ČAM - Česká astrofotografie měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

KDan napsal: To karel.mokry:

Já si ještě dovolím pár slov k tomu tématu - on je totiž nešťastný hlavně ten fakt, že současné IT s přehledem a velmi snadno umožňují něco, co by pro zainteresovanou veřejnost bylo rozhodně zajímavé - a co by zároveň mohlo přinést i potíže. V každém případě jsou podle mě stávající pravidla ČAMu zbytečným umělým omezením publikační činnosti, jen proto, aby se předešlo případným vášnivým diskuzím. Pak se svým způsobem jedná o vytloukání klínu klínem.

S vytloukanim zcela souhlasim. Navenek se sice nic nedeje, diskuze ale v ramci CAM probiha prubezne :-)

Koneckonců, daleko větší riziko nesou rozhodčí třeba při krasobruslení.
Takže s tou korupcí to byl snad jen vtip. Vždyť kromě jména, které se kdesi objeví vytištěné, žádný další prospěch vítěz ČAMu nemá - či má?

S korupci to byl vtip. Pokud vim, tak dalsi prospech vitezove CAMu nemaji. Presneji - pri vytisku Pavlem zminovane knihy dostali prezentacni vytisk. Pokud by k podobnym aktivitam doslo v budoucnu, urcite bychom se opet snazili prezentacni vytisky ziskat.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Mně jenom překvapilo, že po dvou letech se nic podstatného nestalo, vlastně nebýt nás tady, tak nic.

Dále že jestli se něco v ČAMu probírá a uvažuje se o změnách, pak je to asi jako ve vládě, která má vyřešit důchodový systém.

Koukám, že už tři lidi z týmu ČAM si mé poznámky četli. Překvapila mně odpověď, že bychom neměli snímky vidět hned, protože by vznikaly hádky, podobně jako se nyní tlačí na zveřejňování. To je přeci nesmysl. Osobně nevěřím tomu, že by se do výsledků, poroty a autorů někdo opíral tady na fóru nebo i někde jindě. Lidí, co se takto chovají je v celý republice tak do prstů jedné ruky a kolik z nich je aktivních na fóru si snadno spočtu sám, protože tím by porušili pravidla fóra. prostě mně tento argument připadá jako blbost. Obava z něčeho co nehrozí.

Osobně jsem docela rád, jak už jsem psal, že nemám tolik negativních životních zkušeností jako vy, jinak bych asi vaše představy lépe chápal.

Jo a na závěr - pro mně je zase překvapivé, že tak "populární" soutěž, jako je ČAM má ve svém vedení lidi s úplně jinými názory, než je všeobecný názor aktivní části tohoto fóra. Když nic jiného, tak minimálně polovina všech aktivních astronomů amatérů v ČR s vámi nesouhlasí (předpokládám že druhá polovina fórum nečte). Z toho z aktivních fotografů - amatérů, pro něž je nejspíš ČAM určena, s vámi nesouhlasí podle mně daleko větší procento (protože těch bude na fóru asi aktivních dost).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

karel.mokry napsal:

Jeden z podstatnych duvodu jsou (temer jiste) pravidelne vasnive diskuze proc vyhrala fotka X a ne Y.   Ted se diskutuje proc se fotky nezverejnuji hned, pak by se diskutovalo proc nevyhrala jina fotka a co nevidet by se objevovaly pozadavky na zverejnovani hlasu porotcu a pripadne zverejnovani danoveho priznani aby se vyloucila korupce

Zatím jsem nezaznamenal za tu dobu , co ČAM existuje, jediný případ, že by se někdo ohradil či zpochybnil výrok poroty nebo , že by se někdo, byť jen sebenepatrněji, dotkl  poroty a jejího rozhodování.  Zatím co pro zveřejnění fotek se tu ozvalo již hlasů dost.
Možná, že mám jinak nastavenou citlivost na text. nebo měl Pavel špatný mediální den, ale z celého příspěvku vystupuje kromě  toho, že se více jak 1/3 zaobírá  prací  poroty, toto :
Vas pohled je z hlediska CAM vyrazne uzky. CAM je totiz predevsim organizovana ...... a dokonce pro zajem medii jako urcite PR ceske astronomie

Pokud zprávu vydává  a rozesílá ČAS, je propagováno co / kdo  ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

MilAN napsal:

Zatím jsem nezaznamenal za tu dobu , co ČAM existuje, jediný případ, že by se někdo ohradil či zpochybnil výrok poroty nebo , že by se někdo, byť jen sebenepatrněji, dotkl poroty a jejího rozhodování. Zatím co pro zveřejnění fotek se tu ozvalo již hlasů dost.
Možná, že mám jinak nastavenou citlivost na text. nebo měl Pavel špatný mediální den, ale z celého příspěvku vystupuje kromě toho, že se více jak 1/3 zaobírá prací poroty, toto :
Vas pohled je z hlediska CAM vyrazne uzky. CAM je totiz predevsim organizovana ...... a dokonce pro zajem medii jako urcite PR ceske astronomie

Pokud zprávu vydává a rozesílá ČAS, je propagováno co / kdo ?

To je asi vyrazny nazorovy rozdil - tiskova zprava propaguje se OBSAH, ne VYDAVATEL.

Karel Mokry
ceres

Příspěvek od ceres »

hehe, takze pricinou nezverejnenia je prezumpcia viny - "lebo oni nas tam na tom fore rozcupuju"... Zaujimave je, ze snimky uz boli za nejake obdobie zverejnene a tu na AF sa k nim nevyjadril este nikto ::) Velmi by ma zaujimalo, o com v tomto case prebieha diskusia v ramci poroty CAM Pozrel som si este raz snimky za obdobie VII – XII/2007 a zacinam tusit, "wocogo" :D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Příspěvek od ceres »

karel.mokry napsal: Tiskove zpravy jsou urceny k popularizaci OBSAHU ne VYDAVATELE.
Toto neplati vzdy. Dokonca by som si trufol obhajit tvrdenie (po svojej 25-rocnej praxi v mediach), ze pohnutka vydavat spravy primarne sluzi na zviditelnenie toho, kto ich vydava. Az ked si vybuduje renome u udberatelov, zacne byt primarny obsah...

karel.mokry napsal: Jeden z podstatnych duvodu jsou (temer jiste) pravidelne vasnive diskuze proc vyhrala fotka X a ne Y. Ted se diskutuje proc se fotky nezverejnuji hned, pak by se diskutovalo proc nevyhrala jina fotka ...
To je vymysel poroty CAM. Ako som uz napisal v predoslom prispevku, obsah galerii CAM a vyber poroty doteraz nikto na AF nekomentoval (len ja po zverejneni nulteho vysledku), a pritom su snimky k tomu, aby avizovana vasniva diskusia mohla vzniknut, k dispozicii...

karel.mokry napsal: Motivaci pro zacatecniky je mysleno predevsim fakt, ze kvalitni snimky mohou vzniknout i u nas, nejen na velkych observatorich.
To by ich ale museli vidiet - lahko, dostupne, prehladne. Vyrobit prehladnu galeriu pre 70 obrazkov za pol roka je velmi jednoduche, to by zvladla za 5 minut aj Picasa... Momentalne pomaly clovek musi hacknut astro.cz, aby sa k nim dostal

karel.mokry napsal: Dost mne zajima kde je ta sebeprezentace CASu. Prosim o podrobne vysvetleni. V TZ je o CASu pouze informace v hlavicce tj. udaje o vydavateli. Tiskove zpravy prezentuji OBSAH, ne VYDAVATELE.
vid moju prvu reakciu...

karel.mokry napsal: Je trimesicni zpozdeji v zverejneni doslych snimku takovy problem?
Tie argumenty su obsahom skoro 100 prispevkov v tomto vlakne... Ponuka sa protiotazka: Preco je problemom okamzite zverejnenie subezne s vyhlasenim vysledku? Zazneli tu zo strany poroty CAM v podstate len dva argumenty: 1. ze sa tak porota rozhodla; 2. ze by to podnietilo vasnive diskusie na AF. A k tomu uz asi niet co dodat...

Ach jo :(
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
KDan

Příspěvek od KDan »

To karel.mokry:

Vždyť tak to ale není. Každého autora reprezentuje to, co vydá - ať je jím jednotlivec, či organizace. Obsah publikace reprezentuje astrofotografy i ČAS, vydání toho díla hlavně ČAS. Publikační činnost je pro podobnou organizaci nadmíru důležitá. Nakonec, i v těch převzatých zprávách je většinou napsáno: ČAM vyhrál ten a ten a fotografii vybral ČAS.

Tohle je ale přece docela normální; jde jen o to nebát se jít s kůží na trh a zveřejnit včas všechny zúčastněné fotky - zvlášť, když je to technicky zcela snadné.

Karel Daněk
GaP

Příspěvek od GaP »

Já především chci napsat, že si práce organizátorů a porotců velmi vážím a že jsem rád, že se takovému projektu věnují s takovou pílí a úsilím. Mrzí mě ale jejich s prominutím arogantní postoj vůči této diskuzi. Je jasné, že každá věc která se těší velkému zájmu si najde své pro a proti a čím větší je zájem tím více bude takových či makových názorů. Zájem o něčem takovém vůbec diskutovat dává Vám porotcům vědět, že to co děláte, neděláte zbytečně. Možná, že se diskuze vyvíjí v nepatrně ostřejším rázu, (což mi není příjemné) faktem zůstává, že právě zástupci ČAM mají reagovat umírněněji a podstatně vstřícněji.

Já se nechci přít o tom jaká je představa organizátorů a o tom jak by to mělo být správně, ale dát podnět k zamyšlení jak, zde diskutujícím, tak ČAMu jako takovému.

1) Vyhlašování vítězného snímku s propagačním a zajímavým textem, bez námitek.
2) Galerie vítězných snímků – pouze změna v názvu odkazu (nyní vítězné snímky)
3) vyhlášení postupujících do užšího výběru na stránce s vítěznou fotkou – jména postupujících bych doplnil ikonou jejich soutěžní fotografie s odkazem do Galerie zaslaných snímků. Není potřeba hodnotit, kdo byl druhý třetí, či další. Dokonce nezáleží kolik jich postoupí do užšího výběru, jednou to může být jeden, příště třeba 4, prostě to je jen na porotě.
4) Co se tiskové zprávy týká - tito postupující kandidáti v ní nemusejí figurovat. Na stránce s vítězným snímkem mohou být od vítěze odděleni tučnou čarou.
5) Galerie zaslaných snímků – je tímto vyřešena, zahrnovala by zpětně od počátku soutěže (nebo od jistého stanoveného data) pouze ty snímky které postoupily do užšího výběru. Jejich zveřejnění současně se snímkem vítězným nic nebrání. Galerie zaslaných tak bude povýšena na uctivější podobu a bude podobně jako Galerie vítězných snímků rozdělena do jednotlivých měsíců tabulkami. Navíc odpadne práce s vystavování a doplňováním údajů u zbytku fotografií.

Mohl by to být jistý návrh kompromisu, který ovšem může být také snadno zavrhnut a smeten ze stolu, to jen na Vás všech.

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
marcel

Příspěvek od marcel »

Panove,

kdysi jsem se zarekl, ze nebudu do podobnych debat vstupovat, ale stupen arogence zde prekonal mne prijemnou miru. Na rozdil od predchoziho prispevku vsak si osobne nejsem jist, ze je zpusobena prispevky CAM. Jak si ostatne stezujete, organizatori CAM zde prakticky nediskutuji.

Rad bych vam podekoval za vase navrhy, vezte, ze je bereme v potas, ponechte vsak prosim organizatorum moznost vlastni volby a vedeni souteze podle svych nejlespich predstav, byt treba odlisnych od vasich. Je to koneckoncu verejna soutez vyhlasena porotou CAM pod zastitou CAS a vy mate moznost se ji zucastnit ci nikoliv. Ja osobne bych se souteze, ke ktere mam odpor, nezcastnil. Ale asi bych nepsal organizatorum, ze jsou blbci.

Na zaver bych rad reagoval na zminku o poctu aktivnich fotografu na astroforu a pomeru ctenaru astrofora a fotografu a podobne .. (viz jeden z predchozich prispevku). Mne osobne pocet ctyrech ci peti jmen zde vasnive diskutujicich ve srovnani napriklad s vyctem ucastniku souteze CAM pripada zalostne malo na to, aby se stavelo do platformy hlasatele nazoru astrofotografu u nas.

Mrzi mne ze vam toho nenapisu vice, ale bude to tak lepe.

s pozdravem a pranim jasneho nebe (je stale jeste prioritou astronomu pozorovat oblohu, ne?)

Marcel Belik, jeden z porotcu CAM
KDan

Příspěvek od KDan »

Škoda, že každá diskuze podobného druhu končí poněkud nervózně.

Já jsem se do ní zapojil jen proto, že jsem si jednoduše chtěl prohlížet snímky všech zúčastněných, pokud možno bez v dnešní době neobvyklého informačního zpoždění. Tak jsem byl zvědavý, co za tím je, protože jsem o tom nikdy moc nepřemýšlel.
Dozvěděl jsem se, že hlavní roli hraje obava z diskuzí ohledně verdiktů poroty a že editační činnost v rámci ČAM ČAS nijak nereprezentuje.
Ani jedno z toho se mi moc nelíbí, ale protože členem ČAS nejsem a protože to nikomu vážně neškodí, můžu si jen říct, že je mi koneckonců fuk jak to ČAS dělá a že se tedy podívám na snímky s odbornými komentáři jinde.

To je přece docela normální postup a nic arogantního na něm není.  ;)
KDan

Příspěvek od KDan »

Ještě chci říct, že si popularizační a vzdělávací práce ČAS vážím. Mám rád akce jako například MHV.

Jestli ještě zbývá trochu smyslu pro humor v této diskuzi, vzpomněl jsem si na jednu paralelu:
Onehdá jsme byli na výstavě domácích klobás, které pořádal uzenářský spolek. Bylo to kdesi u Hodonína, už si to nepamatuju. Výstavy se účastnilo asi 60 klobás, respektive jejich tvůrců. Porota laických i profesionálních gurmánů se nebála vyřknout verdikt a srovnat kompletně pořadí, a - dokonce - měli všichni návštěvníci možnost i ochutnat a říct svůj názor! Nikdo se s nikým neporval, nikdo nerozporoval výrok odborné poroty a výsledkem byla zajímavá zpráva v tisku a v regionálním TV zpravodajství.

Hrome, proč totéž nefunguje i v oblasti amatérské astrofotografie?  ??? ;)
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Až budou soutěž o nejlepší klobásu organizovat rok co rok lidé, kteří to budou mít jako součást své pracovní náplně - tedy budou za to placeni ( nebo alespoň někteří z nich ) a nikoli výhradně několik ochotných strejců z okolí, nastanou tytéž problémy...V tom je zakopaný pes - v principu samém. Homer
GaP

Příspěvek od GaP »

marcel napsal: Panove,

kdysi jsem se zarekl, ze nebudu do podobnych debat vstupovat, ale stupen arogence zde prekonal mne prijemnou miru. Na rozdil od predchoziho prispevku vsak si osobne nejsem jist, ze je zpusobena prispevky CAM.  Jak si ostatne stezujete, organizatori CAM zde prakticky nediskutuji.

Vážený p. Bělík,
já se chci omluvit za úvod mého předchozího příspěvku. Ale odpovědi p. Mokrého i p. Suchana, kterými reagovaly na ostré námitky jiných účastníků této diskuze, nic konkrétního nenaznačily a pouze více podnítily v další prudké reakce. Já osobně kdybych věděl, že to zajde takhle daleko bez jakýchkoliv výsledků, tak bych si raději dal pár facek a v uvozovkách mlčel.

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
ceres

Příspěvek od ceres »

marcel napsal: ...stupen arogence zde prekonal mne prijemnou miru. Na rozdil od predchoziho prispevku vsak si osobne nejsem jist, ze je zpusobena prispevky CAM. Jak si ostatne stezujete, organizatori CAM zde prakticky nediskutuji.
asi v tom bude ta arogancia, nie ;)

marcel napsal: Rad bych vam podekoval za vase navrhy, vezte, ze je bereme v potas, ponechte vsak prosim organizatorum moznost vlastni volby a vedeni souteze podle svych nejlespich predstav, byt treba odlisnych od vasich. Je to koneckoncu verejna soutez vyhlasena porotou CAM pod zastitou CAS a vy mate moznost se ji zucastnit ci nikoliv. Ja osobne bych se souteze, ke ktere mam odpor, nezcastnil. Ale asi bych nepsal organizatorum, ze jsou blbci.
Neviem, odkial sa nabralo to presvedcenie, ze tu diskutujuci maju k CAM odpor. Myslim si, ze skor naopak si porota CAM buduje odpor k tu diskutujucim. Pritom si myslim, ze tato diskusia svedci o tom, ze ucastnikom AF na CAM zalezi a snazia sa, aby CAM zalezalo aj na nich. Dokonca som presvedceny, ze AF prispieva tiez nemalou mierou k rozvoju minimalne astrofotografie. Zacinajuci zaujemcovia o tuto oblast tu najdu rozhodne viac podnetov a inspiracie nez na strankach CAM. Ak je cielom CAM (okrem ineho) prezentovat verejnosti domacu astrofotografiu, asi by sa mala zaujimat aj o tych, co ju produkuju. A ti sa najdu aj tu na AF...

marcel napsal: Na zaver bych rad reagoval na zminku o poctu aktivnich fotografu na astroforu a pomeru ctenaru astrofora a fotografu a podobne .. (viz jeden z predchozich prispevku). Mne osobne pocet ctyrech ci peti jmen zde vasnive diskutujicich ve srovnani napriklad s vyctem ucastniku souteze CAM pripada zalostne malo na to, aby se stavelo do platformy hlasatele nazoru astrofotografu u nas.
Myslim, ze je v silach porotcu CAM si zistit, ake percento prispievatelov do CAM posobi tu na AF. Az tak "zalostne malo" to nebude. Ak kazdy nenapise do tejto diskusie, este to neznamena, ze ho to tiez nezaujima, vid pocty hlasujucich v dvoch anketach, tykajucich sa tejto temy. Asi to bude porovnatelne cislo s poctom prispievatelov do CAM. Za 25 kol sutaze (predkolo + roky 2006 a 2007) je v galeriach CAM 237 obrazkov, teda zhruba 10/kolo, i ked pocet sa pomaly zvysuje. Asi by bolo zaujimave pre CAM i jej deklarovany ciel pritiahnut k prispievaniu aj tych fotografov, ktori posielaju snimky sem na AF (to bude tak dvadsiatka najaktivnejsich). Ak z nich kazdy posle 5 obrazkov rocne, skoro sa to vyrovna poctu, aky je v galeriach za uplynuly rok. To by som nehodnotil ako zalostne malo...
ceres

Příspěvek od ceres »

Este pre zaujimavost pocty snimok v galeriach CAM:

2005
pre - 11

2006
I - 14
II - 6
III - 15
IV - 12
V - 7
VI - 2
VII - 11
VIII - 7
IX - 5
X - 9
XI - 6
XII - 2

96 obr, 8/mesiac

2007
I - 7
II - 11
III - 6
IV - 14
V - 12
VI - 10
VII - 24
VIII - 12
IX - 9
X - 10
XI - 6
XII - 9

130 obr, 11/mesiac
Odpovědět