek od deavi »

Jak je to s vyhlášením astrofotografa roku? Matně si už pamatuji že jsem k tomu něco psal okolo vánoc a celý komplet výtězných fotografů měl být vyhlášený na astro.cz nejpozději do února
U nás skoro kvetou růže a nic se neděje, třeba myslely až příští unor  :)
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Vyhlášení na stránkách ČAS už proběhlo.

Skutečné předání s mojí účastí bude na velkém setkání ČAS v Praze Kolovratech, 12.04.2008

Stránka s astrofotgrafy se chystá, problém je časový, dostat ze všech zainteresovaných texty a obrázky, a trochu to učesat, aby to působilo konzistentně. Ne každý má vynikající sloh ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
GaP

Příspěvek od GaP »

Gratuluji Liborovi a jeho manželce (kéž by i můj protějšek měl takový zájem o astrofotografii ) k vítězství v ČAM s kometou Holmes a Kalifornií, byl to můj favorit od samotného počátku, co se tu snímek objevil, jsem rád, že nejsem jediný koho nadchl.

Pavel Gaugg.
SeeStar_S50
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak to máš bezpochyby pravdu. Dosud mi není jasné, jak ji mohl tak bezvadně pořídit. Je to nejlepší fotka Holmesky v letošním roce. :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Libor

Příspěvek od Libor »

Zdravim,
měl bych jeden dotaz ohledně ČAM. Je to asi spíš pro organizátory, ale zajímal by mě i názor ostatních.

Co si myslíte o zveřejňování e-mailových adres autorů vítězných fotografií v médiích? V podmínkách soutěže je stanoveno, že "Zasláním snímku autor souhlasí s jeho uveřejněním na webových stránkách www.astro.cz včetně všech požadovaných údajů a dále i uveřejnění v médiích bez náhrady na honorář." V praxi to funguje tak, že sice e-mail nezveřejnují na stránkach ČAMu, ale článek, který přebírají mediální partneři už tyto adresy obsahuje.

Proč o tom píši? Podle informace našeho poštovního správce je cca 98% příchozí pošty spam. Sice existují účinné antispamové filtry, ale proč tuto situaci ještě dále zhoršovat?
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Libor napsal:
Co si myslíte o zveřejňování e-mailových adres autorů vítězných fotografií v médiích?Můj názor je, že by zcela postačilo zveřejnění web adresy. Tam si autor sám rozhodne, jak naloží se svou e-mailovou adresou.
Myslím si však, že hlavním zdrojem e-mailových adres jsou zavirovaná PC (ne nutně ta Vaše) a je jen otázkou času, kdy se konkrétní adresa do spamovacích seznamů dostane. Dobrou zprávou je, že i zde existuje jistá saturace a pak už je jedno, zda se Vaše adresa ještě někde objeví, či ne. U nás má většina zaměstnanců stále stejnou e-mailovou adresu déle než patnáct let a těch tři až pětset spamů, které by denně, nebýt jistých protiopatření na straně serveru, dostávali, je celkem stabilních.
Karel
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

Libor napsal: Zdravim,
měl bych jeden dotaz ohledně ČAM. Je to asi spíš pro organizátory, ale zajímal by mě i názor ostatních.

Co si myslíte o zveřejňování e-mailových adres autorů vítězných fotografií v médiích? V podmínkách soutěže je stanoveno, že "Zasláním snímku autor souhlasí s jeho uveřejněním na webových stránkách www.astro.cz včetně všech požadovaných údajů a dále i uveřejnění v médiích bez náhrady na honorář." V praxi to funguje tak, že sice e-mail nezveřejnují na stránkach ČAMu, ale článek, který přebírají mediální partneři už tyto adresy obsahuje.

Proč o tom píši? Podle informace našeho poštovního správce je cca 98% příchozí pošty spam. Sice existují účinné antispamové filtry, ale proč tuto situaci ještě dále zhoršovat?
Mailova adresa je soucasti tiskove zpravy - jako kontakt pro novinare pokud by chteli autora fotografie kontaktovat (pokud vim, tak se to stava). Do tiskove zpravy podle mne kontakt patri. Vetsina novinaru nejspis nebude patrat po kontaktu na webu autora.

Tiskova zprava je na serveru ve formatu MS Word. Priznam se, ze nevim nakolik roboti sbiraji mailove adresy z wordovskych dokumentu na webu. Na beznych strankach mailova adresa autoru neni (nebo to je chyba - pokud o takove strance na astro.cz vite, dejte mi vedet).
Libor

Příspěvek od Libor »

karel.mokry napsal:
Vetsina novinaru nejspis nebude patrat po kontaktu na webu autora.Řekl bych, že novináře silně podceňujete. Do druhého dne po zveřejnění vítěze ČAM minulý měsíc si zjistili i můj mobil.

karel.mokry napsal:
Priznam se, ze nevim nakolik roboti sbiraji mailove adresy z wordovskych dokumentu na webu. Na beznych strankach mailova adresa autoru neni (nebo to je chyba - pokud o takove strance na astro.cz vite, dejte mi vedet).Ano, jak uz jsem psal výše, na astro.cz mail neni. Objevil se na IAN, rozhlas.cz, scienceworld.cz, avcr.cz. Kromě posledni adresy jsem již požádal správce příslušných serverů a adresu odstranili, ale predpokládal bych spíš, že by to měla být samozřejmost.
Odpovědět