SIPS a jeho použití

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 440
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #61 od palkog » 24. 12. 2019, 15:20

Cassi, vdaka. Nemal som stiahnuty priecinok "u4i". Teraz to uz ide:D
http://www.pavolg.6f.sk/, Astrofotky
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm
Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm; Takumar SMC 3.5/135mm; Samyang FishEye 3.5/8mm, Samyang 2.8/14mm
ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
kk
Příspěvky: 115
Registrován: 06. 07. 2007, 23:04
Bydliště: Praha
Věk: 55

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #62 od kk » 03. 05. 2021, 22:13

Dobrý podvečer,
mám novou EQ8 a chci zkusit jestli ji bude možné řídit přes SIPS. V kolonce Protokol záložky "Řízení dalekohledu" je volba Celestron a nebo Meade. Montáž jsem zkusil připojit do Autoguide portu přes koupený převodník na USB do počítače, ale na první pokusy ji program nevidí. Pokud připojím USB přímo do PC tak mě udělá zařízení COM13, ale SIPS ji také nevidí. Máte někdo trpělivost na úplně začátečnickou otázku který fyzický port, jaký protokol a případně jaké ještě nastavení je správné?
Zdraví kk
kk

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16259
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #63 od MMys » 03. 05. 2021, 23:11

Připojení přes autoguider port je blbost. Tím nelze montáž řídit, tím lze realizovat pouze jemné pohyby pro pointaci, nic více.

To propojení do SIPSu budeš muset udělat přes ASCOM. Pro EQ8 sice neexistuje ASCOM driver přímo od výrobce, ale existuje projekt, který podporuje protokol pro montáže od Synty, tedy i EQ8. Stahni si to zde:

https://sites.google.com/view/greenswamp/

Po instalaci si nakonfiguruj v té ASCOM aplikaci montáž, že se nachází na tov virtuálním COM portu, co ti vznikne při USB připojení.

Pokud se to spojí, a ASCOM driver uvidí montáž a bude s ní komunikovat, tak pak v SIPSu vyber v tom DropDown boxu jako dalekohled ASCOM, a pak klikem na to nastavovací tlačítko vyber ten výše uvedený GSS driver, a vše by melo fungovat.

Já to bohužel neotestuju, zrovna tu nemám žádnou montáž od Synty/Skywatcheru.

------------
edit: Samozřejmě musíš mít nainstalovanou ASCOM Platform
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21491
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #64 od MilAN » 03. 05. 2021, 23:35

A je nějaký důvod , proč montáž ovládat ze SIPSu ?Není lepší jít cestou ASCOM - EQMOD a ovládat z nějakého PC planetária ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16259
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #65 od MMys » 04. 05. 2021, 00:27

No předpokládám že když má SIPS, tak má i CCD kameru od Moravských přístrojů (nebo přes ASCOM jakoukoli cizí), kterou tím SIPS-em ovládá. A pak může přes SIPS pointovat, dělat při pointaci dithering mezi expozicemi, ostřit, prostě řídit celé snímání.

Pokud EQMOD chodí i s EQ8, je to další možnost kombinace se SIPS-em přes ASCOM.

Pokud nefotí, tak SIPS samozřejmě postrádá smysl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21491
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #66 od MilAN » 04. 05. 2021, 01:06

Jo, to focení a pointaci chápu, to jde ze SIPSu přes ST4 bez problémů. K tomu není potřeba nic. Jde mi o to , proč - resp. jaké výhody má ovládat jím montáž
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
kk
Příspěvky: 115
Registrován: 06. 07. 2007, 23:04
Bydliště: Praha
Věk: 55

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #67 od kk » 04. 05. 2021, 10:52

Ahoj,
a díky za doporučení, vyzkouším. Máte pravdu, směřuji ke kameře od Moravských přístrojů. No a pokud bych všechno mohl řídit přes SIPS tak bych viděl jako výhodu, že mám jeden program. Když to nebude pro EQ8 dobře fungovat koupím něco jiného. Prostě zkouším jak to funguje, nikdy jsem zatím nepoužil ani ASCOM ovladače.
Zdraví kk
kk

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21491
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #68 od MilAN » 04. 05. 2021, 11:45

asi většina z nás ovládá montáž přes PC planetárium a focení a pointaci přes druhý (nebo i třetí program ) . Takže pokud nechceš zadávat souřadnice objektů , je jednodušší tam mít 2 programy ( PC planetárium a SIPS). Oba jsou bezproblémové
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1498
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #69 od juh » 04. 05. 2021, 13:10

PC planetárium je jedna z možností. Pre nás lenivejších sú okrem SIPS aj iné programy na fotenie, ktoré majú vlastné databázy objektov, alebo používajú existujúce katalógy. V nich si stačí vybrať vhodný cieľový objekt, zaradiť si ho do plánu na fotenie a nakonfigurovať fotenie. O zvyšok sa postará samotný program (nabehnutie na správne súradnice, plate solving, zapnutie pointácie, vlastné fotenie). V pláne môže byť zaradených viac objektov za sebou, tak v takom prípade vie program autonómne fotiť celú noc niekoľko objektov. Blbé na tom je, že týmto sa astronómia redukuje len na konfiguráciu programov a postprocesing.

Uživatelský avatar
kk
Příspěvky: 115
Registrován: 06. 07. 2007, 23:04
Bydliště: Praha
Věk: 55

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #70 od kk » 04. 05. 2021, 23:08

Tak jsem pokročil takto:
1) Mám nainstalovanou ASCOM platform 6.5 SP1. V ní jsem nic neměnil.
2) Potom GS Server 1.0.2.5 a v něm mohu zkoušet zadat do Main - Mount Typu buď SkyWatcher a nebo Simulator. Ten se připojí a vidím obrázek M33. Ale pro volbu SkyWatcher a nové volbě připojit vyběhne po chvíli chybovka Mount: ErrNoResponseAxis1, Timeout .
3) V SIPSU se mě přidalo do volby montáže ASCOM, ale nefunguje
4) Jako planetárium používám Cartes du Ciel a tam vidím volbu v Dalekohled - Připojit dalekohled - ASCOM.Simulator.Telescope

Samotné spojení na COM13 přes USB ale nějak je navázané. Pokud totiž vyndám fyzicky z počítače USB tak je jiná chybovka: .... Serial Failed COM13. Pro GS software je jako návod video, kterého jsem kus viděl, ale tam kombinují EQMOD a N.I.N.A. Zkusil jsem to s připojenou i odpojenou ručkou, ale výsledek je stejný. PC je přímo připojené do USB portu montáže vedle napájení. Další klikání k postupu zatím nevede.

Dík za každou radu :), kk
kk

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21491
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #71 od MilAN » 05. 05. 2021, 00:09

Asi bys měl mít propojenou montáž s PC některou z variant
https://lh3.googleusercontent.com/proxy ... -3qf_DBhDw
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16259
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #72 od MMys » 05. 05. 2021, 00:25

Milane, on má ale EQ8, a ta už má na sobě USB port přímo, převodník netřeba. Ty varianty platí pro EQ6. On musí USB zapojit přímo do konektoru na těle montáže, ne přes ručku.
----
edit, teď koukám, že je to ten poslední obrázek dola. Ono to bylo špatně čitelné. To platí právě pro EQ8

Vznikne COM port, ten pak vybrat v konfiguraci ASCOMu.

Když je nakonfigurovaný ASCOM driver (EQ ASCOM nebo GSS), tak tento ASCOM driver vybrat v aplikaci (zde SIPS). Nesmí tam být navolený žádný Simulator, to tam zbylo jako defaultní volba poinstalaci ASCOM platform, protože simulátor je přítomný v balíku ASCOM platform.

V SIPSu musíš navolit ASCOM, to se ti tam objeví po instalaci Ascom Platform, a je to OK. Ale nutný druhý krok je vybrat v ASCOM konfiguraci, který konkrétní ASCOM driver se použije. Tam už pak musíš vybrat buď EQ ASCOM nebo GS server, podle toho co jsi použil. V CdC platí to samé, musíš vybrat konkrétní ASCOM driver.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21491
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #73 od MilAN » 05. 05. 2021, 09:46

to kk:
Z tvého příspěvku mi nějak uniká, jak tedy budeš ( nebo chceš) ovládat montáž. Chceš ji ovládat z PC planetária ?

to all :
Pokud chci ovládat montáž z PC planetária, jde to dělat přes SIPS ? ( SIPS nepoužívám již hodně roků, takže nevím, jaké možnosti v tento okamžik má )

Pokud to nejde a je potřeba ovládat montáž z PC, pak je nutné jet přes ASCOM- EQMOD a v SIPSu je zbytečné konfigurovat ovládání montáže
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
kk
Příspěvky: 115
Registrován: 06. 07. 2007, 23:04
Bydliště: Praha
Věk: 55

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #74 od kk » 05. 05. 2021, 22:26

Dobrý podvečer,
a ještě jednou díky za trpělivost, za to vás pobavím ... až se budete za břicho popadat v čem byl problém. Ale postupně, pokud by to někoho ještě zajímalo:
1) ASCOM platform ve skutečnosti nainstaluje mnoho jednotlivých programů. Výsledky nastavení jsou vidět v "Profile Explorer" kde přibude v záložce Teleskop Drivers položka "ASCOM.GS.Sky.Teleskope". Tu jsem neměl nakonfigurovanou, jak píše MMys a myslím si, že jsem ji nakonfiguroval v ASCOM Device Hub, kde jsem vybral driver pro SW.
2) Nicméně GS server se stále nepřipojil, ani při příme volbě na spojení přím v něm. No a teď to přijde - zásadní chyba byla v nastavení přenosové rychlosti. Probram nemá (nenašel jsem?) manuál a až po poslechnutí videa potření se synem co umí pořádně anglicky jsem správně nastavil přenosovou rychlost pro příme spojení mezi PC a USB portem montáže na 115 000. A hned se přímo GS server spojí s montáží.
3) V SIPS je nyní možné vybrat ASCOM a v submenu za tím se otevře okno ASCOMU kde lze vybrat "ASCOM GS ..." a funguje to. Zatím testuji v pokoji a tak jsem jen vyzkoušel jemné pohyby z virtuální ručky SIPSu.
4) Stejně mohu použít CdC, kde vyberu ovladač "ASCOM.GS..." a dám připojit.

No takže jsem potřeboval zpětně zadat driver z GS do Ascomu, ale hlavně to USB :(. Na vážnou otázku od MilANa asi takto:
- zkouším teď SIPS kvůli řízení kamery a hledám zda bude stačit nebo budu potřebovat MaxlM.
- o spojení s nějakým planetáriem jsem vlastně ještě nepřemýšlel, až teď jsem vyzkoušel CdC. Teprve si musím zvyknout nato, že u robotického dalekohledu nemohu jednoduše kouknout kolem tubusu kam vlastně míří ...
- pokud to budu všechno fungovat rád bych jako vedlejší program maliko dělal fotometrii. Když jsem začínal s astronomií tak planety u jiným hvězd byly totální sci-fi, dnes je jako tranzity pozoruje kde kdo. Láka mě to zkusit.
Zdraví kk
kk

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16259
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: SIPS a jeho použití

Příspěvek #75 od MMys » 06. 05. 2021, 07:40

Tak sláva :-)
Tohle by mě nenapadlo, všude se to u EQ8 píše, že sériovka jede na 115 kbps. Dokonce je to i u toho obrázku, co dal MilAN. Tak jsem to považoval tak nějak za samozřejmost.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti